Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji pomoci. Mám v akváriu jednu samici kančíka červenoploutvého a nedávno jsem u ní zpozoroval jaký-si malý červený výrůstek u hřbetní ploutve. Je to nemoc? A dá se s ní něco dělat? Všechny ostatní ryby jsou v pořádku, ale i tato samice mi přijde, jako by jí vůbec nic nebylo. Žere a plave úplně normálně. Říkám si jestli to není kousnutí, protože samec kančíka ji pořád prohání. Co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď. (Za kvalitu fotografií se omlouvám)
0x
Já teda na fotkách nic takového nevidím. Kousnutí od samečka to nebude, od něj by měla orvaný ocas případně kousnutí v oblasti ocasu. Pokud se to netvoří dalším rybám a ryba se chová normálně, neřešil bych to.
Děkuji za odpověď, tato samice je úplně v pohodě, žere, plave nic jí není. Díval jsem se a ostatním rybám nic není
Ona ryba se obvykle moc neřeší, protože to není domácí mazlíček a pořizovací hodnota je nízká. Takže je-li problém (obvykle úhyn 2-3 ryb), zkontroluju jim vodu (teplota, složení) a pokud je to v pořádku, aplikuju širokospektrální léčivo. To buď pomůže, nebo je stejně léčba nerentabilní. Tak jako tak neznám veterináře, který by se akvarijními rybami zabýval. některé nemoci jsou celkem dobře diagnostikovatelné (paraziti, plísně..) a to širokospektrální léčivo na ně funguje.
Správné by bylo vám poradit dát podezřelou rybu do karantény, ale běžný akvarista nemá doma plně vybavenou nádrž pro ten účel a když ji dáte do lahve od okurek, tak vám v ní lekne i původně zdravá ryba.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.