Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fenka přestala spát v boudě

Od: filip* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, máme doma fenku Taru, které na konci března bude již 13 let, jak už to bohužel bývá, Tara má problémy s nohami, už s namí nezvládá delší procházky, stačí jí necelý kilometr, po nějakém odpočinku by ho zvládla znovu, ale to už jí nebereme a radši si s ní občas pohraji na zahradě. Taře dáváme do granulí Alavis, jako kloubní výživu a myslím že jí to opravdu hodně pomohlo, díky tomu si i když ne na naplno, stále užívá chůzi.

Hlavní důvodem proč ale píšu je, že mi tuto zimu přestala spát v boudě, boudu má pěknou, cihly obložené kobercem, aby ji tam nebyla taková zima, nikdy s ní neměla problém a přespávala tam. Bohužel i v těchto mrazech tam přestala chodit a spí na schodech před vchodovými dveřmi do baráku, i když tam na ní fouká a musí jí být zima. Do boudy jde spát jedině když prší. Mám o ní strach, protože teploty, které momentálně v ČR máme začínají být dost pod nulou a jsem si jistý, že ji taková zima nedělá dobře na klouby. Nerad bych teď něco podcenil, aby ji to funkčnost jejích kloubů nezhoršilo a nemuselo se stát to čeho se každý paníček bojí.

Je možné, že by se Tara snažila být co nejvíce blízko k nám? Co v tomto případě dělat, když tam jejích klouby musí trpět? :(
Nenašel by se tu někdo, kdo má s takovýmto případem zkušenosti, či neví jak bych to mohl vyřešit?

Děkuju Vám moc za případné otázky a rady.

Šindelka Filip

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sest
hodnocení

8x

Zkuste na těch studených schodech s pejskem ustát aspoň jednu noc. Potom vás možná napadne vzít pejska v těchto mrazech aspoň do předsíně na koberec. *zed*

idanova*
hodnocení

6x

Zdravím. Filipe, nepíšeš, jaké rasy a velikosti je vaše fenečka. Pejsek, když chce být lidem na blízku, lehá pod oknem místnosti, kde jeho lidi jsou. Pokud lehá u vchodu do domu, je mu zle a chce dovnitř. Koberce (i všechny jiné textilie nebo i molitan) v boudě jsou to nejhorší, co se může pejskovi stát. Pes vydává teplo svým tělem, dechem... a to teplo se v chladnu sráží na vlhkost a to mokro nasákne do koberce na cihlách stěn i na podlaze. Nezatepluje se koberci ani molitanem či jinými látkami, ale např. polystyrenem a dřevem + dřevitá vlna či sláma na zem (jak píší i ostatní). Žádný pejsek si nezaslouží být v mrazech venku. Vaše fenka je stará, a pokud žije venku, nebude mít problémy jen s klouby, ale také s ledvinami a močovými cestami. Zvlášť, pokud musí ležet na vlhkém koberci. Když jí začnou kolabovat ledviny, což v tomto věku na mrazu hrozí, už jí nic nepomůže. Potřebuje trochu tepla. Ale nejde ji vzít na noc domů do tepla a přes den zase ven do mrazu. Vaše fenečka je stará babička, které se život blíží ke konci. Zasloužila by si ho dožít s vámi doma. Vypusťte ji v domě a uvidíte, zda si tam vybere místo. Nemusí mít nutně zimu. Pokud ji necháte v chladném pokoji, neotvírejte ventilačku. Studený průvan je pro starého pejska špatný. Ale pozor na přechod z mrazu rovnou do tepla doma. To by mohla dostat mrtvici. Musí chvíli pobýt v chladné chodbě, aby se zaklimatizovala a vyrovnal se jí tlak v hlavě. Totéž, když půjde (třeba na čurání) z tepla ven do mrazu. Asi by bylo nejlepší vyházet ty koberce z boudy, zateplit deskami polystyrenu a na dřevěnou zem bez koberce dát hromadu dřevité vlny, aby se mohla zahrabat a zahřát. Ida

filip*
hodnocení

Ahoj, děkuji moc za radu. Fenka je labradorka, a váží okolo 33 kilo. Do domu ji bohužel vzít nemohu, i když jí mám rád nadevše. S rodiči se mi to nikdy nepodaří domluvit a doma máme kočky, nevím jak by reagovali a to tím pádem takhle na rychlo nedokážu vyřešit. Všichni jsme mi tady otevřeli oči s těmi koberci, nikdy jsem si neuvědomoval, jak jí tím můžeme ještě uškodit. Ještě dnes ji koberec z boudy vyndám, a už mám objednané 3kg dřevité vlny, která snad příjde co nejdříve a poté ji to tam vystelu ať má teplíčko. Domu jí bohužel vzít nemohu, ale udělám vše pro to, aby měla v boudě maximalní pohodlí.

