Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kocour a andulka v jedné domácnosti

Od: vikim odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
mám na Vás takový dotaz. Již přes rok chovám mého anduláka, je to miláček, mluví, tulí se, no prostě ho zbožňuju.
Známí k sobě nedávno vzali toulavou kočku, která jim porodila jedno kotě. Kočku si nechají, kotě by museli dát do útulku, a tak jsem se nabídla, že si ho v osmi měsících vezmu k sobě.
Mám na Vás proto dotaz. Nemáte někdo zkušenosti s chovem takto rozlišných zvířat v jedné domácnosti? Nejrozumnější řešení se mi zdá nechat anduláka v jedné místnosti, v které bydlí a tuto místnost zavírat a zamykat. Kocour by tak mohl žít v celém bytě kromě té jedné zamčené místnosti. Mám totiž strach, aby andulákovi něco neudělal. To bych si asi neodpustila do konce života...
Slyšela jsem, že kočky dokáží otevřít zavřené dveře, ale předpokládám, že se zamčenými si neporadí, je to tak? Myslíte si, že kocour bude mít velký problém s tím, že nebude moct vstoupit do jedné místnosti? Naučím ho to odmalička, navíc máme celkem velký byt, takže by ho to snad nemělo tolik omezovat...
Moc děkuji za každou radu!
Nerada bych, aby se kocour s andulákem dostali do kontaktu byť jen na chvíli. Nemuselo by to dopadnout dobře...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Andulky milují zrcátka. Pokud rozvěsíte v té 1 místnosti několik malých zrcátek, andulák si k nim sedne, uvidí se v nich a bude si myslet, že jsou to kamarádi. Bude je opečovávat, povídat si s nimi, pospávat u nich a vystačí si. Taky si vyhraje s hračkami, které vydávají zvuky: zvonečky, rolničky, malá miminkovská chrastítka... Náš andulák žil léta na obří monsteře, která byla takto ověšena. Do klece chodil jen na krmení a pití. Na stolku měl malý vodotrysk, kam se chodil koupat. Vystačil si sám. Bylo zábavné ho pozorovat. Určitě ten váš v samostatné místnosti nebude strádat. U někoho andulka žije celý život jen v kleci, ten váš bude mít místo klece celou místnost, může se i proletět. Bude mu fajn. Ida

doplněno 10.05.21 17:36:

Zdravím. @72mona, je to tak, zrcátko je šidítko, to s vámi souhlasím. Ale lépe přečká andulák dobu nepřítomnosti pracujícího majitele vypuštěný v místnosti s šidítky, než pohromadě s kočkou, nebo celou tu dobu zavřený v kleci, kam se kočka bude snažit dostat a andulku stresovat. Navíc, pokud se přidá k mluvícímu samečkovi živý andulčí parťák, přestane mluvit. Alespoň nevím o nikom, komu by sameček mluvil i mezi "svými". Ida

72mona
Nesouhlasím. Jako jsou psi jsou smečkoví, andulky potřebují společnost - ideálně jedince svého druhu. Atrapa nebo zrcátko je jen šidítko. Ptáček zavřený celý den o samotě v pokoji šťastný není. Prostě mu jen nic jiného nezbývá. M.
jp

Mona má pravdu, andulák potřebuje k sobě parťáka, ale rozhodně ne kotě.

72mona
jp - děkuji. Já také hlavně vycházím ze zkušeností. Od mala jsme už pár samotných andulek měli. Když byl ptáček v hlavní místnosti, kde s ním celý den někdo byl, bylo to ještě v pohodě. Čím víc se nás tam sešlo a byl hlahol, tím byl šťastnější. Ono to člověku dojde až později, že zvířátku má poskytnout tu nejlepší možnou péči a nehledět jen na sebe. Psa prostě také nezavřu na celý den do pokoje a nepřijdu za ním až dvě hodinky před spaním. Andulky žijí v obrovských hejnech a potřebují společenské vyžití. Jsou jedinci, kteří k člověku opravdu přilnou, takže jsou to skvělí parťáci, ale jak říkám - když ho pak necháte většinu dne o samotě, je to láska jednostranná.
O tom ale dotaz nebyl. Jen mi to nedalo. Myslím, že se všichni shodneme, že prostě kočka a andulka dohromady není dobrý nápad. ;) M.

hodnocení

2x

U nás to bylo bez problémů...

doplněno 11.05.21 09:48:

záleží na povaze kočky...

