Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak naučit psa být sám

Od: dee odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, jdu za Vámi hned s vícero otázkami.
V pondělí jsem domů (barák se zahradou) přivezla fenku pitbula, pravdepobne směska se stafordem. Je ji 7 měsíců a nevím, jak to měla u předchozích majitelů, ačkoliv říkali, že je zvyklá být v bytě a na curani se řekne. A teď proč sem píšu..
Měli jsme před ní staforda, který se dožil skoro 17ti let s tím, ze byl zvyklý být venku (měl svou boudu). V zimě byl buď u mě, nebo v garáži na křesle.
Chtěla bych takto naučit i fenku co jsem privezla, ale průšvih je, že ji mám neustále za zadkem. Nemohu si sama odskocit na záchod, nemohu ani odejít z domu, když musím jet nakoupit, tak to beru hodně rychle, protože nevím co udělá sama na zahradě. Když ji nechám chvilku samotnou, začne škrábat na dveře, knucet a stekat. Vím, že to chce hodně trpělivosti a času, ale nemáte někdo nějakou radu, jak bych ji mohla odnaucit aby na mně byla takhle závislá? S rodinou (táta, máma a dvě mladší sestry 16 let a 10 let seznámená je a sedla si s nimi, ale jakmile nejsem s nimi i já, tak mě hledá a dělá totéž, co jsem psala, když je sama.. Pár měsíců ještě zůstávám doma, ale potrebuji, aby se naučila být sama 8 hodin až začnu chodit do prace, nebo než se rodiče vrátí z práce. Nejlepe aby zůstala na te zahradě, kde má přístup do zateplené boudy. Za každou radu budu prevelice ráda.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Uz jsem to tu jednou psala, jak jsem to ucila sveho. Nejdriv jsem odchazela jen na chodbu na chvili a postupne pridavala cas. Pred odchodem jsem dala pejskovi pamlsek a rekla cekej ja se vratim. Po prichodu dalsi a chvalila moc hodny pes. A naucil se to brzo.

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Vaše fenka přišla o své páníčky, o svou smečku = o svou jistotu. To její psychice neprospělo. Ale získala novou paničku = vás, a je vidět, že vás respektuje a je za vás tak ráda, že si vás hlídá se strachem, aby o vás taky nepřišla. Celý úspěch s vhodným chováním, když je sama, spočívá v tom, že musí získat jistotu, že se jí vrátíte. Tedy jí to musíte vysvětlit po psím = názorně. Nezačínala bych trénováním odchodů ze zahrady, kde si může připadat vyhnaná ze smečky, ale z domova = ze společné nory, kde byla zvyklá. Čekání na váš návrat na zahradě = na teritoriu smečky, bych zařadila až po nacvičení odchodů z nory = tam, kde má svůj pelíšek. I když má už velké tělo, mentálně je to stále štěně. Tedy bych za dveře, kterými odcházíte z bytu, nastálo dala pelíšek či kobereček, na který fenku před odchodem odložíte + vlídně povel ČEKEEEEJ a odejděte na chvíli za dveře. Bude vás tam cítit, tedy nebude vyvádět. Za chvilku se vraťte, a za klidné chování hodně chvalte + dobrůtku. Třeba za půl hodiny zas => několikrát denně. Postupně vzdálenost od bytových dveří a čas prodlužujte (jak píše i @aja1946). Jak uslyšíte štěkání či kňučení, nepřibližujte se a nevstupujte, čekejte, až se zklidní, pak vstoupíte. Rychle pochopí, že štěkáním či kňučením vás nepřivolá. Až dojde na odchod až za vrátka zahrady, tehdy jí dáte něco na hraní, co bude dostávat jen na dobu samoty. Ideální je veliká kost z nohy i s kloubem => srnčí, hovězí... s chrupavkami kloubu a šlachami). Pak ale po návratu odveďte fenku u nohy od kosti (tu jí nesmíte brát, jen ji od ní odvést) k té se pak nenápadně vraťte a uložte = bude ji dostávat jen na dobu samoty) a dobrůtku jí dejte v kuchyni, kde budete z tašky vyndávat "nalovenou" potravu. Takto si fenka zvykne, že odcházíte na lov a ona si hraje s kostí, a po návratu z lovu dostane něco na zub. Až pochopí, že se vždycky vrátíte, na zahradě už vydrží snadno – tam bez kosti, aby zbytečně nepřilákala psího nepřítele. Určitě to zvládnete. Ida

hodnocení

1x

Každý pes je jiný. Stejně jako člověk. Někomu samota nevadí a někdo se zblázní.

Zkuste hračky.

max2
Jasne hracky. Myslim, ze z nich citi pach sveho majitele a to jej uklidnuje.
Sice mi pak jeden vlcak okousal i botu, ale pak uz to nikdy neudelal. Obcas pes muze ponicit i nabytek jako sedacku.
Nam pes funguje doma i venku. Venku spi, ve dne ho bereme obcas domu. Pri velkem mrazu je na verande. Stari 15 let.
Vlcak predtim 13,5.

hodnocení

1x

Každý pes je jiný. Dorka bývala doma sama, když jsem byla v práci nebo mimo domov, bez problémů. Teď, když jsem na wecku, přijde se 3x podívat, jestli jsem tam, kde mám být. Mám veliké štěstí, protože mám kamarádku a k ní chodí "do školky", když musím z domu. Zeptej se strejdy Gůgla na "separační úzkost u psa". Jsou tam chytré myšlenky a rady, ale bojím se, že jsou k ničemu.

wecku? co to je?

Pokus o humor ke zkratce WC.

:-D Jo, pak už mě to trklo z věty :). Já to snad nikdy neslyšel nebo si nepamatuji. U nás se volí jiné výrazy :)

hodnocení

1x

Pořiďte mu kamaráda, nejlépe ještě jednoho psa

dee
hodnocení

Moc Vám všem děkuji za rady, určitě vyzkouším a určitě budeme fungovat. Dneska šla sama s mamkou sama ven, tak lehký pokrok už tam je :). Hlavně jste mi poradili i normálně, než na jiných fórech, kde mi dali totální bídu, že jsem si toho psa nemela vůbec brát a ze se bude mít špatně. Jde vidět, že dobří lidé ještě existují :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]