Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výčitky z pohřbení pejska

Od: miladan odpovědí: 21 změna:
Hezký den všem,
mam takový problém se kterým bych potřebovala pomoci, alespoň slovem..
Před dvema dny jsme pohřbili pejska. 14ti letou labradorku, museli jsme ji nechat uspat, poslední dny nechtěla už žrát, zvracela krev,průjem, prostě všechno špatně. Bylo to velmi dustojne rozloučení, koukali jsme si celou dobu do očí, vypadala jako kdyby sama už chtěla a v jejich očích byl klid, poděkování, bylo to náročné slzy jsem neudržela, ale cítím v sobe, že to pro ni bylo dustojne a to si nejvíc zasloužila.
Nicméně pak jsme ji odvezli pohřbít na zahradu. Zabalili jsme ji do její deky, dali jsme ji tam i nějakého mazlika a zakopali. A to je právě to co mne zžírá. Ze jsme ji nechali v nějaké hlíně, leží tam, pořád si říkám, že její tělo tam leží někde pod X kilo hlíny. Strašně mě to trápí, že jsme ji nenechali zpopelnit. Po uspani byla zabalená ve slabé peřince, takže když jsme ji presouvali do hrobečku, měla ještě trochu teplou hlavičku, zžírá mě i pocit, zda ji dobře uspali, bylo to tak rychlé vše, že asi ještě nestačila úplně ztuhnout, vychladnout a já si říkám, snad se pod tou hlínou ještě neprobrala, ale doktorka poslouchala po uspani srdíčko tak snad dotlouklo, neptala jsem se, byla jsem ráda, že se držím na nohou..uvolnily se jí po tom svěrače, pocurala se, pokadila. Setkal se taky někdo s vycitkou a špatným pocitem, že zakopal psa do země a přišlo mu to nedůstojné? Kdybych mohla vrátit čas, nechala bych ji zpopelnit, ale třeba by i pak přišly výčitky z něčeho jiného..co já vím..jsou to šílené pocity, chce to asi čas..dekuju všem za vaše zkušenosti

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Pochovat své mrtvé zvířátko na vlastní zahradě mi připadá jako ze všeho nejvhodnější. Dělám to tak a vůbec nepřemýšlím nad kily hlíny nad ním. Když už, tak vidím, že mu tam roste travička, v ní nějaká kvítka. A i když jen sedmikrásky nebo pampelišky, přeletí mu tam motýl, zabzučí včela. Co byste dělala s popelem? Měla ho v nádobě někde vzadu ve skříni? Nebo snad v obýváku na poličce a svíčky kolem? To snad ne...

hodnocení

9x

V jednom příspěvku píšete, že fenka byla nenahraditelná, jedinečná... Dovolím si (snad krátce) napsat o své tetě a jejích psech. Prvního jí přivedl bez varování a trochu proti její vůli syn. Za cenu masa ho odkoupil od lesních dělníků. Odchytli ho někde ke snězení. Stal se z něj miláček rodiny a pro tetu parťák při dlouhých procházkách. Když pošel, plakalo se. Teta říkala slova "nenahraditelný, jedinečný". Po čase jí začal domácí kamarád přece jen chybět, nebyl důvod k vycházkám, začala o pejskovi přemýšlet. Z útulku si přivezli nádherné zvíře. Pes měl postavu dogy, hlavu vlka. I tento pes prožil s tetou krásný psí život, ale i jeho už na zahradě kryje zem. Znovu se teta zařekla, že už nikdy nechce žádného psa. Takovou povahu už žádný mít nemůže a navíc v jejím věku... Ne, žádného. Pak se stalo, že o pár ulic vedle zemřel pán a zůstal po něm opuštěný pejsek. Lidé z okolí ji jako pejskařku znali a ukecali ji. A tak se už několik let stará o podivné malé stvoření. Jak mám psy ráda a v každém vořechovi vidím unikát, tak toto "prasátko" moc krásy nepobralo. Navíc byl zpočátku takový matný, bez jiskry v oku, plachý. Po pár měsících prokoukl, doma šéfuje. Je poznat, že má radost ze života. Teta jen laskavě brblá, ale starý pes a stará žena jednoznačně tvoří spokojenou dvojici.

Tímto delším povídáním chci naznačit, že lidé, kteří se už jednou projevili jako dobří psí parťáci, by neměli říkat "už nikdy žádného", ale měli by svou lásku a péči časem nabídnout třeba pejskovi v nesnázích. A že jich takových je!

