Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co v tomto počasí s motýlem?

Od: 1267 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

včera na lustru u nás doma seděl motýl - je to bělásek zelný. I když je škodlivý, chtěli bychom mu pomoci.

Dala jsem ho do krabičky od čaje a vyřízla díru. Donesla jsem ho do chladné místnosti.

Vypustíli bychom ho v březnu. Může to tak být? Mohu ho tam nechat, neumře?

Děkuji za rady.

doplněno 20.12.21 17:36:

Přikládám foto

Co v tomto počasí s motýlem?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

0x

Bělásek vám do jara nepřežije, pokud je to vůbec bělásek zelný. Bělásci nepřezimují. Možná jste ho zaměnila za žluťáska řešetlákového, samičku. Ta přezimuje a bývá jako jeden z prvních motýlů po zimě.

1267
hodnocení

Je to bělásek řepový. Je bílý a spodní křídla má světle zelené. Co mám s ním dělat.

Když ho vypustím ven, tak zmrzne.

1267
hodnocení

Mám ho v krabičce od čaje má tam vzduch a je v chladné místnosti.

jiofa

Vlivem tepla se předčasně vylíhl z kukly které přezimují. Jako dospělec nepřezimuje, takže můžete ho ponechat v krabičce ale na jaře jej naleznete bez pohybu.

1267
hodnocení

Tak ho mám vypustit, až bude odpoledne trošku teplo ven?

Co mi radíte?

Přikládám foto

jiofa

Bohužel, v tuto dobu je s ním konec. Není teplo, není pyl, tento čas mu není souzen.

1267
hodnocení

Jsem z toho smutná. Těšila jsem se, že ho v březnu vypustím do přírody...tak se nedá nic dělat...

coze
Nedávno jsem venku našel Babočku, bez pohybu. Vzal jsem jí do tepla a za cca. 3 minuty začala létat. Nevěděl jsem co s ní tak jsem zavolal (už nevím na jakou vejšku) na katedru Biologie a bylo mi řečeno, ať ji dám do chladných tmavých prostor, resp. někam do sklepa.

Konkrétně babočka paví oko přezimuje jako dospělec.

floro*

hmyz přezimující jako dospělec hibernuje. když je přenesete to tepla, tak se probudí, spotřebují svoje tukové zásoby a zemřou. Když už je teda probudite, tak jim dát asi trochu cukrové vody (medu nebo sirupu) a do chladné místnosti a pak do ještě většího chladu do nějaké škvíry kam neprší a příliš nefouká.

20.12.21 21:41
hodnocení

0x

*plac**hej*

pb®
hodnocení

0x

Některé druhy motýlů sice přezimují i jako dospělec, ale spíš bych se smířila s tím, že na zimu dospělec umírá a druh přežívá jen v podobě vajíčka či housenky, z kterých se na jaře stane dospělá generace schopná rzmnožování.

farm

U běláska zelného přezimuje buď kukla nebo dospělec. Jestli se probudil z hybernace, pomůže mu tmavá chladná místnost, posadit hlavou dolů na nějaký trám na půdě, aby zase zachrul. Jestli ho nesežere pavouk, dožije se do jara.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]