Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vše potřebuje akvárium

Od: kajka odpovědí: 8 změna:
Zdravím, zakládám si poprvé akvárko. Zkušenosti mám zlehka (ve škole jsem se starala o ryby, želvy a žebrovníky, prostě akvária, ale sama jsem si žádné nikdy nepořídila.
Má 25 litrů, takže to vidím na nějaké malé rybky (neonky nebo zajímavé by byly krevety), to si pak nechám radši poradit.
Mám k tomu doma topitko, teploměr a nějaké skrýše pro rybky + tetra Betta Aqua Safe (na úpravu vody, snad nevadí že je to pro Betty). Budu si kupovat filtr, rostliny a LED světlo, ale nevím, kolik by to světlo mělo mít wattů, to, na které jsem se koukala, mělo 8.4W a délku 40cm. Dále pro rostliny přípravek s CO2 a samozřejmě substrát a písek. Bokem místo akvárka ještě si koupím síťku a odkalovač.
Bude stačit substrátu 2 litry a písku (2-4mm) 3kg?
Mám tam něco zbytečného nebo mi naopak něco chybí? Pokud máte nějaké nápady nebo rady pro začátečníka, ráda si je přečtu ;)
Díky moc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

2x

25l, to bude tak nějak 45x25x25, takže s pískem je to jednoduché. Pokud tam chcete cca 3cm písku, tak ho potřebujete 4,5x2,5x0,3=3,375 tedy asi 3,5l, raději 4l.

Ryby do tak malého akvárka jsou super halančíci, ale hůř se shánějí.

No a zásadní rada. Nejdřív rostliny a klidně až po měsíci ryby a ryb zpočátku nej málo, pak třeba přidat. Největší chyba začátečníků je v tom, že jsou nedočkaví, hned tam koupí plno ryb a radují se tak 14 dní a pak jim ryby začnou odcházet na otravu dusitany. Takové základní pravidlo je 1-2l vody na 1cm ryby a zpočátku raději méně ryb.

doplněno 03.03.21 08:10:

Většina začátečníků šetří a začíná malým akvárkem. Obecně se tvrdí, že minimální akvárko je tak 50l a dobré je 200l a více. Nic méně v práci jsem měl léta 16l akvárko s halančíkama a fungovalo krásně a žádná velká údržba.

Možná, že topítko je zbytečné, v dnešních přetoepných bytech, kde je pořád kolem 24°C není důvod topit. navíc na tak malé akvárko je každé topítko velké a při poruše termostatu ryby snadno "uvaříte" (ve skutečnosti se ryby udusí).

hodnocení

1x

25 litrů .. To je opravdu tak na krevetky. Případně tak 10 pavích oček. Ryby se v tom budou spíš trápit. Krevetky by se asi bez problémů množily. Aparát na CO2 mě na tvém seznamu celkem překvapil ale třeba napíšeš, žes napsal 25l místo 250 pak by to dávalo smysl.

kare
*preparát...
Jedná se o tekuté CO2 pravděpodobně od firmy Rataj :)
25litrů je tak akorát pro zlost, pod 60litrů bych nešel.
Slepil jsem si trojúhelníkové sranda akvarko do rohu místnosti za kuchyňskou lavicí s nějakými 30 litry a paví očka a pár ancistrusů v tom celkem fungovaly ale krevetkám se v tom dařilo rozhodně lip. Jak píšeš těch 60 litrů je nejmenší normální objem. Cokoli miň je experiment. Ale každý nějak začínal.

honza7654*
hodnocení

1x

Dobrý den. Na tu chemii bych se vykašlal. Tekuté CO2 je spíš desinfekce než zdroj uhlíku a v normálním akvárku není potřeba vodu upravovat Aqua Safem. Bez toho se objedete. Zvolil bych spíš písek bez substrátu. Pokud budete zakládat poprvé, tak si to nekomplikujte. Dejte tomu jen čas, vyberte si nenáročné rostliny a ryby.

Na neonky je to malé ale krevetky jsou taky fajn. Nebo jsou dostupné razborky a nebo drobné živorodky. I trpasličí druhy pancéřníčků by se do takové litráže daly pořídit. Záleží však na rozměrech.

Potřebnost topítka pochopitelně závisí na teplotě u vás doma a na konkrétním druhu ryb/živočichů.

Ať se dílo podaří. :)

veronika*
hodnocení

0x

Pro ty, kdo si akvárko zakládají poprvé, doporučuji spíše větší než menší, snadněji se v něm udržuje rovnováha. Topítko budeš potřebovat určitě a jestli nechceš chovat nějaké hlubinné ryby (což si nemyslím;)), tak budeš potřebovat lampu na nasvicování akvária. Také si myslím, že je dobré si pořídit ancistrusa (krunýřovce), trošku ti ti vyčistí (požírá řasy a nežádoucí rostliny v akváriu). Neboj se si s tím pohrát: můžeš tam dát různé rostliny, mušle, kusy tvrdého dřeva, schovky, vyvaruj se však umělých věcí a věcí z plastu. Také akvário musí být skleněné, ne plastové. Ve Zverimexu nebo v SuperZOO by vám klidně prodali i plastové akvário, v tom ryby pojdou třeba i během měsíce. Jako substrát si dej třeba černý čtěrk. Substrát dávej třeba v i 4 cm vysoké vrstvě. Ryby si kupuj spíše ve specializovaném obchodu na rybičky, ne v SuperZOO atd. Neonky potřebují velké akvárko, protože musí být v jednom akvárku alespoň 30 neonek. Pořizuj spíše paví očka (živorodky).

Představa že mušle ze kterých se uvolňuje vápník a dřevo ze kterého se louhují taniny jsou OK ale plastové doplňky škodí mě pobavila ale jinak s tebou více méně souhlasím.
honza7654*

Já bych do tak malého akvária, jako je zde uváděno ancistruse nedával. Je to v dospělosti velká ryba. Navíc spíš akvárko zaneřádní, než ho vyčistí. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]