Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o zkušenosti ty z vás, kteří mají doma 2 kočky.
Dodnes jsme měli vždy jednu kočku. Nikdy dvě. Vždy obyčejné kočky domácí, žádné šlechtěné plemeno. Věk pořízení - vždy kotě. Kočka je vždy vymazlená, důvěřivá, nechající se hladit, vrnící, přijde si když chce hlazení, naučená na kočičí záchod. Vykastrovaná. Naočkovaná, bez parazitů.
Plánuji teď pořízení nové kočky. (Teď není)
Jelikož pracuji 10 hodinové směny, a jsem 10hod mimo domov, uvažuji o pořízení místo jedné kočky, kočky dvě.
Dvě koťata ze stejného vrhu. Zajímá mne jestli si kočky dělají pak společnost. Jestli benefitují z přítomnosti druhé kočky.
Vím že volně žíjící kočka žije samostatně. Ne v tlupách jako třeba psi, vlci, apod.
Také jsem si vědom, že kočky mají různé temperamenty (osobnosti). (Nebrat ty nejdivočejší, nejaktivnější "lovce" z vrhu, pro ty by byl dům malý)
Připravuji realizaci kočičího stromu v obyváku, aby bylo kde šplhat a polehávat vysoko pod stropem.
Kočky určitě nechci na chov. Za včas se vykastrují.
Ani je pouštět ven.
Socializaci dvou koček mám nastudovanou (ikdyž to je potřeba když se seznamují 2 cizí kočky, ale tady bych bral koťata sourozence).
Prosím tedy o vaše zkušenosti, rady. Děkuji moc
Kočky si dělají doma společnost, spí společně, myjí si hlavy a ouška, hrají si. Ve většině případů to tak funguje, velmi vyjímečně se stává, že kočka musí být jedináček, jinou kočku nesnese. U koťat z jednoho vrhu tohle hrozí minimálně, možná u kocourů v dospělosti by mohl nastat problém, dá se tomu předejít včasnou kastrací. Někteří veterináři umí a vykastrují i koťata, je u nich lepší rekonvalescence a menší krvácivost, chovatelé běžně kastrují koťata už před odchodem do nových domovů, nechtějí, aby se na jejich odchovech množili bezpapíráci či skončili někde v množce. Takže u dvou koček z jednoho vrhu problém nebude, u dvou kocourů je třeba kastrovat před pohlavní dospělostí a nenechat je dospět natolik, aby se začali rvát a u dvojice kočka-kocour je třeba kastrovat alespoň kočku zavčasu, aby nedošlo k nechtěnému nakrytí, říji může mít už v půl roce a vy to vůbec nemusíte poznat.
Ten, kdo má koťátka a trošku se jim věnuje a pozoruje cvrkot, tak velmi brzy je dokáže nejen rozeznat, ale i vypozorovat, která jsou sobě blízká. Kamarádka měla vrh asi 7 koťátek a dvě se k sobě stále měla, tulila se, hrály si spolu, spaly k sobě hlavičkami.
Stačí trošku komunikovat s chovatelem a kočičky Vám vybere.
------------------
Ale nikdy nevíte, jakmile budou dospívat, jestli se jim sympatie nezmění a nebudou na sebe nevraživé.
Já bych oslovila útulky, protože jsem už zaregistrovala, že mnohdy nabízejí dvě kočičky ,,pouze,, spolu. nebo Vám vyberou dvě nekonfliktní.
A budou mít všechny potřebné záležitosti vyřešené. Kočiček je strašně moc a potřebují, aby si některá z útulků někdo adoptoval.
Každá koči má nějakou povahu a ta dvě malinká byť sourozenecká, mohou v konečném věku být rozdílná. Je to sázka do loterie, buďto to vyjde, nebo ne. Pokud jsou otec i matka pohodové kočky, potomci zdědí i tyto vlastnosti. Opět, až na výjimky. Ať máte štěstí.
Přibírali jsem si kočinu 3 letou ke kocourovi 5 let. Oba kastrovaní. Nepřeju nikomu. Nejprve sykot, řev a ze dvou koček jedna chlupatá koule. Rozdělili jsme je, kočina měla obývák, kocour další místnost. Na přeskáčku jsme je nechali proběhnout bytem, asi po půl roce mohli být spolu chvilku pod dohledem. Teprve po roce se zdařilo, že když jsme byli doma, nemuseli být oddělení, ale nikdy se netulili, občas se prali,museli mít každý svou misku a při žrádle jsme je museli dohlížet. Když jsme nebyli doma, nedovolili jsem si je mít u sebe. Takže nějaká hra, pohoda, o tom se nedá mluvit. Od kotěte je to možná lepší, ale jinak kočka je silně teritoriální a dávají to najevo. Tak asi s rozmyslem, aby jste si nezavařili na velký problém.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.