Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam dát potěr pavích oček?

Od: rybicky odpovědí: 8 změna:

Dobrý den včera mi samice pavích oček porodila v porodničce v akváriu, mám 17 malých rybek. Samici jsem odlovila dnes ráno do akvária. A potřebovala bych poradit, jelikož zítra v noci odjíždím na 7 denní dovolenou a rybky budou mít prázdninové krmení tak mi přijde úplně nesmyslné je vypouštět do akvária kde jsou neonky. Takže prosím o radu zda je nechat v porodničce, ze které můžou s velkou pravděpodobností vyplavat a pak je sežrat neonky nebo je dát do betárka (mám ho po kamarádce, která v něm měla bettu a ja ho mám na izolaci rybek).

Prosím o rady, a děkuji Vám za Váš čas

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

2x

Na těch pár dní je klidně dejte do sklenice od okurek (4 l). Zaveďte jemné neustálé vzduchování a zajistěte teplotu kolem 20-23°C. Nic na dno nedávejte ani rostliny, je to k ničemu. Budou vám stěžovat čištění. Potřebujete čisté dno pro udržení čistoty (kterou zřejmě nebudete po dovolenou provádět). Horší je zajistit 3x denně krmení neboť takto mladé rybky jsou žravé a potřebují děnně alespoň 3x málo krmit. Zbytky odsávat. Odchoval jsem přes tísíc skalár s čistým akvariem, pouze vzduchování, teplotu 26°C, po cca 6mm velikosti + filtr. Do 3 cm velikosti i 400 ks v 50l akva. Potom musí pryč. Krmení je pro ně stěžejní a vzduchování (pohyb vody), ne prostor pro tak prťavý potěr.

doplněno 10.08.21 14:06:

Jo a samozřejmě ob den vyměnit litr, dva odstáté vody.

doplněno 10.08.21 14:16:

Ještě přidám, že tako malý potěr naopak velký (pro ně nekonečný) prostor je stresuje. Chtějí být na kousku a spolu.

hodnocení

1x
Při letních teplotách, kdy v noci teplota nepadá pod 17°C máš ideální možnost je dát do velké tří litrové sklenice od okurek. Jen písek a dvě rostlinky nebo vzduchovadlo a víc nemusíš řešit. Když je "obsluha" nebude překrmovat aby se voda nekazila, vydrží ti v tom klidně měsíc než trochu dorostou.

72mona
hodnocení

0x
A jak velké je to betárko? Má základní vybavení a je zaběhnuté? Pokud ano, volila bych betárko. Tam mají šanci největší šanci na přežití (nevím, nakolik jsou neonky hrozbou, spíš jim hrozí nebezpečí od jejich mámy).
Já osobně jsem nikdy prcky nevylovovala. Základem je totiž mít v nádrži dostatek rostlin, kam se potěr schová. Sice pak nepřežijí úplně všichni, ale aspoň dochází k přirozenému výběru. M.

kare
hodnocení

0x
Dnešní paví očka jsou náchylnější (stejně tak je nesmysl stresován jakoukoliv rybu v porodničce... Nebo tam nechat mladé ryby týden o hladu). Betárko není zaběhnuté a mladá ryba je pro odchov náchylnější na správné akvárium.
Nejjednodušší a nejúčinnější je nechat tomu volný průběh s dostatkem jávského mechu a plovoucích rostlin. Tedy odchovat ryby v "přirozeném" akváriu(prostředí). Stejně tak nechápu potřebu mít místo akvária guláš tj. od všeho něco. (Paví očko, neonka, kapr, rybí prsty) *smich*
doplněno 10.08.21 12:27: @72mona Sklenice je nevhodná, ale přiznávám je to lepší verze skleněné koule. (Ryba se v něm špatně orientuje)
*v dotazu "betárko mám na izolaci rybek" izolují se ryby nové nebo nemocné, když by bylo "zaběhlé" je voda v něm nevhodná. (Voda může obsahovat patogeny nebo zbytky léčiv (třeba methylenová modř spolehlivě hubí nitrifikační bakterie, obsahuje jí třeba "vše lék" FMC.).)
Samotná voda nestačí (ano, uspíší množení nitrifikačních bakterií), je potřeba mít i odpovídající filtr tj. Na 100litrů vody 1litr filtračního média (kde bakterie v největším počtu "bydlí").
Na druhou stranu jsou akvária, kde je rovnováha a fungují jen se vzduchováním bez filtru, ale rozhodně jsou výsledkem dlouhodobější práce. Než jen přeliju vodu do akvária a je hotovo.
72mona

