Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes se bojí chodit na vodítku

Od: nikola* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, máme border colii, štěně je staré 8 týdnů. Doma je hodný, na zahradě běhá bez problému. Bojí se sice náhlých a hlasitých zvuků, ale ty a zahradě zvládá v pohodě. Problém je, když vezmu vodítko a jdeme ven. Stojí před dveřmi, zapřený packama a za žádnou cenu nechce jít. Venku pak nevozně přešlapuje a stejně se pořád cpe k baráku a nikam nechce jít, ani pamlsky v tu chvíli na nalákání nefungují. Vím, že není dobré za vodítko na silu tahat, pamlsky nezabírají. Štěně se nejvíce socializuje a nasává do 14. týdne života. Jak to ale udělat, když nechce jít ani 3 metry od domu. Tak přemýšlím, jestli je to normální a zda se tento strach časem odbourá, nebo jaké máte zkušenosti Vy? :)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

8 týdnů štěně? Miminečko, které vešlo do světa plného pachů, zvuků, věcí a lidí. Chce se mu utíkat, panikaří, bojí se, ale vodítko ho drží. Takže je potřeba začínat pomalu a odměňovat. Dříve jsme s vodítkem chodili k misce nebo ke kouskům piškotů na podlaze. A pak ven, ale ne na ulici, někde do klidu. Nebude to dlouho trvat a vodítko se stane jakousi pupečnou šňůrou mezi vámi a psem. Pes pochopí, co mu říkáte, co přenášíte vodítkem, Jen musíte zajistit, aby bylo příjemností, kde ho čeká odměna. Žádné tahání, cukání! A klidný hlas + pohlazení a pochvala.

hodnocení

7x

Nasaďte mu vodítko doma/na zahradě a nedržte ho, ať ho za sebou tahá.

hodnocení

3x
Pro stěně je to nový svět a proto se bojí vzdálit od svého brholu, kde má pocit bezpečí. Rozhodně netahat na vodítku. On si musí zvykat postupně na cizí pachy, hluk a jiné věci postupně a pak bude chodit sám dál a dál. Taky ještě není očkovaný, tak bych s tímto moc nespechal.
nikola*
hodnocení

Na vodítku za žádnou cenu netahám, to je jen cesta k tomu, aby sis vodítkem spojit negativitu :) A s očkováním je to jasné, zkoušela jsem to jen za domem, kde ebyli žádní jiní psi, ani zvířata. Pouze silnic a malej trávník :)

Až se naučí venku a nebude se bát, mějte ho rok a půl na vodítku, pak se naučí chodit pěkně u nohy. Teď je ještě brzy na nějaké povely, ale často ho můžete kartacovat, stříhat drápky a naučit na kartáček v tlamě už od teď, protože v pozdějším věku už se nenechá.

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Většině pejsků nevadí vodítko, ale obojek. Je vhodné hned od 1. dne dát štěňátku lehký oboječek (z nylonu?) s plastovou přezkou, která při event. zaháknutí obojku "za něco" praskne, aby se pejsek neuškrtil. Sundávat jen na spaní, nebo když z bytu od štěněte odcházíte. Po měsíci doma chodit bez obojku, ale právě vždy dávat při každém vypuštění z bytu (na zahradu). No a zároveň od 1. dne nacvičovat chůzi u nohy. Štěňátko je u vás v novém prostředí velmi nejisté a je rádo, že může jít u někoho živého, že k někomu patří, že není opuštěné. Vy na něj vlídně mluvíte, nad čumáčkem mu v zavřené hrsti držíte kousíčky masa, za kterými pejsek jde (tím pádem vzorně u nohy) a co chvíli mu kousek dáte. Stačí přejít místnost, event. tam a zpět a nácvik ukončit. Na zahradě ho brát zas k noze na krátký nácvik. Na masíčko se bude těšit, obojek ani nebude vnímat a zvykne si. Zároveň s masíčky nacvičujte i přivolání, zprvu nejlépe s asistencí. Štěně si u nohy s povelem SEDNI posadíte, při povelu ČEKEJ ho asistent přidrží v sedu, vy poodejdete, sednete na bobek a s povelem KE MNĚ ho asistent pustí. Jak k vám přiběhne, chválíte a dáte odměnu. Kdykoliv usoudíte, připnete vodítko a nacvičujete chůzi u nohy s vodítkem. Ale pozor, nikdy nedat vodítko po přivolání. Tak si rychle zvykne na obojek, na vodítko, na přivolání i na chůzi u nohy. Není nutné chodit hned mimo zahradu. Já s našimi štěňaty chodívám až tak po 2 týdnech, kdy to doma i na zahradě již znají a začíná je zajímat to za plotem. Toho využiju, připnu vodítko a jdeme. Tak ať vám štěňátko dělá radost. Ida

