Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Toulavá kočka u domu

Od: pu® odpovědí: 14 změna:

Zdravím všechny i v rubrice kočky a prosím o radu. Přestěhovali jsme se a hned jsme si všimli, že k domu chodívá kočka. Je to městská zástavba, z přední strany ulice, ale ze zadní strany domu terasovité zahrádky (neupravované, tedy spíš džungle). Na jedno z políček se chodí vyhřívat kočka - evidentně toulavá, ale co jsem měla možnost sledovat, poměrně čistá, nejspíš nebude nemocná (vždy samozřejmě poodběhne, ale pokud mohu soudit, oči a uši má čisté, zadeček taky). Je ale trochu pohublá a taková jakoby opelichaná. Trápit odchytem ji rozhodně nechceme, je to kočka divoká, domovem je jí velkoměsto a v něm je tedy nejspíš šťastná - navečer vždy odejde, asi loví, a ráno (kolem 8) zase přijde a vyvaluje se na sluníčku. Každý den jí dávám čistou vodu do starého (nepoužívaného) popelníku (aby si ji nevylila), k té chodí (vidím na ni z okna). Jiný soused jí zkoušel nasypat suché granule, těch se ani netkla. Dnes jsem jí dala kousek pečiva malinko politý mlékem, to snědla - ale hned vzápětí jsem si přečetla, že dospělá kočka mléko nestráví, tak snad jsem jí neublížila, to by mi bylo moc líto *bzum* -ale bylo to jen pár kapek *uf* (no a taky netuším, jak je stará, vůbec nejsem odborník). Chtěla bych jí ale přece jen nějak přilepšit, aniž bych jí zničila žaludek. Poradíte prosím, co dát sem tam toulavé kočce na přilepšenou k jídlu, aby to nebylo naopak ke škodě? A co taková kočka v zimě? Stojí za to zkusit jí třeba na to její oblíbené místo postavit časem starou bedýnku se stříškou a kusem koberce, aby se měla kde schovat před slotou? Nebo jí prostě raději vůbec nezasahovat do života, ať jí instinkt napoví? Za všechny rady moc děkuji!

Toulavá kočka u domu

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Ahoj pu, tak si zase můžeme popovídat. *smich* Tak zaprvé, mám kocoura bývalého bezdomovce - vnučka mi ho přinesla a už je u mě víc než 6 let. A mohu říct, že mléko kupuji hlavně kvůli němu, no a na vaření. Takže žádné výčitky, určitě mu to neublíží. Míša se napije vody, jen když zrovna nemá mléko a nebo mu trošičku zkyslo. Ani ta kočička nemusí být bezprizorní, to by se na granule vrhla, kdyby měla hlad. I když pokud je skutečně bez domova, nemusí být na granule zvyklá. Ale jinak je pěkná. Zadruhé - čím kočičce přilepšit? Míša nepohrdne, když mu podusím a nebo uvařím kuřecí (nebo jiné) drůbky a oberu maso. Dá si se mnou rybičky, má rád taveňák i plátkový sýr (ale ten balený měkký). Syrové maso nedávám, maximálně kousíček hovězího a nebo když připravuji kuřecí nebo krůtí, tak ty odřezky. Jinak kupuji konzervy pro kočky, ale to nejspíš hovězí nebo telecí. To asi zatím stačí a třeba zatím do zimy vypozorujete, že je někde i doma. I když si myslím, že kdyby měla majitele, nejspíš by měla v dnešní době protiklíšťový obojek. Tak dobrou noc a chválím! *palec*

pu®
hodnocení

Tak Vás také zase zdravím, paní Lidko :D a opět velmi děkuji. Než se dostanu k nějakému vaření, to ještě potrvá, zatím jsme rádi, že se vyspíme, připravujeme byt na malíře, teda u nás je na to bydlení pohled :D Takže na vařené maso musí kočička ještě počkat, stejně jako my *smich* Ale sýr můžu koupit hned, ten by mě nenapadl, vidíte. O syrovém mase jsem se také dočetla, že raději ne, tak jsem ráda, že to potvrzujete. A konzervu, dobrá. Zkusím taky propašovat do vody polovinu obyčejné tabletky c-vitaminu, jak jsem kdesi vyčetla, uvidíme, jestli bude chodit i pak. Já se domnívám, že je to kočičí bezdomovec, protože je přece jen taková neupravená a taky má pořád takový ten divoký "nesahej na mě" pohled v očích. Nadto tam u nás fakt leží celý den (krásně na ni vidím z okna od stolku) a myslím, že kdyby někomu patřila, asi by se vracela najíst nebo tak...no a taky ten obojek, jak říkáte. A děkuji za pochvalu *hi* I Vám dobrou a dám vědět, jak se to vyvíjí :)

