Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Neurazte se, prosím, chci vám prospět. 1) Abychom vám rozuměli – cvičák je prostor vlastněný nebo pronajatý odborníkem, který tam učí pejskaře, jak dobře ovládat a vycvičit svého psa. Za poplatek. Vy máte asi na mysli oplocený prostor vyčleněný obcí pro volný pohyb všech (poslouchajících) psů bez vodítka a bez náhubku. Bezplatně. 2) Vaše názory na chování psů a jejich lidí v tomto prostoru jsou tak svérázné, že kontraproduktivní a bezohledné, vycházející nejspíš z neznalosti psů, jejich myšlení a jejich přirozeného chování. Tento prostor má sloužit jako možnost socializovat tu svého psa = seznamovat ho s množstvím jiných psů a lidí a naučit ho, jak se mezi nimi má chovat, jak získat psí i lidské kamarády, jak si může krásně pohrát s partou těchto dalších psů, protože nikde jinde navolno se už dnes pes vypouštět nesmí. Do tohoto oploceného prostoru (nikoliv cvičáku) pro všechny rozhodně nemůžete chodit vypouštět zabijáckého draka, vynucovat si, aby vám tam nikdo jiný nelezl (je to pro všechny) a dopředu řešit, kdo odskáče to, že vy jste nedokázala svému psovi vštípit základní poslušnost, které štěňátko učíme od 1. dnů už doma v kuchyni. 3) Psi jsou ti nejvěrnější, myslící a milující parťáci, oddaní, spolupracující a přátelští, kteří se mohou přerazit, aby nám udělali radost a mohli si pohrát se smečkou spřátelených psů. Pokud vy to máte tak, jak píšete ...Já to beru tak že psi jsou chodící zuby a drápy a myslící hlava je na druhé straně vodítka... je tu všechno špatně, nepochopila jste nic, a psi ani ostatní lidi vám za to nemohou. Nepíšete, jaké je plemeno a stáří vašeho pejska. Ale, tím, že ho vodíte mimo lidi a mimo ostatní psy, naučila jste ho, že všechno živé okolo jsou úhlavní nepřátelé. A tím, jak zvýšeným hlasem vyháníte ostatní ze společného prostoru, kam pak vstoupíte jen sama se svým psem, jste ho naučila na všechno živé útočit a zabít. Tedy je jasné, že vůbec nejste schopná postřehnout, že váš pes právě na někoho upřel svůj strnulý pohled, že na někoho bleskurychle zvednul horní pysk a ukázal zuby, nebo krátce zježil srst na hřbetu či jeho části, že prudce švihnul vzhůru napjatým ocasem, že vrčí tak, že lidské ucho to není schopné zachytit, ale psí ano... Tímto totiž pes vyzývá ty okolní k boji. Pak se nemůžete divit, že ti okolní to akceptují, čímž vy je považujte za útočníky, přesto, že za útok můžete vy a váš špatně vedený pes. Jestliže psa takto vedete déle než 1,5 roku, je to zabijácký drak a za všechno, co se ve vašem okolí strhne, nesete vinu jen a jen vy sama. Bohužel. Ida
Zdravím. @jaj, já být vámi, tak si nedrásám nervy, nebudu řešit kdo, kdy šel nebo půjde se psem a jak daleko nebo blízko, a povznesu se nad nějaké naschvály. Ty peníze jste vyplatila právem, tak na to zapomeňte a bude vám líp. Ale pozor, ten fór "obecních výběhů" je v tom, že tam právě pobíhá a míjí se množství lidí a psů na volno bez košíků a všichni se musejí chovat přátelsky. Na vašem místě bych se spíš pokusila změnit sebe a svého psa. Pokud jste už preventivně "nahráblá" na každého cizího člověka se psem, váš pes to cítí a je taky. Pokud byl z útulku, byl tam zvyklý na další psy, a musel s nimi umět vyjít. Tedy takto neadekvátně se naučil reagovat časem na psy s člověkem, protože psi se chovají podle nás. Já bych si s pejskem stoupla či sedla na bobek za plot toho "obecního výběhu" a oba bychom pozorovali cvrkot. Přitom bych vlídně promlouvala k pejskovi ležícímu