doplněno 15.05.21 13:41: Ještě mě napadá, že jsem nezdůraznila, že vypouštěním na zahradu nemyslím štěně samotné. Je to miminečko, potřebuje být s někým, ne samo. Jste-li vy doma, bere vypuštění na zahradu jako vyhození, že ho smečka nechce. Má-li jít na zahradu, musí jít někdo (nejlépe všichni) před ním a vybídnout ho k následování a pobýt tam s ním. Zvykněte štěňátko, aby chodilo za vámi, ne samo, ne před vámi. V tomto věku se nepokoušejte o výcvik, nyní probíhá výchova a nácvik na budoucí výcvik. Žádné opravdové cvičení, toho nyní štěně není schopno. Jen zvykání na chůzi u nohy a přivolání. To je základ, to je štěně při troše trpělivosti schopno pochopit. Ale jdete na to dobře, budete mít fajn psa. *slunce*Ida
nikola*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Obojek doma necháváme aby si na něj zvykl, stejně tak jako kartáčování, zkoušení co bude říkat na vodu apod. No a právě na obojek už je docela zvyklý, občas se podrbe ale jinak je s ním ok, problém nastává když připínám vodítko. Zkoušela jsem ho právě nechat s vodítkem venku volně, aby jej za sebou tahal a věděl že má volnost, ale ani tam za mnou nechtěl jít sám. Stále jen seděl u plotu nebo se doslova hrabal dveřmi nazpět. Budem muset být trpěliví a rozhodně nenutit :) Zatím se učíme povel sedni, ale obecně má problém držet pozornost. Asi jako hodně jiných štěňátek. Jako pamlsky zkusím uvařit maso, které bude větší motivací než psí pamlsky.

nikola*
hodnocení

Ještě mě napadá, když píšete o tom, že bere pes pobyh venku když my jsme doma jako vyhození od smečky. Jak naučit psa být sám přes den? Nemyslím tím, že se mu nebudeme věnovat, ale přece jen, chodíme do práce a do škole a se psem nemůžeme být 24/7, ale zatím si týden stále nezvykl na to být na dvoře sám. V noci už to zvládá relativně dobře (3x za noc si cca na 30 minut zařve a pak je klid), ale přes den vydrží i 2 hodiny dělt cirkus. Četla jsem spoustu rad, že mám nechat psa vyřvat a jakmile se ztičí, dojít a pochválit. Jenže to má dvá háčky, respektive tři. Za prvé, vydrží dělat randál i 2 hodiny, takže není příležitost dojít a pochválit, za druhé když už vydrží 5 vteřin ticho, tak ani nestihnu doběhnout s pamlskem a za třetí když už ticho těch pár vteřin je a já přijdu tak ani pamlsek nevnímá a jen je rád že jsem se vrátila. Jako by bral, že je na tom dvoře za trest. Já chápu, že je to miminko, ale mám strach, že tohle bude na pořád. Tak snad to chce jen čas a naučí se, že když je sám, má odpočívat nebo si hrát a čekat než se vrátíme z práce/škole.

nikolo, sice píšete "chápu, že je to miminko" - a přesto ho necháte samotného venku... Chudák pejsek*alene*

Patriko, stále je to pes! Nepolidšťujte ho! Dovolte mu zůstat psem.

nikola*
hodnocení

Patriko, náš pes má být venku, myslím, že je naprosto běžné a normální, že psi bývají venku. Má dvůr a velkou zahradu. Nevidím důvod proč by takové plemeno mělo být domácí gaučák. A taky hlavně, čím dřív bude venku, tím dříve se to naučí. Nepřijde mi logické ho naučit několik měsíců na domácí prostředí a postel a pak ho hodit na dvůr. Má zateplenou boudu, není zima, jiné by to bylo, kdyby bylo chladno. Někteří jeho sourozenci spali od prvního dne venku v boudě a nebyl problém, holt každý má jinou povahu a jen musí pochopit, že se vrátíme, nikam mu neutíkáme a bouda je taky fajn místo pro odpočinek.