haninka*

Dobrý den,

kupujte konzervy a občas syrové. Hlavně jí nedávejte pečivo s mlékem. Takhle chodil kocour ke švagrové (říkali mu Plesnivák), která ho taky krmila rohlíky s mlékem a on vypadal přesně jako ta Vaše tulačka. Když jsem to viděla okamžitě jsem jí to zatrhla a řekla ať ho krmí konzervami a občas tím syrovým. Přijeli jsme za ní cca po 1,5 měsíci. A toho ošklivého, vypelichného kocoura jsem nepoznala, opravdu. Po zahradě se procházel krásný chlupatý, zdravý a strašně vděčný kocour.

P.S. kočky a mléko: dříve na vesnicích se občas kočkám, které se živily "lovem a sběrem" dávalo mléko na pročištění. Nestráví totiž laktózu a buď se poblinkají nebo mají průjem. Dělalo se to aby se pročistily. Ale v době konzerv atd. je to absolutně zbytečné a kočce to fak nedělá dobře. Jestli jí mléko chtná tak jí dejte občas mléko ale napůl zředěné vodou.

Hanka

papaja333*
hodnocení

1x

Toulavé kočičce bych dala granule a konzervy. Pokud se granulí nedotkla, určitě hlady netrpí. Jinak pro kočky je hlavním zdrojem tekutiny voda. Mléko pouze převařené nebo zředěné vodou. Ale tato kočička nemá zřejmě zvyklý žaludek, tak bych mléko dávala pouze občas a opatrně. Mléko je náhrada potravy, ne nápoj (myslím pro kočky).

A obojek? Naši kocouři obojky měli a dva z nich přišli po první noci venku bez obojků :)) Ale podle srsti se bohužel nepravidelná a nekvalitní strava pozná. Takže asi máte pravdu, že není ničí. Věřím, že ve Vaší péči jí bude dobře. Díky za takové dobré duše jako jste vy. :)

P.

pu®
hodnocení

Děkuju všem za rady a povzbuzení :) Dneska se kočka přišla vyhřívat zase, nezklamala :) A mlíčko jsem jí sice dala, to se přiznám, ale zase jenom málo - včera jsem se odtrhla od práce v půl desáté, a to už jsem neměla sílu běžet pro sýr či konzervu *uf* , tak jsem ráno nic neměla po ruce. Vrhla se na ně hned, ale v krabičce bylo na dně, tak bylo hned pryč. No a hned poté se vrhla na vodu, tak si to asi ředí sama podle chuti *smich* Ale to už hloupě žertuju. Dobrá, budou to tedy konzervy, už se pro ně běží. A s těmi granulemi - no já právě nevím, mně připadá, že hlad má, protože poprvé jsem tam dala ten kousek pečiva s mlékem (jak jste mi teď zatrhly :D ) vedle té mističky s granulemi. Granule nechala tak a mléčnou svačinku zblajzla. Na druhý den byly granule rozsypané, kelímek převrácený... tak jsem usoudila, že prostě radši šla chytat myš. *nevi* Každopádně teď tedy chvíli zkusím Vaše rady a za pár týdnů dám vědět, jak se jí daří *palec* Ještě jednou děkuju všem.

haninka*

Určitě dejte pak vědět. Jo a ještě k těm granulím. Některé kočky se jich fakt nedotknou i když mají hlad. Zkuste když budete mít polévku, tím myslím vývar (ne čočkovou:)) ty granule zalít, změknou a lépe chutnají.

hannelka*
hodnocení

1x

Pěkná číča, je vidět, že nejspíš vyrazil na zálety nějaký ušlechtilý kocour... když dáma pohrdla granulemi, jistě hlad nemá. Je zvyklá zbaštit kdeco najde, a ty by jí musely nádherně vonět. Mléko nepotřebuje. Když jí připravíte něco syrového masa ( ale je to složité, než se dáma přihrne, tak se to zkazí) nebo odřezky z vařeného, vařené ryby apod., jistě bude ráda. Ale nekupovala bych ani kapsičky ani konzervy, protože masa v tom je málo a dlouhodobýn podáváním pak trpí jemné ledviny. Moje kočka to vůbec nechce, ani jemné paštičky, a granule také jen ty svoje vyzkoušené. Takže vodu a granule. Když to bude mít u Vás pravidelně jisté a k tomu suchý příbytek, bude Vaše zahrada její. Přeji hodně radostí!

