Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krmítko na balkoně

Od: delina® odpovědí: 23 změna:

Dala jsem na balkon květník s plastovým talířem a na něj sypala slunečnici. Chodili sýkorky a bylo to dobré. Ale minulý týden tam přistál holub, pak i 3 a shodili talíř, vysypali zrní, a pak chodili po zábradlí a žebrali. Sýkorky se už neukázali. Jde vůbec na balkoně krmit ptáčky, abych vyloučila holubi? Mě by nevadili, ale když to vždy zbourají...a jsou dost agresivní a vyucují si dobrotu.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Krmítko musí být malé, s malým vstupním otvorem a zavěšené tak, aby se do něj holub nedostal. My měli na drátě zavěšený kokosový ořech, do něj vyvrtanou díru asi 4cm v průměru a před dírou bydýlko, taky asi 4 cm dlouhé. Uneslo to akorát sýkorku, holub neměl šanci, za letu si to vybrat neumí, musí přistát.

doplněno 06.12.21 12:41:

No fuj, teď to po sobě čtu *blee*: bidýlko. Za to určitě může moje neschopenka. Nebo že by překlep? Né už to mám: Já to psal z mobylu. *haha*

Až zas něco takovýho napíšu, tak mě, prosím, opravte. Já se nebudu rozčilovat, ale stydět *hi*.

Tak ještě by ses mohl stidět :D

72mona
hodnocení

1x
Krmítka jsou fajn, ale nakonec jsou stejně nejlepší ty závěsné zásobníky. Jak na slunečnici tak na lojové koule. Vydrží to vše a pro sýkory je to nejlepší. M.

farm
hodnocení

1x

Krmítko demokratické, tj. pro všechny (Pro inspiraci) ON LINE!

skylinewebcams.com/...

hodnocení

0x

Máme docela malé dřevěné krmítko na zahradě. Pozoruji z okna nálety sýkorek, ale jak se objeví straky nebo hrdličky, tak se sýkorky bojí a uletí. Naštěstí se do něj straka nebo hrdlička nevejde, sedí na stříšce a okukuje, jak na to, pak ale odletí a sýkorky mají zase klid.:)

makk
hodnocení

0x

Už jsem to tu jednou psal. Ono je to jak se sociálními dávkami. Chcete pomoct a začnou to zneužívat ti, pro které o není a na ty, kteří to potřebujou se nedostane. Ono je hezké pozorovat sýkorky za oknem, ale ani pro ně není dobré, když je krmíte stále. Přikrmovat by se měly jen když napadne sníh a je pro ně problém stravu najít přirozeně. Takže snadná rada, nekrmit.

Nejsem na to odborník, ale možná lépe snesou tuhé mrazy, když jsou předem pěkně vykrmené Takže již na podzim jim klidně občas nasypu slunečnici, když mám práci na zahrádce. Pochybuji, že by jim to ublížilo. :)

72mona

Čím je ptačí tělo menší, tím rychleji ztrácí teplo, a proto potřebuje více energie, aby dokázalo udržet stálou teplotu. Získávání potravy navíc komplikuje sněhová pokrývka, zmrzlá půda a krátká délka dne, během něhož ji mohou ptáci shánět. Pro přežití dlouhé a mrazivé noci je nutné vytvořit si dostatečné tukové zásoby. Není to však věc jednoduchá. Aby získali dostatek potravy, musí např. modřinky jejímu shánění věnovat 85 % dne a takový kos musí nasbírat dvakrát tolik bobulí, kolik sám váží. - https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/cim-krmit/

Nejčastější dobou, kdy je dobré začít s přikrmováním, je podzim, ideálně začátek listopadu. Teploty klesají a nabídka potravy se snižuje. Při větších mrazech můžeme ptákům krmením takřka zachránit život. - https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/ M.

makk

Co člověk, to názor. Když budete sýkorky pravidelně krmit, tak jednak nekrmíte jen je, ale i ptáky, případně i hlodavce, u kterých to není žádoucí a jednak postupně ztrácí schopnost si najít potravu sami. Proto se říká přikrmovat a neříká se krmit. Zvířata jsou velmi učenlivá. Například víte, proč káně bývá vidět u silnic? Protože jsou líné lovit a vědí, že na silnici každou chvíli někdo něco přejede a můžou pak přijít k hotovému.

My jsme od zdravého řivotního stylu přešli k ležení na gauči u televize, tak to nemusíme učit i zvířata :).

No přiznám se, že nám taky visí za oknem krmítko, ale alespoň tam dávám stravu vhodnou pro sýkorky.

idnes.cz/...

72mona
V tomto případě se řídím názory odborníků - ornitologů. Nevím, proč mi to nevzalo odkazy*co*
birdlife.cz/... M.

Myslím, že ta slunečnice je ideální. :)

hodnocení

0x
Musíte ho zavěsit, prodavaji se v chovatelských potřebách kolem 100.

hodnocení

0x
Chodily sykorky, vyloučila holuby

liska5
hodnocení

0x

Nejlépe koupit lojové koule nebo si je vyrobit z loje a semínek. Jak hmota ztuhne, tak do nějaké síťky /od cibule třeba/ zavěsit. Dobré je, když pod koulí zůstane tkanice s uzlíky. Sýkorky jsou akrobatky. Nebo celé krmítko do koule z pletiva, kudy vlezou jen malí ptáci.

72mona
Na ty síťky pozor. Když je máte na očích, dobrý. Ale bez dohledu mohou být nebezpečné. Ptáci se o to mohou zachytit,ti větší (sojka, straka, strakapoud) ji roztrhnou...pak hrozí její sežrání. Nám takhle mizely celé. :( M.

72mona: Chtěl jsem napsat něco podobného *palec*. Takhle jsme zabili jednu sýkorku - zachytila se v síti proti ptákům na rybízu. Dovnitř to šlo a ven už ne *plac*.

liska5

Díky. Píše o balkoně, tam to snad uhlídá. Pak je možná lepší celý kus loje bez síťky, třeba jen na hák.

Zažila jsem u syna, když pod kanad.borůvkou přikrytou sítí na ptáky zůstal kos. Nezamotal se naštěstí, ale chvíli byl uvězněn a museli jsme zvednout síťku, aby mohl ven.

hodnocení

0x

Mám klasické větší krmítko na balkonu a dávám ptáčkům jen slunečnici a lojové koule. Teď mne zrovna potěšily hrdličky. Lítají jenom v páru.

Holub tady byl jednou.

Nedavno jsme koupili v Lídu takový dávkovač na lojové koule, je to drátěné, vejde se tam několik koulí, možno i bez sítky, nahoře je drátěné poutko a poklička. Stále se na tom houpe několik sýkorek.:)

To je taky fajn.

Koule z Lidlu mizí rychle, ted jsme koupili v Albertu, ale sýkorky o ně nemají zájem. To je ode mne upozornění, abyste se nenechali zlákat nízkou cenou.:(

No mně taky letos koule moc nepapaji, nechala jsem si je poslat ve větším množství a nakonec to možná na jaře vyhodím.

jm
hodnocení

0x
Posílám fotku improvizace krmítka ze starého odpadu.
Krmítko na balkoně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]