Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
cítim s Vami, nakoľko ja sa starám už roky o babku v jej byte, no a je to tu podobné Resp. bolo to v oveľa horšom stave, ale teraz je to aspoň udržateľné. Musíte si uvedomiť, že larvy sa živia čímkoľvek prírodným - a teda, hocičo vlnené, prikrývky plnené perím, čokoľvek z pravej kože, vypchaté zvieratá, herbáre, ale aj ľanové veci, či z priadze. Ale, nasťahujú sa aj do väzieb starších kníh, do starého papiera, pod koberce, pomaškrtia si aj na zvyškoch jedla zabudnutých niekde pod linkou či za skriňami. Takisto samozrejme chlpy od zvierat, naše vlasy. Stačí im však aj len samotný prach - nakoľko ten je z najväčšej časti tvorený práve odumretými čiastočkami našej kože.
Čo by som poradila - zbaviť sa kobercov, to sa vám bude aj ľahšie čistiť byt, všetky zákutia vysávať aspoň raz týždenne, nezabudnúť za skriňami, pod skriňami, ak sa rozhodnete ponechať si koberce, tak aj pod nimi samozrejme. Koberce je super aj pravidelne vytrepávať, resp. prášiť na dvore - naše mamy a staré mamy dobre vedeli, prečo to robia, nebolo to len kvôli prachu Zbaviť sa starého nábytku, najmä čalúneného, novšie čalúnené sedačky bývajú už z iných materiálov ako kedysi. Oblečenie pravidelne vyberať z políc, vytrepávať, meniť ich rozloženie, a tým pravidelne nemyslím raz za pol roka (počas leta keď je teplo je životný cyklus od vajíčka až po dospelca veľmi krátky a rýchly), ale aspoň raz mesačne, a to aj sezónne oblečenie. Proste udržiavať dosť striktnú čistotu. Rušník preferuje tmavšie, kľudnejšie miesta, takže ak budete často liezť do skríň, kadečo prezerať, často vysávať a podobne, prestanú ho určité lokality zaujímať.
Avšak, nepoteším vás - áno, je pod parketami. Ak máte tie staré, drevené, čo sa časom "zmrsknú" a medzery medzi nimi zaplňuje "výstuž" z prachu, tak je tam na stopercent. To je pre neho dokonalé obydlie. Tam nepomôže ale bohužiaľ nič, len parkety vymeniť za poriadnu plavačku. Mám doma také isté, bohužiaľ kým sa o babku starám, výmena neprichádza do úvahy, tak som ich počty "skosila" aspoň na minimum opatreniami, ktoré som písala vyššie.
Guličky proti moliam nepomôžu, to im vôbec neprekáža. Pasce môžu pomôcť, ale tie sú skôr na monitorovanie ich výskytu, než na nejaké účinné kynoženie, ale nezaškodia. Tá lepiaca páska je fajn vec, mne ale pomohla, keď som oblepila skrine, pri dvierkach a po ich obvode, buď zvnútra alebo zvonka, už sa tam niečo chytilo Ale, pokiaľ sú to skrine staré, tak si niekedy nájdu aj medzeru zozadu medzi drevom.
Čiže, suma summarum, radím - rekonštrukcia bytu Viem, nákladné riešenie, ale to pomôže určite - vytrhať vymeniť parkety, vymeniť nábytok, zatesniť škáry a praskliny, a dodržiavať pravidelnú čistotu vysávaním a preberaním vecí. Joj a aby som nezabudla - sieťky na okná. Lebo poväčšine sa dostanú do bytov práve z vonku, od susedov, či len tak priletia - dospelci sa často živia v prírode peľom kvetín - a najmä na jeseň sa dostávajú do bytov, so znižovaním teploty prilietajú do vyhriatych obydlí klásť vajíčka. Čiže vetrať len s poriadnymi kvalitnými sieťkami, vyrobenými na mieru, aby tesnili presne po obvode okien, s dostatočne hustou sieťovinou.
No, asi všetko Rozpísala som sa viac než dosť, ale toto je taktiež moje niekoľkoročné trápenie, takže mám s nimi už skúseností habadej.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.