pu®
hodnocení

Tak jsem tady po pár dnech s novinkou a další fotečkou :) Dneska na mě ráno zavolala nějaká paní (ona je totiž ta terasovitá džungle vlastně taková pavlač, hned na vás všichni vidí :D ) a vyprávěla mi, že kočičce taky dává jíst, ale kamsi dolů, a že kdysi se jich tady potulovalo 13 (!) najednou. Nicméně že teď je tu jenom tahleta a černý kocour, ale ten chodí jenom někdy (to už jsem si taky všimla). Kočky nepřežívají *plac* proto, že jednak je z druhé strany domu silnice, jak už jsem říkala, a pak tu prý řádí kuna! Která už tři roky kočky otravuje a nejspíš nedávno zamordovala i koťata nějaké přivandrovalé mámy. Ještě že jsem tu nebyla *uf* :( Každopádně vím teď s jistotou, že Čočka nikomu nepatří, a taky že je o ni hned dvakrát postaráno :) Budu doufat, že to třeba zvládne. A plusový bodík pro ty, kdo ji najdou tady na obrázku :D

Toulavá kočka u domu #2
lidka*

Já bych řekla, že je schoulená na tom betonových sloupku za tím kulatým "něčím" ;). Co se týče kuny, tak to by neměl být problém. Je fakt, že mám pořádného kocoura. Ale kuny mi chodily na krmítko - jednou v noci jsem je pozorovala, rodiče a tři mladé. No paráda, to byla podívaná. Já nalepená na okně a z druhé strany zase mládě. Jinak pu, ta džungle, to by mohl být krásný kout. I když práce jak na kostele! *uf*

pu®
hodnocení

Tipujete správně ;) a další bodík, když teď najdete hlavu :D Takhle zblízka ji vidím jenom přes aparát, jinak při osobním "setkání" vždycky poodběhne aspoň na dva metry. Asi s lidmi nemá dobrou zkušenost :( No, což o to, džungle by byla nádherná, to si říkám taky - jenže on ten dům je ve společenství vlastníků, přičemž mám dojem, že polovina džungle patří sousednímu činžáku. To je 18 x 2 bytů, resp. jejich majitelů, aby do toho investovali (protože domluvit se, že by každý opravil něco, to pokládám za nereálné), a nadto tuším, že se bude dělat fasáda, opravil se pididvorek, co je pod džunglí...myslím, že by nás jako "mladé přistěhovalce" pěkně starousedlíci hnali, kdybychom se snažili něco prosadit, když teď jsou mnohem důležitější vydání *smich* Je to škoda, ale ten přístup tu fakt cítíme - my jsme noví, a tak nemůžeme přece nic chápat, nic vědět...a tak. Myslím, že by někdy neškodilo starousedlíkům vyhlédnout za humna. Ale nabourávat tady místní vztahy nechci a stěžovat si taky ne, jenom to asi chvilku potrvá, než pronikneme do tajů kliček za účelem (nenápadného *hi* ) splnění vlastního cíle...

doplněno 14.08.09 21:15:

A jo, tady ta hlava vidět je, spletla jsem si to s jinou, kde je prostě jeden velký kočičí chumel... :D

Toulavá kočka u domu #3

haninka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

jak se má kočička?

pu®
hodnocení

Dobrý den! Přiznávám, lehce jsem ji zanedbávala, neboť jsme malovali, zbavovali se nábytku, spávali jinde...takže sem tam dostala vodu, ale pro jídlo musela k sousedovic podobné duši, která sype granule do mističek už ze zvyku, ať kočky chodí nebo ne - naštěstí :) Vypadá to, že se mění stráže - teď tu sedává černočerný kocour, ostražitý, ještě ostražitější než mourovatá můrina, která už tu nesedává, zato ji vídáme na druhé straně domu u silnice :( Tak doufám, že to přežijí všechny ve zdraví a budu moct přidat další fotky :) Teď se akorát chystáme odjet, tak zase za pár týdnů. Díky za optání!

sima01
hodnocení

0x

jednou jsem našla toulavou uplně stejnou kočku ;) vzala jsem ji do chalupy ona se najedla a zmizela už se nikdy neukázala*plac**nevi**plac**nevi**plac*

pu®
hodnocení

Nevděčnice *bum* Ale aspoň se u Vás dobře najedla a vyspala, i to se jí určitě hodilo *mala* :) Tahle naše mourina už nechodí, přestala někdy v době, kdy jsme byli pár týdnů pryč *nevi* Pak přišla těhotná čerňule, jak už jsem říkala, a tu prý nedávno viděla sousedka, že má 4 malé černé kouličky. Tak čekáme, kdy je vezme na žrádýlko, a snad se mi je podaří vyfotit :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]