Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Včera se mi tady najednou objevila nějaká slepička. Zřejmě někomu pláchla. Sousedky není a nikde jinde lítat nebudu. Ale je vidět, že má jedno křídlo ustřižené, aby nelétala, jenomže ona létá. Včera v noci spala na větvi smrku. Chytit se nedá, to už jsem zkoušela. No a dneska se uvelebila v altánu na skříňce a já se obávám, že tam by ji mohlo něco v noci zakousnout. Moje dvě slepičky ji ještě mezi sebe nevzaly, zatím se oťukávají a tak s nima do kurníku nešla. Ale já m ám ještě jeden kurníček a ten je prázdný, tak bych ji na noc zavřela tam, aby byla v bezpečí, ale nevím kdy usne tak tvrdě, abych s ní mohla manipulovat. Na netu jsem četla, že prý slepice spí tvrdě a že prý to jde, ale za jak dlouho a jak to poznám? Díky za rady.
Suzymon, také se při tom čtení směju, až mi tečou slzy. Ráda bych poradila, možná to bude mít úspěch. Chce to už jenom malou baterku. Posvítíte si pod nohy a dojděte až na místo v dosahu té pipiny. A zhasněte. (Takto můžete postupovat už při přibližování). V úplné tmě pipina nikam nepůjde. Zůstane na místě. Malinkým probliknutím můžete zkontrolovat přesné místo kde je. Pak už jen baterku rychle do kapsy a lapit. A šup s ní k zrzkám, tam ji posadíte na bidýlko a zase baterku zhasněte. Po chvilce můžete odejít a svítit si jen pod nohy.
Pokud jde o nocování se zrzkama, tam neporadím. U mě to zařizovali moji dva psi. Zejména labrador, ten nové slepice mezi předními packami tzv. dopackoval až do chléva a velmi rychle je naučil, aby tam chodily samy. U kuřat to bylo jiné, kvočna je přestala vodit, začala je zahánět. Musela jsem nastoupit já. Stačilo párkrát dvakrát tlesknout a kuřata brzo pochopila, co je od nich požadováno. I když tedy se psy za mými zády. Můj bratr se mi vždycky smál, že bych s těmi mými slepicemi mohla vystupovat v cirkuse. Než se psi naučili mi pomáhat, tak jsem běhala dokolečka kolem ohromného tamaryšku ve snaze je zahnat do chléva. První byl zase labrador, který pochopil oč se snažím, pipinu zaťápnul packou a já jsem je jednu po druhé odnosila do chléva. Takže snad ještě šikovného pejska a všichni se budeme strašně moc těšit, jak to bude dál. Jsem si jistá, že s Hanzelkou si ještě užijete. Vlašky kromě toho, že jako lehké plemeno jsou létavé a toulavé, tak také s velikou oblibou zanášejí. Nejspíš budete nacházet vajíčka na nejroztodivnějších místech. Mějte se pěkně a hezký Nový rok.
Alunko, děkuji za Vaši odpověď. Tak to se mám na co těšit. On tohle může posoudit jenom ten, který by takovou temperamentní slepici měl. Ty co mám jsou úplně jiné a nikdy s nima nebyl žádný problém. Ty mohu kdykoliv vzít do ruky, ale tahle se prostě zatím nedá přiblížit. Alespoň už vím, které plemeno nekupovat. Nevím jak to bude dál, ale pořád ji po zahradě běhat nemohu nechat. To jenom teď, v zimě, protože nikde nic není, ale až budu mít záhony, tak je to vyloučené a budu ji muset zavřít. Já jenom doufám, že do té doby se zklidní. Už tak mám problém s tím pávem, ten také na jaře začne oklovávat všechno co vyleze a musím záhony zakrývat. Ale ten alespoň nehrabe, ten jenom klove a dá se odehnat na střechu, nebo si jde na procházku jinam. Také jsem tomu potvorovi zachránila život, protože ten komu patřil, se na něj vybodnul a nikdo ho nekrmil. A to jsem tady měla napřed dokonce dva, pak jeden zmizel a tenhle mi tu zůstal. Lidem v okolí vadí, protože on létá a zobe na zahradách všechno zelené, tak měl na kahánku, protože už ho tady jeden soused honil se vzduchovkou. Ale já se vzepřela a nedovolila jsem to. A nebylo to lehké, řvali jsme tady na sebe jako dva paviáni. Pak jsem ho začala krmit a on si tady skutečně zvykl a už k nim tolik nechodí. Ale já za tu dobrotu, jdu na jaře skoro na žebrotu , protože fakt musím všechno před ním zakrýt a hlídat ho a honit. Pak když to povyroste, tak už si toho moc nevšímá, nejraději má mladé rostlinky. Potvora jedna paví.