No, my právě nevíme, jestli je zaběhlé. A pokud není, vždy to lze vyřešit vodou ze zaběhlého akvária. Mně osobně třeba přijde zbytečné, použít nějakou sklenici, když je k dispozici právě betárko (ovšem bližší info chybí).

Miluju guláš*smich* M.

72mona

No jasně, jenže to bysme se tu mohli bavit donekonečna. Dokud nebudeme mít bližší informace, nemůžeme konkrétně poradit, jen házet všeobecná moudra. Oba víme, že nejlepším řešením je nechat mrňata v původní nádrži. Ale tazatelka je chce oddělit. Zmiňuje se o betárku jako o izolaci. Ale ani jeden z nás nevíme, jestli tam už měla nakaženou rybu (a nevíme eni nic jiného). Takže spekulovat a rozebírat to naslepo je vlastně zbytečné. Dokud nebudeme mít více informací...

Jinak s tím "samotná voda nestačí" mám taky zkušenost. Začala mi prosakovat padesátka. Na rychlo jsem objednala dvacítku, použila do ní právě tu vodu z padesátky, "naházela" kytky. Filtrační médium jsem proprala ve vodě s původním ... a během jediného dne dala i rybičky. Sice je to blbá dvacítka, ale už půl roku běží jak má. Žádné úmrtí, žádné řasy, žádná péče kromě dolévání vody. Jsem v šoku:-D Někdy jsou tyhle haló akce taky dobrý. M.

O tom, jak se kulaté nádoby podepíší na psychice rybek se toho už popsaly stohy, pro potěr to ale je dostatečný prostor na rozplavání a bezpečná alternativa bez predátorů. Pod pojmem betárko si někteří "chovatelé" představují krabičku 10x10x10 cm. Ve které moří osmicentimetrovou labyrintku po celý její krátký život. Proto jsem sklenici jako lepší alternativu navrhl.

hodnocení

0x

Taky přidám jedno řešení (na český způsob).

Mám udělaný podstavec a na podstavec do akvária postavím tu čtyřlitrovou lahev. Hrdlo čtyřlitrovky je asi 2cm nad hladinou v akváriu.

Do lahve vložím kus hadice, kde na obou koncích hadice je hrubý molitan, aby tudy ryby neproplavaly. Před propojením čtyřlitrovky a akvária musím celou hadici ponořit a nechat z hadice odejít veškerý vzduch. Pak jeden konec zacpu palcem a předělám do čtyřlitrovky pod hladinu. Když se do hadice nedostane vzduch, tak se bude hladina vody v akváriu a ve čtyřlitrovce vyrovnávat, takže je lepší mít konec hadice níže než je vzduchování.

Dále mám udělané vzduchové čerpadlo (bublifuk), a tento pomalu vyhání vodu ze čtyřlitrovky přes okraj sklenice do akvária. I na hadici toho čerpadla mám kousek molitanu, aby to malé rybky "nevtáhlo". Voda kterou odčerpám pryč tak se druhou hadici díky rozdílu hladin zase vrátí do sklenice.

Teplota vody ve sklenici je stejná jako v akváriu. Výměna vody probíhá průběžně. Vzduchování tam mají taky. Jediné co je potřeba dělat, je čistění (odstraňování) nečistot ze dna sklenice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]