Nejste přihlášen/a.
Dobrý den včera mi samice pavích oček porodila v porodničce v akváriu, mám 17 malých rybek. Samici jsem odlovila dnes ráno do akvária. A potřebovala bych poradit, jelikož zítra v noci odjíždím na 7 denní dovolenou a rybky budou mít prázdninové krmení tak mi přijde úplně nesmyslné je vypouštět do akvária kde jsou neonky. Takže prosím o radu zda je nechat v porodničce, ze které můžou s velkou pravděpodobností vyplavat a pak je sežrat neonky nebo je dát do betárka (mám ho po kamarádce, která v něm měla bettu a ja ho mám na izolaci rybek).
Prosím o rady, a děkuji Vám za Váš čas
Na těch pár dní je klidně dejte do sklenice od okurek (4 l). Zaveďte jemné neustálé vzduchování a zajistěte teplotu kolem 20-23°C. Nic na dno nedávejte ani rostliny, je to k ničemu. Budou vám stěžovat čištění. Potřebujete čisté dno pro udržení čistoty (kterou zřejmě nebudete po dovolenou provádět). Horší je zajistit 3x denně krmení neboť takto mladé rybky jsou žravé a potřebují děnně alespoň 3x málo krmit. Zbytky odsávat. Odchoval jsem přes tísíc skalár s čistým akvariem, pouze vzduchování, teplotu 26°C, po cca 6mm velikosti + filtr. Do 3 cm velikosti i 400 ks v 50l akva. Potom musí pryč. Krmení je pro ně stěžejní a vzduchování (pohyb vody), ne prostor pro tak prťavý potěr.
Jo a samozřejmě ob den vyměnit litr, dva odstáté vody.
Ještě přidám, že tako malý potěr naopak velký (pro ně nekonečný) prostor je stresuje. Chtějí být na kousku a spolu.
No, my právě nevíme, jestli je zaběhlé. A pokud není, vždy to lze vyřešit vodou ze zaběhlého akvária. Mně osobně třeba přijde zbytečné, použít nějakou sklenici, když je k dispozici právě betárko (ovšem bližší info chybí).
Miluju guláš M.
No jasně, jenže to bysme se tu mohli bavit donekonečna. Dokud nebudeme mít bližší informace, nemůžeme konkrétně poradit, jen házet všeobecná moudra. Oba víme, že nejlepším řešením je nechat mrňata v původní nádrži. Ale tazatelka je chce oddělit. Zmiňuje se o betárku jako o izolaci. Ale ani jeden z nás nevíme, jestli tam už měla nakaženou rybu (a nevíme eni nic jiného). Takže spekulovat a rozebírat to naslepo je vlastně zbytečné. Dokud nebudeme mít více informací...
Jinak s tím "samotná voda nestačí" mám taky zkušenost. Začala mi prosakovat padesátka. Na rychlo jsem objednala dvacítku, použila do ní právě tu vodu z padesátky, "naházela" kytky. Filtrační médium jsem proprala ve vodě s původním ... a během jediného dne dala i rybičky. Sice je to blbá dvacítka, ale už půl roku běží jak má. Žádné úmrtí, žádné řasy, žádná péče kromě dolévání vody. Jsem v šoku Někdy jsou tyhle haló akce taky dobrý. M.
Taky přidám jedno řešení (na český způsob).
Mám udělaný podstavec a na podstavec do akvária postavím tu čtyřlitrovou lahev. Hrdlo čtyřlitrovky je asi 2cm nad hladinou v akváriu.
Do lahve vložím kus hadice, kde na obou koncích hadice je hrubý molitan, aby tudy ryby neproplavaly. Před propojením čtyřlitrovky a akvária musím celou hadici ponořit a nechat z hadice odejít veškerý vzduch. Pak jeden konec zacpu palcem a předělám do čtyřlitrovky pod hladinu. Když se do hadice nedostane vzduch, tak se bude hladina vody v akváriu a ve čtyřlitrovce vyrovnávat, takže je lepší mít konec hadice níže než je vzduchování.
Dále mám udělané vzduchové čerpadlo (bublifuk), a tento pomalu vyhání vodu ze čtyřlitrovky přes okraj sklenice do akvária. I na hadici toho čerpadla mám kousek molitanu, aby to malé rybky "nevtáhlo". Voda kterou odčerpám pryč tak se druhou hadici díky rozdílu hladin zase vrátí do sklenice.
Teplota vody ve sklenici je stejná jako v akváriu. Výměna vody probíhá průběžně. Vzduchování tam mají taky. Jediné co je potřeba dělat, je čistění (odstraňování) nečistot ze dna sklenice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.