Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fenka vrčí a vyjíždí ze spaní

Od: naty00 odpovědí: 12 změna:
Ahoj, mojí fence je rok a půl, od štěněte se mnou spí v posteli a nikdy jsme, krom toho, že mi občas zabrala celou postel, nebo mě v noci shodila, když se rozvalila, neměli žádný problém. Ale poslední týden nebo dva pozoruju, že něco asi není úplně ok. Lehne si normálně ke mě, přitulí se jako vždy, ale jakmile zabere a já se třeba otočím nebo se jí jenom dotknu nohou, tak začne vrčet, probudí se a občas to vypadá, že by i ráda chňapla, jak je naštvaná. Vždycky jí oslovím jménem a pohladím, aby se uklidnila, a ona zase během pár vteřin vytuhne. Nevím, čím by to mohlo být a co se stalo. Napadlo mě, jestli za to nemůže kastrace, byla na ní před necelým měsícem, ale opravdu netuším a mám strach, aby se jednou fakt něco nestalo. Nemá tady někdo s něčím podobné zkušenosti? A jak jste to řešili?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

6x

Zdravím. Přesně, jak píše @babkazov. Ještě doplním. Žádný pes není po probuzení ani zmatený, ani nevrlý (pokud neprodělal mrtvici, nebo se neprobouzí z narkózy). Pes je zvíře soumraku a tmy. Přes den pospává, za soumraku loví a v noci hlídá. Spaní má na "1 oko", a "oko" zavírá na krátké chvilky. Během noci se co chvíli přemisťuje po svém teritoriu. Vaše fenka je v pubertě či dospívá a zkouší, co si může dovolit. Pokud si dovolí ve vaší posteli zavrčet, podřizuje si ona vás. Když vy ji oslovíte a po té pohladíte, vlastně ji za její drzost chválíte a souhlasíte s tím, že se jí podřídíte. Na to velký pozor! Je potřeba fence vysvětlit psí řečí, že vy jste vůdce a ona řadový člen. Funguje to tak, že okamžitě začnete vykonávat činnosti, které psa podřizují. Např. => do dveří vy vždy 1. - pes až za vámi, na procházce pes vždy u nohy nebo navolno - nikdy ne na napjatém vodítku daleko před vámi, jídlo si dáte před fenkou vy vždy 1. a na stole - fence na zem a až poté, co vy buď sníte celou svou porci, nebo alespoň pár soust, a to tak, že prvních několik jejích soust dáte z ruky – teprve pak položíte na zem její misku s jídlem a ještě jí z ní budete něco ubírat a zase vracet, dávat vylizovat poslední zbytečky (vy to hlavní) tvarohu či termixu... z kelímku, budete pravidelně masírovat celé tělo a otvírat jí tlamu, aby věděla, že si musí nechat všude sáhnout, na povel ukazovat břicho – vy jí ho za odměnu polaskáte. Kdykoliv se vám bude chtít, fenku si přivoláte – pak ji podrbete a pošmajchlujete, a při hlazení se pozdržíte na kohoutku a na zadku. Vyčesávat pravidelně - pes u toho vždy poslušně stojí, gauč a křesla jsou tabu, tam nikdy nesmí – musí být vždy níž, na zemi. A na konec, pes do postele patří, neb je členem smečky, ale ne sám od sebe. Jen, když vy ho k tomu vyzvete, pohladíte, podrbete, a dokud nepochopí, že vy jste šéf, zase vykážete níž než jste vy = na zem. Později může ležet jen v nohách postele. A až pochopí, že je u vás ve vaší posteli (odkud, pokud se vy pohnete ona okamžitě seskočí na zem) a jen proto, že to chcete vy, teprve může spát s vámi. Ida

Do kamene tesat. A kopírovat v nezměněné podobě do každé debaty o problému s výchovou psů.

kepler*
hodnocení

4x

Nejsi jejím vůdcem a autoritou. Byla chyba, že sis ji vůbec pustila do postele. Teď to považuje za svůj pelech a ty jsi nechtěným vetřelcem.

naty00
hodnocení

Je to možné, ale přijde mi zvláštní, že když se probere, tak je taková zmatená, jakmile promluvím a "ujistím" ji, že jsem to já, tak se uklidní. A dělá to jen v noci, když spolu usneme přes den, tak s ní mužů dělat cokoli a to samé ráno.

hodnocení

3x

Spanie so psom v posteli? Okrem toho, ake to je nehygienicke, mi to pripada aj uchylne.

naty00
hodnocení

Nevím, proč by to mělo být nehygienické. Bydlíme v bytě, takže je fenka čistá, po každé procházce se jí myjí packy, je pravidelně vyčesávána a i chlupy jsou v bytě všude, i kdyby nespala v posteli, tak tam budou. Prostě se musí častěji měnit povlečení. A úchylné? Co je úchylného na tom, že si lehne vedle mě a usne?

