Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo zodpovídá za zranění psa psem

Od: jaj* odpovědí: 26 změna:
Dobrý den, občas chodím na cvičák se psem, jdem tam jen když tam nikdo není, pes je bez vodítka a bez koše, cizím psům tam nelezu. Jenomže když tam jsem tak mi tam lezou lidi, normálně bez oznámení. Kdyby se něco stalo tak bych za to mohla já? Nebo když tam paní trénuje vlčáka a někdo ji tam vleze tak pes někoho natrhne tak za to může ona? Já toho psa třeba ještě stihnu zachytit a odejít druhou brankou, ale kdysi se mi to nepovedlo a možná se něco stalo, tak mi to chlap dnes připomněl, jenomže si nejsem vedoma že by pes před rokem pokousal asi ročního psa. Já to beru tak že psi jsou chodící zuby a drápy a myslící hlava je na druhé straně vodítka, takže myslící hlava by mela říct že na cvičáku je pes tak jim řeknu že tam chci a počkám až vypadnou. Nebo jsem kdysi platila nějak do tisícovky za to že můj pes pokousal psa který šel kolem i když chlap s nim mohl jít jinou cestou, pes byl v tu dobu před obchodem daleko od cesty normálních lidí. Nebo jak to je, protože mě přijde jako nesmysl aby někdo podstrkoval svého psa silnějšímu psovi a pak po něm chtěl zaplatit veterináře, protože jsem to tak pochopila že mám vytáhnout 30 tisíc.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

6x

Zdravím. Neurazte se, prosím, chci vám prospět. 1) Abychom vám rozuměli – cvičák je prostor vlastněný nebo pronajatý odborníkem, který tam učí pejskaře, jak dobře ovládat a vycvičit svého psa. Za poplatek. Vy máte asi na mysli oplocený prostor vyčleněný obcí pro volný pohyb všech (poslouchajících) psů bez vodítka a bez náhubku. Bezplatně. 2) Vaše názory na chování psů a jejich lidí v tomto prostoru jsou tak svérázné, že kontraproduktivní a bezohledné, vycházející nejspíš z neznalosti psů, jejich myšlení a jejich přirozeného chování. Tento prostor má sloužit jako možnost socializovat tu svého psa = seznamovat ho s množstvím jiných psů a lidí a naučit ho, jak se mezi nimi má chovat, jak získat psí i lidské kamarády, jak si může krásně pohrát s partou těchto dalších psů, protože nikde jinde navolno se už dnes pes vypouštět nesmí. Do tohoto oploceného prostoru (nikoliv cvičáku) pro všechny rozhodně nemůžete chodit vypouštět zabijáckého draka, vynucovat si, aby vám tam nikdo jiný nelezl (je to pro všechny) a dopředu řešit, kdo odskáče to, že vy jste nedokázala svému psovi vštípit základní poslušnost, které štěňátko učíme od 1. dnů už doma v kuchyni. 3) Psi jsou ti nejvěrnější, myslící a milující parťáci, oddaní, spolupracující a přátelští, kteří se mohou přerazit, aby nám udělali radost a mohli si pohrát se smečkou spřátelených psů. Pokud vy to máte tak, jak píšete ...Já to beru tak že psi jsou chodící zuby a drápy a myslící hlava je na druhé straně vodítka... je tu všechno špatně, nepochopila jste nic, a psi ani ostatní lidi vám za to nemohou. Nepíšete, jaké je plemeno a stáří vašeho pejska. Ale, tím, že ho vodíte mimo lidi a mimo ostatní psy, naučila jste ho, že všechno živé okolo jsou úhlavní nepřátelé. A tím, jak zvýšeným hlasem vyháníte ostatní ze společného prostoru, kam pak vstoupíte jen sama se svým psem, jste ho naučila na všechno živé útočit a zabít. Tedy je jasné, že vůbec nejste schopná postřehnout, že váš pes právě na někoho upřel svůj strnulý pohled, že na někoho bleskurychle zvednul horní pysk a ukázal zuby, nebo krátce zježil srst na hřbetu či jeho části, že prudce švihnul vzhůru napjatým ocasem, že vrčí tak, že lidské ucho to není schopné zachytit, ale psí ano... Tímto totiž pes vyzývá ty okolní k boji. Pak se nemůžete divit, že ti okolní to akceptují, čímž vy je považujte za útočníky, přesto, že za útok můžete vy a váš špatně vedený pes. Jestliže psa takto vedete déle než 1,5 roku, je to zabijácký drak a za všechno, co se ve vašem okolí strhne, nesete vinu jen a jen vy sama. Bohužel. Ida

doplněno 06.02.22 17:11:

