Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám doma v kleci zebřičky (sourozenci samec, samec samice z nichž 2 tvoří párm spí spolu v jednom košíčku a samice klade vejce, ale za rok se nic nevylíhlo zatím) a k nim novou samici. Myslel jsem že utvoří pár se zbylým samcem, ale ten jě nějaký retardovaný nebo co, spí výhradně sám v kukani (přes den tam zaleze občas, jinak si hraje s ostatními) a ta nová samice je mu volná (asi je to oboustraně)
Ty tři mám přes rok. Rehek tam je půl roku, je na ně plně zvyklý. Nová samice zebřičky tam je 2 měsíce a doteď žádný problém.
Jenže v noci (přesněji večer, v době usínání)se stalo něco nevídaného.
Už byli na svých místech, a z ničeho nic ten lichý samec prostě začel útočit (startoval z té své kukaně, kde furt sám vegetí) na rehka a prostě na něj vylít a sestěloval ho..
Je pro to nějaké vysvětlení? Proč po 2 měsících poslečného soužití této pětice? Je v tom nějaký partnerský problém (myslel si, že mu třeba chce přebrat tu novou samici o kterou ale stejně ani on ani rehek nejeví zájem) nebo si myslel že je to predátor (už byly vidět jen siluety)? Slyšel jsem jak rehek pípá (v ptačí řeči brečení nebo je pod útokem)
Je pravda že společné usínání občas bývá problém (v50% tam rehek v době usínání je, jindy není). Občas na sebe mírně štěkají. Ale nikdy se nestalo, že by někdo útočil na rehka. před den občas dokonce ten lichý samec a rehek kamarádí když jsou spolu mimo klec. Kdo občas lehce útočí je ten samec z páru, když nový samice se pohybuje v době usínání poblíž mističky kde ta dvojice se rozhodne spát. (Rozhodně ale ne na rehka a ani ne na lichého samce, který, jak jsem psal, už tou dobou je sám zalezlý ve své kukani)
Klec je asi 40x60x50. Pro rekapitulaci: 1 rehek samec, 1 nová mladší zebřička samice, 3 sourozenci zebřičky (pár samec+samice a lichý samec)
V první řadě se nabízí otázka, co rehek? Co ten tam dělá? Tohle není pták k domácímu chovu.
Za druhé, ten druhý samec retardovaný není, prostě nemá zájem. To, že se člověk rozhodne koupit samičku ještě neznamená, že si ti dva padnou do oka. Musí zafungovat chemie.
Za třetí, k šarvátkám prostě docházet bude. Zvlášť, pokud je to taková nesourodá skupina a sejde se na malém prostoru. To se někdy hašteří i ti, co se milují. M.
Ten zalétl jednou objevil na půdě v zimě a chtěl jsem ho zachránit a ne ho pouštět do zimy . Já vím, že nemusí mít zájem ale celkově mi přijde jako nějaký Ω-samec, je to spíš takový povaleč, nemá i tak krésné zbarvení (takové rozpité).
V dotazu se právě soustředím na tu zebřičku, který útočil... Rehek byl jen cíl útoku. Navíc, když ho dám do klece, většinou už do rána zůstane jako kůl v plotě, kam ho dám, maximálně si poposkočí na vedlejší větev nebo jiné patro žebříku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.