Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera na lustru u nás doma seděl motýl - je to bělásek zelný. I když je škodlivý, chtěli bychom mu pomoci.
Dala jsem ho do krabičky od čaje a vyřízla díru. Donesla jsem ho do chladné místnosti.
Vypustíli bychom ho v březnu. Může to tak být? Mohu ho tam nechat, neumře?
Děkuji za rady.
doplněno 20.12.21 17:36:
Přikládám foto
0x
Bělásek vám do jara nepřežije, pokud je to vůbec bělásek zelný. Bělásci nepřezimují. Možná jste ho zaměnila za žluťáska řešetlákového, samičku. Ta přezimuje a bývá jako jeden z prvních motýlů po zimě.
Je to bělásek řepový. Je bílý a spodní křídla má světle zelené. Co mám s ním dělat.
Když ho vypustím ven, tak zmrzne.
Vlivem tepla se předčasně vylíhl z kukly které přezimují. Jako dospělec nepřezimuje, takže můžete ho ponechat v krabičce ale na jaře jej naleznete bez pohybu.
Jsem z toho smutná. Těšila jsem se, že ho v březnu vypustím do přírody...tak se nedá nic dělat...
hmyz přezimující jako dospělec hibernuje. když je přenesete to tepla, tak se probudí, spotřebují svoje tukové zásoby a zemřou. Když už je teda probudite, tak jim dát asi trochu cukrové vody (medu nebo sirupu) a do chladné místnosti a pak do ještě většího chladu do nějaké škvíry kam neprší a příliš nefouká.
0x
Některé druhy motýlů sice přezimují i jako dospělec, ale spíš bych se smířila s tím, že na zimu dospělec umírá a druh přežívá jen v podobě vajíčka či housenky, z kterých se na jaře stane dospělá generace schopná rzmnožování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.