Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zbývající semena krmné slunečnice

Od: bimbam® odpovědí: 11 změna:

Pěkně zdravím! Na jaře jsem musela nechat skácet jediný strom na zahradě. Přišla jsem tak o vhodné místo na zavěšení krmítek. Krmítko na věšáku na prádlo ptáci navštěvovali jen minimálně, zřejmě se bez ochrany větví nad sebou obávali náletu dravců. Zbývají mi tak 4 až 5 kg slunečnicových semen. Přibližně stejné množství letos ptáci vyzobali, ale v minulých letech to byly desítky kilogramů. Nevím, jestli mám to malé množství slunečnice nechat na příští zimu, nebo to mám nabídnout chovatelům slepic. Jenže slepice by to sezobaly celé a trávícím traktem by to nejspíš prošlo bez užitku. Poraďte, prosím.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

minsk
hodnocení

5x

Stále bych přikrmovala, zima neskončila. U mě pořád lítají.

Zkusila bych pověsit krmelec na plot, když na šušáku nevyhovuje.

hodnocení

Ano, trošičku ještě létají, ale vím, že toho mnoho zbyde. Na plot to konkrétní krmítko zavěsit tak, aby v něm krmení mohlo být, nejde. Na příští zimu se jistě nějak připravím, te´d bych ráda věděla, jak mám vhodně naložit se zbylým krmením.

minsk

Je teplo, kdyby bylo mínus deset a silná pokrývka sněhu, tak by zobali.

Počkejte do dubna, nebo nyní nabídněte sousedům, kteří mají také krmítka a třeba jim právě došlo sypání.

Můžete vyrazit na procházku a po částech vysypat na mez do polí anebo do lesa, ke krmelci.

Nějaké zvířátko si snad najde.

hodnocení

5x

Sypat je dobré ještě nějakou dobu, protože zatím není dostatek hmyzu a ptactvo bude potřebovat zdroj pro krmení ptáčat.

Zbývající semena krmné slunečnice
hodnocení

Děkuji za odpověď. Ano, vím, že je potřeba ještě přikrmovat. Dělala jsem to tak každý rok. Ale letos je zájem o krmítko minimální a slunečnice určitě zbyde. Zeptat se výhledově zde na poradně mě napadlo ve chvíli, kdy jsem ze skoro plného pytle odebírala dnešní dávku. Jenže ta včerejší je téměř netknutá...

hodnocení

2x

Máme krmítko na plotě, máme drátěný a mezi jednotlivými poly sloupky,/ kovové tyčky, trubky,/. Manžel vyrobyl takovou objímku na tu trubku a držák, na který krmítko přišrouboval. Také kupuji slunečnici a většinou nějaká zbyde, takže si ji nechávám na příští rok. Tedy začínám ji sypat do krmítka ihned po létě. Nejsou na to nové místo zvyklí, sušák je asi plaší. Viděla jsem krmítko rovnou již na takovém stojánku, muselo by se to nějak zajistit pro případ silného větru.

hodnocení

Děkuji za odpověď. Se zbylou slunečnicí právě nemám zkušenost, k jaru už jsem nekupovala další pytel, ale krmila jen ovesnými vločkami. Ale stejně asi nabídnu nějakou část semen sousedovi. Třeba to v nějakém velkém improvizovaném hmoždíři rozmačká a slepice si semena vyzobou. Uvidí se.

hodnocení

2x

Ptáky pořád ještě přikrmujeme, létají sice, ale v menším množství, než minulé zimy. Úplně chybí stehlíci, kteří dříve okupovali krmítko, také brhlíků, zvonků a dlasků je míň. Kosáci letos takřka vůbec. A jak ti se dodázali poprat o půlku jablka!

Slunečnici pro ptáky kupujeme ve velkém, od pěstitele, který má pole se slunečnicemi. Kilo bývá za 8 - 10 Kč. Pokud některou zimu nezkrmíme všechno, necháme zbytek ve sklípku v plastovém zakrytém sudu. Nikdy se tomu nic nestalo. Další zimu to spotřebujeme a přikoupíme zase další.

Je dobře si to schovat. V Penny jsem u kasy stála za paní, která kupovala 2 kg pytlík slunečnice a platila za něj 86 korun, což mě překvapilo.

Zatím bych tedy ještě ptáčkům popřála, zima ještě nekončí. A co zbyde, schovat, však se to zase bude hodit. Slepice si zobnou do lecčeho jiného dobrého, navíc tohle by jejich trávením jen tak proběhlo a nic z toho. Jaga.

doplněno 23.02.22 13:42:

Naopak, letos už asi týden denně odpoledne přilétá na krmítko strakapoud. Je takový zvláštní. Rozčepýřený, menší a drobnější, než ostatní jeho druhu. Jen málo vybarvený. Na hlavě jen malý náznak červené. Pokaždé "stoluje" hodně dlouho a čile se krmí. Kdyby nebyl konec zimy, myslela bych si, že je to nedávno vylíhnuté mládě. Ale to není pravděpodobné, vzhledem k ročnímu období. Nevím, co za tím vězí, ale chuť k jídlu má ten ptáček ohromnou.

hodnocení

Jsou t ři druhy strakapo/... Velký je nejběžnější (alespoň z mého hlediska :)), prostřední je hodně vzácný a malý je asi něco mezi tím. Strakapouda malého jsem párkrát zahlédla v létě v přírodě, letošní zimu mi na krmítko také zavítal, ale víc se mu líbilo na staré hrušni u sousedů. .

matylda*
hodnocení

2x

Dobrý den, my jsme jednou odložili na plochou střechu psí boudy květináč s vysypaným pytlíkem slunečnice a zapomněli na to. Za týden jsme se nestačili divit, co je tam za frmol. Tak jsme přes dirku v květináči položili textilii, aby odtékala případná voda, nasypali slunečnice plnej květináč (asi třílitrovej) a voklobáci se můžou pominout. Zkrmíme 40 kg za zimu. Víme sice jak má vypadat správné krmítko, ale ten květináč ptáci milujou.

hodnocení

2x

Každou zimu máme 30kg slunečnice,když zbyde, v plastovém kýblu počká pod deklem v suchu *znalost*,zkuste krmítko s vlastní nohou,netřeba se hned vzdávat*hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]