Dobrý den, mám dotaz ohledně své ropuchy zelené. Doma mám jako jedno z mých terarijních zvířat mladou ropuchu zelenou (bufo viridis) žije i u nás v česku, ale tu svoji jsem koupila na terarijní burze. Předpokládám že je to import, ale nevím. Každopádně, je to úžasné zvíře. Rozhodně z mých obojživelníků byla ropucha do teď nejvíc bezproblémová, každé krmení úžasné a manipulace taky. Mám ji od října. Nebo spíš jeho, je to samec. Teď mi ale přestal žrát. Zezačátku byl krmen denně, protože mi přišel podvyživený. Potom co nabral váhu každé dva dny, většinou naprosto nadšený už jen když zahlédl pinzetu a snědl tak 7 velkých cvrčků. Taky je zvyklý na moučné červy, menší druhy švábů apod. Ale teď nic. Přestal být tolik aktivní (což bych řekla že je zimním obdobím) ale mám problém do něj nacpat cvrčka jednou za 7 dní. Už to je asi tři týdny co takhle nežere. Váhu má ale zhruba stejnou. Teď jsem kupovala na terarijní burze střední a velké banánové cvrčky, které do teď opravdu miloval, pokud to jde na ropuše vůbec poznat, no a dvakrát, třikrát se pokusil po cvrčkovi vystřelit, a když se mu to nepovedlo, ztratil zájem a snažil se někam zalézt. Tak je to vždycky. Nejdřív se cvrčka snaží ulovit, ale jakmile to není hned, prostě si zaleze pod kůru a už ten den nic nebude. Je to normální? Zimuje? Chtěla bych ještě dodat, že dostával i 1x týdně nějaké vitamíny, vápník + D3 mám pocit. Nemá žádné UVB, ale co vím, nemělo by pro něj být potřeba. Nemá ani topnou fólii, prodejce mi tvrdil, že ji nepotřebuje a do teď se mu bez ní skvěle dařilo, navíc udržuju teplotu v místnosti docela vysokou, lehce nad průměrnou pokojovou teplotu. Ráda bych poprosila o radu, já jsem si říkala jestli by nepomohla ta topná fólie, ale zase jestli zimuje, pokud to tyhle ropuchy tak mají (mám o ropuše zelené načteno co jde, články jsem tedy našla jen v angličtině, se kterou nemám problém, ale vzheldem k tomu že se nechovají tyto ropuchy většinou doma, se nic moc najít nedá), tak aby ho to nějak moc nerozhodilo. Předem děkuji za odpovědi.
Nic takového jsem nikdy nechovala, ale jestli žije u nás, tak by měla mít nějaké období zimního spánku. Ty venku jsou zalezlé /u nás v děrách pod kompostem/. Sedí v listí strnulé, nehybné a teplotu mají stejnou, jako jejich okolí. A nejdřív začátkem dubna se začnou probouzet.
Já se hlavně domnívám, že se nejedná o ropuchu zelenou B. viridis , ale u nějaký podobný druh původem Asie, Amerika.
dd
Takhle, možné to je, ale co jsem tak hledala podobné ropuchy na nic podobného jsem nenarazila. Od prodejce od kterého jsem ropuchu kupovala jsem si nechala název ropuchy napsat fixou na víko krabičky, cestou se to rozmazalo, ale byla jsem přesvědčena, že tam stálo "bufo viridis". Takže nevím. Ale ropuše zelené je dost podobný.
dd
Takhke vypadá když je světlejší, to už je ropuše zelené podobný možná trochu víc
hg
1. Určovat rouchy podle zbarvení není moc přesné, zváště u B viridis je zbarvení dost variabilní . Podle mě se jedná o americké druhy Anaxyrus cognatus, A. americanus nebo něco podobného.
2. Ropucha zelená B. viridis je u nás chráněná a její prodej podléhá výjimce ze zákona ( i když se jedná o dovoz). Pokud by toto prodejce na burze nevěděl, tak silně pochybuji o jeho odborných znalostech a správném určení druhu.
hg
Záměna s ropuchou zelenou B. viridis vznikla nejspíš špatným překladem z angličtiny kde se většina těchto druhů nazýva "American green toad".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.