Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oslepnutí starého pejska- máte zkušenosti?

Od: viky® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Máme starého pejska, čubičku, která nám oslepla. Už je to půl roku. Nemáte někdo zkušenosti, jak zpříjemnit dál život čubičce, která nevidí. Už není veselá rošťanda. Máme domek, zahradu, kterou zná, ale vyjde ven, naučenou cestou po chodníčku, pomalu dojde na trávník, kde udělá potřebu, rozhlédne se, otočí se a jde domů. Přečetla jsem si různé rady, které jsem našla na internetu. Koupila jsem rolničky, dala si je na rukáv a stále na ní mluvím. Chodím s ní po zahradě, po lesíku, který tam máme. Pomáhá to, pobíhá kolem mě,sama tam ale nejde. Děkuji za každou radu. Viky

doplněno 16.05.21 17:24:

Děkuji Vám všem, za rady i informace. Přemýšlím vzít si z útulku, nějakou malou čubičku, že by měla kamarádku. Máme ale strach, zda jí přijme, nevíme jak to zjistit. Proto jsem chtěla poradit, zda je možné dělat pro pejska ještě něco navíc. Informace z posledního života naší čubičky. Rolničky nevyhodím, je to báječná věc, na kterou si zvykl náš pejsek. Vezmu si vestu, rolničky zazvoní a náš pejsek už je venku a čeká. Včera, když jsme něco dělali na zahradě, tak naše čubička, sama přiběhla po chodníčku a když nás našla, byla šťastná. Odbíhala od nás, mezi tím zmizela a zase se vracela. Viky

doplněno 22.08.22 23:05:

Dobrý den. Náš pejsek odešel, byla dost nemocná, jak řekl pan doktor. Po 7 měsících máme zase pejska z útulku. Viky

Oslepnutí starého pejska- máte zkušenosti?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Viky asi děláte co je možné. Také jsme měli čubinu, která oslepla tak vím o čem píšete. U nás naštěstí nebyla sama, máme víc psů. Jediné čím jí můžete pomoci je neustále kontrolovat aby vše bylo na svém místě jak bylo zvykem - aby jí třeba někdo do cesty nepostavil židli a ona se nebouchla. Sama už nikdy nebude vesele lítat po zahradě, nemá jistotu. Takže jedině s ní chodit.

hodnocení

4x

Náš pejsek ka konci života oslepl, ale žil navyklým způsobem, zřejmě se řídil čichem. Chodil sám se venčit na zahrádku, jen jsme mu nesměli nic dát do cesty.

floro*
hodnocení

2x
Sama nikam nepůjde. To si přece nemá jak obhlidnout terén, prostor atd.
Důležité je stále udržovat psa v podnetech. Aby stále cvičila mozek. To co děláte je skvělé, dělejte to tak dál a často.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Psi obecně nemají příliš dobrý zrak ani zamlada. Není pro ně tím nejdůležitějším smyslem, orientují se především čichem a sluchem. S věkem se jim nejdřív ztratí vidění na blízko, kolikrát si majitel ani nevšimne, později dálka - vidí jen obrysy proti světlu, pak může přijít i slepota. V takovém případě, jak radili už kolegyně, je potřeba nic doma ani na zahradě neměnit. Nepřemisťovat nábytek, nestavět do cesty nic, o co by mohla zakopnout a zlomit si nohy, nevykopávat na zahradě jámy, srovnávat dolíky. Mě se u našich akitích babiček osvědčilo (po dřevěných schodech doma u nohy za obojek), jinak, doma a na zahradě nechat na volno, mimo zahradu na nerovném a neznámém terénu na vodítku a vybírat cestu: ne blízko roští – poranění očí, pozor na auta a cyklisty, vyhnout se příkopům a jámám, se známými psy se setkávat. Psí kamarádi je nikdy při běhání nezavedli nikam, kde by se zranily. Vycházejte z toho, že sluch a čich stále fungují velmi dobře, prospěje, máte-li na procházky starší (vašim pachem načichlé) boty, jinak nic neměňte. Vaše psí babička dobře zná vůni vašeho těla, vašich vlasů, vašeho dechu, vašeho prášku na praní... Je schopná se vás bez problémů "držet". Hlavně jí nedávejte na obojek a sami nenoste žádné rolničky a podobné blbosti, fenečka vám neohluchla, ale oslepla. Z toho neustálého "kraválu" bude chuděrka brzy neurotická. Aby se mohla orientovat, musí slyšet! odkud vane větřík, kde je v dálce silnice, kdo jde poblíž, zda jdete přesně tudy, kudy je zvyklá = tichá tráva, vrzající písek, šumění listí vzdáleného háječku, dupání králíků v nedaleké zahradě... Nemluvte na ni víc, než doteď, neměňte povely. Z fenečky se nestal debil, jen ztratila zrak, který stejně nikdy nepoužívala víc než sluch a čich. Ida

rodic

Já nevím, ale můj pes když mě viděl, mohlo to být od silnice ke kotci 80 m tak začal radostí štěkat a neměl mě podle čeho jiného poznat než zrakem. Na nikoho jiného neštěkal. A reagoval takto vždy.

@rodic

nechci vám brát iluze,ale zrakem určitě ne. Naši psi reagují na auto jedoucí po cestě za zídkou - absolutně ho nemůžou vodět a přitom poznají když se vrací někdo z domácích

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]