Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ako znižovať počty rušníkov, kožojedov

Od: ivanas odpovědí: 1 změna:

Dobrý deň a zdravím všetkých,

potrebovala by som od vás pomoc a radu.

Doma sa mi zabývali rušníci a kožojedi. Zrejme už pred nejakým časom, no prišla som na to, až keď sa rozmohli a začali mi "infikovať" viaceré veci. Aby som to priblížila, bývam vo veľmi starom byte v pôvodnom stave, starám sa v ňom o chorú babku, no a evidentne si tu našli veľmi dobré "útočisko" - plno škár, spár, prakticky tu bolo len pár krát maľované, staré parkety, starý nábytok, veľké temer celoplošné koberce, staré veci. Kým som ich zaregistrovala a identifikovala, našla som ich rozlezených temer všade - vo väzbách starších kníh, v staršom šatstve, snáď vo všetkých kartónových krabiciach, pod kobercami, na staršom papieri, za skriňami, pod kobercami, pri obuvi, v gaučovke, no proste kadekde. Nie v nejakých obrovských množstvách, poväčšine už len zvlečky, larvy sa mi začali ukazovať potom postupne. To bolo minulý rok, odvtedy nachádzam sporadicky jedného dvoch chrobáčikov týždenne, a taktiež jednu dve larvy (sú dni, kedy ich nájdem viac, inokedy menej, viacej sa mi začali rozliezať s príchodom jari). S pomocou entomologického ústavu som ich identifikovala ako rušníka divozelového (divizného) a attagenus smirnovi.

Bohužiaľ klasický "úklid", ktorým by som ich s najväčšou pravdepodobnosťou zlikvidovala, mi tu nepomôže, keďže sa mi nasťahovali pod parkety a lišty. Aj od profesionálov som dostala odpoveď, že i keď by dezinsekcia pomohla zredukovať ich počty, všetky by nezlikvidovala, keďže pod parkety sa jednoducho všetky prostriedky nedostanú, takže zakrátko by som to zrejme mala naspäť v pôvodných počtoch. Hold nezostáva mi nič iné, len nejakými vlastnými prostriedkami snažiť sa aspoň znižovať ich počty. Teraz pravidelne kontrolujem všetky skrine a ich obsah, knihy, písomnosti, pretrepávam a premiestňujem šatstvo, kartónové krabice som vymenila za plastové, čo najviac starých a zbytočných vecí som zlikvidovala, dodržujem čo najväčšiu čistotu aká sa v takom starom byte len dá dle možností a schopností - sme s babkou sami, nemáme nikoho, kto by nám s tým pomohol, preto sa obraciam na vás.

Čo na nich prosím vás platí - Raid mám odskúšaný, to je na milú jarmilu, vystriekala som ním celú kuchyňu, a nič to nepomohlo (ako som neskôr zistila, boli nasťahovaní aj pod linkou, kde si našli zopár zrniečok a zabudnutých zvyškov, prežili Raid bez úhony), na kuchyňu mi pomohol Buch-Much - tam je linoleum, takže sa tam lepšie ničia, takisto aj v kúpeľni, kde je dlažba. Tieto veci ale nefungujú na parketách, keďže je to porézny povrch. Neexistujú prosím vás nejaké pastičky na nich, niečo feromónové, alebo lákadlové, ako býva na mole, niekde som niečo také čítala, no na internete som ničové nič nenašla. Alebo nejaké špeciálne prostriedky na nich.

Budem vám vďačná za každú radu.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, myslím si, že zatím nikdo nevymyslel nic lepšího, než pravidelný a důkladný úklid - vysávat dospělce i jejich larvy a tím snižovat jejich počet. Také nemít v bytě dlouho odpadky, potraviny skladovat v uzavřených nádobách a vše nepotřebné vyhodit (bude se lépe uklízet, což už správně děláte). Bude to nějakou dobu trvat, ale postupně je tím úklidem vyhubíte. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]