Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kocour se zadýchává

Od: ajka odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám půlročního kocourka, před cca 3 týdny kastrovaného. Ven zatím nechodí - podle veterináře je na svůj věk hodně malý a slabý a měli bychom ještě počkat (adoptovala jsem to jako nalezence, kterého opustila matka krátce po narození, takže měl špatnou výživu a celkově byl dost zanedbaný). Kocourek je očkovaný, odčervuji ho pravidelně. Poslední dobou jsem si všimla, že se rychle zadýchává. Když si hraje a nebo běhá, po chvíli začne hlasitě dýchat s otevřenou tlamičkou. Veterinář mu srdce poslouchal před zákrokem, tak to je asi v pořádku. Měla bych přesto situaci nějak řešit?

Děkuji a zdravím.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nemusí to být tělesnou nedostatečností, může to být projevem radosti a nadšení. Někdy to tak dělávají. Musíš to zjistit a pochopit. Dělá to když je nadšen? Dělá to i když před něčím utíká, bojí se?

ajka
hodnocení

Dělá to při hře. Když se bojí, většinou má spíš tendenci někam se uklidit. :).

72mona
hodnocení

2x
Kočka je šelma, která není stavěna na dlouhý výdej energie. Její efektivita lovu spočívá v dlouhém čekání a rychlém útoku. Proto i při hraní může dojít k přehřívání (plácne sebou na zem, ideálně hrudí a břichem, otevře tlamičku a dýchá podobně jako pes s vyplazeným jazykem - ochlazuje organismus). Často to bývá v zápalu hry třeba s laserovou hračkou, kdy to i člověk přežene. Ale stává se to i jindy. Je třeba vypozorovat, jestli je to spojeno právě s nadměrnou činností při hře nebo i při běžné činnosti. To by pak chtělo komplexnější vyšetření. M.

Souhlas, moje kočka to dělávala taky, ještě jí k tomu vždycky strašně zrudl čumák, jazyk a uši *nevi* a vet zkoukl video a řekl, že je to normální a že to odezní. Odeznělo, jakmile dospěla, začala s energií lépe zacházet.

ajka
hodnocení

Díky, tak to mě uklidnilo :).

hodnocení

1x

Jak je starý? Naše dvě kočičky se chovaly úplně stejně cca do 1 1/2 roku, pak to odeznělo a dneska lítají jak stíhačky a popsaný jev se vyskytne naprosto výjimečně. A taky jsou menšího vzrůstu.

doplněno 02.05.21 13:30:

@72mona: Sorry, nezaregistroval jsem*zed*

72mona
... mám půlročního kocourka... ;) M.
72mona
Nemyslím, že by to někomu vadilo:) Odpověď je správná. M.
ajka
hodnocení

Díky za odpověď. Kocourkovi je půl roku, takže mám po přečtení komentářů naději, že je to v normě a že se to časem upraví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]