Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak psa naucit plavat?

Od: hankina odpovědí: 28 změna:
Dobry den, mam doma triletou fenku australskeho ovcaka. Od mala nikdy vodu moc nemusela, a tak jsme ji nenutili. Potom jsme ji parkrat zkouseli prestrikat hadici, od te doby se vody boji. Kdykoliv ji vezmeme k rybniku, jde se jen napit, maximalne tam strci packu, ale kdyz jsme ve vode, ceka na brehu a jen nas pozoruje. Jak ji naucit plavat? Uz parkrat se nam povedlo, ze jednou packou ,,hrabala" do vody, jakoze se snazila plavat, jinak ale absolutne nic.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Když vodu nemá ráda, proč ji nutit? To nechápu.

hodnocení

5x

Vodu nemusí a vy ji stříkáte hadicí. Tu jste tomu "pomohli". Když nechce, tak ji nenuťte nebo se začne bát i k rybníku jít.

doplněno 15.07.21 08:16:

Takže odpor k vodě a strach z ní jste v ní vypěstovali už od štěněte a teď se tomu divíte.

hankina
hodnocení

Když byla menší stříkali jsme ji sprškou na hadici, aby si na vodu zvykla (třeba umývání právě hadicí)

hodnocení

4x

A musí to umět? Když se psovi nechce, tak ho k tomu nenuťte. Kdyby mu šlo o život a musel by plavat, tak by plaval určitě. Je to pud sebezáchovy. A hadicí psa nestříkejte nikdy, pouze ji můžete osvěžit tou sprchou, ale ne nějakým silným proudem. Já chodím na procházku se psem k Labi, a kolikrát tam vidím, jak lidé stojí u břehu a pes se koupe. Ale to znamená, že se mu to líbí a sám si jde zaplavat. Mého psa to nikdy nenapadlo. :)

hankina
hodnocení

Asi máte pravdu, možná na to prostě nebude. Hadici jsme ji strikali vzdy jen sprskou

No tak jestli jen tou sprškou, tak to jí určitě nevadilo. Tak máte prostě pejska, kterému se plavání nelíbí. Zrovna dneska jsem zase viděla dvě slečny u Labe jak tam stály vykecávaly se, a velký chundelatý pes se ráchal u břehu ve vodě. Ale dlouho tam nebyl, já jsem tam chvilku schválně se svým pejskem okouněla, jestli bude třeba nějak plavat, ale on se jen potopil do vody, asi aby se jenom ochladil, za chvíli sám vylezl a šli pryč. :)

hodnocení

4x

Pes se plavat neučí. Pes ve vodě normálně "běží". Nemusí se nic učit. A buď se mu to líbí nebo ne. Ona to zas není až taková výhoda, když se vyválí v každé louži.

hodnocení

3x

Naše jezevčice nesnáší vodu, obejde i každou kaluž, a nikdy by mě nenapadlo ji "učit plavat". Pes plave instinktivně, kdyby nebylo zbytí, ale když sama do vody nechce, nutit ji nebudu, není důvod.

Tak tak. Pes umí plavat. Když spadne do vody, neutopí se. Ovšem když tam nechce sám od sebe, nač ho nutit. To je podobný, když se někdo bojí výšek, tak ho nutit lézt po skalách.

kepler*
hodnocení

3x

Každý pes, pokud to zrovna není štěně, umí plavat. Některému voda nevadí, jiný má strach z neznámého. Možná by na ten strach zapomenul, kdyby si s ním u vody hrál. Aportovat klacek hozený do vody a tak. Třeba taky zafunguje metoda odměny pamlskem, když pejsek udělá, co chcete. Drsnější metoda je nedat mu na vybranou - šup tam s ním. Náš podvraťák taky nikdy neplaval, ale jednou se rozhodl vydat se po koruně splavu na druhý břeh, jenže ta byla hráz byla hezky slizská a tak se svezl pod splav. Normálně doplaval ke břehu, tam se k radosti klejících a slunících se bab krásně otřepal a bylo to.

hodnocení

3x

Můj první pes, Endy, ten vodu miloval. Na dovolené když mu bylo horko, se sám vydal k vodě, zaplaval a vrátil se. Skočil do Odry, když na ni pluly kry. Voda ho vzala a já, bezmocná, jsem běžela po břehu a řvala. Nakonec se vyhrabal a tvářil se, že jde ještě jednou. *alene* Obě další psiny vodu nemusely a nemusí. Nenutím je, sama nemám ráda, když mě někdo jakkoliv nutí do něčeho, co sama nechci. Pro šťastný život není vůbec důležité koupání a plavání. koupály a plavání určitá plemena nemají v povaze a také jednotliví psi, i když jejich rasa je k tomu určená, se vymykají. Jestli na tom trváte, pak i kupte amerického vodního španěla, retrívra, labíka, nebo novofundlanďana. ;) Na vaši rasu já koukávám s obdivem, co všechno umí. Od běhu po svislé zdí, vyskočení na strom, šílená rychlost přes překážky. Mám poci, že by mohl předvézt koním, jak se běží Velká Pardubická.

