Vyučila jsem se chovatel hospodářských zvířat, SŠ zemědělská ovšem obor ekonomika mlékárenství. Jako dojička jsem pracovala na kruhovém a čtyřřadém kravíně v JZD. Nástup na 03h, směna 8,5h, no podojilo se a učesaly se kravky a šlo se domů. Týden ranní a víkend volno, týden odpolední a víkend pracovní, hlídalo se běhání a telení. O mléko které šlo do friger potrubím se starala mlékařka, umývala i dojící stroje. Krmil krmič, krmným vozem, dojička krmila jen šrot podle toho jak která kráva dojila, shrnula hrablem na pás pokálenou slámu a jeden určený člověk podestlal. Tehdy to v JZD byla velmi slušně placená práce s mnoha benefity. Při práci jsem dělala VŠ zemědělskou a měla rodinu. Dnes je asi vše jinak než v r. 1980-89. Kráva mě kopla jednou, dík mé vlastní nepozornosti, ano smrděla jsem ale převlékla sa a umyla a bylo po smradu, rozhodně to stálo za ty peníze. Zootechnika jsem dělala chvíli, za méně peněz se věčně hádala s lidmi,chvíli jsem učila na SZTŠ-zlaté krávy. Kdo to dělá nyní, odpoví lépe ale za mě to byl zlatý důl.
Vstáváš ve 4 a smrdíš na sto honů. Občas tě kopne kráva a nad výplatní páskou si od srdce pobrečíš. Každé krávě musíš umýt vemeno protože na něm má exkrementy nasadit odsávačku na struky a hlídat ji aby abys to vypnula dřív než jí odsávačka vysaje do krve. Musíš poznat kdy má zánět ve struku protože když to přehlédneš a dostane se to do celé denní dávky do cisterny tak tě majitel krav zastřelí protože to může celé vylít do kanálu. Toť vše Brnkačka ne? Jo ještě jsem zapoměl na podestýlání a vyvážení hnoje ale to je už jen třešnička na dortu.
ana*
dekuji za odpoved. a proč to pisete s takovym tónem divným? a treba na to školu? dekuji za odpoved.
ana*
no ako brnkacka to nevypadá, problem je ze se bojim krav a neznam je. ale hledam si práci a tuhle sem nasla. je to asi nejhorsí s tým mozným kopnutím od krávy, ne? ostatni je taková normalní práce.
Do krve se nevydojí, jak mléko zníží výtok, trochu se tzv dotáhne a hotovo. Zánět se pozná jednoduše odstříkáním a nikdo nic nevyleje. Max mu mlékárna strhne peníze, pokud zrovna bude brát vzorky. Jinak je fakt, že člověk smrdí hnojem a nejde to ani spláchnout - je to načuchlé v kůži. My chodili na čtvrtou.
Nechtěl jsem tazatelku odradit, pouze naznačit, co může čekat, aby si to nemalovala na růžovo. Bydlím asi 300m od kdysi největšího kravína v republice a kamarádka tam dělala takže jsem tam za ní i občas chodil. Projektant tam vymyslel ustájení na roštech aby se usnadnilo kydání hnoje, jenže to se v praxi nosvědčilo a tak to ženské často musely dělat ručně.
A co se týče toho, jak člověk v takovém prostředí načichne, tak horší je snad akorát práce ve slepičárně. Tam vám sirovodík tak spálí čich, že už necítíte vůbec nic. Kdo tvrdí, že to ve sprše spláchne a jde domů voňavý, ten se prostě už jen necítí.
Mě stačí, když jednou za čas kastrujeme s veterinářem kanečky a člověk si pak drhne ruce 100x za den protože to furt z kůže cítí.
groves
No nevím jestli si opravdu pobrečí nad výplatní páskou. Okolní kravíny nabízejí 25-33 tisíc hrubého, což je pro člověka bydlícího na vesnici ve vlastním ekvivalent tak 50 tisíc hrubého v Praze v nájmu či hypotéce. Navíc se pracuje jen 3 a 4 dny v týdnu, viděl jsem ale i systém 1 den práce 2 dny volna, což pracovat 2 a 3 dny (krátký, dlouhý týden) za 33 tisíc hrubého není špatné.
Nevýhody - práce v noci, prý zima na ruce v zimních měsících.
No, ten seriál se točil v roce 1988 a cituji z jeho popisu na wiki: "Odehrává se v časovém rozmezí od poloviny 70. let do konce 80. ". Myslím si, že od té doby už je doba trochu jinde, pokrok se i v této profesi zřejmě nezastavil, ale neumím to porovnat. Ale asi na otázku podle mě nejlépe odpověděla Liduš. Možná se ozve ještě někdo, kdo to zná z dnešné doby, ale bylo by škoda tazatelku odradit od zájmu negativními příklady (viz.totak...).
Dobrý den, K této práci jsem utekla po 13 letech v kanceláři. Chtěla jsem úplně něco jiného a okolo zvířat jsem se motala vždy ráda.Napln práce dojičky u nás je naháňka krav na dojirnu, následně se očistí vemena nasadí sací "pavouk" jak je krava vydojena tak to samo odpadne, vydezinfikuji se struky a takto pořád dokola. Musí se vždy odstrikat trochu mléka ručně a zkontrolovat jestli je mléko v pořádki, pokud ne dojí se na konev a mléko se vylívá.Na konci směny se uklízí dojírna a naháňka. Fyzicky je to práce náročnější, u nás placená dobře bych řekla. Mělo by to člověka bavit a krav by se bát asi neměl
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.