Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dojička krav

Od: ana* odpovědí: 14 změna:
dobry den, prosim vas, vite jaká to je práce dojička, co to vsechno obnáší taká starostlivost a dojení krav, jak se to delá atd.? dekuji.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

8x

Vyučila jsem se chovatel hospodářských zvířat, SŠ zemědělská ovšem obor ekonomika mlékárenství. Jako dojička jsem pracovala na kruhovém a čtyřřadém kravíně v JZD. Nástup na 03h, směna 8,5h, no podojilo se a učesaly se kravky a šlo se domů. Týden ranní a víkend volno, týden odpolední a víkend pracovní, hlídalo se běhání a telení. O mléko které šlo do friger potrubím se starala mlékařka, umývala i dojící stroje. Krmil krmič, krmným vozem, dojička krmila jen šrot podle toho jak která kráva dojila, shrnula hrablem na pás pokálenou slámu a jeden určený člověk podestlal. Tehdy to v JZD byla velmi slušně placená práce s mnoha benefity. Při práci jsem dělala VŠ zemědělskou a měla rodinu. Dnes je asi vše jinak než v r. 1980-89. Kráva mě kopla jednou, dík mé vlastní nepozornosti, ano smrděla jsem ale převlékla sa a umyla a bylo po smradu, rozhodně to stálo za ty peníze. Zootechnika jsem dělala chvíli, za méně peněz se věčně hádala s lidmi,chvíli jsem učila na SZTŠ-zlaté krávy. Kdo to dělá nyní, odpoví lépe ale za mě to byl zlatý důl.

ana*
hodnocení

dekuji za pomoc. pujdu se tam zeptat.

hodnocení

2x
Vstáváš ve 4 a smrdíš na sto honů. Občas tě kopne kráva a nad výplatní páskou si od srdce pobrečíš. Každé krávě musíš umýt vemeno protože na něm má exkrementy nasadit odsávačku na struky a hlídat ji aby abys to vypnula dřív než jí odsávačka vysaje do krve. Musíš poznat kdy má zánět ve struku protože když to přehlédneš a dostane se to do celé denní dávky do cisterny tak tě majitel krav zastřelí protože to může celé vylít do kanálu.
Toť vše :) Brnkačka ne? Jo ještě jsem zapoměl na podestýlání a vyvážení hnoje ale to je už jen třešnička na dortu.
ana*
hodnocení

dekuji za odpoved. a proč to pisete s takovym tónem divným? a treba na to školu? dekuji za odpoved.
ana*
hodnocení

no ako brnkacka to nevypadá, problem je ze se bojim krav a neznam je. ale hledam si práci a tuhle sem nasla. je to asi nejhorsí s tým mozným kopnutím od krávy, ne? ostatni je taková normalní práce.
Do krve se nevydojí, jak mléko zníží výtok, trochu se tzv dotáhne a hotovo. Zánět se pozná jednoduše odstříkáním a nikdo nic nevyleje. Max mu mlékárna strhne peníze, pokud zrovna bude brát vzorky. Jinak je fakt, že člověk smrdí hnojem a nejde to ani spláchnout - je to načuchlé v kůži. My chodili na čtvrtou.
Totak, vlastní zkušenost? Protože takhle možná tak u pár krav v male stáji, moderní velkoprovoz funguje jinak i peníze nejsou špatné alespoň u nás...

Nechtěl jsem tazatelku odradit, pouze naznačit, co může čekat, aby si to nemalovala na růžovo. Bydlím asi 300m od kdysi největšího kravína v republice a kamarádka tam dělala takže jsem tam za ní i občas chodil. Projektant tam vymyslel ustájení na roštech aby se usnadnilo kydání hnoje, jenže to se v praxi nosvědčilo a tak to ženské často musely dělat ručně.

A co se týče toho, jak člověk v takovém prostředí načichne, tak horší je snad akorát práce ve slepičárně. Tam vám sirovodík tak spálí čich, že už necítíte vůbec nic. Kdo tvrdí, že to ve sprše spláchne a jde domů voňavý, ten se prostě už jen necítí.

Mě stačí, když jednou za čas kastrujeme s veterinářem kanečky a člověk si pak drhne ruce 100x za den protože to furt z kůže cítí.

groves

No nevím jestli si opravdu pobrečí nad výplatní páskou. Okolní kravíny nabízejí 25-33 tisíc hrubého, což je pro člověka bydlícího na vesnici ve vlastním ekvivalent tak 50 tisíc hrubého v Praze v nájmu či hypotéce. Navíc se pracuje jen 3 a 4 dny v týdnu, viděl jsem ale i systém 1 den práce 2 dny volna, což pracovat 2 a 3 dny (krátký, dlouhý týden) za 33 tisíc hrubého není špatné.

Nevýhody - práce v noci, prý zima na ruce v zimních měsících.

hodnocení

1x

Koukni na seriál Druhý dech.

Navštiv provoz kravína brigádně.

ana*
hodnocení

dekuji, ano, pujdu se tam podivat. serial skusim pozret.

komplet na ulozto.cz

No, ten seriál se točil v roce 1988 a cituji z jeho popisu na wiki: "Odehrává se v časovém rozmezí od poloviny 70. let do konce 80. ". Myslím si, že od té doby už je doba trochu jinde, pokrok se i v této profesi zřejmě nezastavil, ale neumím to porovnat. Ale asi na otázku podle mě nejlépe odpověděla Liduš. Možná se ozve ještě někdo, kdo to zná z dnešné doby, ale bylo by škoda tazatelku odradit od zájmu negativními příklady (viz.totak...).

mishak
hodnocení

0x
Dobrý den,
K této práci jsem utekla po 13 letech v kanceláři. Chtěla jsem úplně něco jiného a okolo zvířat jsem se motala vždy ráda.Napln práce dojičky u nás je naháňka krav na dojirnu, následně se očistí vemena nasadí sací "pavouk" jak je krava vydojena tak to samo odpadne, vydezinfikuji se struky a takto pořád dokola. Musí se vždy odstrikat trochu mléka ručně a zkontrolovat jestli je mléko v pořádki, pokud ne dojí se na konev a mléko se vylívá.Na konci směny se uklízí dojírna a naháňka. Fyzicky je to práce náročnější, u nás placená dobře bych řekla. Mělo by to člověka bavit a krav by se bát asi neměl

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]