hodnocení

3x

Za svůj život mám zkušenosti se čtyřmi psy. Všichni samozřejmě plavat uměli a umí. Jen ten vztah k hluboké vodě byl různý. Ten úplně první vodu miloval, při procházkách kolem rybníků sám vlezl do vody. Já šla po hrázi, on plaval ve vodě. Jednu fenku jsem si vzala ze špatných poměrů. Nezřízeně mě milovala a bála se, že mě ztratí. Na procházkách neběhala po louce. Vzdálila se maximálně na dva metry. S ní jsm si nikdy pořádně nezaplavala. Hluboké vody se dost bála, ale protože musela být u mně, plavala za mnou. Ale v očích měla smrt. Ti druzí dva do rybníků a potoků vždy sami vlezli, ale většinou jen po bříško. Nějakých pět šest temp a dost.

Berte to tak, že pes se v případě ohrožení neutopí, ale dobrovolnou koupel nechte na něm.

hm*
hodnocení

2x

Hadicí ne, to byla chyba. Do vody ji silou nenuťte, ale když si s ní na kraji vody budete hrát, časem se tam třeba tak nějak postupně dostane. Zvlášť, když bude horko.

hankina
hodnocení

Na hračky moc není, ale baví jí se třeba honit, takže jsem zkoušela běhat do vody, aby šla i za mnou, ale vždycky se u břehu zastaví a jen smočí packu

hodnocení

0x
Hoďte ji do vody a uvidíte jak pes umí plavat.
hankina
hodnocení

To by bylo fajn, akorát zvednout 25kg vzpírajícího se psa není až taková sranda *smich*
floro*
Hm, tak reakcí na tu nejblbejší odpověď a mlčením na ty dobré jsme se přesvědčili, že tady je každá rada drahá...
Ty taky myslíš, že pes neumí plavat? :)) :))
floro*
Ježíš, tady přece nejde o to jestli umí nebo neumí plavat. Ale o to, zda chce plavat. Ne každý pes vodu vyhledává, ne každý pes vleze do vody a ne každý pes bude chtít plavat. Jde o jaksi přirozenou bazlivost u plemen neurčených pro práci ve vodě jako jsou ohari nebo krepelaci či španělští vodní psy, kteří vám najdou vodu i na poušti.
Hazenim psa do vody akorát docílíte toho, že pes se k vode nepriblizi ani na hráz a z vás bude mít strach.
Psala jak naučit psa plavat, nic víc. Když psa hodíte do vody, bude plavat bez ohledu na to zda se bojí nebo ne.
72mona
@stir - ano, dotaz zněl, jak naučit psa plavat. Ale že by nenapsala nic víc, to fakt pravda není. M.
Ale já jsem komentoval jen plavání psa, nic víc, tak nevím, v čem je problém. Jen tvrdím, že pes plavat umí. Jestli ji stříká hadicí nebo ne, je něco jiného.
floro*
Z dotazu je spíš jasné, že tazatelka chce, aby pes začal sám o sobě chodit do vody plavat a jak ji toto naučit.

kare
hodnocení

0x
Chudák pes,
hadicí si pokropte svojí hlavu, třeba to pomůže víc.
Vemte ji k vodě míček a hrajte si jen na břehu a pomalu se snažte hru přesunout do vody. Pomoc by mohl i jiný pes co se vody nebojí.
Nebo se zkuste topit, třeba se Vás bude snažit zachránit, nebo se to povede Vám... Alespoň bude mít klid. *smich*
jp

Stříkat psa hadicí, to je blbost. Náš ovčák se koupe a plave sám a rád, nikdo ho nenutil, ani neučil.

jendad
hodnocení

0x

Když byl pes ještě štěně cca roční tak jsem si šel zaplavat . Mírná písčitá pláž a vstup do vody . Takže já už jsem se koupal a fenka poskakovala na břehu . Asi si chudák myslela , že ji chceme utéci :) No a za chvíli jsem ji měl za sebou . Vcelku jsem se rychle vrátil na břeh , (přece neměla zkušenosti s plaváním) . No a od té doby skákala do vody jak utržená . Jen se ochladila a šup ven ;) . Hřet si nenamočila , jen břicho a byla spokojená.

liska5
hodnocení

0x

Až bude zdrhat za fenou, tak se překoná. Jen to chce bydlet u vody.

Taky jsem nevěřila, že náš kocour umí plavat. A ejhle, něco jede přes řeku, jen hlavička kouká...A on to mladej vyrazil na rande za kočkama.

hodnocení

0x
Pěkný den,mám fenu bišonka a plavání též nevyhledává. Jednou se mnou chvilku plavala v rybníku,ale to spíš proto,že nechtěla být sama na břehu. Jinak do vody neleze. Váš pes plavat zřejmě umí,ale vodu nemiluje. Tak ho nenuťte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]