Zdravím. @jaj, já být vámi, tak si nedrásám nervy, nebudu řešit kdo, kdy šel nebo půjde se psem a jak daleko nebo blízko, a povznesu se nad nějaké naschvály. Ty peníze jste vyplatila právem, tak na to zapomeňte a bude vám líp. Ale pozor, ten fór "obecních výběhů" je v tom, že tam právě pobíhá a míjí se množství lidí a psů na volno bez košíků a všichni se musejí chovat přátelsky. Na vašem místě bych se spíš pokusila změnit sebe a svého psa. Pokud jste už preventivně "nahráblá" na každého cizího člověka se psem, váš pes to cítí a je taky. Pokud byl z útulku, byl tam zvyklý na další psy, a musel s nimi umět vyjít. Tedy takto neadekvátně se naučil reagovat časem na psy s člověkem, protože psi se chovají podle nás. Já bych si s pejskem stoupla či sedla na bobek za plot toho "obecního výběhu" a oba bychom pozorovali cvrkot. Přitom bych vlídně promlouvala k pejskovi ležícímu či sedícímu těsně vedle mě na vodítku bez košíku. V klidu, v dobrém rozpoložení, co nejdéle (podle počasí). Aby vnímal i kolem chodící lidi se psy a spokojenou a pozitivní náladu. Přátelsky (až servilně) bych všechny lidi zdravila, aby pejsek vnímal, že to nejsou nepřátelé. A podle chování svého psa, po týdnu či dvou, bych s ním vstoupila dovnitř, když tam bude 1 jiný pes - a to samé, a na vodítku bez košíku. Pokud by k nám cizí pejsek přišel (a to se určitě stane, psi jsou zvědaví a potřebují se družit), stoupla bych si před svého psa (přidržela ho za sebou za obojek) a přátelsky bych příchozího pozdravila a velmi přátelsky na něj promlouvala. Pokud v sobě dokážete potlačit nervozitu, váš pes bude v klidu vykukovat. Když to vy nezvládnete, on to vycítí a zareaguje stejně - nepřátelsky. Když by můj začal útočit, stoupla bych si mu břichem před čumák a zklidnila ho – v klídku, bez křičení, tónem domluvy s dlaní přes čelo a vrch čumáku. Bylo by fajn si vyhlédnout člověka s dobře zvládnutým psem a domluvit se s ním na společných procházkách po okolí (na vodítku u nohy). Jak ten váš pochopí a z vás vycítí, že lidé se psy jsou přátelé, máte vyhráno. Při dobrém vedení se má šanci změnit. Tak držím palce. Ida

doplněno 06.02.22 18:12:

Zdravím. @jaj, "vyprdněte" se už na všechny vyhlášky a na nějaká práva a bezpráví a použijte rozum. Vy se bojíte psů, zvlášť těch větších. Když se k vám blíží někdo se psem, jste nervózní a máte strach, jak to dopadne. Váš pes to z vás cítí a okamžitě útočí, tedy to vždycky dopadne nedobře. Žádný chlap k vám nešel naschvál, šel tam proto, že je to normální, chodit těsně kolem sebe a psi se musí ignorovat. Ten jeho vás ignoroval a chlapa ani nenapadlo, že vy máte problém. Ne váš pes, vy máte problém. Snažila jsem se vám poradit, jak na to. V "obecním výběhu" se chodí bez vodítka a bez košíku (sem žádnou vyhlášku netahejte), jen vy s vodítkem, protože nezvládáte svůj strach, a tak neovládáte svého psa. Tak si to přiznejte, něco se sebou dělejte a přestaňte lidi podezírat z naschválů a chystat na ně naschvály své. Vy jste tedy dáreček... Ida

