Nejste přihlášen/a.
Moc prosím, nemáte někdo zkušenost s onemocněním vaší kočičky na covid. Před 3 dny mě vykopli z nemocnice do karantény, protože nás tam 3x očkovaná netestovaná důchodkyně nakazila covidem. Bylo mi dobře, bez příznaků, a protože toto jsem už jednou zažila (také nákaza z nemocnice) a všichni jsme to doma přečkali bez problémů (já a dvě kočky), dávala jsem kočičkám normálně jíst i je pohladila. V bytě je stejně nemožné je nějak izolovat. Ale včera celý den jeden kocourek začal strašlivě zvracet, snad 10x se dávil, pozvracel celý byt. V noci už ne. Ale vypadá evidentně nemocně, leží, je apatický. Jsem zoufalá, strašně se bojím, že o něj přijdu. Kdybych neměla horečku, na všechno kašlu a vyrazím s ním k lékaři. Ale nemám auto a bojím se ho vystavit venku té zimě, nemá mi ho kdo tam odvézt, prostě celá ta situace je pro mě naprosto šílená. Stejně pokud je to virové, asi na to nejsou stejně žádné léky? Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost? Nebo vaše kočka váš covid ani nezaznamenala? Co mám dělat?!
Zdravím. Co kočičce je, nedokážu odhadnout, ale "náš" covid-19 rozhodně nemá. Tento náš, uměle v laboratoři "upravený" koronavirus není na zvířata přenosný. Jinak, existuje, a je již několik desetiletí známý koronavirus, který mívala naše zvířátka – pejskové, kočičky, papouškové, ale i ti netopýři, na které se původní lidskou nákazu snažili svalit. A zvířátka ho mívají dodnes. Projevuje se to únavou, nechutí přijímat potravu v plné dávce a určitou skleslostí po několik dní. Po pár dnech, nejdéle však do 2 týdnů, vše samo odezní. Tento virus chytají ze vzduchu, a jelikož je to virus ze skupiny koronavirů, a ty se vyznačují svým až překotným mutováním, kdy každá další generace je víc a víc zdegenerovaná, až poslední mutace už není schopná dalšího množení, tak koronavirus v těle zvířete vymře. Tento proces trvá maximálně 14 dnů. Zvířátka si to mezi sebou nepředávají, nenakazí ani člověka. A naopak, tomuto "lidskému" koronaviru se u zvířátek nedaří, tedy se jím nemohou nakazit. Ida
Jen mě ještě napadá, že takováto zvracení vyvolávají roupy. Kočky totiž můžou mít roupy, a ty vyvolávají zvracení, později i průjmy a při větším přemnožení, právě to vámi uváděné dávení, kdy se "klubíčka" roupů kočka snaží vydávit ven. Tak možná toto. Ida
Děkuji moc za odpověd. Kéž byste měla pravdu. Konzultovala jsem to s mým veterinářem a ten mi také řekl, že to na covid nevidí. A že i když jsem nemocná, kocourka k němu klidně poslat mohu, že u nich se nákazy Covidem od zvířat nebojí a nepočítají s ní. Ale jsou přece publikovány články, dokazující, že Covid JE na kočkovité šelmy přenosný. Cetla jsem jich několik. Samozřejmě vím, že kočky mají své "vlastní" koronaviry, ktetré zase neškodí člověku - ale prostě tahle "náhoda" mi v souvislosti s mým Covidem a dosud naprosto zdravým, 7 letým peršanem, prostě nesedí. Je ovšem možné, že jsem z naší otřesné okresní nemocnice dotáhla jiné svinstvo. Když jsem viděla úroveň hygieny na oddělení, ani bych se nedivila.
Ten kocourek musí co nejdříve na veterinu. Zvracení může mít spoustu příčin, ale kovid bych mezi ně nemotala (otrava, zánět žaludku, bezoáry, ...). To opravdu nemáte nikoho, kdo by vás mohl v tomto zastoupit? Známý, soused, dát dotaz na FB skupinu... Když mi pejsek ochrnul na zadní nohy, nabídla pomoc i kamarádka ještě ze základky, že by ho vezla až do Brna. Vždy se najde někdo ochotný. I mezi cizími. Samozřejmě můžete vyrazit i vy a kocourka v přepravce pořádně zakrýt, ale jestli máte kovid, tak bych to nedělala. M.
Co kočce je, to je těžko takhle na dálku, na testech nejspíš nebyla, tak zatím tekutiny, teplo, klid, lehkou stravu a zkoušet sehnat někoho, kdo k veterináři s kočkou dojede. Vždycky se snad někdo najde, kdo pomůže, přeci nežijou na samotě. Holt je dobře udržovat vztahy, pak se to může hodit.
Děkuji vám všem za rady a ochotu pomoci. Od včerejška se kocourek začal zlepšovat, sám pil, i něco malinko snědl, byl ale stále bez energie, zalézal pod postel, jen se ploužil. Dneska už tu pobíhá, skáče po škrabadle a žere normálně. Tak SNAD je to proboha pryč. Veterináře bych sem nedostala, na takový nadstandard jsme moc malé město. A ze známých ochotných pomoci zas nikdo nemá auto. Nebo kdo má - z rodiny - ty jsem se zas bála ohrozit svojí nemocí. Opravdu to pro mne byla děsivá zkušenost a strach o zvířátko, na kterém mi moc záleží. Vím, že není dobré ten osamocený a smutný život, který žiju, ale hodně lidí mě za poslední 2 roky zklamalo, dva opravdu dobří přátelé zemřeli... uzavřela jsem se do sebe a před světem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.