Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit Kožojeda

Od: keny odpovědí: 8 změna:
Zdravím, nevím co dělat, odstěhovali jsme se k prarodičům, starý byt, zanedbaný, neudržovaný.. Už v dětství jsem si všimla malých broučků, ale jako dítě jsem to neřešila. Nyní mám pocit že jich je tady ještě víc. Ať vyndám jakékoliv deky nebo cejchy, co jsou sice nádherně složené a před léty prané, najdu na nich larvy, některé uschlé jiné se hýbou.. Většinu věci jsem vyhodila, něco vyprala, ve skříních vydezinfikovala, ale stejně tady lítají broučci. Nejhorší je, že před rokem když jsme se sem stěhovali, vše jsem vyprala,na všem co jsem nevytáhla rok ze skříně jsou zase larvy... Je mi z toho blbě, nevím co s tím... Dávám všude kuličky proti molům, pasti na lezoucí hmyz, nevím co ještě a stejně tady furt jsou... Nemáte někdo nějaký tip jak se jich nadobro zbavit? Deratizera nechci, máme mazlíčky a nemáme je kam dát. Díky za rady , názory a zkušenosti.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravím,

cítim s Vami, nakoľko ja sa starám už roky o babku v jej byte, no a je to tu podobné :( Resp. bolo to v oveľa horšom stave, ale teraz je to aspoň udržateľné. Musíte si uvedomiť, že larvy sa živia čímkoľvek prírodným - a teda, hocičo vlnené, prikrývky plnené perím, čokoľvek z pravej kože, vypchaté zvieratá, herbáre, ale aj ľanové veci, či z priadze. Ale, nasťahujú sa aj do väzieb starších kníh, do starého papiera, pod koberce, pomaškrtia si aj na zvyškoch jedla zabudnutých niekde pod linkou či za skriňami. Takisto samozrejme chlpy od zvierat, naše vlasy. Stačí im však aj len samotný prach - nakoľko ten je z najväčšej časti tvorený práve odumretými čiastočkami našej kože.

Čo by som poradila - zbaviť sa kobercov, to sa vám bude aj ľahšie čistiť byt, všetky zákutia vysávať aspoň raz týždenne, nezabudnúť za skriňami, pod skriňami, ak sa rozhodnete ponechať si koberce, tak aj pod nimi samozrejme. Koberce je super aj pravidelne vytrepávať, resp. prášiť na dvore - naše mamy a staré mamy dobre vedeli, prečo to robia, nebolo to len kvôli prachu :) Zbaviť sa starého nábytku, najmä čalúneného, novšie čalúnené sedačky bývajú už z iných materiálov ako kedysi. Oblečenie pravidelne vyberať z políc, vytrepávať, meniť ich rozloženie, a tým pravidelne nemyslím raz za pol roka (počas leta keď je teplo je životný cyklus od vajíčka až po dospelca veľmi krátky a rýchly), ale aspoň raz mesačne, a to aj sezónne oblečenie. Proste udržiavať dosť striktnú čistotu. Rušník preferuje tmavšie, kľudnejšie miesta, takže ak budete často liezť do skríň, kadečo prezerať, často vysávať a podobne, prestanú ho určité lokality zaujímať.

Avšak, nepoteším vás - áno, je pod parketami. Ak máte tie staré, drevené, čo sa časom "zmrsknú" a medzery medzi nimi zaplňuje "výstuž" z prachu, tak je tam na stopercent. To je pre neho dokonalé obydlie. Tam nepomôže ale bohužiaľ nič, len parkety vymeniť za poriadnu plavačku. Mám doma také isté, bohužiaľ kým sa o babku starám, výmena neprichádza do úvahy, tak som ich počty "skosila" aspoň na minimum opatreniami, ktoré som písala vyššie.

Guličky proti moliam nepomôžu, to im vôbec neprekáža. Pasce môžu pomôcť, ale tie sú skôr na monitorovanie ich výskytu, než na nejaké účinné kynoženie, ale nezaškodia. Tá lepiaca páska je fajn vec, mne ale pomohla, keď som oblepila skrine, pri dvierkach a po ich obvode, buď zvnútra alebo zvonka, už sa tam niečo chytilo :) Ale, pokiaľ sú to skrine staré, tak si niekedy nájdu aj medzeru zozadu medzi drevom.

Čiže, suma summarum, radím - rekonštrukcia bytu :) Viem, nákladné riešenie, ale to pomôže určite - vytrhať vymeniť parkety, vymeniť nábytok, zatesniť škáry a praskliny, a dodržiavať pravidelnú čistotu vysávaním a preberaním vecí. Joj a aby som nezabudla - sieťky na okná. Lebo poväčšine sa dostanú do bytov práve z vonku, od susedov, či len tak priletia - dospelci sa často živia v prírode peľom kvetín - a najmä na jeseň sa dostávajú do bytov, so znižovaním teploty prilietajú do vyhriatych obydlí klásť vajíčka. Čiže vetrať len s poriadnymi kvalitnými sieťkami, vyrobenými na mieru, aby tesnili presne po obvode okien, s dostatočne hustou sieťovinou.

No, asi všetko :) Rozpísala som sa viac než dosť, ale toto je taktiež moje niekoľkoročné trápenie, takže mám s nimi už skúseností habadej.

keny
hodnocení

Páni, tak to jste mě moc nepotěšila :( momentálně je rekonstrukce nemožná a hlavně je to městský byt.. Neplanujeme tu zůstat na vždy, jsme tu hlavně kvůli prarodičům. Takže nějaké velké rekonstrukce nejsou v plánu... Trochu jsem se tohoto obávala, ale tak snad pomůže vystěhování veškerého starého nábytku a vyházeni všech starých věcí, vymalování a to častější uklízení, vysávání mezi parketami atd.. Doufala jsem že napíšete, existuje ono něco co koupíte a po pár měsících je vše vyřešené :D takže bohužel... Moc děkuji za tak dlouhou a opravdu užitečnou radu a zkušenost.. ;) díky.

jirib
hodnocení

3x
Co můžete,tak vyhodit nebo spálit.Bez postřiku se toho nezbavíte...
Hadry,povlečení,matrace,deky...
Stačilo by týden nechat vymrznout...ale už je duben...
keny
hodnocení

Pokusím se vyhazet vše co se dá... Doufám že alespoň toto pomůže.. když jich bude méně budu šťastná.. :)

keny
hodnocení

Předpokládala jsem to.. :( budeme teď vyhlazovat starý nábytek a veškeré staré věci, pak malovat atd... Nevíte jestli může být i mezi parketami? Jsou také staré a nelakované... :(
ento

Mezi i pod parketami či pod linem. Pokud je nemůžete odstranit, může napomoci lepící páska u země po obvodu pokoje.

hodnocení

0x

Může vás těšit, že nekoušou lidi a nepřenáší žádné nemoci.

keny
hodnocení

:D ano, to je super, taky jsem si říkala.. Jenže ten pocit, že to máte v oblečení nebo v posteli.. Není to nic příjemného.. :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]