Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám patnáctiletou jorkšírečku, která má dlouhodobě problémy se škrundáním ve střevech. Náš pan veterinář to řešil injekcemi od bolesti – kortikoidy + béčko – po tom se vždy rozjedla a vydrželo to cca 14 dní až měsíc. Navštívili jsme jinou paní doktorku s žádostí o pomoc s homeopatiky, paní doktorka mi sestavila jídelníček na barf stravu. Naše fenečka teď dlouhodobě jedla rýži s mrkví a s masem krátce povařeným a do toho měla jednu porci ledvinové konzervy, protože měla zvýšenou hladinu urei v krvi. Paní doktorka mi tvrdí, že se nejedná o onemocnění ledvin a že máme úplně ledvinové konzervy vynechat a krmit pouze masem a čerstvou zeleninou. Fenečka mi ale čerstvou zeleninu odmítá, tak nevím jestli v jejím věku opravdu má smysl jí nutit do takovéto radikální změny. Když jí bolívá briško – škrundá ve střevech, tak úplně odmítá jíst – přijde k misce s masem, podívá se na misku, podívá se na mě a odejde si lehnout. Mám na vás prosbu, zda byste tak to starého pejska přeučovali na jiné stravovací návyky a také co s ní, když úplně odmítá jídlo. Přiznám se, že nemám nervy na to ji nechat hladovět – když jí dám jídlo z ruky, tak mi ho sní. Naopak, když zůstane dýl bez jídla (jednou to bylo 16 hodin), tak jí tak hrozně škrundá v bříšku, že pak už nechce nic sníst ani z ruky a třese se. Paní doktorka homeopatka radikálně kortikoidy odmítá, tak jsem z toho rozpačitá, co je vlastně pro moji starou fenečku lepší. Máte někdo podobnou zkušenost a případně dokážete poradit?
Zdravím. V tomto věku už fenečka prožívá poslední fázi svého života. Já bych určitě nedávala zeleninu, a už vůbec ne syrovou, ta v psích útrobách akorát kvasí, plynuje, psa nadýmá a působí mu (krom jiného) bolesti. Psí trávicí systém není na zeleninu uzpůsobený (pes je masožravec), takže pes zeleninu nedokáže strávit, tedy tělo z ní nemá ani minimální výživový užitek. Nepíšete, čím byla fenečka krmená po celý život. Pravděpodobně granulemi. Já bych se k tomu vrátila, nedávala bych granule pro seniory = ty mají jen snížený obsah kalorií = tuků. Ale tuky zase dodávají pokrmu chuť a vůni. Seniorské granule starým psům nechutnají. Na vašem místě bych podávala to, co baštila celý život, nebo granule s jehněčím a rýží, do nich bych přidávala granule pro kočky => ty mají zvýšený podíl masa a mělo by jí to lépe chutnat. A do toho bych vmíchávala rozpatlanou vařenou mrkev (event. občas rozpatlanou vařenou bramboru) ochucenou pokrájeným masíčkem a vývarem z masa (bez soli a koření) + syrové ovesné vločky. Vařená mrkev a brambory psí trávení nedráždí, a jelikož je nedokáže strávit, ve spojení s vločkami vytvoří "plnivo", takže pes má delší dobu plný žaludek a střeva = má pocit sytosti; a do suchých vloček se vsáknou všechny přebytečné šťávy. Mělo by to eliminovat škrundání a bolesti. Ida
@re4zon, souhlasím s vámi, až na tu homeopatii. Nevyjadřujte se, prosím, k něčemu, o čem nemáte ani tu nejmenší páru. Držte se, prosím, toho, čemu rozumíte. Děkuju. Ida
Nejsem veterinář, malé psy jsem chovala, nic víc. Moc nevěřím, že teď tuto starou fenku naučíte na zcela jinou stravu a popravdě, i léčení pomocí homeopatik bych pokládala nyní za jen podpůrnou, určitě ne základní léčbu. Myslím, že se pomocí těchto metod jen trápí. Kortikoidy jsou "svinstvo", ale v tomto věku už to zas takovou roli nehraje. Starou babičku taky nenutíme, aby si nedávala po večeři griotku, protože to není zdravé. Krmte ji nedráždivou stravou s trochou rýže, dost tekutin a léky takové, které jí opravdu uleví. A přeučovat patnáctiletého psa na barf je promiňte úplná ptákovina. Je to jen můj názor, ale nějaké zkušenosti mám.
děkuji za váš názor, také mi to přijde jako kravina, zkusila jsem jí to nabídnout, ale trápit ji určitě nechci a nebudu. Ještě co myslíte s těmi ledvinami - hledala jsem všude možně a podle mě zvýšená hladina urei v krvi na problém s ledvinami jednoznačně poukazuje
Nejspíš ukazuje, nechci vše svádět na věk, ale psi i kočky často odchází právě na selhání ledvin...má věk, kdy už to musíte brát v úvahu. S tím ale dnes už nic moc neuděláte, jen jí zpříjemněte život, který má.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.