či sedícímu těsně vedle mě na vodítku bez košíku. V klidu, v dobrém rozpoložení, co nejdéle (podle počasí). Aby vnímal i kolem chodící lidi se psy a spokojenou a pozitivní náladu. Přátelsky (až servilně) bych všechny lidi zdravila, aby pejsek vnímal, že to nejsou nepřátelé. A podle chování svého psa, po týdnu či dvou, bych s ním vstoupila dovnitř, když tam bude 1 jiný pes - a to samé, a na vodítku bez košíku. Pokud by k nám cizí pejsek přišel (a to se určitě stane, psi jsou zvědaví a potřebují se družit), stoupla bych si před svého psa (přidržela ho za sebou za obojek) a přátelsky bych příchozího pozdravila a velmi přátelsky na něj promlouvala. Pokud v sobě dokážete potlačit nervozitu, váš pes bude v klidu vykukovat. Když to vy nezvládnete, on to vycítí a zareaguje stejně - nepřátelsky. Když by můj začal útočit, stoupla bych si mu břichem před čumák a zklidnila ho – v klídku, bez křičení, tónem domluvy s dlaní přes čelo a vrch čumáku. Bylo by fajn si vyhlédnout člověka s dobře zvládnutým psem a domluvit se s ním na společných procházkách po okolí (na vodítku u nohy). Jak ten váš pochopí a z vás vycítí, že lidé se psy jsou přátelé, máte vyhráno. Při dobrém vedení se má šanci změnit. Tak držím palce. Ida
Zdravím. @jaj, "vyprdněte" se už na všechny vyhlášky a na nějaká práva a bezpráví a použijte rozum. Vy se bojíte psů, zvlášť těch větších. Když se k vám blíží někdo se psem, jste nervózní a máte strach, jak to dopadne. Váš pes to z vás cítí a okamžitě útočí, tedy to vždycky dopadne nedobře. Žádný chlap k vám nešel naschvál, šel tam proto, že je to normální, chodit těsně kolem sebe a psi se musí ignorovat. Ten jeho vás ignoroval a chlapa ani nenapadlo, že vy máte problém. Ne váš pes, vy máte problém. Snažila jsem se vám poradit, jak na to. V "obecním výběhu" se chodí bez vodítka a bez košíku (sem žádnou vyhlášku netahejte), jen vy s vodítkem, protože nezvládáte svůj strach, a tak neovládáte svého psa. Tak si to přiznejte, něco se sebou dělejte a přestaňte lidi podezírat z naschválů a chystat na ně naschvály své. Vy jste tedy dáreček... Ida
Máte-li obavu z nákladů - pojištění pro případ odpovědnosti pojištěného nebo spolupojištěných osob za újmu způsobenou jinému psem nebo kočkou.
Na zmateny zacatek nereaguji.
K vete Nebo jsem kdysi platila nějak do tisícovky za to že můj pes pokousal psa který šel kolem i když chlap s nim mohl jít jinou cestou, pes byl v tu dobu před obchodem daleko od cesty normálních lidí.
Ano, psa musite mit ve vetsine obci na voditku a i s nahubkem! A k tomu ho musite zvladat. Neexistuje, aby nekoho povalil nebo se vam vytrhl, natoz aby nekoho pokousal. Pokud se tak stane, je logicke, ze za to nesete odpovednost a vyhnout se musite vy, kdyz ho nezvladate. Prostudujte si mistni vyhlasku. To by mohla byt jeste pokuta.
Vodítko ano, náhubek velice často nikoliv. V naší obci je např dána vzdálenost psa od majitele / dříve byla dána max délka vodítka což se mi zdálo logičtější/ - jak budu zjišťovat vzdálenost psa od majitele? Ale měl by fungovat i lidský rozum, pokud předpokládám konflikt, tak se postavím mezi psy, přejdu na druhou stranu silnice,...
Takže, na cvičáku se odpovědnost řídí vnitřním řádem, který stanovuje pravidla kdo za co ručí a kdy kdo odpovídá za psa. Pokud poškodíte něco nebo někoho na veřejném prostranství, tak odpovídáte za škodu vy.
Pokud se vám zdá, že se někdo přibližuje k vám a vašemu psovi víc než pokládáte za bezpečné, musíte toho druhého upozornit, že riskuje.
