Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Vaše fenka přišla o své páníčky, o svou smečku = o svou jistotu. To její psychice neprospělo. Ale získala novou paničku = vás, a je vidět, že vás respektuje a je za vás tak ráda, že si vás hlídá se strachem, aby o vás taky nepřišla. Celý úspěch s vhodným chováním, když je sama, spočívá v tom, že musí získat jistotu, že se jí vrátíte. Tedy jí to musíte vysvětlit po psím = názorně. Nezačínala bych trénováním odchodů ze zahrady, kde si může připadat vyhnaná ze smečky, ale z domova = ze společné nory, kde byla zvyklá. Čekání na váš návrat na zahradě = na teritoriu smečky, bych zařadila až po nacvičení odchodů z nory = tam, kde má svůj pelíšek. I když má už velké tělo, mentálně je to stále štěně. Tedy bych za dveře, kterými odcházíte z bytu, nastálo dala pelíšek či kobereček, na který fenku před odchodem odložíte + vlídně povel ČEKEEEEJ a odejděte na chvíli za dveře. Bude vás tam cítit, tedy nebude vyvádět. Za chvilku se vraťte, a za klidné chování hodně chvalte + dobrůtku. Třeba za půl hodiny zas => několikrát denně. Postupně vzdálenost od bytových dveří a čas prodlužujte (jak píše i @aja1946). Jak uslyšíte štěkání či kňučení, nepřibližujte se a nevstupujte, čekejte, až se zklidní, pak vstoupíte. Rychle pochopí, že štěkáním či kňučením vás nepřivolá. Až dojde na odchod až za vrátka zahrady, tehdy jí dáte něco na hraní, co bude dostávat jen na dobu samoty. Ideální je veliká kost z nohy i s kloubem => srnčí, hovězí... s chrupavkami kloubu a šlachami). Pak ale po návratu odveďte fenku u nohy od kosti (tu jí nesmíte brát, jen ji od ní odvést) k té se pak nenápadně vraťte a uložte = bude ji dostávat jen na dobu samoty) a dobrůtku jí dejte v kuchyni, kde budete z tašky vyndávat "nalovenou" potravu. Takto si fenka zvykne, že odcházíte na lov a ona si hraje s kostí, a po návratu z lovu dostane něco na zub. Až pochopí, že se vždycky vrátíte, na zahradě už vydrží snadno – tam bez kosti, aby zbytečně nepřilákala psího nepřítele. Určitě to zvládnete. Ida
Každý pes je jiný. Dorka bývala doma sama, když jsem byla v práci nebo mimo domov, bez problémů. Teď, když jsem na wecku, přijde se 3x podívat, jestli jsem tam, kde mám být. Mám veliké štěstí, protože mám kamarádku a k ní chodí "do školky", když musím z domu. Zeptej se strejdy Gůgla na "separační úzkost u psa". Jsou tam chytré myšlenky a rady, ale bojím se, že jsou k ničemu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.