Dobrý den, nevím jak postupovat proti jednání mého souseda. Schválně pouští ovce na moji louku a ty ničí stromy. Okusují z nich kůru a mladé sazenice buků sežraly úplně. Upozornil jsem ho na to, aby ty ovce si hlídal, ale jediné co umí je se vulgarne vyjadřovat na mou osobu. Mám si prý louku oplotit. Plot tam nikdy nebyl a vše fungovalo do doby než si pořídil ovce.
Jestli ho chcete nas*at, tak zavolejte parkrat policii, ze mate cizi zvirata na soukromem pozemku a poskozuji vam ho. Nebo mu je odezente opacnym smerem nekam do lesa. At si je hleda.
Způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo. Osoba, které zvíře bylo svěřeno nebo která zvíře chová nebo jinak používá, nahradí škodu způsobenou zvířetem společně a nerozdílně s vlastníkem.
To už zmínil re4zon třeba byste dovedl ovce, třeba jen dvě tři, odehnat někam daleko. Když je párkrát bude muset hledat, dá si na ně pozor. Kde bydlíte? Pomohu vám!
Nech vam pravnik napise list, zaslete to doporucene. Obsah vam pravnik spise, zhruba nieco ako "vyzyvam vas upustit od poskodzovania mojho majetku, vykonajte opatrenia, aby ovce boli u vas za plotom" plus "zaslite nahradu skody vo vyske XY na moj ucet tam a tam, inak to dam na sud".
Moj odhad : bude vam nadavat este viac a vykasle sa na to. Pripadnu komunikaciu s nim nahravajte, moze sa napr dopustit nebezpecnych vyhrazok, to date policajtom.
spu
Být sousedem tak tvrdím , že to okusuje divoká zvěř. Zvažte, jestli chcete sousedskou válku nebo klidný život. Obehnat sazeničky pletivem vám neublíží.
To sa tvrdi dost blbo, ked ma dnes kazdy fotak a kameru v smartfone ...
id
@spu - asi jste nikdy ovce nechoval. Obehnat kmínek stromků je na prd. Sežerou stromek do dvou metrů a začnou od kuruny stromu. Dle vás kmínek zůstane pod pletivem, na co je to dobré, stromek bez koruny.?
Je to louka uprostřed městyse. Takže srnky nic takového. Jsem z něj vyřízenej. Hlavně mám i dokumentaci jak se tam z vesela promenaduje stádo jeho ovcí.
id
Podejte trestní oznámení. Sice se policajti budou šprajcovat, ale když dokážete, že ovce vám ničí majetek, musí to řešit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.