Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nečekala sem, že se budu muset radit přes internet, ale už to nejde jinak.
Mám přítele, se kterým jsme spolu už 7 let, zatím bez dětí. Máme se rádi, ve všem sme spolu v pořádku. Ve všem, až na přítelova psa. Nikdy mi nějak nevadil ale dnes už to říct nemohu... Je to asi 9 letý dobrman. Přítel s ním cvičil asi jen dva nebo tři roky když to bylo ještě štěně, od té doby nic. Už na to prý nemá čas ani energii.
Co mi vadí je, že ten pes furt stěká nebo kňučí. Je mi jasný, že je to normální, ale tenhle řve 24 hodin denně. Je to prostě opravdu otřesný. Bydlíme na vesnici, když jdou lidi kolem vrat, tak to celkem beru, prostě hlídá, ale aby soused z druhého konce vesnice kilometr od nás jen něčím praštil a pes hodinu řval u dveří jak debil, nebo když letí letadlo, to už mi přijde prostě moc. Stejně tak, je velmi příjemný, když se jde večer spát a usínáte při nekonečném psím kňučení...
Už si občas začínají stěžovat i sousedé. Ale příteli to neřekne nikdo, vždy jdou za mnou.
Bohužel s přítelem se o tom mluvit nedá, stačí jen když pes štěká, hlasitě vzdychnout a už se začíná vytáčet, ať toho psa nechám být. Bohužel po tom, co sem mu řekla. že tohle už je docela moc, mi řekne, že můžu být ráda že hlídá. Jenže tohle není obyčejný psí hlídání, tohle už je prostě demence. Když pes štěká, přítel ho nikdy neokřikne, naopak.. furt ho v tom podporuje, a strašně ho rozmazluje. Furt ho brání.
Trvá to asi už dva roky, doteď jsem byla tak nějak v klidu, ale po tom, co sem se toho (sorry za výraz) čokla snažila okřiknout, aby dal konečně pokoj, mě napadl. Sice sem se kousnutí ubránila, ale tohle je už vrchol..
Co mám dělat? Přítel s tím nehodlá nic dělat. A mě to zvíře prostě neposlechne, trpět tohle ale nehodlám a rozcházet se kvůli tomu nechci, když chceme založit rodinu. Jenže dítě nechci, dokud ten pes bude žít, prý má hrozně rád děti, jenže když vidím jak i na to dítě co proje za dveřmi řve, že by ho nejraději roztrhal, opravdu nechci aby moje dítě vyrůstalo s takovým zvířetem.
Vím že je to částečně způsobeno tím že ho necvičí, a samotným plemenem, ale viděla sem už hodně hlídacích psů různých plemen, a ani jeden nebyl tak ustěkanej jako tohle.. prostě si nemyslím že je chyba na mojí straně...
Děkuji moc za pomoc.
Štěkání je asi nepříjemné, píšete o něm docela dost, ale o skutečném průšvihu se zmiňujete jen okrajově - TEN PES VÁS NAPADL! Pokud tohle přítel nechce řešit, máte druhý problém, s přítelem. O dítěti asi radši zatím neuvažujte. Velký starý pes - nevěřím, že to bez spolupráce s přítelem a bez drsného cvičení zvládnete. Pokud ano a psa budete mít zmáknutého, řešte štěkání. Je mi líto Vás a psa, přítel je na facku.
Napadl mě protože sem ho chtěla okřiknout aby konečně přestal. Přítel o útoku neví, nemá smysl mu něco říkat, když se zastane psa. Jak sem psala, ve všem se shodneme, až na tuhle jedinou věc... Když mu řeknu že mě napadl po tom co sem ho okřikla ať je zticha, řekne mi ať si toho nevšimàm. V tomhle je opravdu, jak píšete, na facku..
Právě, že dokud bude žít pes, nebude dítě.
Pes je vychovaný čistě jen přítelem, neměla sem možnost se podílet na jeho výchově. Já jsem zaměřená na kočky, a i tu kočku mám vycvičenou líp jak přítel psa. Tak já bych se i klidně dohodla, pro mě ale je prostě nepřijatelné, abych ho po každým zběsilým řvaní chválila do nebes, když vidím, s jakým vztekem pomalu trhá vrata.
Jinak sem to s přítelem řešila i tehdá, poprvý co mi to začalo vadit, a nikdy sem se jiných reakcí nedočkala.
Právě že už sme tohle řešili, po tom co sem řekla že chci psa, co prostě zaštěká když je to nutné, je mi řečeno vždy to samé, buď ráda že tu odpuzuje zloděje, nikdo se netroufne nás vykrást, nebo až nás vykradou tak budeš koukat. Přítele totiž jednou vykradli.. Řekla sem prostě přítelovi narovinu že dalšího takovýho psa fakt nechci.
A to ani nemluvím o tom, když jdu ven ze vrat. Člověk musí koukat jestli někdo nejde a pak až může projít... Nedej bůh aby pes utekl a někoho potkal... Když sem byla dítě, taky sme měli psy, ovčáky. Hlídali štěkali jen když to bylo nutné, a když nějakej občas utekl vůbec sme se nebáli že by někoho kousl, ať člověka nebo jiného psa. A taky se nikdy nikomu nic nestalo Tím spíš je tohle pro mě prostě nepřijatelné...
