Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem,
uvažujeme o pořízení štěnátka. Nedávno nám umřel náš již druhý pejsek a chceme si pořídit dalšího. Do oka nám padl Bígl. Že toto plemeno potřebuje čas a pořádné vyžití je mi jasné, to mu dokážeme nabídnout, ostatně jsme velmi aktivní lidé. Nicméně co mě všude zaráží, tak každý tvrdí, že Bígl je hrozně hloupý pes, který se nedá vychovat. Říkala mi to už velká spousta lidí. Přitom na netu se dá dočíst, že se jedná o nadprůměrně chytré plemeno.
Je tu někdo, kdo má s Bíglem zkušenost? Dokáže říct, jestli jsou fakt tolik hloupý a nebo je to jen nějaký předsudek?
Děkuji moc
Karásek
Když vybíráte psa, podívejte se na jeho historii, na to pro co bylo tohle plemeno vyšlechtěno. U bígla se dočtete, že to je honící pes, smečkový. Byl vyšlechtěn na to, aby ve směčce lítal po lese a řval hlasem, ne nepodobným pouťové trubce a lovcům vyháněl zvěř z houštin. Tohle se po něm chtělo, pro tohle byl vyšlechtěn. Najednou si ho koupí člověk, zavře ho v bytě a chce po něm poslušnost, aby na přivolání bez přemýšlení přiběhnul, chodil u nohy a nejlépe, kdyby ještě uměl počítat rovnice. Všechno to, co je proti jeho přirozenosti, doslova proti přírodě.
Všimněte si, jak bíglové ve městech vypadají. Obézní popelnice na špagátě. Nelítá, žere jako nezavřený, tloustne, má špatné srdíčko a nikdo nemá odvahu pustit ho z vodítka.
Málokdy uvidíte bígla v kondici a fit a bez vodítka, nikdy!
Děkuji za odpověď. Právě pár krásných hubených bíglů v kondici a bez vodítka jsem už viděl, ale zase jen u lidí, kteří jsou také velmí aktivní a kteří se jim věnují, alespoň co jsem od těch lidí slyšel. Jinak to co se právě většinou potká ve městech je opravdu většinou taková hnusná zasádlená bečka. Já nemám problém s tím psem jít každý den minimálně na 2-3 hoďky ven. Takže u mě by co se týče pohybu opravdu nestrádal si myslím.
babkazov- Chválím, jste moudrá žena. Všímám si Vašich odpovědí na různá témata a na 90% s Vámi souhlásím. Je vidět, že znáte život.
Bígl rozhodně není hloupí.
Hloupí je pouze majitel, který ho koupí co by gaučáka a nic mu sám neukáže a správně ho nevycvičí. Je nevhodný pro začátečníky a děcka.
Je to spíše pracovní pes. Ne mazel. Honič a lovec.
Sám jsem jako kluk doma bígla měl a naučil se packou sám otvírat pootevřené dveře a dokonce je uměl i zavřít (zní to divně, ale ač ho to nikdo neučil, tak to dělal). Zavíral se nám v koupelně a věděl, že když se hledá a nemůže se dlouho najít, tak pak radostí šel do misky, kde se dožadoval jídla. Měl to sám naučené. Nikdo ho to neučil, takže určitě hlupák nebyl
Hloupí byl možná v krmení. Kdyby se vysypalo, tak by žral do prasknutí
Bígl je vzhledově krásný pes, zvláště tricolor. Mají nádherné oči. S kázní je to trochu horší. Mají v genech lítání, nahánění, pronásledování, stopování. To z nich nikdo nedostane. Ale vychovat se dají, chce to trpělivost, jako u každého tvorečka.
Bylo by dobré přihlásit se s pejskem do nějakého kynologického klubu, aby se naučil poslušnosti. Vybrat ale opravdu dobré zařízení, kde se psům správně věnují.
Jinak jsme znala bíglika, kterého jeho pán venčil jen na velice dlouhé oprati. Kdyby ho prý pustil, pes by brzy chytil stopu zajíce či srnky, zmizel by a prý už by se nevrátil. Možná, že správným vedením by se to pes odnaučil. Ale je to zakořeněné v něm, tak kdo ví. Jaga.
Občas musíme hlídat dceři její dva Bígly. Že jsou to tvrdohlaví psi je nám jasné, že sežerou na co přijdou je nám jasné, že mají v oblibě hlavně ponožky kohokoli je nám jasné, ALE : jak je odnaučit vyhrabávání ohromných jam na naší zahradě? Už jsem přemýšlel o nasypání třeba pepře do těch jam (vždy se vrací na stejná místa a mám pocit, že se chtějí podhrabat pod základy plotu, možná i do Austrálie). Dá se s tím něco dělat? Nejsme chovatelé, doma jsou zvyklí na panelák a dlouhé procházky se svou paní, ale ani jedno jim nemůžeme dopřát - jednak nebydlíme v paneláku, jednak je nám už skoro 70. Děkuji za jakoukoli radu. Manželka se o zahradu stará, ale po jejich odchodu domů to tady u nás vypadá jak po pumových náletech. Díky Ludva
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.