Ve dne se pejsek asi nějak zabaví, ale jeho večerní kňučení nebo štěkání by mi trhalo srdce... V tom mi připadá chudák. Nepomohl by pelíšek někde na zápraží a postupně vzdalovat až do boudy? Nevím, nemám s tím zkušenost.

nikola*
hodnocení

Naopak, večer je relativně klid a od 21 do 5 spí. Njevětší cirkus nastává když má být na dvoře/v boudě/u boudy sám přes den.

nicloas
hodnocení

0x

Zkuste ho naučit na vodítku na zahradě, pak s ním jít ven. Asi se bojí neznámého prostředí.

nikola*
hodnocení

Děkuji za odpověď, tohle mám v plánu. Ale jinak jsem bezradná :(

72mona
hodnocení

0x
Otázkou je, proč se bojí (a že nevěří vám, že ho ochráníte)*nevi*. Měl někdy nějaký špatný zážitek? Jak to před vaším domem vypadá? Jestli jde o rušnou ulici nebo klidnější prostor?
Je důležité, aby měl venku něco, na co se bude těšit a pak bude mít pohled na vodítko spojen s pozitivním zážitkem. Ta socializace je opravdu velmi důležitá, jinak budete mít ustrašeného chudáka.
Nevím, jestli to je řešení, ale chytla bych ho do náruče a přes kritickou vzdálenost (barák na dohled) bych ho přenesla. Na neutrální půdu, kde by měl možnost všímat si i jiných věcí (nových a zábavných - dalších pejsků, dětí, hraček, vašich pokynů...) než je únik domů. M.
doplněno 15.05.21 11:05: Aha, tak já pochopila, že se bojí chodit ven a ono je problém vodítko *co* M.
nikola*
hodnocení

Ano, největší problém je vodítko, na volno docela jde, ale jen vzadu za zahradou kde nikdo není, před domem je opodál silnice, takže semtam projede auto a každou hodinu projede vlak. Takže před barák do předzahrádky nechce jít vůbec.

cca
hodnocení

0x

Tak mu zkuste dát vodítko k jeho hračkám, aby viděl,že mu vodítko neublíží. Pak mu nasadit vodítko doma na minutu, dvě a hned zase sundat. Tak ho zkoušet přivykat. Potom venku ho s vodítkem spíše nést a vrátit se domů. Nebo chvilku položit na zem a hned ho zase chovat, hezky na něj mluvit, aby cítil bezpečí.

hodnocení

0x
Pěkný den,zkuste mu nejprve dat volné vodítko doma nebo na zahradě,ať ho tahá za sebou,aby si zvykl,že má něco za krkem a pak trénovat postupně,s pamlsky. Chce to čas a hodně trpělivosti.

neberte
hodnocení

0x

Mladí psi jsou zvídaví, nechte ho okoukat nový domov, jak tady už někdo píše, je to mimino. Máte ho plně očkovaného? No nemáte, nemůžete mít. Dokud neukončí očkování, nikam nechoďte.

zatím pomalu zkoušejte nejdříve obojek. Několikrát za den mu ho nasadíte a prodlužujete dobu.

A vidíte?! Náš vet pravil, že v našíčtvrti není žádná nemoc. 6ti týdenní pes ať chodí ven, je to potřeba pro socializaci. Nebude uštěkaná a bude rozumět lidem i psům v okolí. A povedlo se.

nikola*
hodnocení

Není plně očkovaný, ale socializace je prostě potřeba a já rozhodně, dokud není plně očkovaný, neplánuji chodit nikam, kde by byli cizí psi, zvířata, nebo by to bylo něčím nebezpečné :) Ty procházky myslím tady v okolí baráku asi 100 metrů. Šlo mi jen o to, že zatím má strach i za plotem domu, tak mě jen překvapilo, že není tak zvídavý a netouží jít ven :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]