Spousta lidí spí s pejskami a dokonce jsem někde četla, žue to hodně pomábá na psychiku.

Spaní se psem je úžasná věc, není na tom nic úchylného. Je to jako spaní s plyšákem, který navíc dýchá a hřeje. Nechápu, co by na tom mohlo být úchylného, zkuste mi říct, co úchylného Vás o spaní se psem v posteli napadlo.

floro*
hodnocení

3x
Určitě psa na čas z postele nekompromisně vykažte do pelechu. Tím dáte jasně najevo že vy jste šéf. A trvejte na tom. Až bude opět v pohodě, tak ho můžete pozvat zpátky. Ale až na vás pokyn ne na jeho zadoneni!

hodnocení

3x

Vypadá to, že jsi se nezamyslela nad tím, co ti rádci píší. Tak ještě jednou: Pes potřebuje mít nad sebou vůdce smečky, který zajišťuje přežitícelé rodiny, smečky. Má to v genetické výbavě. Jakmile nemá nad sebou pevnou, byť laskavou ruku, začne si zaměňovat laskavost za slabost a začne přebírat velení on. Začíná to pelechem. není to tvá postel, je to její pelech a ona tam trpí tebe a to je úplně špatně!. Je potřeba začít vychovávat. Ne zákazy a křikem a přísností, ale důsledným vyžadováním plnění povelů. Na to jsou cviky poslušnosti: sedni, lehni, vstaň, zůstaň! Pes to umí, ale neudělá a v tom je jádro pudla. Nesmí otálet, musí splnit. To, že dostane nažrat je ve tvé dobré vůli, ne v tom, co chce ona. Chvíli se žrádlem otálej, aby věděla, že dostane, až ty budeš chtít. Neboj, hlady nepojde! *hej* Nerozmazlovat, nežádat, nepřesvědčovat: Říci jméno, pauza a jasný pokyn, na kterém musíš trvat. Jinak se ti stane, že kromě postele budeš mít počůraný byt. jak si psina bude podepisovat svůj majetek, své území. Ale to není její, ale tvoje. Pokus se pchopit to, co píšu, zamysli se! Nezáleží, jak je pes velký, jaká je to rasa. Stále je to pes a o to je to složitější, když máš silného, dominantního psa. Byť malého vzrůstem.

doplněno 11.03.21 09:05:

Ještě důležitou drobnost. Nezaměňuj čas laskání, mazlení, důvěrností, hry s časem cvičení, poslušnosti. A nad tím vším musí být stále všepřítomný respekt!

hm*
hodnocení

0x

Když je pejskovi rok a půl, začíná období dospělosti. A někteří pejsci mívají velmi živé sny, někdy se snad i zvednou a třeba někam odejdou a přitom - pořád spí. Možná to ta tvoje má taky tak. Snad tě rafnout nechce, ale když spí, tak prostě "žije něco jiného" a protože už je dospělá, nenechá si všechno líbit a leckdy se ohradí (v tom snu). A než se vzbudí a pochopí, chvíli to trvá.

Bezpečnější, pohodlnější a celkově lepší by bylo, kdybyste každá spala ve svém. Klidně v jedné místnosti, ale ty ve svém pelíšku v posteli, ona ve svém pelíšku na zemi. A neber to tak, že ji vyhazuješ (jí to tak bude ze začátku taky připadat), ale že jí dáváš její vlastní pelíšek, jenom její.

naty00
hodnocení

Děkuji, myslím si, že mi nechce ublížit, ale je prostě po probuzení zmatená a nevrlá a asi celkově je náchylnější na probuzení. Zkusím jí udělat její vlastní spací místo a udržet jí tam, bude to boj, ale snad to pomůže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]