Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sousedům to asi vadí, co dělat?

Od: 1267 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

mám takový problém. Mám ráda ptáky a ostatní živočichy. Ještě teď trochu přikrmuji (vločkami).

Brzy ráno asi v šest hodin létá kolem domu hodně ptáků a hlasitě zpívají. Mě to nevadí, ale mám strach, že ostatním sousedům ano. Máme zahrádku a na ni pěstujeme (vše bez chemie), máme třešně, borůvky, zeleninu ...atd, protož se hlavně u nás zdržují ptáci. Ostatní okolo nemají skoro vůbec nic. Jen pár kytek, nějaké tůje...

Máme také jezírko, večer v něm kváká hlasitě žába, je to dost slyšet i přes zavřené okno. Nechci ji nikam přenášet. Nevadí mi to.

Mám prostě strach, že okolním domům to vadí. Zatím si ale (bydlíme tu asi 8 let) nikdo nestěžoval...Co dělat?

Děkuji za odpovědi.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavca*
hodnocení

8x

Dokud se nikdo neozval, tak to neřešte. Jiní zase mají psy, kteří štěkají a vyjí celou noc. U někoho na zahradě se mrousají kočky, jinde kokrhá kohut, prostě to je život na domku.To je jak by se někdo nastěhovat do města do paneláku a stěžoval si na cinkání tramvají, troubení aut a pípání dvěří u autobusů...

liska5
hodnocení

6x

Asi bych to neřešila. kór, kdž se nikdo neozval. Tady na sídlišti stovky lidí ráno budí kosí zpěvy a ani tu není žádná zahrádka či krmelec. Prostě jim stačí těch pár stromů, aby spustili koncert. To je příroda.

schr
hodnocení

5x

Kdyby to někomu vadilo, už by se asi někdo ozval. Nemůžete přece za zpívání ptáků a žába do přírody patří. Lepší je kvákání žáby, než kolona rachotících aut nebo tramvaj.

1267
hodnocení

A co když se někdo ozve. Co mu mám říct?

schr

Nesmíte se tolik bát. Nic zlého neděláte. Jste asi takoví poctiví,ohleduplní a slušní lidi. Můžou být rádi, že vás mají za sousedy.

1267
hodnocení

Dobře. Děkuji.:)

Řekněte jim, že prostě pták zpívá. Máte ho snad zastřelit? Kdybyste dělali vy nějaký hluk, tak neřeknu, ale toto je prostě příroda.

liska5

Ptáci zpívají nejvíc na jaře. Námluvy, hnízdění... V létě už to nebude tak žhavé...

hg
hodnocení

2x

Pokud tam ty ptáky nechováte tak mají sousedi smůlu a stěžovat si nemohou. Žáby jsou chráněné tak jí podle zákonú nesmíte ani přenášet na jiné stanoviště. Vůbec bych to neřešil a případná stěžovatele odkázal na odbor životního prostředí.

1267
hodnocení

Asi to tedy řešit nebudu. Docela jste mě všichni uklidnili. Děkuji.

72mona
hodnocení

0x
Máme to jako vy. Zahrada zarostlá nejvíc z okolí, začínají se sem stahovat ptáci, vrabci vyřvávají už po čtvrté ráno. Teď naposledy k nám zavítal ťuhýk. Ale neřeším sousedy. Každý den tu poslouchám sekačky ze všech stran, cirkulárku, štěkající psy, mladej od vedle má v garáži dílnu a opravuje známým auta, dává do kup retro mopedy... Zlatí ptáci. Někdo může jen pípnout, že se mu nelíbí, že řvou ptáci... M.
doplněno 29.05.21 21:47: Jo jo, zatímco sousedé mají jen jabloně, záhony a trávu (někdo pokus o japonský styl), my zahradu plníme keři a stromy, pítka jsou samozřejmostí... Takže to tu opravdu žije. Je to nádhera. Výčitky nemám. ;)
1267
hodnocení

Tak tam máte také živo. Snažím se, aby byla zahrada upravená. Máme tam spoustu různých keříků - angrešty, rybízy, zeleninu, třešně, jabloň, meruňku. Vysadila jsem spoustu rostlinek pro včelky a čmeláky, máme jezírko, budky pro ptáky...atd. Manžel udělal vyvýšené záhony. Pak tam máme také pítka pro ptáky. Zkrátka máme tam čilý ruch :)

Každý den nacházím nějakého živočicha - ještěrku, slepýše, žabky...

