Nejste přihlášen/a.
Mám zkušenost s chovem velkých papoušků, konkrétně žako, zdědila jsem ho.
Nemyslím, že by velcí papoušci měli být chováni jako solitér někde v bytě, není to pro ně přirozené a trpí tím. Dokoce v některých státech je takový chov zakázán. Při chovu jakéhokoliv zvířete by se měla respektovat jeho fyziologie a etologie. Je týrání držet koně samotného v boxe, má mít volnost a být ve stádě. Je týrání mít doma na omezeném prostoru desítky koček, když ta zvířata žijí v přírodě jako samotáři. Je týrání držet kytovce v akváriích, když tvoří rodiny, s kterými žijí po celý svůj život a jsou stvořeni pro potápění a plavání širém oceánu. Papoušci žijí minimálně v páru, spíše však tvoří skupinu. Proto když chce někdo chovat a netýrat papouška, měl by chovat minimálně pár ve voliéře a s výletem ven. Klec, kde papoušek nemůže ani roztáhnout křídla, natož se proletět, to je jako byste žil sám v místnosti o velikosti panelákového WC, kde nemůžete udělat krok, tedy nemůžete vykonávat svůj přirozený pohyb.
Nemám s tímto druhem zkušenosti, ale zaujalo mě to. Mívali jsme andulky a jednoho většího papouška, už nevím přesně jakého. A pravidelně jsem je pouštěla prolétnout po bytě. A v mezičase jsem vzala klece ven na zahradu a tam jsem je vyčistila a vysprchovala.
A potom jsem čistila to, co zanechali v bytě - peříčka + bobky + piliny z okousané garnyže
Chovat ptáčka pouze v kleci považuji za týrání. Větší pták potřebuje prolétnout a voliéru. Tak snad byste je také pouštěli po bytě prolétnout?
------------------------------
Hned první článek mě potvrdil, že ten Váš vysněný potřebuje partnera.
Jak píšou, žije tento ptáček v páru, anebo ve společenství. V zajetí se dožívá 50 let. V kleci se bude za chvíli nudit. Je to vězení. Je-li Vám 20 let, tak když se zadaří, tak ho můžete mít do 70 let.
Dva ptáci v kleci nadělají binec, budete neustále uklízet. Navíc tam máte už jednoho opeřence.
Až s přítelkyní založíte rodinu, můžete zjistit, že jsou všichni ptáčkové hluční, nehledě na alergii dítěte na peří. I to se může stát.
Mám prostě negativní pocity. Až budete bydlet na vesnici v rodinném domku a pořídíte kryté voliéry se zázemím, tak mějte ptáčků kolik chcete. Ale ani v tomto případě se to některým sousedům nemusí líbit. Jejich zvuky - zpěv je prostě jiný a hlučnější.
Omlouvám se, že nevidím nic pozitivního.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.