Dobrý den, s tím spánkem nevím, ale možná zkusit ono rčení "zmoklá slepice" Babská rada = polít slepici vodou a ona je prý potom jak beránek a lze s ní manipulovat. Ovšem, neměl jsem možnost si to vyzkoušet. Zdravím!
suzymon - tak ještě nápad. Hodit na ní nějakou deku a pokusit se jí odchytit. Máte výhodu, že to není dravec, tak by neměla ublížit.
Bene, musím se tady smát. Dneska pršelo a slepice byla zmoklá jako slepice a vůbec neměla chuť se nechat lapit a prchala přede mnou svižně. Tak to raději zkoušet nebudu, už tam klimbá, vidím na ni z verandy a přemýšlím, jestli ji tam nenechám, protože čekat do půlnoci až tvrdě usne, se mi teda ani trochu nechce. Ale máte bodík, protože jste mne rozesmál.
Pokud se jí podáří chytit, tak jako děti jsme se nablbly tím, že jak jsme ji laply, tak držet oběma rukama rovně za boky a prudce ji otočit na jeden bok. Potom chvilku leží jak mrtvá. Tohle funguje. Jen ji chytit.
Odchyt bude asi nemožný, ta potvora se teď zase probudila a i když už je tma, tak s baterkou vidím, jak tam na stole přešlapuje a přemýšlí kam by asi šla. Ono se jí tam na hladké ploše blbě sedí, tak asi nemůže usnout. Já se na ni vykašlu a nebudu ji raději nijak provokovat, protože pak prchne do zahrady a je šmytec. Buď to přežije, nebo ne. Včera seděla na větvi toho smrku a dost vysoko, ale potmě se tam na tu větev už netrefí. Nevím proč dneska zůstala v tom altánu, blbka jedna.
Já bych tu slepičku zatím nechala být, sama se rozhodla, že se nechce dát chytit. A když se uvelebila v altánku, tak se jí u vás líbí. Ať si pomalu zvyká. Byla by v šoku, kdyby jste jí naháněla a chňapala po ní. Jestli tam nemáte lišky, vlky, tak by se jí nemuselo nic stát. Možná se nakonec sama odváží vejít do toho druhého kurníku, když ho necháte otevřený. Bude vědět, že je v bezpečí .Dejte jí tam zobání a vodu. Ale je to hezký příběh s tou slepičkou.
Alo, zobání a voda je všude na dvorku rozmístěná. Mám tady také páva, který mi sem přivandroval už před několika lety. Ten teda zobe s mýma slepičkama, ale ti už jsou na sebe zvyklí, ale tahle nová ještě ne, tak jsem právě kvůli ní dala zobání na několik míst. Teď jsem se byla znova podívat a pořád je na tom stole. Ale nespí, potvora. A je taková hezká. Já mám ty obyčejné zrzky, ale tahle je nějaká "vznešená" rasa . Ani jsem ji nenašla na internetu podle fotky. Jestli se dožije rána, tak zítra vyfotím.
Nová slepička se určitě skamarádí a ty staré ji vezmou za rovnou až jí doroste hřebínek jak těm dospělým.
Jinak se mi ten příběh líbí. Sama mám 10 slepic a kohouta. Když měli v létě čmelíky, tak jsem museli přikročit k deratizaci, ale až večer, to už byly takové krotké a vláčné, že jsme je z bidýlka klidně brali do rukou. Proto si myslím, že ta "šlechtična" bude po setmění taky už klidná.
Tak teď se tady válím smíchy. Kvůli jedné poblázněné slepici já budu natírat verandová velká okna z trojskla, která jsem draze zaplatila, černou barvou. Fakt jste mne pobavil. To raději zítra rafnu tu cestovatelku za flígr a hodím ji přes plot.
. Ne, neudělám to, jasně že ne, ale tohle teda je fakt nápad...
Ale máte bod, protože takhle jsem se už dlouho nezasmála.
Zastínit okna ne doma, ale u slepičky na altánu!
Třeba je otapetovat tapetou na sklo. Ta se vlastně nelepí, ale jen přicucne.