jaj*
hodnocení

To není vynucovaní aby mi tam nelezl, z autobusu se taky nejdriv vystupuje a pak nastupuje, a když jde někdo kolem tak se zeptám jestli tam nejde abych psa chytla a odešla. Jak někde uvidím uvazaneho psa tak tam s tim svým půjdu a nebudu rucit za škody. Psovi je 10, několik let bydlel v útulku, pak si ho vzali známí když jsem je neznala, pak jsem se s nimi seznámila a se psem a pak šel ke mě do bytu, protože majitelka se v domě stará o nemocného manžela a psa chce občas vidět. Výchova je vlastně od jeho majitelů, protože s nimi byl nejvíc, takže výchova nebyla. Já jsem rada že jsem ho naučila chodit po chodníku a aby nelezl do silnice, také tady máme různé návnady na psy tak to jsem ho taky odnaučila žrát. Většinou vidím když něco chystá, ale tady to bylo rychlý jestli vůbec. Pes byl bez vodítka za brankou, pak jsem videla jak tam jde pan se psem a asi jsem psovi dala vodítko a kdyz sel dovnitř tak jsme ho hned táhla pryč(bez vodítka bych ho neodtáhla) a ona šla za námi protože neměla ani koš ani vodítko. Ale asi tam taky začnu chodit za cizima psama a když mi něco zničí tak budou muset asi platit, chci novou bundu tak si asi nechám natrhnout starou bundu.
jaj*
hodnocení

Když jsem byla na tom hřišti tak byl pes bez vodítka a bez koše, pak jsem videla že se někdo blíží, tak jsem ho sla odchytit a dat mu vodítko to bylo u branky a mezitím tam šel s fenou bez vodítka. Myslím že v tu chvíli si mel každý zavolat nebo zatáhnout psa k sobě, ale on tam jen stal a nic nedělal ani ji k sobě nezavolal ona tam chodila s námi a snažili jsme se jí utéct, kdyby ona mela koš tak toho svého nadzvednu, a kdyby měla vodítko tak by jsme šli dal než dosáhne. V první chvíli kdy ji nemohl nic udělat, bylo to na světle ale pak dal nevím jistě, ona chodila furt za námi. Ted jde o to kdo za to může, jestli větší pes (takže ja) nebo pes bez vodítka, nebo pes který byl i 5 metrů od majitele nebo pes s mensi ujmou nebo agresivní pes(v tu dobu byli oba, fena ještě neposlechlakdyž jsem se ji snažila zahnat) . Podle vyhlášky je dost důležité při posuzování vodítko, ja sem myslela že jen skóre zápasu.
jaj*
hodnocení

Teď sem si to četla, díky zkusím to. Jak to je s vlastnictvím psa a kdy kde bydlel jsem někam psala. Podle vyhlášky ten první problém byl muj problém a od chlapa naschvál, ale zaplatila sem to, kdyby to bylo opačně tak bych šla za cizim privazanym psem a pak bych chtěla zaplatit škody. Ten druhej problém, to se bojím že z toho budou následky. Nejsem si vedoma že by ho pokousal, kdosi mi říkal že jsem byla v právu, pes byl na cvičáku v době sporu na vodítku, cizí pes byl bez vodítka a bez koše, jak kdosi psal že to mam poznat z vyrazu psa co se bude dít tam v tu chvíli bych s tim nic neudělala když jsem psa odtáhla a druhý pes chodil za námi. Opačně by to vypadalo tak, že bych šla na cvičák k cizímu psovi, svého bych pustila dovnitř bez koše a vodítka jako to udělal ten chlap a pak bych vymahala penize za zranění a škody, což bych asi neudělala. Jo vychovat psa je pozdě, navíc 2 dny učení se smažou dnem u majitelů kteří na něj kašlou úplně, na cizí psy si nezvykne s fenama, se stenatama a kastrovanyma psama si normálně hraje, ale musím nejdřív udelat zkoušku na vodítku aby to nedopadlo nějak špatně. Místo slova cvičák použijte psi hřiště.

