Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na jezevce?

Od: aloisb® odpovědí: 15 změna:

Chodí k nám na zahradu jezevec a rozrývá trávník, čili škodí. Máme ho nahraného na kameře s nočním viděním. Zahradu máme oplocenou, ale asi 80 m hranici tvoří potok, kde oplocení nejde dobře udělat. Chtěli bychom toto zvíře chytit a někam do lesa přemístit. Když jezevce chytíme do sklopce, nevíme jak máme postupovat, abychom neporušili nějaký zákon. Poradí někdo správný postup? Myslivce v revíru jsme kontaktovali, ale ti nám pomoc odmítli.

doplněno 20.09.21 09:10:

Jezevec je asi moc chytrý, protože do sklopce nikdy nevlezl. Tak jsme sklopec vrátili. Lesník mi řekl, že už brzy půjde jezevec spát a bude pokoj.

doplněno 09.10.21 12:26:

Tak už máme od jezevce pokoj. Soused koupil vedlejší chalupu, která byla delší dobu neobývaná a při opravě podlahy ve stodole vyrušil jezevce, který tam měl noru. Jezevec odběhl po silnici soused mu noru zasypal, takže vyřešeno, bude bydlet jinde.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ptejte se v některé ze záchranných stanic pro zvířata zvirevnouzi.cz/...

tabletka*
hodnocení

1x

To s těmi lapenými kočkami mě rozesmálo. Dobře vám tak.

hodnocení

0x

Přemisťování divokých zvířat pochopitelně není dovoleno. Nicméně asi bych se neohlížela na zákon a pokud se vám jezevce podaří chytit (dost pochybuji), odezla bych ho hodně daleko, aby se nevrátil.

hodnocení

Podle Vašeho vyjádření děláte dojem osoby znalé. Proto Vás prosím o radu, jakou návnadu použít, aby jí jezevec nedokázal odolat. Zatím jsem použil granule pro kočky a syrové vepřové maso. Napřed se chytil náš kocour a pak sousedovic kočka. Dnec ve 3 hod. ráno se jezevec producíroval kolem nalíčeného sklopce a jen stále rozrýval trávník. Bylo to krásně vidět na záznamu z kamery. Pak přiběhla ta kočka a byl konec lovu.*hi*

Jezevec je všežravec. Do pasti bych nastražila ovoce co dům a zahrada nyní dá (jablka, švestky , blumy, ...), mističku s medem, případně pokud chytíte pár dešťovek. Na to by se vám kočky z okolí měly vyprdnout, naopak jezevec to miluje.
Jen ještě doplním, ten trávník rozrývá z toho důvodu, že hledá dešťovky a sladké kořínky. Takže návnadu přízpůsobit tomu, co mu chutná.
hodnocení

To je tzv. hraběcí rada. Abych získal ty sladké kořínky nebo i ty dešťovky, tak bych musel rozkopávat celou zahradu jako ten jezevec*smich*

Psala jsem výše - ovoce, klidně v horším stavu co byste stejně vyhodil.

tiyohoihoi
hodnocení

0x

nechte je, delaji co muzou chudacci

hodnocení

Tak můžete přijet na neděli na brigádu zahrabávat ty díry v trávníku*bum*

1267
hodnocení

0x

Mě celý rok rozhrabávají kosy kůru. No,a zase to za ně zahrabu.. To je příroda. Nechte ho na pokoji. Co vám to udělá, zahrabat za něj ty díry!

Kosy se mohou na sekání používat jen v trávě. Když kosou rejdíte po mulčovací kůře, je jasné, že natropí škodu, kůru rozhází. Také mi občas v mulčovací kůře vyroste plevel, ale všechno vytrhám ručně, případně za použití ruční motyčky, kosu nepoužívám. Proč také? Je to jen Vaše chyba, že nepoužíváte správné nářadí. Kosy jen na rozlehké louky. ;) Jaga.

Nebyla jste učitelkou? :)
liska5

To ani nemusí být úča, když ji nadzvedne hrubka ze základky. Chyba, která, nota bene, mění smysl výpovědi.

Taková kosa samochodka nadělá na zahrádce pěknou paseku.:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]