Liško, altán nemá okna, je ze všech čtyř stran otevřený a je velký. Každá strana má 3 a půl metru a vysoký je přes dva metry. Kdybych se nestyděla za ten nepořádek co v něm mám, tak to vyfotím celé. Tak až na jaře, až tam udělám generální úklid na léto. No a aby tam nefoukalo a nelítal tam v zimě sníh, tak tam mám na třech stranách stažené plachty. To je ostatně vidět i na té fotce. Jen jedna strana je celá otevřená a to je právě ta strana obrácená k mému domu a tedy k té verandě, která je zasklená a jakmile rozsvítím, tak jde to světlo přímo do altánu. Ono se to blbě vysvětluje, to bys musela vidět. Takže já nemůžu nikam nic lepit a stejně by to bylo zbytečné, ona určitě také špicuje i uši a i když jdu jak myška, tak si myslím, že mne slyší. A to jak mi pláchla z altánu a já ji chvilku honila a jak sama ze zoufalství vlítla do toho kurníčku tou otevřenou střechou, tak to jsem pak stála bez pantoflí na mokrém a studeném trávníku, uprostřed zahrady, protože jsem čekala až se alespoň trochu uhnízdí, abych za ní tu stříšku zaklapla. Nemohla jsem odejít, protože už byla skoro tma a já se bála, že kdyby zase vyskočila ven, tak už do altánu nepůjde a zaleze někam, kde bych ji potmě nenašla já, ale ta kuna. Tak jsem tam stála nehnutě a v té zimě čekala. já jenom doufám, že rychle přibere a to jedno křídlo ji neunese. Dneska jsem si všimla, že jí už docela povyrostl hřebínek.
Jéžiši hlavičko, vždyť tady máte i dvě fotografie toho kurníku. To je to tak obtížné se kouknout? Kurníček jsem koupila na internetu a musela jsem ho sama smontovat. A nebyl zrovna levný. Prostě se koukněte na ty dvě fotky, abyste se nedivil co to je za kurník se stříškou. a samozřejmě, že z druhé strany je normální vchod do kurníku po těch špryclích, jenomže tamtudy tam cpát Hanzelku nebudu, je to blbě přístupné a pro mne snadnější ji tam frknout tou stříškou. Ráno chodí ven samozřejmě po schůdkách. otevřu dvířka z druhé strany.
Na těch fotografiích kurníku vchod ale nevidím a vidím tam pouze oddělanou střechu. Nebylo by lepší Hanzelku učit chodit do kurníku vchodem který je k tomu asi určený než ji zvykat na dávání přes střechu. Jak se tak na tu Hanzelku dívám na těch fotkách tak mi to připadá, že by už snad mohla i nějaké vajíčka začít snášet.
Ano Hlavičko, ráda bych ji do kurníčku strkala z té strany co je vchod se špryclemi. Ale je tam špatný přístup i ve dne, natož v noci, protože tam je takový drátěný "výběh". Ten kurníček je strašně blbě zkonstruovaný, jenomže to jsem viděla až když jsem to smontovala dohromady. Takže pro mne je daleko jednodužší ji tam rychle na bidýlko šoupnout tou otevřenou stříškou nad snášedlem. Také se mi to moc nelíbí, protože tak ji nenaučím vylézt po těch špryclích dovnitř. Tak ji alespoň ven pouštím tou správnou stranou a doufám, že tak za dva týdny už ji ty moje slepice přijmou za svou a pak se pokusím je všechny večer nějak zahnat do ohrady, zavřít vrátka a snad se bude opičit po těch zrzkách a vleze za nima sama do toho druhého kurníčku. Ty zrzky Hanzelku ještě pořád honí. Sice ne v jednom kuse, ale občas ano a kdyby nebyly volně na zahradě, tak v tom výběhu, který tak velký není, by ji teda určitě ještě pokoj nedaly.
Ten kurník mi připadá podle fotek docela dost malý. Nezávidím těm slepicím v tom sedět zavřené v zimě když venku je sníh a mrzne a ani suzymon když je tam pak musí chodit krmit. Pokud se má Hanzelka naučit sama vcházet do kurníku přes dvířka tak bych ji navečer zavřel do toho drátěného výběhu a snad by ji to napadlo, že si má vlézt do kurníku vchodem.
Hanzelka je už docela kulatá, je vidět, že se má dobře. A vypadá, že je i odvážná a nakonec se ještě stane vůdcem všech Suzy opeřenců.
Álo, na jaře musím koupit dvě nové slepičky. Tyhle dvě zrzky půjdou k té mé kamarádce na polévku. Já bych je nemohla ani jíst, natož zabít. Ale fakt už vůbec nenesou, ale nechám je žít až do jara. Ať si ještě alespoň pohrabou na zahrádce. Bohužel tady nemůžu mít dvě oddělení. Jedno pro "vynesené" důchodkyně a druhé pro pilné nosnice. Já už vejce kupuji. Kdyby chuděry věděly, že je čeká sekerka a hrnec, tak by možná ještě nějaké to vajko vyprdly. No a tahle moje Hanzelka se bude muset skamarádit s těma novýma. Jestli se teda nerozhodne cestovat dál.
