Ahoj, mám roční mopsici. Dělávala jsem 12tky, nyní už ne. Jen 8čky, ale snažím se ji vychovat trochu. Jelikož to nevydržela na záchod, tak mi čůrala a kadila doma. Teď tu jen čůrá, vždy ji lísknu a vyhodim ven. Jenže mi začala dělat naschvály. V klidu se předemnou vyčůrá a já už ji nechci pořád dokola bít nebo v tom máchat čumák. Co mám dělat? Už jsem bezradná, s přítelem se kvůli tomu hádáme...
Mylím, že lísknout by si zasloužil někdo úplně jiný. Pořídit si psa, když není možnost ho pravidelně venčit, je veliký nerozum. Proč nevenčí ten přítel? I kdybyste spolu nežili a on jen docházel, měl by si najít chvilku a fenku vyvenčit. Fakt si myslíte, že takovou dobu zvíře vydrží držet moč? Vy to dokážete? Možná v noci, kdy tělesné funkce spí. I při pracovní době 8 hodin vám jistě minimálně další hodinu zabere cesta do práce a zpět. Naučila jste si ji, že se musí vyprázdnit doma. Co s tím teď? Pro fenku by byli nejlepší zodpovědnější majitelé.
Psa jste nenaučili co má dělat, nenaučili jste ho nic. Ten váš pes je chudák. Bití mu nepomůže, pes se vás bude zachvíli bát. Nerozumí vám, co po ní chcete. Myslí si, že se má vyčůrat před vámi, aby vám udělala radost. Ale za to zase dostane pecku, už neví, jak se vám zavděčit. K někomu pes prostě nepatří.
Zdravím. V první řadě, pes nerozumí slovům a neumí dělat naschvály. Není to člověk jako vy. Pes se za každou cenu snaží vyhovět, komunikovat a spolupracovat se svou smečkou, tak mu velí geny. Pokud vám doma čurá, je to proto, že jste to tak fenku za ten rok, co je s vámi, naučila (i když vám to nedocházelo). Pro psa není moč ani stolice ničím špatným, je to pro něj jen jeho pachová značka a patří k němu. Nechápe, proč by jeho značky neměly být v bytě kde žije, když vaše jsou tam taky => bačkory a boty páchnoucí potem nohou, kalhotky páchnoucí močí a stolicí, oblečení páchnoucí potem, postel páchnoucí tím vším dohromady a navíc slinami, dechem a hormony... Její orgány pracují a vylučují. Jakto, že jste ji za rok nedokázala vysvětlit, kam má svou moč a stolici "dávat"? A za svou hloupost fenečku mlátíte? Vás nenapadlo, že než si domů přinesete štěně, je nutné pročíst odbornou literaturu, skouknout na internetu příhodná videa a nabrat co nejvíc teoretických vědomostí? Pak byste věděla, že aby to pes pochopil, musí se věci řešit = učit přesně v tu chvíli, kdy se dějí. Ne po několika hodinách, až když vejdete do bytu. To znamená ve chvíli, kdy doma fenka močí, jí přísně říct NESMÍŠ! a vynést (ne vyhodit) ji ven. Tam poklepat na zem a vlídně říct TADY MUŽEŠ. Podaří-li se, pochválit, pohladit a odměnit. Vycházejte z toho, že pes se učí chválením a odměnou (kousek masa, piškotu, psí sušenky...). Na to, co udělá špatně, se nesmí upozorňovat. Bez řečí to rychle uklidit a vzít psíka ven na dlouhou procházku. Tam za každé vyčurání radostně pochválit, pohladit a dát odměnu. Když to budete dělat správně, fenečka si brzy spojí pochvalu + odměnu s čuráním venku, pochopí, že to tak chcete a bude to tak dělat (za tu dobrůtku jí to stojí). Záleží na vaší šikovnosti a pravidelnosti – chodit stále ve stejnou dobu. Sežeňte si a načerpejte co nejvíc vědomostí - jak přemýšlí pes, proč a jak se kdy chová, jak s ním komunikovat, jak ho co naučit... Jen tudy vede cesta => nejdřív se sama naučit. Do té doby se styďte za svou hloupost a bezcitnost kdykoliv se na vámi týranou mopsici podíváte. Ida
Vy si v práci během těch 8 hodin na záchod dojít můžete? A kdybyste nemohla, tak byste se počůrala, že? A po nějaké době by Vás to štvalo, tak s tím něco budu dělat, ukážu šéfovi, že to nejde, nechat člověka bez možnosti dojít si na záchod...
Co s tím? Pořiďte přebalovací podložky, dejte jednu do rohu nebo na místo, kam obvykle dělá potřebu, a netýrejte psa tím, že ho budete bít za něco, co je jeho fyziologická potřeba.
To čůrání před vám není naschvál. To zvíře vám jen ukazuje, že doteď jste po ní chtěli, aby čurala doma. A teď je vše jinak. Neumíte jí to vysvětlit. A hlavně, nelze lusknutím prstů změnit dlouhodobý návyk. Trestání nepomůže ničemu. Naopak, bude to dělat pořád už kvůli vaší pozornosti (i když negativní). Systém přeučování pejska z čůrání doma na čůrání venku vám jistě někdo poradí (podložky pro štěňata). Je ještě štěndo, tak hlavně klid, jo? M.
Sice mám teprve druhého psa, ale nikdy jsem je nebila. Je pravda, že vydrží déle než já. Možná by pomohl takový ten psí záchod, ale určitě se doma to dobu, co je sama, nudí, je jí smutno a raději se nechá zbít, jen když má vaši pozornost. Psi jsou jako děti. Když si jich nevšimnete, udělají cokoliv, hlavně když upoutají pozornost.Zkusila bych ji spíš chválit,když se vyvenčí venku. Já bych ji určitě nebila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.