Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
u nás v tújích se usídlili vrabci, Ačkoliv mám rád ptáky, tak bych se jich chtěl zbavit. Brzy ráno a skoro po celý den řvou.
A myslím, že to i vadí sousedům. Co s tím?
Děkuji.
Asi budu prudit, omlouvám se. Všichni chtějí žít v přírodě, utíkají na víkend ven z města a vesnice, obdivují přírodu a vztekají se, jak je hnusné ovzduší a prostředí v lidských sídlech. Jak vzdychají nad přírodou ve filmech, v reálu. Ale nedej bože, když se mu usadí pod okny taková vzácnost, jakou už, bohužel, dnes vrabci jsou. Nebo nějaký brouček mu sedne na ruku nebo sršeň zabloudí do jeho okna. V ten moment se z lidí stanou nesmlouvaví vrahové a ničí a zabíjejí všechno, co není podle jeho představ. Na hlavu, fakt je to na hlavu.
Je mi Vás docela líto. Jste asi člověk, kterému příroda mnoho neříká, stačí Vám jedno točené a guláš se šesti. A pak se cítíte spokojený. Do ucha Vám neřvou vrabci, ale jen magnetofon.
Poslední léta pozoruji, že vrabců u nás silně ubývá. Kdoví, co za to může, ve velké míře asi chemie - postřiky. Jsem za ty kluky vrabčí ráda. Když dávám slepicím, vždycky odhodím hrst pšenice stranou pro vrabčáky. Protože slepicím pod nohy se bojí. Mám ráda všechny živé tvory, vrabce, vlaštovky, sýkory, pěnkavy, dlasky, sojky atd. Na zahrádce mám zabydlenou ropuchu, chodím ji pozorovat. Díky lidem, jako jste Vy možná přijde i doba, kdy žádní ptáci nebudou. A pokud ano, budou v klecích, aby je děti aspoň viděly.
Proč se zlobíte? patří to do prostě do přírody. Všichni tvorové do přírody patří - ptáci, hmyz, červi, pavouci, hadi. Dokonce i jedovatá zmije. NMěl byste se nad sebou zamyslet. Jaga.
Jediná možnost je zlikvidovat tůje a nechat jenom trávu nebo beton, možná i záhon se zeleninou.
Docela vás chápu. Ten samý problém máme i my. Jakmile se rozední, a to bývá v létě brzo, začne v tůjích křik, hašteření a je po spaní.. U nás je vrabčáků pořád hodně. Samozřejmě, že jim neublížíme. Oni za to nemohou, jsou prostě takoví. Pouze bysme uvítali, kdyby si hnízda udělali někde jinde. Oni mají právo křičet, my máme právo se vyspat. Taky jsme přírodní tvorové.
Každý večer než se setmí je z tůji vyhnat a ráno je klid.
mh : a ty tůje vysázel kdo? Pokud je máte, aby k vám nebylo vidět, tak je vykácejte a postavte betonový plot, tam nic hnízdit nebude. Jednou se nám uhnízdily na chatě v pumpě sýkorky, než vyvedly mladé, tak jsme chodili pro vodu k sousedům. Pak zase děti našly mláďata sov, žádné stanice tehdy nebyly, představte si, že se nám je podařilo odchovat a naučily se i létat. Pokud se počítáte mezi přírodní tvory, tak se tak chovejte, neničte hnízda, smiřte se s tím, že i ti vrabci chtějí žít a zvykli si na vás, tak si taky zvykněte. Víc mi vadí myši v chatě, kuny v kůlně, mšice na stromech atd.
Co je zkusit vyhnat hlukem - až nebudou hnízdit? Třeba střelbou ze vzduchovky (jestli se to smí) nebo něčím podobným. Možná se usadí jinde. Úplně Vás chápu, ačkoli jsem milovník ptactva, vím, co takové hejno vrabců umí - a vnímání zvuků je individuální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.