Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vadný termostat do terárka (?)

Od: karapax* odpovědí: 17 změna:

Zdravím, koupil jsem pro hroznýše topnou fólii 20W s přívodním kabelem, problém nastává když jí připojím na termostat inkbird ITC 308, tak stěny terária, které jsou mimochodem z dřevotřísky, na dotek jakoby brní (docela silně), nejdřív jsem měl za to, že to je statická elektřina.. Je trochu slyšet i takový mírný vibrační zvuk, když se toho dotknu. Had jednu chvíli brněl také, naštěstí mu nic není.. Když zapojím fólii do zásuvky přímo, tak se to neděje. Nevíte čím to může být, popřípadě doporučíte mi nějaký termostat, který tohle nedělá?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

2x

Nejspíš to bude tím, že termostat reguluje plynule a dělá to tak, že poměrně velkou frekvencí přerušuje napájecí napětí. To brnění není, že by probíjel, ale jsou to mechanické vibrace (nejspíš 50Hz) způsobené tímto druhem regulace.

Možnost řešení je buď topnou fólii nebo vlastní regulátor (těžko říct, co to způsobuje) izolovat proti vibracím nebo použít regulátor vyp zap který je zapnutý, po dosažení teploty vypne, při poklesu zase zapne a tak pořád dokola. Intervaly spínání jsou pak dlouhé a vibrace nehrozí.

karapax*
hodnocení

Díky za odpověď. Ještě to upřesním.. termostat má dvě zásuvky, jednu pro chlazení a jednu pro ohřev. Buď je zaplý ohřev, nebo není zaplé nic, nebo je zaplé ochlazování. Jakmile se teplota dostane na požadovanou, tak termostat vypne, potom když klesne o stupeň a půl (nastivitelné), tak se zase zapne. Tu vibraci to dělá i když je zaplý, i když je vyplý. Začně to vibrovat až po nějaké době, ihned po tom, co ho zapnu, tak to nedělá.. Zkusím to zaizolovat, díky!

makk

I tak si myslím, že to jsou mechanické vibrace, nikoliv probíjení. Pokud to vibruje i ve vypnutém stavu termostatu, bude to způsobovat ten termostat (vibrace způsobené střídavým proudem). Zkuste ho třeba provizorně zabalit do měkkého hadru nebo umístit jinam. Že by to probíjelo přes dřevotřísku se mi nezdá. Není ten termostat na nějakém plechu? Jestli v něm je nějaká tlumivka a pod, mohl by fungovat jako elektromagnet a plech rozvibrovat. Nebo není tlumivka na přívodní šňůře (takový ten nádor na šňůře)?

makk

Zkuste tu věc s displejem (vlastní termostat) pověsit volně do prostoru, aby se to ničeho nedotýkalo.

karapax*
hodnocení

Zkusím ho dnes zabalit.. jinak tlumivku nemá, kovu se nedotýká. Díky.

karapax*
hodnocení

Zkusím pověsit.:)

hodnocení

2x
Vidlice topné podložky má ochranný kontakt a na štítku je dvojitý čtverec?
Zásuvka na termostatu má ochranný kolik?
karapax*
hodnocení

Vidlice ochranný kontakt nemá, dvojí čtverec jsem nenašel.
Zásvuka termostu taky ochranný kolík nemá. V příloze posílám foto, jak to vypadá.
Díky!

Vadný termostat do terárka (?)

Termostat sice kolik nema, ale ma dva pliesky, tzv Schuko system, elektricky je to to iste.

Termostat se zásuvkami shucko které se u nás nesmí používat.
Topitko pravděpodobně zakoupené v čínském eshopu které neodpovídá našim předpisům a potencionální riziko úrazu je tu.
Topení odstavte a sežeňte elektrikáře který přeměří izolační stav topitka popřípadě vymění vidlici aby základní ochrana před úrazem fungovala.
Lépe pořiďte topítko které odpovidá našim předpisům.
karapax*
hodnocení

Topnou fólii mám z českého eshopu a vyrábí je ReptiEye s.r.o. - firma sídlem v Praze, nešetřil jsem na ní. O tom, že se tenhle typ zásuvky používat nesmí, jsem nevěděl.. Opravdu legislativně nesmí, nebo se nedoporučeje? A jaký to má vůbec význam, když fóĺie má přímou vidlici (bez díry na kolík.)? Díky.
Ps. termostat taky nebyl zrovna nejlevnější

karapax*
hodnocení

Každopádně, po přemístění už to nedělá.. Opravdu je nezbytné volat elektrikáře?

Ten ohrev ma aku vidlicu? Plochu s 2 kolikmi alebo okruhlu, ako na tom termostate? Ak plochu. tak je uplne jedno, ci je to Schuko alebo nie, ochranny vodic to tak ci tak nema.

karapax*
hodnocení

Má plochou. Díky!

Ke každému výrobku musí výrobce/dovozce/ vyslovit prohlášení o shodě výrobků a pro vás velmi důležitá věc že musíte k výrobku dostat návod k použití.
Volat domů elektrikáře nemusíte, to topítko zas tak velké nebude to můžete donést třeba do opravny elektrospotřebičů nebo do elektromontážní firmy kde dělají revize, tam proměří izolační odpor.

hodnocení

0x

Samotna folia, ak by bola vadna, tak priamom zapojeni do zasuvky brni tiez. Ak to ma plochu vidlicu, ktoru viete otocit, tak skuste obe polohy v zasuvke.

Predbezne je pricina v regulatore, nemusi byt vadny, ale seka sinusovku tak, ze to mechanicky vibruje.

karapax*
hodnocení

Díky za odpověď, vyzkouším. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]