To jsou pracovní lovečtí psy. Žádní gaučáci a miláčci ála Retriever.
Vyžadují pevné vedení a nesmíš jim ukázat slabost. Musí v tobě vidět autoritu. Jasné povely, jasná pravidla.
72mona
Tohoto psa jsem vídala v akci často. Mladí ho věnovali rodičům v důchodu. Jen jako psa na dvorek místo špice, co jim umřel. Spíš se ho chtěli zabavit, protože ho nezvládli. Ten foxík byl nádherný, ale totální magor (a hlavně chudák). Když jsme šli okolo, dostával záchvaty zuřivosti a doslova štípal dřevěný plot na třísky. Do půl roku zmizel... M.
Štíre, časem snad lidi začnou používat vlastní rozum a aktivně si informace sami vyhledají (knihy, google, okruh fanoušků dané problematiky). Ono je hodně pohodlné se jen zeptat a nechat pracovat cizí lidi.
Mnozí měli problém vyhledat FXH. Já napsal "FXH štěně" a napoprvé našel fotku.
Je tedy otázkou nakolik budoucí generace vše vyhledá na internetu, ale sama nebude schopna informace uplatnit (výchova psa nejde dělat dle návodu z google, jak tu bylo podotknuto).
Já to samozřejmě chápu, ale když se někdo něco zeptá, proč bych měl já studovat, co vlastně chce? My jsme vyrůstali bez internetu a dokážeme si informace dohledat, ale někdy mi přijde, že dnešní generace, která na tom vyrůstá, že ani neví, co nebo k čemu ten vyhledávač je. U psa samozřejmě platí, že čím dřív ho vychováváš, tím lépe. Mám gaučáka jorkšírka a ten se snad učil rychleji než co jsem ho naučil. Rok a půl chodil na vodítku a od té doby už jen na volno. Kam já, tam on, umí chodit po přechodu a různé kraviny. Všichni okolo tyhle malé psy mají vždy na vodítku, protože by jim6proste zdrhnul. Rok a půl už je dost dlouhá doba na výchovu, pes je navíc v pubertě, takže nevhodná doba ho něco učit.
Z logiky věci se nedivím, že ji fenka ignoruje. Venku mého jorkšírka proháněl velký pes a mladá holka, která ho vencila celou dobu čuměla do telefonu, ignorovala i mě... Co takovým chceš radit?
Tak se tu rozjela spíš diskuze. Takto se chovají psi, kteří opravdu páníčka moc neuznávají. Poslechnou doma, ale venku ne. Je tam víc vzruchů, vše je důležitější než člověk, kterého mají k dispozici pořád. Ten můj byl úplně to samé (přestože temperament má tibeťák úplně někde jinde). Ono to je dané jak inteligencí psa, tak přirozenou autoritou jeho majitele. Nejvíce pomůže odborné vedení, socializace na cvičáku... M.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.