Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může se bytový kocour nakazit od venkovní kočky?

Od: jarin* odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

měl bych dotaz od zkušenějších. Máme kocoura 10 let, před 10 lety jsme ho nechali odčervit a prostě taková ta základní péče. Je furt bytě, ven nechodí, takže jsme to dělali před 10 lety a od té doby nic. On je taky takovej bezúdržbovej zatím..musím zaklepat.
Ale našla se kočka, 4 měsíční. Je u známých a zvažovali jsme, že by jsme si ji na víkend vzali a vyzkošeli, jestli by byla s kocourem kompatibilní. Všechno fajn, byl jsem natěšený. Avšak, jsem si uvědomil, že ta kočka je toulavá i když podle toho jak vypadá, tak byla venku chvíli, možná někomu zaběhla. Nicméně, neznáme její původ, nevíme jestli ji někdo nechal odčervit nebo poskytl základní veterinární péči. A proto se chci zeptat, jestli by to mohlo nějak ohrozit našeho kocoura, jestli ty nemoce mezi kočkama jsou přenositelné? Nebo případně kdyby něco měla, tak by to byl její "problém" a ke kocourovi by se to nedostalo.

Samozřejmě pokud by byli kompatibilní, tak ji vezmu k veteřináři, nechám ji odčervit a všechnu tady tu péči Ale pamatuju si, jako to bylo před těmi 10 lety, ještě jsme ani nevěděli, jestli si kocoura necháme, já ho teda na tu veterinu vzal a se vším všudy ze mě vypadlo přes 5 tisíc.

Na druhou stranu zas opačně nechci riskovat, že by kompatibilní nebyli, kočka by šla zpátky ke známým, kocour by od ní chytl nějaký suvenýr a za měsíc by třeba na to zemřel. Já jsem celkem pesimista. :D

Děkuji za rady.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x

Samozřejmě, že se může nakazit, zvlášť pokud není pravidelně očkovaný. Ušní svrab, blechy, calicivirus, chlamydie...I kočka, která žije jen doma, by měla být očkovaná základní čtyřkombinací. Vzteklina není potřeba ani u venkovních, je nutná jen pro cesty do zahraničí. Odčervovat taky není třeba moc často, přesto své domácí kočky sem tam odčervím, venkovní pak pravidelněji.

K neočkované kočce bych si venkovní nepřinesla, je to riziko, k očkovaným jsem si venkovní přivezla až po jejím odčervení/odblešení a očkování. Nevím, co vás stálo 5tisíc. Odčervení/odblešení mnoho nestojí, základní očkování kolem 400Kč a dalších 400Kč přeočkování.

72mona
hodnocení

3x
Pokud se najde kočka, je třeba zjistit, jestli někomu nepatří. Pokud ne, je třeba ji nechat prohlédnout veterinářem, odčervení je samozřejmostí. To je to nejmenší. To vše vyjde jen na pár desítek korun (nevím, co vám naúčtovali za 5 tisíc), možná set (záleží na veterináři). Největším strašákem jsou ale nemoci, které je třeba zjistit z krve a do té doby držet novou kočičku v karanténě. srdcemprokocky.cz/... M.

minsk
hodnocení

1x

Karánténa u toulavé kočky je nezbytná + vyšetření u veterináře.

Dát pozor hlavně na nakažlivou FeLV.

Svého kocourka určitě nechte kontrolovat u veta, i když mu nic není. Odčervení před 10 lety je nedostatečné. Léky na odčervení nejsou drahé.

Seznamování viz podrobně článek. Seznamování na dálku - sluchem. Nejsou to psi, kteří jsou schopni se za pár vteřin obskakovat radostí.

Kocourek je lepší než kočka, kočka žena si více hlídá své teritorium /kočky se perou, honí/, ovšem pozor, kocourek Vám může začít doma značkovat, jakmile si bude chtít uchránit své území, bude se cítit ohrožen, také vycítí méně pozornosti od Vás.

metropolevet.cz/...

hodnocení

1x

Vzít kočku i kocoura k vetovi (zvlášť). Oba naočkovat, odčervit. Kočka do karantény.

Zkusit najít majitele kočky, pokud se nepodaří, nechat oba vykastrovat.

Pak můžete uvažovat o tom, že je zkusíte seznámit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]