Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěné okno včely

Od: huppi® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

do mezer otevírání/zavírání v dřevěném okně si lepí včely pravidelně na jaře hnízda, čím se dá vystříkat okno, když je to přírodní materiál. Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Myslím, že kdybyste vyrobil ze surového zbytkového dřeva tzv. hmyzí domeček, kde byste vytvořil přesně tak široké a hluboké škvíry a otvory, jako má vaše okno (+ doplnil to i jiným materiálem s otvory a škvírami), a to celé umístil na stejnou světovou stranu poblíž toho okna, které si včelky vybraly, rády by se tam přestěhovaly. Okno otevíráte a zavíráte, což je ruší, ale ve vámi vyrobeném by měly klid. Klid byste měl i vy, a nemusel byste řešit postřiky na včely samotářky, které jsou chráněné. Navíc hmyzu rapidně ubývá, a za chvíli bez jejich opylování nebude úroda. Ida

witch*
Jsem stejného názoru.

hodnocení

0x

Víte jistě, že jsou to včely? Ty dohle nedělají, ty vyletí, za královnou, celý roj a někde se usadí. Včelař není rád a hledá je a odchytí. :) Vosy tohle dělají. jedna vosa založí hnízdo, z oštípané masy ze dřeva, vyrobí si papírovinu a postaví hnízdo. Je zakladatelkou nové genereace.

doplněno 06.06.21 10:37:

Ido, máte pravdu. Já na ostatní zapomněla! Lítá mi tady vosa a snaží se usídlit v rámu okna. Tak jsem se soustředila na ni. :-D

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. @babkazov, vy popisujete způsob života "včely medonosné", kterou chovají včelaři. Ale existují i "včely smotářky"; těch je mnoho druhů a nežijí v rojích, jako včely medonosné. Bývají větší a žijí "osamoceně". Dost jich vypadá jako menší čmelák. Určitě jste některé z nich už viděla. Schválně mrkněte tady: vcelkysamotarky.cz/... Ida

liska5
hodnocení

0x

Ano, říká Babkazov, včely sotva, to budou nějaké vosičky. Pestřenky. Nemají žihadlo. Vypadají ale jako malá vosa. Mám jich několik v domečku na balkoně, likvidují mšice.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]