Nejste přihlášen/a.
Vodu nemusí a vy ji stříkáte hadicí. Tu jste tomu "pomohli". Když nechce, tak ji nenuťte nebo se začne bát i k rybníku jít.
Takže odpor k vodě a strach z ní jste v ní vypěstovali už od štěněte a teď se tomu divíte.
A musí to umět? Když se psovi nechce, tak ho k tomu nenuťte. Kdyby mu šlo o život a musel by plavat, tak by plaval určitě. Je to pud sebezáchovy. A hadicí psa nestříkejte nikdy, pouze ji můžete osvěžit tou sprchou, ale ne nějakým silným proudem. Já chodím na procházku se psem k Labi, a kolikrát tam vidím, jak lidé stojí u břehu a pes se koupe. Ale to znamená, že se mu to líbí a sám si jde zaplavat. Mého psa to nikdy nenapadlo.
No tak jestli jen tou sprškou, tak to jí určitě nevadilo. Tak máte prostě pejska, kterému se plavání nelíbí. Zrovna dneska jsem zase viděla dvě slečny u Labe jak tam stály vykecávaly se, a velký chundelatý pes se ráchal u břehu ve vodě. Ale dlouho tam nebyl, já jsem tam chvilku schválně se svým pejskem okouněla, jestli bude třeba nějak plavat, ale on se jen potopil do vody, asi aby se jenom ochladil, za chvíli sám vylezl a šli pryč.
Naše jezevčice nesnáší vodu, obejde i každou kaluž, a nikdy by mě nenapadlo ji "učit plavat". Pes plave instinktivně, kdyby nebylo zbytí, ale když sama do vody nechce, nutit ji nebudu, není důvod.
Každý pes, pokud to zrovna není štěně, umí plavat. Některému voda nevadí, jiný má strach z neznámého. Možná by na ten strach zapomenul, kdyby si s ním u vody hrál. Aportovat klacek hozený do vody a tak. Třeba taky zafunguje metoda odměny pamlskem, když pejsek udělá, co chcete. Drsnější metoda je nedat mu na vybranou - šup tam s ním. Náš podvraťák taky nikdy neplaval, ale jednou se rozhodl vydat se po koruně splavu na druhý břeh, jenže ta byla hráz byla hezky slizská a tak se svezl pod splav. Normálně doplaval ke břehu, tam se k radosti klejících a slunících se bab krásně otřepal a bylo to.
Můj první pes, Endy, ten vodu miloval. Na dovolené když mu bylo horko, se sám vydal k vodě, zaplaval a vrátil se. Skočil do Odry, když na ni pluly kry. Voda ho vzala a já, bezmocná, jsem běžela po břehu a řvala. Nakonec se vyhrabal a tvářil se, že jde ještě jednou. Obě další psiny vodu nemusely a nemusí. Nenutím je, sama nemám ráda, když mě někdo jakkoliv nutí do něčeho, co sama nechci. Pro šťastný život není vůbec důležité koupání a plavání. koupály a plavání určitá plemena nemají v povaze a také jednotliví psi, i když jejich rasa je k tomu určená, se vymykají. Jestli na tom trváte, pak i kupte amerického vodního španěla, retrívra, labíka, nebo novofundlanďana.
Na vaši rasu já koukávám s obdivem, co všechno umí. Od běhu po svislé zdí, vyskočení na strom, šílená rychlost přes překážky. Mám poci, že by mohl předvézt koním, jak se běží Velká Pardubická.
Za svůj život mám zkušenosti se čtyřmi psy. Všichni samozřejmě plavat uměli a umí. Jen ten vztah k hluboké vodě byl různý. Ten úplně první vodu miloval, při procházkách kolem rybníků sám vlezl do vody. Já šla po hrázi, on plaval ve vodě. Jednu fenku jsem si vzala ze špatných poměrů. Nezřízeně mě milovala a bála se, že mě ztratí. Na procházkách neběhala po louce. Vzdálila se maximálně na dva metry. S ní jsm si nikdy pořádně nezaplavala. Hluboké vody se dost bála, ale protože musela být u mně, plavala za mnou. Ale v očích měla smrt. Ti druzí dva do rybníků a potoků vždy sami vlezli, ale většinou jen po bříško. Nějakých pět šest temp a dost.
Berte to tak, že pes se v případě ohrožení neutopí, ale dobrovolnou koupel nechte na něm.
Hadicí ne, to byla chyba. Do vody ji silou nenuťte, ale když si s ní na kraji vody budete hrát, časem se tam třeba tak nějak postupně dostane. Zvlášť, když bude horko.
Když byl pes ještě štěně cca roční tak jsem si šel zaplavat . Mírná písčitá pláž a vstup do vody . Takže já už jsem se koupal a fenka poskakovala na břehu . Asi si chudák myslela , že ji chceme utéci No a za chvíli jsem ji měl za sebou . Vcelku jsem se rychle vrátil na břeh , (přece neměla zkušenosti s plaváním) . No a od té doby skákala do vody jak utržená . Jen se ochladila a šup ven
. Hřet si nenamočila , jen břicho a byla spokojená.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.