Zdravím všechny milovníky živočichů, Dnes potřebuji pomoct s akvaristikou. Asi 3-4 měsíce mám neonky a bojovnici pestrou. Před 2 týdny mi odešla neonka, očividně byla nemocná - měla vypouklé oči a velké břicho, což jsem si našla na internetu, že je vodnatelnost. Prý to způsobuje špatná kvalita vody (nevím co dělám špatné, ale vodu vymněňuji jednou týdně 1/3 odstátou vodou a filtr čistím každý druhý týden) nebo hodně dusitanů ve vodě. Dneska mi umřela druhá, přestože nevypadala nakaženě. Dočetla jsem se, že nemocné mám přesunout do karanténní nádrže, ale ony nemocné nevypadají. Táta říká, že neonky se dají dokoupit, tak ať to neřeším. Ale mně to přece jenom nedá, každý život je cenný, a k tomu by to mohlo ohrozit bojovnici. Nevíte, jak to mám řešit? Mám to tedy vůbec řešit? Děkuju rovnou za radu
Pises, ze menis 1/3 vody. Ale jak velke to je akvarko? Zda se mi, ze to moc casto cistis a tim vlastne zabijis prospesne bakterie. Vlozka filtru se co 2-3 tydny vyjme a jen se vyzdime v kybli, ve kterem je voda z akva. Nesmi se prat pod tekouci vodou! Tim vyzabijis vsechny prospesne bakterie. Ja mam akva 500 litru. Chovam jen kanciky pricnopruhe. Jednou za mesic vymenim 100 litru vody. Tudiz 1/5. Filtr vyperu az tehdy, kdyz se mi zda, ze uz ma snizeny prutok vody. Co dva mesice odkalim dno. Tim veskera pece konci. Jo, jeste semtam magnetem ocistim sklo. Je to takovy maly biotop, takze cim min do toho sahas, tim vic to zije svym zdravym zpusobem.
Spíš si myslím, že Ti neonky uhonila betta. Je to prostě dominantní ryba vyhrazujíc si teritorium. Betta snést neonky a jiný drobný rybičky může a nebo Ti to taky může všechno pobít. Další co mě napadlo, tak ta voda. Správně máš dát ryby zpátky po dvou hodinách když je voda odstátá.
Neonky (a rybky celkově) jsou dnes v obchodech ve špatné kvalitě. Jsou stresované, často už na prodejnách jsou vidět nemocné kusy(proto se doporučuje mít karanténní nádrž). Získat hejno, které vám vydrží v nezměněné formě více než rok je umění. Ano, určitě lze dokupovat. Stejně to časem budete muset udělat, až vám počet ryb klesne pod únosnou mez. Ale než to uděláte, zkuste si projít své akvárium (velikost, teplotu, míru stresu, délku svícení, počet rostlin, filtr příliš nečistit...), co můžete zlepšit. M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.