spu
hodnocení

3x

Ano, máte mít psa vždy pod kontrolou.

jaj*
hodnocení

Ajo, takže můžu vlest na cvičák k vlčákovi a pak chtít bolestný? Nebo chodit se psem kolem uvazanych psů a kdyz se něco stane tak chtít zaplatit?
spu

Prostuduje provozní řád. Pokud žádný není, kontaktujte z dotazem provozovatele.

hodnocení

3x

Máte-li obavu z nákladů - pojištění pro případ odpovědnosti pojištěného nebo spolupojištěných osob za újmu způsobenou jinému psem nebo kočkou.

jamess
hodnocení

3x

Na zmateny zacatek nereaguji.
K vete Nebo jsem kdysi platila nějak do tisícovky za to že můj pes pokousal psa který šel kolem i když chlap s nim mohl jít jinou cestou, pes byl v tu dobu před obchodem daleko od cesty normálních lidí.

Ano, psa musite mit ve vetsine obci na voditku a i s nahubkem! A k tomu ho musite zvladat. Neexistuje, aby nekoho povalil nebo se vam vytrhl, natoz aby nekoho pokousal. Pokud se tak stane, je logicke, ze za to nesete odpovednost a vyhnout se musite vy, kdyz ho nezvladate. Prostudujte si mistni vyhlasku. To by mohla byt jeste pokuta.

Vodítko ano, náhubek velice často nikoliv. V naší obci je např dána vzdálenost psa od majitele / dříve byla dána max délka vodítka což se mi zdálo logičtější/ - jak budu zjišťovat vzdálenost psa od majitele? Ale měl by fungovat i lidský rozum, pokud předpokládám konflikt, tak se postavím mezi psy, přejdu na druhou stranu silnice,...

jamess

Proto pisu PROSTUDUJ VYHLASKU. On ten nahubek ve vetsich mestech ve vyhlaskach asi bude, ze? V malomestech asi spise nikoliv.

Ono co by se asi stalo, kdyz se ti Pitbull vytrhne na Vaclavaku nebo jinde? A to neznam vyhlasku P1 a nechce se mi to hledat

floro*
hodnocení

3x

Takže, na cvičáku se odpovědnost řídí vnitřním řádem, který stanovuje pravidla kdo za co ručí a kdy kdo odpovídá za psa. Pokud poškodíte něco nebo někoho na veřejném prostranství, tak odpovídáte za škodu vy.

Pokud se vám zdá, že se někdo přibližuje k vám a vašemu psovi víc než pokládáte za bezpečné, musíte toho druhého upozornit, že riskuje.

Nicméně ruku na srdce, to že pes někde vyrůstal neznamená, že můsí být nebezpečný i nadále. Často za to může neuróza a stres a obavy ze strany pána, který není pro psa dostatečná buď autorita nebo podpora a pak má pocit, že musí toho pána chránit on.

Za další, pokud máte obavy z bezpečnosti psa, vždy je dobré mít sjednanou pojistku ze zodpovědnosti. Buď jsednanou zvlášť jen na psa, dnes už ale pojišťovny toto nabízí v balíčku třeba s pojistkou domu a domácnosti.

hodnocení

1x

Psovi bych popřál nového majitele, který alespoň o psech a chování s nimi něco ví. Vám dobrého psychiatra.

jaj*
hodnocení

Jak by ste zareagoval kdyby jste se psem potkal psa bez vodítka bez koše, majitel druhého si psa nezavolal a jen chtěl zaplatit škody který snad ani nevznikly.

hodnocení

0x

Pokud má město vyhlášku, že váš pes musí být na vodítku, za jakýkoli problém se psem nesete odpovědnost. Pokud taková vyhláška není, musí se to posuzovat individuálně. Jestliže jiný pes vašeho psa napadl a ten ho pokousal, tak samozřejmě není vina na vaší straně. Pokud je váš pes agresivní a vy ho nezvládáte, dříve či později se stane nějaký vážnější průšvih, skončíte u soudu a budete platit jak mourovatá.
Jak je to na cvičáku nevím, to je otázka na nějakého zkušeného psovoda, ale nevidím důvod, proč by tam nemohlo cvičit více psů, pokud je majitel má natolik vycvičené, aby aspoň základní pokyny poslechli.

