Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepravidelná agresivita

Od: kuti* odpovědí: 7 změna:
Zdravím, prosím o radu. Máme 5 dni pejska z utulku (4 roky). Na vodítku za ostatnimi pejsky obcas taha, ale nic vic. Nekolikrat po nem vystartovaly mensi fenky a on delal, ze je nevidi. Ať uz byl na volno nebo na voditku. Ted naposledy jsem hladila jednu malou fenku, pejsek prisel k nam, tak jsem je hladila oba a nas pes bez jakehokoli zavrceni po te fence vyjel a kousl ji. Nevim, jestli je to z nejistoty, zarlivosti. Placla jsem ho, servala. Ale rada bych, aby mi nekdo poradil, jak to resit. Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. To, co popisujete, není agresivita (při té teče krev a jsou díry v kůži). Pejsek s vámi komunikuje – říká vám, že on teď patří k vám do vaší smečky, a je tomu rád. Na tu fenku agresivní nebyl, po psím jí vysvětlil, že si nepřeje, aby se ona cpala do vaší přízně. Tam je teď on, a nedá si to vzít. On ji nechtěl zakousnout (proto nezavrčel), jen si není vámi jistý a nechtěl být za ni vyměněn. On jí jen bez okolků vysvětlil, že toto se mezi psy nedělá. To od vás to byla chyba. Vy jste se při 1. příležitosti vykašlala na svého psa (který je z útulku a není si vámi jistý) a začala hlazením cizí fenku odměňovat, ale za co? Za její drzost? Za to, že chce vašeho psa vyšoupnout ze smečky a nacpat se tam místo něj? Dokonce jste svého psa plácla! A seřvala ho! Za co? Že chce patřit k vám a svou novou smečku bránit? Radila bych vycházet z toho, že váš pejsek, který žil v útulku mezi množstvím psů, umí velmi dobře odhadnout jiné psy, umí s nimi dobře komunikovat, poznal, co to je nikam nepatřit a nemít žádné jistoty. V útulku se naučil rychle jednat a bránit si své. Vy jste se doma mezi sebou chovali a žili doposud nějak, a v tom pokračujte. Jen k tomu přiberte nového člena. Jdu do kuchyně – můžeš taky, u nohy nebo za mnou, najedli jsme se – nechali ti, tak teď se můžeš najíst taky. Jdeme do práce - ty čekáš doma. Jdu ven, já 1. do dveří - můžeš jít se mnou. Ale venku je nebezpečí – to zas ví váš pes => takže, my jsme smečka, držíme při sobě, jiné psy ignorujeme, ale respektujeme. S lidmi (i jejich psy) se bavíme tak, jako doposud, váš pes to (nejlépe zprvu na vodítku) musí strpět. Až bude vědět, že ho nezradíte, bude se chovat podle vás. Ale dávejte si pozor, zřejmě si nikdy nenechá přijít cizího samotného psa do vašeho společného osobního prostoru (což udělala vámi popisovaná fenka). V tom případě vy jemu musíte jít příkladem - rázně vykročit před svého psa, a s tím cizím příchozím komunikovat sama: nazdar pejsku, copak nám neseš? Jdeš se kamarádit? Aby váš věděl, že každý není nepřítel, že si věci vyřešíte sama, že on nemá řešit nic. A nikdy už ho nebijte! Bití je agrese, agrese je slabost, slabocha pes nerespektuje a neposlouchá. Psi se motivují chválením a odměnami. Tak ať se daří *slunce* Ida

liska5

*palec*Ido, jedním dechem jsem to přečetla. Vy jste úžasný znalec psích duší.*mala* Co jste byla v minulém životě?

hodnocení

0x

Na útočící fenky může být "naštvaný", může i žárlit.

Plácat s citem, stačí jen prižet za kožich na krku. Na krku proto, aby vás nekousnul...to je také nutné zkusit.

Pejsek je v nové smečce a hledá své místo. Je potřeba čas a vštěpovat mu (pamlsky) a příkazy správné chování.

Po pěti dnech se stále ještě seznamujete tak by bylo dobré být ostražitá.

hodnocení

0x

Na netu je článek, jak se chovat první měsíc k pejskovi z útulku. Předpokládá se, že minulost je neznámá.

Nepamatuji si vše, ale něco ano :)

První měsíc zůstává až na konci smečky, jídlo jako poslední, nesmí na gauč, nesmí do postele. Pamlsky pouze za odměnu, žádné velké výhody. Při jakékoli manipulaci opatrně, nechvátat, seznamovat ho s pravidly co je, a co není žádoucí.

Škoda, že ten článek už nemohu najít, bylo to tam moc hezky a srozumitelně popsané.

To, že "asi žárlí" - pes potřebuje jasná pravidla - ne je ne, nesmíš. To se dá v klidu učit doma. Pokud toto pochopí, dá se pak aplikovat na situace venku. Ale také se nedá vyloučit, že vždy bude žárlit a nebude mu příjemné, že hladíte jiného psa.

přeji hodně zdaru *palec*

kuti*
hodnocení

Dobrý den Ido,
pane jo, to jsem si asi zaslouzila, takhle jsem se na to totiz nedivala. Fenka byla hodna a naseho pejska jsem hladila taky. Kdyz ji z niceho nic kousl a drzel (vytrhl ji chlupy), prislo mi logicke mu ukazat, ze se to nesmi.
Chapu, ze k tomu vubec nemelo dojit, ale ucime se zjevne oba.
No, doufam, ze se mi tu jeho duveru podari ziskat zpatky.
Dekuji za tady, Vera

hodnocení

0x

Chtěla bych vidět tebe, kdy ses vrátila odněkud a tvoje milovaná mamka se věnovala jinému dítěti, mazlila se s ním. Taky bys ho sežrala. Neříkej, že ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]