07.02.22 13:14

*palec*moc hezké

hodnocení

8x

Máme to samé za seboiu, bylo to před čtrnácti lety, psinda je pohřbena na zahradě, má svůj, z kamene vyrovený, neumělý náhrobeček se jménem. Je jí dobře a nám také. Nyní se již připravujeme na podobnou situaci s dalším psem, kterému je třináct a půl. I toho necháme na zahradě, ale na jiném místě. A co dál? Pořídíme psa dalšíhjo, kterému budeme opět dělat radost jako on nám. To je holt život a s tím se nedá nic dělat...

hodnocení

6x

Dobrý den, mrzí mě Vaše ztráta, jakákoliv slova jsou marná, snad pomůže ten čas. Uspání bylo udělané odborně, nezpochybňujte, že by to bylo špatně. Zakopání i zpopelnění je strašné, moc nechápu, proč Vám připadá první možnost horší. Mě možná o trochu víc děsí ten oheň. Zakopání je alespoň takové postupné, přirozenější. Dali jste jí tam její deku, hračku, udělali jste maximum.

hodnocení

5x

Všichni naši dosavadní psi jsou pohřbení v zahradě, daleko od studny, v klidném koutě pod vínem. Rádi po té zahradě lítali, hlídali a štěkali u branky, byli tam šťastní, a tak tam i odpočívají. Myslím, že je to v naprostém pořádku. Nemusíte si dělat výčitky.

Fenečce za všechno poděkujte a nechte ji odejít. Nedržte ji u sebe svým truchlením. Snadno se to řekne, ale když to dokážete, budete vzpomínat s láskou a bez žalu.

hodnocení

4x
No vidíte, a mně zase připadá méně důstojné zbavit se někoho spálením, vrácení těla zemi mi přijde víc důstojné a přirozené. Vzadu v zahradě, daleko od studní a sousedů máme už přes 70 let hřbitůvek pro naše rodinné kočky a pejsky, kam jsme shodou okolností loni pochovali našeho 13 letého labradora, který naštěstí odešel v klidu a bez viditelného trápení sám. Mají tam své křížky, nebo kamenné pomníčky s vytesaným jménem a rokem úmrtí. Pravidelně jim tam (krom suchého léta) přineseme svíčku a vzpomeneme.

idanova*
hodnocení

4x

Zdravím. Je zřejmé, že jste měli svou fenečku velmi rádi, že se u vás měla dobře a prožila si hezký život. Tím, že jste dokázali odhadnout, že je ten správný čas na uspání, jste jí prokázali poslední a zásadní službu, za kterou vám byla vděčná. Vůbec nemějte obavy, že by snad uspání nebylo dostatečné. Takových uspání provádí každý veterinář tisíce, a pokud vaše veterinářka provedla ještě i kontrolu poslechem, nemohlo dojít k omylu. My jsme se už rozloučili s několika fenečkami akity inu, a vždycky nás ze smutku vysvobodilo nové štěně. A proces jejího pochování? Berte to tak, že pejskové jsou tvorové, kteří mají blíž k přírodě než k civilizaci, proto jejich životní energie odchází sama tam, kam patří, a neživé tělo se vrací zpět přírodě. A až si odtruchlíte své dny, začněte se těšit na nové štěňátko. Ida

meri
hodnocení

3x
Dobrý den, jste tak jedinečný, ùžasný a dobrý člověk. Rozhodnutí s vaším báječným členem vaší rodiny, bylo dobré a velmi důstojné. Je jasné z vašeho psaní, že pejsek byl váš
parťák a člen rodiny. Vy jste pro ni udělala, to co by si zasloužil každý pejsek, ale bohužel jsou lidé, kteří volí černý pytel a popelnici.Tím chci říci, že vaše volba, byla to nejlepši co jste mohla pro ni udělat. Pejska jste nenechala trápit a umožnila mu klidný odchod. To že ji máte na zahradě, to je také dobře. Jeji tělíčko, bylo samozřejmě už v psím nebi, ačkoli mohlo jak píšete být teplé. Velmi jste ji pomohla,udělala jste to nejlepší. Nic si nevyčítejte, byla s vámi jistě šťastná, kéž by měl každý čtyřnožec takové štěstí na tak bâječnou rodinu. Na jaře na jeho hrobečku zasaďte stromek, nebo keřík. Můžete ho pojmenovat po vaší fenečce. Já také pejska pohřbila, ani na chvilku mi nenapadla jiná možnost. Přeji Vám sílu a ačkoli to teď bolí, tak věřte bude líp.. S úctou k vám..
miladan
hodnocení

Děkuji moc za vaše povzbuzující slova. A zasadíme k ní nějaký keřík - to je dobrý nápad. Doufám, že se zítra probudím a bude zase o fousek líp. Mám rozptýlení v podobě dvou malých rošťáků (syn 8let a princezna necelé dva roky). Ty nám hodně dodávají sílu, ale i přesto je to hodně, hodně těžké. Ona pro nás byla také takové dítě. Přišla mezi nás s manželem před téměř 14ti lety jako ,,první dítě,,. Byla u příchodu obou dětí do rodiny. Byla u všeho významného co se doposud odehrálo s námi. Proč musí být jejich život tak krátký. No, je to náročné. Sama víte o čem je řeč. Ještě jednou děkuji..
meri
Dobré ráno, přesně takovou otázku, proč naší psí kamarádi s námi nežijí déle,jsem si také pokládala. Pak jsem si uvědomila, že neexistuje žádná věková hranice, abychom se s odchodem smiřovali lépe. Vždy to bude stejně bolet, ale věřte, že čas je ranhojič a až překonáte všechny smutné fáze které teď prožíváte, bude zase dobře. Věřte, já také odchod mého chlupáče nesla velmi špatně a dnes při každé vzpomínce na něj se usměji. Máte obrovskou útěchu na vaše bolavé srdce, vaše děti. To je krásné, máte koho obejmout, pohladit a to je obrovské štěstí. Užívejte si jich, dokud jsou malé,čas tak utíká. Po čase, až se vám uleví, můžete přijmout do vaší rodiny nového čtyřnohého kamaráda. Určitě vám bude dělat stejnou radost. Držte se a přeji Vám, aby bylo každý den lépe.