Já jsem letos koupil 2 nové slepice a kromě nich mám ještě 1 asi 4,5 roků starou a také jsem si myslel, že je už úplně vynesená když od asi konce léta nic nesnesla. Nyní, ale zase začala nést a nosí tak asi 1 vajíčko za týden což je sice dost mizerná snáška, ale vždy lépe než nic když už ji chovám. Proč oddělovat "vynesené" důchodkyně od těch co snáší? To nemůžou být chované společně v jednom kurníku a venkovním výběhu?
Hlavicko, když koupíte nové slepičky, tak je ty staré přece klovou a nepustí je k zobání. A to trvá docela dlouho, než si na sebe zvyknou. Proto každý mění všechny slepičky najednou a také bere od jednoho prodejce, protože tak máte jakousi jistotu, že už jsou na sebe ty kuřice zvyklé. Vím o čem mluvím, protož se mi to stalo, když jsem začínala spolu s kamarádkou sousedkou. Ona má syna, snachu a vnoučata a tak se rozhodla pro 8 slepic. Já jsem sama a tak jsem si koupila jenom dvě a daly jsme je dohromady a měly to vymyšlené tak, že budu přispívat na to krmivo. Jenomže ten syn je trochu protivný a začal vyvádět, že jak se pozná, která slepice snesla vejce a že co když ty moje neponesou a on mi nebude dávat vajíčka, které snesly jejich slepice. Takže to dopadlo tak, že jsem se rozhodla koupit ten kurníček a udělat tady ohradu pod smrky a ty své slepičky si od nich vzít. U toho kurníčku byl popis, že prý je až pro 5 slepic. Když mi to přišlo v krabici, tak jsem byla naštvaná, protože mi bylo jasné, ža tam se teda 5 slepic nevejde ani náhodou. Navíc jsem se někde dočetla, že dvě slepičky nestačí, že jim je smutno. Minimálně prý 3. Tak jsem jela koupila ještě 2 kuřice, ale ne u toho samého prodejce. No a když jsem je dala k těm zrzkám, tak ty se teda do těch nových pustili s takovou vervou, že peří lítalo. Dokonce jsem tady kvůli tomu založila také otázku. Nakonec jsem musela v tom výběhu ty 4 slepice od sebe oddělit, protože by se ty nové chudiny vůbec nenazobaly. Oddělila jsem je takovým drátěným plotem a trvalo to skoro měsíc, než si na sebe zvykly. A jelikož ale spaly všechny v tom malém kurníčku, tak i tam dostávaly ty nové nařezáno, protože každé ráno v něm bylo jejich peří. Ty nové byly jedna černá a druhá bílá, tak jsem viděla komu peří patří. Tak jsem pak dokoupila ten druhý "kurník", což teda žádný kurník nebyl, ale koupila jsem v bazaru starý prádelník z opravdového dřeva, ne nějakou blbou překližku, tam jsem vyřízla zavíratelný vchod, udělala schůdky a nainstalovala bidýlko. no a ty slepice tam začaly ihned samy chodit, ani jsem je nemusela přemlouvat. Tam mají místa dost. A zajímavé bylo, že si okamžitě samy vybraly kde budou spát a kde budou snášet. A i když jsem jim udělala snášecí hnízda, tak chodily do toho snášedla u toho prťavého kurníku, co se otvírá ta stříška. Proč už nemám tu bílou a tu černou slepičku, to je zase jiná kapitola a to už bych mohla konkurovat B. MacDonaldové a napsat pokračování knihy "Vejce a já", titulem "Slepice a já"
Suzymon připadá mi to, že ses pustila do chovu slepic bez toho aniž by jsi o tom něco věděla nebo měla s tím nějaké zkušenosti. U mne doma se vždy chovalo slepice a nyní když jsem už zůstal sám tak v tom pokračuji, ale už pouze se dvěma, protože pro jednu osobu to na vajíčka stačí. Kurník mám zděný a je součástí stodoly. Není nějak hodně velký, ale pro několik málo slepic úplně postačující. Přes den slepice chodí po zahradě a do kurníku chodí pouze s vajíčkem a večer spát. Pouze v zimě když venku mrzne nebo je sníh tak je nechávám v kurníku zavřené a krmení jim nosím tam. To co vidím na těch tvých fotkách sice na pohled vypadá docela dobře, ale pro chov slepic mi to připadá trochu malé a chatrné. Vždyť když příjde nějaký větší vítr tak ti to možná odnese i s těmi