Zavinila jste si to z větší míry sama. Pakliže jste s přítelem 7 let a dobrmanovi je 9, tak jste měla dostatek času s ním něco dělat, věnovat mu taky trochu času. Kdybyste 2x denně s ním vyšla na 20 minut na zahradu, vzala balonek, do kapsy pár piškotů na odměny a šla si s ním hrát, tak vás ten pes bude za chvíli milovat. Protože pokud rychle nezměníte své chování, skončí to tím, že vás opravdu kousne.
Zdravím. Přesně jste vysvětlila situaci - buď ráda že tu odpuzuje zloděje, nikdo se netroufne nás vykrást, nebo až nás vykradou tak budeš koukat. Přítele totiž jednou vykradli.. a z toho jasně vyplývá, že přítel svého psa přesně k tomuto vychoval a je rád, že pes rafe jako blázen = spouští hrůzu. Pes přesně ví, že je s ním páníček nadmíru spokojen. Vy jste byla s přítelem od chvíle, kdy pes přecházel z puberty do dospělosti, a přítel vám určil místo posledního ve smečce, a vy jste se tomu podřídila. Bohužel. A pes se podle toho chová. Jeho "kravál" u plotu je jeho práce, kterou pro svého pána zodpovědně vykonává. A je přesvědčen, že vy byste měla taky. Je to velmi inteligentní a vnímavý pes, protože se "jen" nenechá od vás zastavit ve své práci (už vám kousnutím vysvětlil, že v práci pro pána bude pokračovat do roztrhání těla). Taky by vás mohl násilím (kousáním) nutit, abyste se přidala. Nedělá to, tedy vás vnímá jako neschopnou práce a poslouchat vás nebude. Vy máte 2 možnosti. 1) Přimět psa, aby se vám podřídil mimo své teritorium – tam pes nemá žádnou práci. A až si ho podřídíte na neutrální půdě, 2) přimět přítele, aby názorně vysvětlil psovi, že vy pána zastupujete a pes je poslední ve smečce. 1) Vzít psa na vodítku nakrátko (bez přítele) na neutrální místo (tam pes práci nemá přidělenou) = např. na luka za ves, ujistit ho svým přátelstvím = klidem, dobrou náladou a usměvavým obličejem, a beze slova a bez očního kontaktu ho nenápadně přimět, aby vás následoval. Měnit co chvíli směr chůze, kochat se (ne mobilem!) okolím – pes to bude vnímat, jako že jste ostražitá a hlídáte, jen držet s klidem, ale pevně vodítko a vnímat, zda vás následuje ochotně, nebo pod tlakem vodítka. Zastavovat se; při zastavení by měl pes sám sednout, při delším zastavení lehnout – když to udělá a koukne na vás, dát dobrůtku. Až to bude dělat ihned a ochotně, začít přidávat povel SEDNI, LEHNI + pochvala a dobrůtka. Pak přidat přivolání (se stopovačkou). Pes venku začne poslouchat a podřizovat se vám. Pak začít totéž i s vodítkem doma = v bytě, když přítel bude pryč. 2) V přítomnosti přítele, při vámi neschvalovaném chování doma, si stoupnete mezi přítele a psa, přítele přivoláte a vyzvete ho, aby si psa srovnal. Pes bude vnímat, že se vám přítel podřizuje, vy u psa stoupnete v ceně. Jen dejte pozor, nepovede se to při "práci na zahradě", protože to přítel neudělá. Může se vám časem podařit, že pochválíte psa za rafání, a pak s povelem STAČÍ, ukončíte rafání. Pokud se vám podaří regulovat délku "kraválu" u plotu i přes výchovu přítele, zasloužíte metál. Držím palce. Ida
Problém je jen se psem, jiná zvířata vychovaná přítelem jsou bezproblémová, nekonfliktní a poslouchají i mě. Já mám kocoura, kterej je naučenej na slovo. Líp jak ten pes. Problém je prostě s tím že přítel nic dělat nechce.
Napadlo mě třeba použít k výchově nějakej obojek proti štěkání.
Nechci být vulgární, ale co mám dělat když na to pritel prostě kašle? Viz jak sem psala výše.
Na mojí straně problém není.
Pokud si někdo pořídí zvíře, měl by se mu věnovat, aby neobtěžovalo ostatní a něco se naučilo. Zvláště větší psi, mezi které dobrman patří, by měli projít cvičákem s pevným vedením.
Spíš mě ale zarazilo něco jiného. Ten Váš druh je už asi nějaký starý muž. Či aspoň starší. Usuzuji na to z věty: ...prý už nemá na psa čas ani energii." Jak si s takovýmto unavencem chcete pořizovat děti? Děti stojí spoustu času i energie a to on už neumí dát ani psovi. Jak to dá dětem? "Vychová" je stejně, jako toho psa?
Nehodnotila bych toho psa, ale toho partnera. Zaslouží si Vás? Bude schopen a ochoten vychovávat děti? /mnohdy plačící, znečištěné, později se spoustou otázek?/ Myslím si, že to nebude dobrý táta. Když kašle na psa, jak píšete, bude kašlat i na děti, všechno zůstane na Vás. A že byste se měla poohlídnout po nějakém jiném, který bude mít na své děti čas i energii. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.