jaj*
hodnocení

Tak na to se podívám, konfliktů se psama bylo víc, jeden co se opravdu stal tak jsem zaplatila, o jednom jsem se dozvěděla náhodou že se prý stal před rokem, pak nějaký zničený věci od psů který mi nikdo nezaplatil. Když vidím psy v okolí tak je jich dost co se mezi sebou nesnesou, když je třeba pes u obchodu a začne štěkat na toho mýho tak jdeme pryč aby se něco nestalo, ale teď to budu asi dělat jinak, asi půjdu k němu jak to dělají ostatní, a s tim cvičákem budu asi dělat taky jak ostatní ať si něco vydělám. Je to sice debilní zákon ale co už.

jaj*
hodnocení

Taky se mi několikrát stalo že mi pes udělal škodu a nikdy sem to neřešila, kdysi mi roztrhl bundu, kdysi mi natrhl psa, kdysi mě pes zašpinil i pokousal. Mohla sem mít vydělaný.
halina

Jak "vydelany"? Nahrada skody je legitimni vec, nejedna se o vydelavani. Pokud je znam vinik, a to je majitel psa nebo ten, kdo psa vyvedl z baraku (myslim ze po novu se tato odpovednost deli mezi tyto dva subjekty), tak ma i povinnost nahrady skody. Chapeme se?

Ono to je pomerne nebezpecne, vzdy kdyz mi zdrhnul pes, normalne prelezl 2 metrovy plot na vesnici o par obyvatelich, tak se pak sam vzdy vratil (jen parkrat poldove a sousedi), ale mel jsem strach, ze nekde skoci pod auto, auto havaruje, bude skoda za statisice... Kdyz ma cip, tak uz to neukecam.

Jo a kdyz vas nekdo nabonzuje, tak to prijede resit PCR a da to na MM a ti vam daji flastr 500,- Kdyz to nenabonzuje, tak pcr sama od sebe to neeskalovala.

Jako co mam ja delat aby mi neprelezl cca 190 cm plot zejo... On ho preleze i po par hodinach zpatky kdyz ma dost sily a na rezezu ho neustale take nechci nechavat a venovat se mu vzdy kdyz je odvazany take nejde.

Jednou jsem privazal dva psy retezem, no bohuzel sli oba, tehdy je sebrala pcr s jednim ochrancem zvirat az ve vzdalene obci nevim jak se tam s retezem dostali a kdyz jsem jim rekl, brana byla zamcena, tak na me kricel ten ochrance at si z nej nedelam prdel. Nenechal si to vysvetlit. Jasne ze od te doby uz ty psy 2m retezem nesvazuju (to bylo jen pro mou zahradu a nenapadlo me ze oba prelezlu plot!)

Samozrejme se vzdy snazim o nove opatreni ale vzdy se to stane znovu, proste preskoci, preleze, proste a pak vzdy zpet, nema cenu ho hledat. To pak prisel driv nez my :) Vzdy do 2-3 hodin prijde zpatky. Driv psi normalne po vesnici behali.

Holt dnes je jina doba no... Vubec nevim co s tim, prece nemozu stovky metru plotu zvysit nebo natahnout ziletkovy draty nebo psovi zlamat nohy. Nejake rady?

re4zon
hodnocení

0x
Posuzuje se to individualne. Kdyz nebude ani jeden pes pod kontrolou, bude to problem. Tohle resim kazdou chvili, neagresivniho a kamaradskeho psa mam na voditku. Ale kdyz pribehne nejaka krysa a zacne mu stekat do ksichtu, logicky se mu to nelibi. A uz zacinam mit tendence ho prestat skrtit a nechat ho, at si to vyresi sam. Majitel krysy at se pak treba stavi na hlavu, nemel na rozdil ode mne psa pod kontrolou.
tabletka*

