Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Môžem chovať kunu alebo jazveca u mňa doma?

Od: skunk odpovědí: 8 změna:

Dobrý deň, chcel by som chovať kunu alebo jazveca. Mám menší dvor bez záhrady, neviem však či sú tieto zvieratá vôbec určené na chov a jestli by mi neurobili nejakú škodu. Taktiež ma zaujíma právna stránka veci a jestli tieto zvieratá nepoužívajú nejaký zvukový prejav ktorý by ma mohol v noci rušiť. Mám aj psa, takže neviem či by to neskončilo zle.

Viem že sa bežne chovajú fretky, ale o kunách alebo jazvecoch neviem nič.

Vopred ďakujem za odpoveď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Kunu nebrat. Dělá bordel, je v noci hlučná, navíc občas kouše a je i cítit její pach. Je neskutečně rychlá a všetečná, leze i doWC mísy, žere kabely a to i v autě... opravdu nebrat do domu! To je zkušenost s kunou skalní...

hodnocení

7x
Tvoje představa, že budeš chovat kunu na dvorku a pouštět na volno na vycházky je naprosto mimo realitu. Smrdí, obtěžuje hlukem když vytlouká po půdách, škodí na hospodářských zvířatech, v době říje v noci řve jako malé dítě tak, že je to slyšet na kilometr, kouše kabely.. atd. Ale hlavně - je to chráněný živočich a její chov proto podléhá CITES takže bez povolení a praxe v oboru chovatelství ani nemáš šanci se k chovnému materiálu legálně dostat.
Jezevec je divoké, náladové nevyzpytatelné zvíře které se vyhýbá kontaktu s lidmi, u myslivců vedené jako škodná takže nevím jaký účel by mělo, ho chovat doma.

vilik*
hodnocení

4x
Kunu mám doma. Akorát teda ne, že bych chtěl. Na balkoně je věčně vypité slepičí vejce, a to slepice nemáme, a sousedům se prý neztrácí. Zato sousedi už mají od jisté doby sjednané pojištění na poškození auta zvěří, od té doby, co byl jejich Peugeot v servisu. Předtím byla kuna i u nás na půdě, ale tu se mi snad podařilo zabezpečit, alespoň podle toho, že podbití je celkem kvalitně provedené. A to nemluvím o pár nocích, kdy pes štěkal celou noc pod stromem, a nahoře na nás čuměly 2 oči.
Jestli chcete, můžete si jí jít odchytnout, když nebude nikdo z nás doma, protože samozřejmě nesouhlasím s nelegálními aktivitami, které byste snad mohl činit :).

minsk
hodnocení

3x

Já bych do toho nešla. Zvíře má žít tak, jak je zvyklé, v přírodě. A též jezevec ve skupině.

...Podle odkazu to jde, pokud máte mládě třeba /matka zahynula/ a hlavně vhodné podmínky /zde hájovna/.

Část zahrady se stala jezevčím teritoriem. Vypadá to tam jako v lese, je tam ten "správný binec", který jezevci potřebují. Část úrody patří jezevcům – maliny, jahody, třešně ...

Víte, jak to bývá s divočáky, či jinou zvěří /srneček/. Jakmile dospějí, příroda volá a oni se stávají agresivní. A přitom se odchovanci lidmi buďto nedokáží sami uživit, nebo pro svoji důvěřivost k lidem...

Takže na Vašem dvorku v žádném případě a to nejsem znalec, jenom milovník přírody a všechno omezování zvířat, včetně klecových /papoušci atd./se mi příčí.

Přečtěte si toto, je to hodně moc zajímavé.

ikoktejl.cz/...

hodnocení

2x
Jestli tě láká kuna, tak si pořiď tu fretku. Je to víceméně to samé, jen je to pár set let domestikované. A ten jezevec? Co ti proboha provedl, že ho chceš trýznit. Protože jinak by tvůj "chov" nejspíš nedopadl.

hodnocení

1x

Kuna je divoke zviera, stihle, dobre skace a lezie. Dobrovolne u vas zit nebude, mozno obcas pride kvoli jedlu, cez den spava, v noci beha (napr 2:00 rano). Ak ju chcete trvalo udrzat, museli by ste spravit z pletiva nieco ako volieru pre vtakov.

Jazvec - tiez nocne zviera, zije v skupinach, maju rozsiahle podzemne obydlia, neznasaju vyrusovanie, cize zase len voliera plus vybetonovat pod tym, aby sa nevedeli podhrabat.

Obe zvierata maju velke teritotium, chov v uzavretom priestore skonci udanim za tyranie.

hodnocení

0x

Přemýšlea jsem a nemohla přijít na to, proč bys taková zvířata měl chovat. K čemu by ti to bylo? Tvorové,, kteří žijí v noci, nepomazlíš se s nimi, neoplatí, neprojeví ti svou lásku, náklonost, nevycvičíš je, nikdy tě neoslechnou, neuděláš si s nimi hezkou chviku, nevítají tě, je jim jedno, jestli přijdeš nebo ne, když neneseš žrádlo. A navíc, musíš je dobře krmit 365 dní v roce, vynášet po nich výkaly, odstraňovat stopy moči a hárání. A to všechno několik let. K čemu by ti byli?

liska5
hodnocení

0x

Jeden myslivec u Ohře měl ochočenou vydru. Doma ani moc ne, ale chodila k němu na zahrádku a sedala u něj na zápraží na sloupku. Krásná!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]