Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Zvolit cvičák nebo psí školu je dobrý nápad. Zároveň tam přímo uvidíte, jak přesně se se psy zachází, můžete toho hodně odkoukat. Ale nevím, jak je to nyní v době pandemie. Jinak, k pejskovi přistupujte asertivně, rozhodně, ale s láskou a citem, bez nervozity a vzteku. Nejdůležitější je naučit se s ním komunikovat po PSÍM. Nejednat s ním jako s lidským dítětem. Neptat se ho, nežvanit. Slovům pes stejně nerozumí. Já (člověk a vůdce) pojmenuju všechny činnosti, které budu se psem vykonávat = povel, ten pak (po celý psí život stejně) vyřknu jasně a krátce, psa se neptám, ale přikážu mu to a přiměju ho (pomocí rukou) to vykonat, zprvu na vodítku. Když se povede, chválím jako blázen + odměňuju dobrůtkou. Psi se vychovávají a cvičí pochvalami a odměnami, nikdy ne bitím, křikem nebo tresty (to máma fena nedělá, to psi nechápou). Než si najdete cvičák, začněte s činnostmi, které psa podřizují (zároveň v jejich očích člověk získává na nadřazenosti). Vypisovala jsem to tu před několika dny, můžete si to pročíst. Zhruba od 2. třetiny. Zde: poradte.cz/... A držím vám palce. Ida
Ido, naprosto přesně. Noví páníci se bojí, že když budou přísní, pes je nebude mít rád a tak jsou příliš laskaví a pes si to vykládá jako slabost. Je potřeba nastavit hranice a k nim patří, že když jednou řeknu, budu vyžadovat splnění. Laskavě, ale ostřeji a důsledně. Naučit cviky poslušnosti - přivolání ke mně nebo k noze, sedni, lehni, zůstaň, štěkej. Ne proto, aby to uměl, ale aby poslechnul bez přemýšlení.
Našli jsme pro našeho psa skupinovou socializaci je to myslím dobrý způsob aby pochopil a zařadil se do "smečky".
Bohužel momentálně výcvik omezen.
Roční pes - zatím ještě puberťák
Něco teorie: odkaz
Zdravím ještě jednou. Kdo je ten člen rodiny? Rodina a zároveň smečka jste vy všichni, kdo bydlíte v 1 noře (bytě) pospolu. Každý další člověk, byť příbuzný, je člen jiné smečky, žijící v jiné noře. Tak to chápe pes. Každá smečka má svou hierarchii, 1. svého vůdce -> 2. další dospělé lidi (nemluvím o dětech) -> na posledním místě pes. Nějak nerozumím tomu vašemu snažení o seznamování. Vy vaší fence představujete jiné lidi? Jí, královně, představujete její podřízené? Proč? Radila jsem: Vy, lidi, se musíte stát vůdci smečky. To znamená, že vůdce vaší smečky = člověk, ten rozhodne, kdo bude chodit do jeho nory, ve které smí žít i jeho fenka. A fenka, na posledním postu, to musí vzít na vědomí, podřídit se tomu a toho příbuzného strpět. Přece se nebudete ptát psa?! Pokud psovi představujete člověka z jiné smečky, pes to chápe tak, že se mu tento člověk má podřídit. A dokonce ho ten nový sluha uplácí pamlsky! A klaní se až do dřepu! Takže zase stavíte fenku nad lidi, a ona má už tolik pubertální chytrosti, že úplatky tedy přijala (venku, na neutrální půdě), ale tento člověk do její nory smí vejít pouze jako její podřízený. Tak jste jí to předvedli a tedy naučili! Takže doma, ve své (ne vaší) své noře se svým novým sluhou komunikuje. Neumí mluvit, komunikuje po psím. Jasně novému sluhovi vysvětlila, že ho bude opečovávat a chránit, pokud ji bude poslouchat. Když neposlechne, bude zle. A už zase svým nesmyslným chováním (jako k dítěti, ne jako ke psovi) fenku matete. Děláte jí v hierarchii binec. Zas neví, na který post patří. Zas myslí, že je šéf. Všechno v soužití se psem je o postu členů v hierarchii smečky, o právech vůdce a povinnostech podřízených. Již jsem radila: Nejdůležitější je naučit se s ní komunikovat po PSÍM. Nejednat s ní jako s lidským dítětem. A z čeho soudíte, že se bojí? Když se pes bojí, zaleze a dělá, že tam vůbec není. Když štěká a vrčí – chce tím něco říct. A vy musíte pochopit, co. Evidentně o psech nevíte vůbec nic a zbytečně ji kazíte. Kupte si aspoň nějaké knihy o chování a přemýšlení psů a rychle na cvičák. Čas vám utíká...Ida
@babkazov, dávno je jasné, že vy pejskům rozumíte. Krásně jste svým přístupem a chováním Endymu vysvětlila, jak bude probíhat výcvik a s kým. Jistě máte v sobě ten talent. A vidíte, vaše holčičky to od vás pochytily a krásně Endymu po psím vysvětlily, jak to ve smečce bude chodit. A Endy vám nakonec udělal radost svým uchovněním a elitními potomky. Psi dokážou fůru věcí, stačí s nimi správně = po psím, komunikovat a spolupracovat. Dosáhla jste pěkného úspěchu. Gratuluju. Ida
Ido, tvou teorii podpořím. Když Endy byl štěnětem, kousal děti hodně surově, byl to boj o postavení na žebříčku ve smečce. Jednou se starší naštvala a kousla ho, dost citelně do stehna. To bylo kvílení! Mladší několikrát vycenila zuby a Endy hned pochopil, kde ve smečce je jeho místo. Byl to krásný pes,ale aby dostal chovnost, musel absolvovat výstavy a zkoušky. Celá rodina se usnesla, že se na tom všem bude podílet. Tak na zkoušky poslušnosti cvičili všichni a také těmi cviky psa trestali. A víte co? Večer, k tomu kdo ten den cvičil, si pes přišel lehnout na nohy. Je už to více jak 30 let a "psí psychologie" naprosro neexistovala. A Endy to v hlavičce měl srovnané. Jeho smečka fungovala takto a on to tak bral. Zkoušky jsem dělala já, já jsem byla šéf a on chovnost dostal, bylo po něm přes 30 štěňat!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.