pb®
hodnocení

2x
Víte co se říká, prach jsi a v prach se obrátíš. Mrtvé tělo patří pod zem, vrátit zemi živiny, které za života vyčerpalo. Můžete si všimnout, že nad mrtvým tělem budou rostliny vitálnější, mají dostatek dusíku, vápníku, fosforu. Jinak já zvířátka ještě teplá a vláčná nepohřbívám, počkám až dojde k posmrtneé ztuhlosti. Veterinář určitě usmrtil zvíře bezpečně, proto poslouchají srdce, jestli už dobilo.

jaj*
hodnocení

2x
Nevím co je na tom pravda ale prý se spali několik zvířat a pak se sesype trocha popelu do uren. Takto pejsek bez úprav pomalu zetleje na místě který měl rád.

hodnocení

2x

A co byste dělala, kdybyste pejska pohřbili v jeho košíku, přikrytého a s hračkami na kraji lesa pod strom, udělali tam malý křížek a dali na strom fotku a po čase jste zjistili, že les je komplet vykácený a po hrobečku ani památky.Teď mám jiného pejska,taky už je starší, tak si říkám, aby nám bylo ještě dlouho spolu dobře .

miladan
hodnocení

Děkuji všem za komentáře, moc mi to pomohlo. Je to všechno strašně čerstvé, časem to snad odezní. Dělala nám celý život radost, byl to člen rodiny. Pejska jsme pochovavali poprvé, proto máme takové smíšené pocity. Máte pravdu, měla bych asi i u toho žehu pochybnosti, zda s ní bylo zacházeno správně atd. Bohuzel jsem typ člověka, který přemýšlí nad věcmi, které by normálního člověka možná ani nenapadli. Také to mám díky tomu v životě o dost složitější. No, takže takhle nemohu mít žádné domněnky, vím přesně co a jak proběhlo. Jen to mám před očima a je mi to celé líto. Nového pejska si teď nedovedu představit, přišlo by mi to i vůči ní nefér, že jsme ji hned nahradili někým jiným. Ona je nenahraditelná, byla jedinečná, naše. Ještě jednou díky všem za názory, podporu.

makk
hodnocení

1x

Konce jsou vždy smutné, ale koukejte na to tak, že 15 let vám přinášela radost. To, co jste pohřbili už nebyla ona, to byl jen obal od té její psí duše. Lidi se přeci taky pohřbívají a mnoho z nich to považuje za důstojnější, než kremaci.

miladan
hodnocení

Také jsem si to tak vysvětlovala, že její duše odešla na klinice, kde vypadala v klidu, připravená odejít..
Že jsme pohřbili ,,jen,, tělo - bez duše.
Pořád to moc bolí, ale naštěstí každým uplynulým dnem, víc a víc cítím, že to bylo správné rozhodnutí. Stále ji ale všude vidím..to snad také přejde..
Děkuji..

Mám pochované dvě fenečky na zahradě, obě se dožily 15 let a obě mi přijel veterinář uspat domů. Brečela jsem hodně dlouho, ale nakonec jsem se smířila s tím, že to bylo vysvobození pro pejsinku i pro nás.

Nic si nevyčítejte.

renatazabova
Zemřel nám yorksira. Pokousala ho vlčice. Lidi kteří vodí takové psy bez vodítka jsou neponaucitelna. Je to velká ztráta dacibo mazlíčka a cizím zaviněním. Stalo se to 1.7.2022 a stále to bolí. Čekáte že Vas přijde přivítat atd. Paní ho stále vodí volné je nebezpečná i pro lidi je to její 4 případ.

kristina
hodnocení

0x
Dobrý den,v září jsme museli nechat odejít naši milovanou čivavku,měla 12 let.Pohřbili jsme ji na zahradě a já mám naprosto stejné pocity jako vy, jestli byla správně uspána,že bych ji nejradši že země vyndala apod.Samozřejmě vím,že je to nesmysl,ale zatím jsem se s její ztrátou nesmířila,brečím takřka každý den.Nevím kdy to přejde,jestli vůbec někdy.Moc mi chybí a to rozhodnutí nechat ji uspat bylo to nejhorší,co jsem zažila.O dalším pejskovi neuvažuju, neumím si představit, že bych to měla zažít znovu.K.D.

hodnocení

0x
Cítím s vámi.Už jsem podobné odchody zažil a není to lehké.. Současné feně je 10 let a děsím se už teď! Nechci na to myslet,ale čeká mě to a zkouším si to nepřipouštět...Je to život a čeká nás to všechny.. Pevné nervy a nebojte...přebolí to . Držte se

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma uspání psa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]