Nicméně ruku na srdce, to že pes někde vyrůstal neznamená, že můsí být nebezpečný i nadále. Často za to může neuróza a stres a obavy ze strany pána, který není pro psa dostatečná buď autorita nebo podpora a pak má pocit, že musí toho pána chránit on.
Za další, pokud máte obavy z bezpečnosti psa, vždy je dobré mít sjednanou pojistku ze zodpovědnosti. Buď jsednanou zvlášť jen na psa, dnes už ale pojišťovny toto nabízí v balíčku třeba s pojistkou domu a domácnosti.
Pokud má město vyhlášku, že váš pes musí být na vodítku, za jakýkoli problém se psem nesete odpovědnost. Pokud taková vyhláška není, musí se to posuzovat individuálně. Jestliže jiný pes vašeho psa napadl a ten ho pokousal, tak samozřejmě není vina na vaší straně. Pokud je váš pes agresivní a vy ho nezvládáte, dříve či později se stane nějaký vážnější průšvih, skončíte u soudu a budete platit jak mourovatá.
Jak je to na cvičáku nevím, to je otázka na nějakého zkušeného psovoda, ale nevidím důvod, proč by tam nemohlo cvičit více psů, pokud je majitel má natolik vycvičené, aby aspoň základní pokyny poslechli.
Jak "vydelany"? Nahrada skody je legitimni vec, nejedna se o vydelavani. Pokud je znam vinik, a to je majitel psa nebo ten, kdo psa vyvedl z baraku (myslim ze po novu se tato odpovednost deli mezi tyto dva subjekty), tak ma i povinnost nahrady skody. Chapeme se?
Ono to je pomerne nebezpecne, vzdy kdyz mi zdrhnul pes, normalne prelezl 2 metrovy plot na vesnici o par obyvatelich, tak se pak sam vzdy vratil (jen parkrat poldove a sousedi), ale mel jsem strach, ze nekde skoci pod auto, auto havaruje, bude skoda za statisice... Kdyz ma cip, tak uz to neukecam.
Jo a kdyz vas nekdo nabonzuje, tak to prijede resit PCR a da to na MM a ti vam daji flastr 500,- Kdyz to nenabonzuje, tak pcr sama od sebe to neeskalovala.
Jako co mam ja delat aby mi neprelezl cca 190 cm plot zejo... On ho preleze i po par hodinach zpatky kdyz ma dost sily a na rezezu ho neustale take nechci nechavat a venovat se mu vzdy kdyz je odvazany take nejde.
Jednou jsem privazal dva psy retezem, no bohuzel sli oba, tehdy je sebrala pcr s jednim ochrancem zvirat az ve vzdalene obci nevim jak se tam s retezem dostali a kdyz jsem jim rekl, brana byla zamcena, tak na me kricel ten ochrance at si z nej nedelam prdel. Nenechal si to vysvetlit. Jasne ze od te doby uz ty psy 2m retezem nesvazuju (to bylo jen pro mou zahradu a nenapadlo me ze oba prelezlu plot!)
Samozrejme se vzdy snazim o nove opatreni ale vzdy se to stane znovu, proste preskoci, preleze, proste a pak vzdy zpet, nema cenu ho hledat. To pak prisel driv nez my Vzdy do 2-3 hodin prijde zpatky. Driv psi normalne po vesnici behali.
Holt dnes je jina doba no... Vubec nevim co s tim, prece nemozu stovky metru plotu zvysit nebo natahnout ziletkovy draty nebo psovi zlamat nohy. Nejake rady?
Na druhou stranu, názor majitele velkého psa, kterého uváže u dveří krámu (pokud ho vůbec uváže, často ho tam nechá sedět, protože prej "on je poslušnej", že okolo nemají chodit lidi, natož se psem je taky na zabití.
takže nemyslíte cvičák, ale normální psí hřiště? tam běžně bývá víc psů najednou řekla bych, že je zodpovědností majitele mít psa vychovaného a pod dohledem tak, aby nepůsobil škody nikomu jinému. pokud ví, že se jeho pes s jiným nesnese, tak je na něm, aby hřiště opustil, pokud tam přijde někdo jiný, není to jeho soukromý majetek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.