Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Mám 1,5 roční fenku, která štěká na ostatní lidi, jakoby se jich bála. Nevím jak ji to odnaučit. když například přijde náš známý, kterého nikdy neviděla začne hrozně štěkat. Není agresivní jen pořád štěká a je shrbená. když byla malá nikdy to nedělala začala až od jednoho roku. Nemáte prosím nějaký tip. ona je jinak hrozně moc hodná, nikomu by neublížila ale všichni si to o ní samozdřejmě myslí. Prosím poraďte co mám dělat, aby se toli nebála. Jediné co mě napadá je že nás chrání. nijak jinak si to nedokážu vysvětlit.
Moc vám dekuji za váš čas. Budu moc vděčná za každou radu.
A nějakého odborníka ses ptala, co by poradil?
Já znám pořady z německé televize a tam postupují stylem, že při tréninku psovi nejprve hází granule majitelé. Pak k sobě pozvou nějaké známé a zase v rámci tréninku hází nebo nabízejí granule i návštěvy. Pokud pes zaštěká, tak žádnou odměnu nedostane. A ze začátku je lepší udělat jenom několik opakování tréninku a trénink ukončit dříve než pes zaštěká.
Takto si postupně zvykne na to, že cizí lidé nejsou nepřátelé na které musí štěkat nebo se jich bát, ale jsou to kamarádi, kteří mu přinesou granule.
Ale moje rada vychází pouze z televizního pořadu. Praktickou zkušenost s výchovou psa nemám.
Zdravím. Vaše fenka se ve věku štěněte automaticky podřizovala. Ale jak se dostala do puberty, pochopila, že vy pro ni nejste vůdce. Má vás ráda, ale nevidí ve vás vůdce smečky. Štěkající a shrbený pes demonstruje, že zaútočí, pokud bude muset. Nikdy o žádném psovi neříkejte, že je moc hodný a nikdy by nikomu neublížil. Pes je především šelma, a to masožravá, která se chová podle toho, jakou má její člověk autoritu. Pokud štěká a hrbí se, nebojí se, ale vyhrožuje. Je potřeba, abyste se stala pravým vůdcem = abyste byla rozhodná, asertivní, sebevědomá, věděla, co od psa chcete a dokázala ho k tomu vycvičit. Až uvidí, že jste vůdce, nebude vyhrožovat, nebude od vás každého odhánět. Nebudu to dál vypisovat, platí pro vás to samé, co pro tazatelku @beata123. poradte.cz/... Snad vám to pomůže. Ida
Ještě jsi měla napsat, o jakou jde rasu. Jsou rasy, které jsou "uštěkané" a nic s tím asi nenaděláš. A jde větršinou o rasy menších plemen, třeba trpasličí pudl, pražský krysařík a třeba i maltézáci a yorkšíráci. A větší plemena zase bývají většinou méně uštěkaní, i když jsou třeba i agresivnější a zaútočí bez štěkání. Toť mám z vlastních zkušeností. Měli jsme trpasličího pudlíka a v současnosti máme třeba 2 krysaříky a ti dělají kravál při každém zavonění. Nebo ten nejmenší krysařík, takový drobeček fenečka, na mne, při mém přiblížení k němu, doráží a štěká, nebo uteče, ale zachvíli mi vyskočí na klín a začne se mazlit. Čím a proč to je se mi zjistit, ani po dvou letech, nepodařilo. Naopak máme pak 2 německé ovčáky a dva další, také většího plemene a ti štěkají pouze pokud jdou kolem našeho plotu lidé s jiným psem. Ale jinek jsou potichu. Zda a jak odnaučit ty ˇštěkače" dělat kravál, to jsem ještě nikde nezjistil a podle mne je to spíše jejich "náturou" a snahou se prosadit ve "smečce". A jako smečku berou všechny přítomné, včetně návštěv. A že to nedělěla jako štěně, bývá normální. Ale jak dospívá, tak, jak jsem říkal, snaží se prosazovat oproti svému okolí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.