Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
do mezer otevírání/zavírání v dřevěném okně si lepí včely pravidelně na jaře hnízda, čím se dá vystříkat okno, když je to přírodní materiál. Děkuji.
Zdravím. Myslím, že kdybyste vyrobil ze surového zbytkového dřeva tzv. hmyzí domeček, kde byste vytvořil přesně tak široké a hluboké škvíry a otvory, jako má vaše okno (+ doplnil to i jiným materiálem s otvory a škvírami), a to celé umístil na stejnou světovou stranu poblíž toho okna, které si včelky vybraly, rády by se tam přestěhovaly. Okno otevíráte a zavíráte, což je ruší, ale ve vámi vyrobeném by měly klid. Klid byste měl i vy, a nemusel byste řešit postřiky na včely samotářky, které jsou chráněné. Navíc hmyzu rapidně ubývá, a za chvíli bez jejich opylování nebude úroda. Ida
Víte jistě, že jsou to včely? Ty dohle nedělají, ty vyletí, za královnou, celý roj a někde se usadí. Včelař není rád a hledá je a odchytí. Vosy tohle dělají. jedna vosa založí hnízdo, z oštípané masy ze dřeva, vyrobí si papírovinu a postaví hnízdo. Je zakladatelkou nové genereace.
Ido, máte pravdu. Já na ostatní zapomněla! Lítá mi tady vosa a snaží se usídlit v rámu okna. Tak jsem se soustředila na ni.
Zdravím. @babkazov, vy popisujete způsob života "včely medonosné", kterou chovají včelaři. Ale existují i "včely smotářky"; těch je mnoho druhů a nežijí v rojích, jako včely medonosné. Bývají větší a žijí "osamoceně". Dost jich vypadá jako menší čmelák. Určitě jste některé z nich už viděla. Schválně mrkněte tady: vcelkysamotarky.cz/... Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.