Na druhou stranu, názor majitele velkého psa, kterého uváže u dveří krámu (pokud ho vůbec uváže, často ho tam nechá sedět, protože prej "on je poslušnej", že okolo nemají chodit lidi, natož se psem je taky na zabití.

re4zon
Tak on je dost rozdil jit kolem a cpat se psovi pod cumak. Kdyz uvazany pes utoci na vsechno kolem, je to spatne. A stejne spatne je na ciziho psa sahat nebo k nemu vodit na dosah jineho psa, kdyz ho neznam. A to uz vubec nemluvim o tom, kdyz si ho chce cizi dite bez dovoleni hladit. Kdyz mu ukousne ruku, je to jednoznacna chyba rodicu, maji ho naucit, ze na cizi zvirata ani veci se nesaha. Bohuzel pravni rad chrani blbce a nemehla a ne logiku..
jaj*
hodnocení

To jak se mi stalo že mi pes pokousal jinýho bylo tak, že pán s tim druhým psem šel schválně k tomu mému. Jit tam nemusel ale udělal to, asi se zachoval správně, takže když uvidím psa bez vodítka nebo koše, a nebo uvazaneho někde bez koše asi udělám fotku a jednou za čas mail policii ať si to řeší, protože mě takový pes mohl napadnout, nebo napadnout psa kterého budu mít na vodítku a ani na cvičák nebude moct bez vodítka a asi když uvidím psa bez koše na cvičáku tak budu muset hlásit protože se to nesmí, a kdybych byla svine tak bych tam ještě schválně šla a nechala se pokousat aby z toho něco bylo když to dělají ostatní :)

hodnocení

0x
Úplně první otázka je - jste členem kynologickeho klubu ktery provozuje cvičák? Máte na něj nějaky oficiálně potvrzeny povolený vstup? Jak tuto situaci řeší provozní rad cvičiště?
jaj*
hodnocení

Tak to nemá nikdo povolení vstupu, není tam žádný hlídač žádný vyber vstupného, žádný klub. Proste cvičák ve městě, na dětské hřiště se taky myslím zatím nikde neregistruje. Na jiných cvičácích to bylo vždy tak že jsme tam šla když nikdo nebyl a kdyz nekdo tam chtěl jít tak řekl ze tam jde a my sme odešli.

takže nemyslíte cvičák, ale normální psí hřiště? tam běžně bývá víc psů najednou *nevi* řekla bych, že je zodpovědností majitele mít psa vychovaného a pod dohledem tak, aby nepůsobil škody nikomu jinému. pokud ví, že se jeho pes s jiným nesnese, tak je na něm, aby hřiště opustil, pokud tam přijde někdo jiný, není to jeho soukromý majetek.

jaj*
hodnocení

Tak jsem se dívala na vyhlášku, to jak mi pes kousl do psa který šel s chlapem kolem a stálo to do tisícovky, myslím že to bylo 500 a pak nějaký drobný jsem mu vnutila aby se psovi přilepšilo, tak tím jsem porušila, stejně jako ostatní z města ti to taky porušují když nechají psa před obchodem, jenže u mě to bylo jen vyzvednutí na zásilkovně ostatní tam nechají psa i pul hodiny. Takže se maji na co těšit,jakékoliv porušení vyhlášky budu vždy hlásit, psy bez koše na cvičáku a tak, psy u obchodů a tak. A to s tim čoklem na cvičáku, sice byl bez koše ale byl na vodítku a jen jsem nestihla odejít, on tam vlezl s fenou bez vodítka a bez koše, tak jsem toho svého chytla a dala na vodítko, ale bohužel jsem ho zachytila u branky kama šel ten pán s fenou a nestihli jsme se vzdalit, můj byl asi na vodítku protože bych ho jinak od ní neodtáhla. Tohle jsou celkem podstatný věci. Často mam psa bez vodítka a bez koše na tom cvičáku ale když vidím že tam někdo jde tak hned vodítko a ptáme se jestli tam jdou. Kdesi na poradne psali, že nejde o to či pes je zraněný ale že kdo poruší povinnost vodítka nebo koše. Taky nevím jak bych tahala svého psa od cizího bez koše, jedině odtahnout na vodítku což jsem asi udělala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]