Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Amazonan v byte

Od: majcoo odpovědí: 3 změna:
Zdravim. Chcel by som sa spýtať či tu je niekto kto má alebo mal amazonan modroceleho v byte. Kamarát to chová a na rok by som chcel od neho brat mladá ručne dochovane. Chcem sa len spýtať akú náročnosť to obnáša. Prípadne či sú ozaj tak moc hlučný ako sa píše. To kvôli susedom. Tiež by ma zaujímalo či sa tento papagáj dokáže zabaviť volaky čas aj sám alebo musí mať neustálu pozornost. Precital som si o nich dosť ale niektoré veci sa protirečia a tak radšej by som to chcel počuť priamo od niekoho kto ho v byte má. Mám doma korelu ktorá je pritulna pohladkať sa nedá to kuše ale priletí zaspieva a pod. Mám ju už 11 rokov takže najviac si obľúbila mňa a priateľku skôr pokuše. Ale zlepšuje sa to. Ale tento papagáj nebol ručne krmeny. Žil vo voliere s ostatnými papagájmi asi do 1 roka. Potom som ho kúpil ja. Amazonana by sme chceli teda už spoločne a na koľko čítam že je spoločenský tak dúfam že by si zvykol na oboch a rovnako aj na návštevu alebo do budúcna na dieťa. Občas sa stále že ideme na deň k mame a korelu musíme nechať samu doma. Tá vydrží.. ale vydržal by takto aj amazonan už keby k tomu príde? Predsa sme vzdialený 100km s mamou a ťahať tam aj papagája s klietkou mi nepríde ako moc dobrý nápad. Všetko takto zvažujem a mám pomaly rok nato kým budú mladé takže nejdem do toho bezhlavo. Papagáje mám rád ale tiež to nie je lacná záležitosť a keby ho mám nejak trápiť tak to nechcem. Ďalšia vec je že pracujem asi 50km od bydliska o 5 ráno odchádzam a okolo 16tej sa vraciam. Priateľka niekedy vie byť doma aj skôr už. Okolo 14tej tak by sa mu venovať mohla. Ale v prípade že by bola dlhšie v práci aj ona. Vie sa zamestnať ten papagáj aj samostatne v klietke za tú dobu? Poznám ľudí čo majú zaka a majú aj malé deti a niekedy papagája nechávajú samého v klietke aj celý deň na koľko pracujú a potom majú s deťmi starosti a vraj to celkom zvláda ten papagáj. Nedáva na javo žiadne sklbanie a podobne ako sa píše po internete. Takže ma toto dosť zaujíma. Lebo ozaj sa na internete píšu miestami také veci že div že sa ten papagáj nemá hýčkať. Čo si myslím že tiež nie je dobré. Kamarát to má vo voliere a väčšinou v pároch tak mi hovoril že to je iné ako mať len jedného. Ale vraj sa títo amazonani dokážu aj sami zabaviť isty čas zo dňa a nevyžadujú až takú pozornosť ako Žako alebo kakadu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x

Mám zkušenost s chovem velkých papoušků, konkrétně žako, zdědila jsem ho.

Nemyslím, že by velcí papoušci měli být chováni jako solitér někde v bytě, není to pro ně přirozené a trpí tím. Dokoce v některých státech je takový chov zakázán. Při chovu jakéhokoliv zvířete by se měla respektovat jeho fyziologie a etologie. Je týrání držet koně samotného v boxe, má mít volnost a být ve stádě. Je týrání mít doma na omezeném prostoru desítky koček, když ta zvířata žijí v přírodě jako samotáři. Je týrání držet kytovce v akváriích, když tvoří rodiny, s kterými žijí po celý svůj život a jsou stvořeni pro potápění a plavání širém oceánu. Papoušci žijí minimálně v páru, spíše však tvoří skupinu. Proto když chce někdo chovat a netýrat papouška, měl by chovat minimálně pár ve voliéře a s výletem ven. Klec, kde papoušek nemůže ani roztáhnout křídla, natož se proletět, to je jako byste žil sám v místnosti o velikosti panelákového WC, kde nemůžete udělat krok, tedy nemůžete vykonávat svůj přirozený pohyb.

minsk
hodnocení

0x

Nemám s tímto druhem zkušenosti, ale zaujalo mě to. Mívali jsme andulky a jednoho většího papouška, už nevím přesně jakého. A pravidelně jsem je pouštěla prolétnout po bytě. A v mezičase jsem vzala klece ven na zahradu a tam jsem je vyčistila a vysprchovala.

A potom jsem čistila to, co zanechali v bytě - peříčka + bobky + piliny z okousané garnyže

Chovat ptáčka pouze v kleci považuji za týrání. Větší pták potřebuje prolétnout a voliéru. Tak snad byste je také pouštěli po bytě prolétnout?

------------------------------

Hned první článek mě potvrdil, že ten Váš vysněný potřebuje partnera.

brnensky.denik.cz/...

Jak píšou, žije tento ptáček v páru, anebo ve společenství. V zajetí se dožívá 50 let. V kleci se bude za chvíli nudit. Je to vězení. Je-li Vám 20 let, tak když se zadaří, tak ho můžete mít do 70 let.

Dva ptáci v kleci nadělají binec, budete neustále uklízet. Navíc tam máte už jednoho opeřence.

Až s přítelkyní založíte rodinu, můžete zjistit, že jsou všichni ptáčkové hluční, nehledě na alergii dítěte na peří. I to se může stát.

Mám prostě negativní pocity. Až budete bydlet na vesnici v rodinném domku a pořídíte kryté voliéry se zázemím, tak mějte ptáčků kolik chcete. Ale ani v tomto případě se to některým sousedům nemusí líbit. Jejich zvuky - zpěv je prostě jiný a hlučnější.

Omlouvám se, že nevidím nic pozitivního.

bojovnica
hodnocení

0x

možná bys mohl koupit pár tí by sa zabavili dostatok.ale možno by sa aj s korelou podľa toho aku budu mat obaja povahu a ci by sa zniesli.inač bývajú zvyčajne hlučné takže by ste sa musel poradit so susedmy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]