Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr psa

Od: bohumila odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, už dlouho přemýšlím nad koupí psa. Mám dům s poměrně velkou zahradou, v práci jsem většinou 7 hodin a domů se vracím na hodinu na oběd. Se psem bych stíhala procházky ráno, v poledne/odpoledne večer každé tak na hodinu. Se psem bych asi žádný sport nedělala. Mám vybraná 3 plemena, ale nemohu se mezi nimi rozhodnout- australsky ovcak, cane corso, komondora. Vím, že jsou to tři úplně odlišná plemena. Jaký by se podle vás ke mně hodil, máte s nějakou z těchto ras zkušenosti? Děkuji za odpovědi

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona
hodnocení

8x
No, tak to netuším, podle čeho jste vybírala. Co si vybavím, tak komondor je velmi náročný na výchovu, i ta srst asi nebude jen tak pro někoho. Cane Corso je další z velmi specifických psů, u kterých je prohřešek ve výchově velmi nebezpečný. Ani jeden nejsou pro začátečníky. Australani jsou velmi aktivní... a z těch tří je považují za nejmenší zlo. Ale vzhledem k tomu, že už dopředu píšete, že žádný sport byste s ním nedělala... Fakt nevím...
Nechcete dát domov útulkáčkovi nejasného původu než volit mezi těmito? M.
bohumila
hodnocení

Tak sport podle mě by zase tak důležitý nebyl, pokud by měl 3x denně dlouhé vycházky, také bych ho brala běhat+ velká zahrada

floro*
hodnocení

5x
Ah je je. Vybírejte si prosím z plemen společenských, nikoliv pracovních. Ujasnete si, že nechcete psa aktivního, ale společenského a pak vybírejte vždy! podle účelu, ke kterým bylo plemeno šlechtěno. Pracovní pes je pes k aktivnímu pohybu nebo psychické zátěži během celého dne.
Australáci jsou psi velmi aktivní, stvoření pro práci na farmách s tisíci ovcemi. To se odráží na jejich povaze a hyperaktivitě. Jezdím se psem k ovcim, australský znám osobně.
Cane Corso je pes hlídací, ostrý, pracovní. Potřebuje pevnou, ale spravedlivou a důslednou ruku. Jednoho rozmazleného jsem měla tu čest poznat, několikrát zpacifikoval i pokousanim pánečka.
Komodora neznám.
bohumila
hodnocení

S největší pravděpodobností se asi rozhodnu pro toho australáka. Vím, jak jste psala, že je to aktivní pes, ale myslím si, že pokud s ním budu chodit na velké vycházky, běhat, pohybu bude mít asi dost.
floro*

Ještě Vám doporučím najít si v okolí někoho, kdo má australáka a domluvit si vycházku nebo návštěvu. Ať se s plemenem více seznámíte. Najděte si na FB skupinu, chovatelské kluby dneska mají oficiální stránky, kde probíhají živé diskuze majitelů, i tam najdete kontakty na spolehlivé chovatele.

Řekla bych vám, zajděte si na výstavu pro kontakty, ale bohužel, výstavy jsou všechny zrušené.

bohumila
hodnocení

Ano mám dvě známé, které australáky vlastní, přijdou mi jako moc fajn plemeno. Jedna z nich se často stýkává s chovatelem svého psa, takže se s nimi někdy domluvím a zajdu ,,kus řeči" :) . Děkuji za tipy

hodnocení

2x

vse-pro-zviratka.cz/...

vse-pro-zviratka.cz/...

vsetko-pre-zvierata.sk/...

Vašu povahu nepoznáme,to čo ste napísala,ak už by ste chceli naozaj psa,tak nemecký ovčiak.

australak
hodnocení

0x

Mám možnost poznávat povahu australáka, tedy psa /ne fena/, a řeknu, že až tak budete doma, tedy v důchodu.

Velmi společenské, závislé plemeno, o samotě trpící. Musí mít stále to své stádečko pohromadě. Jinak povahou neagresivní, milý, může běhat i venku volně. Nehodí se samozřejmě na přísný výcvik, ale on má v sobě hodně zakódováno od předků jako pracovní plemeno, ochránce stáda. Kdyby měl někdo v okolí stádo ovcí, je dobré se domluvit a pejskovi občas dopřát toto pracovní vyplnění. Ten jak vidí třeba jen stádečko koz, tak je jak u vytržení.

Jako štěndo velice, převelice aktivní, bystré, neutuchající, stále v běhu, ostražité, vystartované k akci, odpočinek necelou minutu, nenechá vás v klidu sedět, vypít kávu. Nevím, jak to mají ostatní, ale tento pejsek přes dva roky moc, moc na pohyb náročný.

Je ale možné, že jako štěně si zvykne na Vaši nepřítomnost, že odcházíte, každý pejsek je trošku jiný. Nyní ale vidím, že floro napsal něco podobného..

Na agility je těžký, ale asi 2 roky ho strašně bavil létající talíř.

---------------------------------------------

Ještě zvažte, že pokud se tady podaří převrat a nastolí Agenda 21, tedy NWO, a může to přijít během pár let, velcí psi, a vůbec psi, kočky budou v nemilosti.

Nebude žrádlo, nebo šíleně zdraží.

Už i pro nás plánují, že bude nedostatek potravy, budeme krmeni červy, kobylkami, zakáží malochov, pěstování plodin na zahrádce. Snad jim to nevyjde.

doplněno 06.02.21 16:58:

Přeskočila jsem na Pravý Prostor a objevil se tam nový článek. Nejsem tak daleko od pravdy s tím krmením. Nevím, jestli se jim to podaří uvést do praxe, ani jak rychle ty změny půjdou, ale když to vidíte s tím neřádem, očkováním, zavíráním hranic, tak není nic jistého.

pravyprostor.cz/...

hodnocení

0x

Vybírejte psa spíš podle povahy dané rasy, než podle vzhledu. Každá rasa byla šlechtěná pro určité použití. Všechny tři rasy, které se vám vzhledem líbí, jsou velmi náročné na výchovu a rozhodně nepatří nováčkům do rukou. Nezvládla byste je a časem by se stali nebezpečnými. Vybírejte mezi společenskými rasami. Ne mezi služebními a pracovními psy.

doplněno 06.02.21 18:51:

Jen tak, pro zajímavost: dobrypes.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]