Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera na lustru u nás doma seděl motýl - je to bělásek zelný. I když je škodlivý, chtěli bychom mu pomoci.
Dala jsem ho do krabičky od čaje a vyřízla díru. Donesla jsem ho do chladné místnosti.
Vypustíli bychom ho v březnu. Může to tak být? Mohu ho tam nechat, neumře?
Děkuji za rady.
Přikládám foto
Bělásek vám do jara nepřežije, pokud je to vůbec bělásek zelný. Bělásci nepřezimují. Možná jste ho zaměnila za žluťáska řešetlákového, samičku. Ta přezimuje a bývá jako jeden z prvních motýlů po zimě.
Je to bělásek řepový. Je bílý a spodní křídla má světle zelené. Co mám s ním dělat.
Když ho vypustím ven, tak zmrzne.
Vlivem tepla se předčasně vylíhl z kukly které přezimují. Jako dospělec nepřezimuje, takže můžete ho ponechat v krabičce ale na jaře jej naleznete bez pohybu.
Jsem z toho smutná. Těšila jsem se, že ho v březnu vypustím do přírody...tak se nedá nic dělat...
hmyz přezimující jako dospělec hibernuje. když je přenesete to tepla, tak se probudí, spotřebují svoje tukové zásoby a zemřou. Když už je teda probudite, tak jim dát asi trochu cukrové vody (medu nebo sirupu) a do chladné místnosti a pak do ještě většího chladu do nějaké škvíry kam neprší a příliš nefouká.
Některé druhy motýlů sice přezimují i jako dospělec, ale spíš bych se smířila s tím, že na zimu dospělec umírá a druh přežívá jen v podobě vajíčka či housenky, z kterých se na jaře stane dospělá generace schopná rzmnožování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.