Děkuji mám ještě jednou :)

hodnocení

4x

Zdravím. Asi potřebuje a proto i vyhledává vaši blízkost. Není možnost pouštět jí např. do prádelny, do sklepa atd.? Aby byla v tomto počasí v teple?

hodnocení

2x

Jen nápad. Má koberec v boudě i na zemi? A není mokrý?

doplněno 09.02.21 13:40:

Pes se namočí nebo je od sněhu, od něho se namočí koberec a pes není v suchu. Na podlahu se dává jen dřevo nebo deska a na to dřevitá vlna, případně sláma. Pes se zavrtá a je mu teplo. Možná, že i koberec souvisí s postiženými kloubu. To ovšem nechci najisto tvrdit. Brát na noc do tepla a ráno vyhodit na mráz by bylo to nejhorší, co byste pro něj mohli udělat. Buď na max. snížit teplotu v předsíni nebo už z něho udělejte úplného gaučáka.

filip*
hodnocení

72mona, zkusím se o tom poradit s rodiči, že bychom tam stáhli topení a zkusili otevřít ventilačku, myslím že by tam potom mohlo být okolo 5 stupnů, v rohu tam ještě topí kotel, ten vypnout nedá. Zkusím to ještě nějak vymyslet, ale myslím že boudu má dobře postavenou, vchod namířený na jih, bouda má předsíní, podlaha je na betonu ještě vyplněná dřevem, takže bude asi problém s tím, že už je Tarunka starší a chce být blíž.
pckop, na betonu má udělanou podlahu ze dřeva a na ní je ještě koberec. Který není mokrý, snažil jsem se tam s ní trávit čas uvnitř a koberec mi mokrý nepřišel(bouda je velká vejdu se tam i s ní), jelikož jsem to jako doporučení také četl.
sest, děkuji za radu, proč myslíte že se to tu snažím vyřešit? Chci najít řešení, které ji pomůže a neublíží a s tím že tam máme 20 stupňů.
Děkuji všem za rady, zkusím to v těchto největších mrazech zařidit, aby spinkala na verandě.

filip*
hodnocení

Ahoj, děkuji moc za odpověď. Sklep je pro Taru nepřístupný, prádelnu nemáme. Jedinou variantou je veranda, kde je ale okolo 20 stupňu, už jsme se o tom doma bavili, ale nejsme si jistí, zda když ji na noc dámo do většího tepla a ráno zase do zimi a takhle to střídat, jestli jí tím neublížíme ještě více, tím střídáním teplot?

72mona
Nešlo by tam stáhnout topení? My měli staršího pejska také na verandě. Jinak textil se do boudy nedoporučuje. Ideální je dřevitá vata. M.
72mona
Dřevitá vlna, ne vata. Pardon. M.

sykorka*
hodnocení

0x

také mám venkovní fenku, i ona má zateplenou boudu pod pergolou, ale místo v ní lehává před vchodem do domu - je to proto, že teď v zimě s ní venku tolik nejsme a jí se stýská... tak ji pouštím do předsíně na křeslo - na noc, i přes den když je venku hnusně, a ona si to užívá *srdce* ... jo a v předsíni netopíme :)

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím ještě jednou. Filipe, je vidět, že jsi citlivý a správný kluk, a vaše fenka Tara má štěstí, že se o ni staráš právě ty. Tara je pes velkého plemene, a při 33 kg váhy její tělo tak snadno neprochladne. Přesto v tyto dny, kdy jsou mrazy ve dne i v noci, odebírá jí její termoregulační systém hodně energie. Velmi jí prospěje dodávat novou energii "červeným" masem (svalovinou) buď hovězím, vepřovým či zvěřinou. Nemusí se vařit doma, prodávají se hotové "Psí konzervy s kostkami masa". Zkus požádat rodiče, zda by pár konzerv nekoupili. Když budeš mít čas (nejlépe před spaním), tak jí ohřej 1 či 2 hrsti těchto masových kostek a hezky teplé (ne horké) jí to dej pomalu sníst. Pěkně z ruky, aby věděla, že to má od tebe. Pár teplých soust v žaludku jí udělá dobře a červené maso dodá energii do mrazů. Pohlaď za nás z poradny Taru a mějte se spolu hezky. *slunce*Ida

filip*
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám mockrát. Vaší zprávou jste mi udělala velikou radost.
Určitě jí nějaké dobré maso koupíme, na tom se s rodiči domluvím. Dnes po vyndání koberce Tarunka spinká v boudě, jestli to je to tím kobercem nevím, ale je to možné, musí to pár dní ještě vydržet, dokud mi nepřivezou dřevitou vlnu. Tarunku za Vás zítra pořádně pomazlím i pohladím.
Opravdu ještě jednou děkuji za všechny rady :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]