Kocour a andulka v jedné domácnosti

72mona
hodnocení

0x
Ano, takto lze praktikovat. Jedna místnost pro andulku, zbytek pro kočku. Ale také musíte vzít v úvahu, že omezovaný bude ten ptáček. Jsou to společenská stvoření a kdo s ním celý den bude zavřený v jedné místnosti? Asi nikdo.
Být vámi, tak to ještě promyslím.
Je tu možnost, že kočka si na ptáčka (v kleci a mimo dosah) zvykne. Ale ani tak bych je samotné nenechávala. Pak je tu možnost, že si nezvykne a ptáček bude celou dobu odřízlý v jedné místnosti (také máme, ale ti ptáčci jsou dva, takže nestrádají). Buď a nebo. Promyslete to a rozhodněte se tak, aby žádné zvíře (ani vy) nebylo ve stresu. M.

vikim
hodnocení

Moc děkuji za odpověď!
Andulák je zvyklý být v jedné místnosti, nikdy z ní nevyletí, je takový dost opatrný...
Právě jsem vymyslela kompromis,že by ptáček bydlel se mnou v ložnici, mohla bych se mu věnovat hodinu, dvě před spaním tak, jak jsme dosud zvyklí. Kocour by zase měl přístup do obývacího pokoje a kuchyně, kde trávím rovněž hodně času...
Každopádně to určitě ještě promyslím.
Děkuji za odpověď.

hodnocení

0x

Ještě bych měl jedno řešení. Vezměte si kotě podstatně dříve, cca ve 3 měsících a ty dva seznamte a nechte je vyrůstat spolu (no, spíše kotě s tím papouchem). Je dost slušná pravděpodobnost, že kotě to ustojí a možná budete muset mírnit toho anduláka. Na FB v "kočkomilných" skupinách najdete dost příkladů, kdy kočička žije s papouškem/andulkou v kamarádství a nemají spolu problémy.

Kočka a ptáček se dají od malička vychovat ke vzájemnému respektu a přátelství zrovna tak, jako kočka a pes, kočka a myš/křeček/morče apod. Ovšem pokud toho anduláka "předhodíte" dospělému kocourkovi, je to sázka do loterie. I když pokud bude kocour kastrát, myslím, že se ten vztah dá ustát;)

micinka
hodnocení

0x

Nedělejte to. Kočka Vám jednou proklouzne, a že to umí, a bude boj o život. Pap v šoku může dostat mrtvičku.

Vy budete pořád ve stresu, nestojí to za to.

Rozhoďte všude sítě /práce, škola, příbuzní, sousedé, vývěska na veterině, v bytovém domě, popřípadě inzeráty / a hledejte náhradní rodinu. Známým to vysvětlíte, že jste neznala problematiku soužití. Útulek je poslední možnost a navíc jsou plné, není jisté, že kočku vezmou. Trošku vydírání od známých na city. Ale jinak není vůbec problém mít doma dvě kočky. Pokud se snesou a budou na sebe zvyklé, tak budou potom jedna po druhé smutnit.

tan
hodnocení

0x

Buď jenom koťátko a nebo jenom andulku. Andulka je už zvyklá na klídek v bytě a teď bude stačit když jednou spatří kočku a už se bude navěky bát. Kočka jako šelmička bude ptáčka cítit a obelstí vás, jak se k němu dostat.

jp

100% souhlas.

hodnocení

0x

Chcete si ho vzít v osmi měsících?Nemysleli jste spíš v osmi týdnech?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]