U nás je také spoustu vrabců a vrabčiček. Teď mají mláďátka, tak krmí.

Děkuji vám jinak za odpověď.

Copak vrabci ve 4 ráno, ale slavíček to je pěkná svině. Ten prořve celou noc a nejlíp se mu ječí, když je vedro a člověk nechce zavírat okna aby se neupekl :)
liska5

A mně tu i chřástal chřástá. Kvůli němu se nekosí louka, dokud nevyvede. Jen na ty teplé noci se čeká.

A ráno mi poprskaly blátem okno jiřičky. Snaží se stavět hnízdo na mém okně a nalétávají a nebojí se, i když jsem jenom metr od nich.

72mona
Asi jsem divná, ale je mi jedno, jestli venku řve kos, banda vrabců (fakt mi svým chováním připomínají naše snědé spoluobčany*smich*) nebo cokoliv jiného opeřeného. Poslední roky tu slýchám i koroptve, to také zrovna není libý zpěv... Ale to vše mne spíš uklidňuje. Ano, ráno je to časný budíček, ale tak nějak přirozený, normální. Mám to ráda. A večerní melancholické zpěvy našeho nejmenšího drozdovitého ptáka - červenky. *srdce* M.

hodnocení

0x

Jsem taky z vesnice a ptačí zpěv mám moc ráda. Na vesnici to prostě patří. Naopak si myslím, že ptačí zpěv má uklidňující účinky.

Sousedovi hudrují krocani, kejhají husy, kokrhají 4 kohouti a bečí ovce. Beru to tak, že jsou to prostě zvířata a nijak mě to nezneklidňuje. Má ještě srnku. Ale ta jen slabounce píská.

Žabí koncerty máme také moc rádi. Večer si občas sedneme na lavičku a posloucháme. Rybník je nedaleko od nás. Jen se mi zdá, že rok od roku jsou ty koncerty slabší. Jednu ropuchu máme i na zahradě. Přenesla jsem ji tam ze sklepa, kdoví, jak se tam, chudák, dostala. Ráno se na ni chodím dívat, pokaždé vystrkuje kousek hlavy z díry. :)

Pokud si sousedé nestěžují, pusťte to z hlavy. Na to platí přísloví: Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko.

A pokud jsou sousedé rozumní, stěžovat si ani nebudou. Práci jim seberou na zahrádkách škodlivý hmyz, housenky. Ale Vy si dejte pozor na své třešně a borůvky. Jakmile to dozraje, ptáci začnou hodovat. A to dokonale. :-D Jaga.

hodnocení

0x

Myslím, že obyvatelé Tábora a Budějic určitě nepatří mezi milovníky ptáků. To je rachot, havrani. Tam se vůbec nedá žít.

Bohužel se mi nepodařilo vložit video.

jp
hodnocení

0x

Přece se nebudete omlouvat, že máte na zahradě ovocné stromy, keře a zeleninu a létají tam proto ptáci. Tak to má být, zpěv ptáků a vůbec zvuky zvířátek mi nevadí. Mnohem horší jsou hlasití lidé a jejich uřvané dětičky.

1267
hodnocení

To máte pravdu.

amfr
hodnocení

0x

Já myslím, že většině sousedů to nevadí. A části se to může i líbit. Právě kvůli tomu kuropění či ptákopění upřednostňuji brzké vstávání, užít si probouzející se přírody bez lidí je balada. Zvlášť na jaře, když mají ptáci a jiní živočiši "svatební šaty" (saamečci převážně). A hospodářům zase otevřeli hospody, je po ptákách. Večerních*smich*.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]