slepicemi. Neřekl bych, že dvěma slepicím je smutno. Pokud jsou zkamaráděné a nic jim nechybí tak smutně se netváří. I když jsem měl jednu slepici tak jsem nepozoroval na ní, že by byla smutná a přítomnost dalších slepic ji chyběla. Když se pořídí nové slepice tak vždy trvá někakou dobu než si zvyknou na nové prostředí, chodit do kurníku a pokud se je dá do prostředí i s jinými slepicemi tak si musí oboji na sebe zvyknout. Obvykle původní slepice které už jsou zabydlené nemají rády nové které se jim do jejích prostředí dá a ze začátku je klovou a odhání od krmení. Je dobré zvážit jak hodně se nové slepice dokážou bránit útoku těch původních a někdy je dobré ze začátku je chovat odděleně a jen občas je pouštět dohromady aby si na sebe pomalu zvykaly. U různě starých slepic to zvykání se na sebe může různě dlouho trvat. Jako snášedlo na vajíčka je dobrá např. dřevěná krabice dostatečné velikosti, tak aby se doní dospělá slepice vešla s oddělaným jedním bokem a postavená dnem vzhůru a na zemi udělat hnízdo ze slamy nebo sena. Pamatuji si, že kdysi dělali košikáři z proutí budky pro slepice na snášení vajíček. Slepice mají rády při snášení vajíček klid a nejlépe tak aby na ně nebylo příliš vidět.
Hlavičko, nejsem zkušená slepičářka, ale ty zrzky mám už 3 roky a snášely jak divé a každý den. Takže asi jsem jim přece jen dokázala udělat prostředí, které jim vyhovovalo. No a ten chatrný kurníček také už stojí a odolává povětrnostním podmínkám ty 3 roky a nevypadá na to, že by se chtěl "poroučet" do propadliště dějin. Horší je to s tím prádelníkem z bazaru. Ten je na tom podstatně hůř, protože u něho za ty 3 roky v dešti, slunci mrazu a sněhu, zrezivěly panty u dvířek. Ale také se ještě "neporoučí". Jenomže za něj jsem dala před 3 lety dvě stovky. Což je pakatel. Vy máte stodolu, já ji nemám a když je sezona, tak se u mne teda po zahradě žádné slepičky procházet nemohou. Pěstuji si i zeleninu a mám také kytičky. Takže nebojte, já až koupím na jaře ty dvě nové kuřice, tak mi zase budou určitě snášet i v tom snášedle, co mám teď. To se teda vůbec neobávám. Tady šlo prostě jenom o tuhle cestovatelku, která se mi tady z ničehož nic objevila. Já bych byla raději, kdyby se to nestalo, protože jsem to měla už hezky naplánované. Zrzky na jaře ke kamarádce na polévku a já bych si koupila jednoduše tři nové kuřice na vajíčka. No a v tom si přiletí tahle divoška a začne mi tady hatit mé plány. Tohle je přímo učebnicový příklad toho, jak jsou některá přísloví pravdivá. "Člověk míní, Pánbůh mění".
Pokud jde o ten kurníček tak na fotkách mnohé věci vypadají trochu jinak než jaké ve skutečnosti jsou. Pokud na tom "prádelníku" ve venkovním prostředi zrezivěly panty tak to znamená, že asi nebylo o ně dostatečně dobře postaráno např. natřením barvou. Slepice si zvyknou na asi téměř každé a jakékoliv prostředí které se jim udělá. Ono jim asi nic nezbývá než si zvyknout což ale neznamená, že vše je pro ně dostatečně vhodné. Pokud jsou slepice chované v dobrém prostředi a dobře krmené tak většinou do 2 let snáší vajíčka téměř každý den, ale i ve starším věku pokud jsou v dobré kondici můžou ještě snášet i když čím starší slepice tím je ta snůška menší. Také to bude záležet na tom o jaké plemeno slepic se jedná. Slepice si občas během roku dělají větší či menší přestávku ve snášení vajíček. Obvykle jim tuto dobu vypadávají peří a pak zase narostou nové. Také v zimním období bývá snůška vajec trochu menší hlavně když venku mrzne a je sních a slepice musí být zavřené v kurníku. Nynější zima je prozatím pro slepice dobrá a můžou teměř pořád chodit ven. Nevím kde a na jak velkém prostranství slepice pouštíš v sezoně, pokud je vůbec někde pouštíš, ale pokud se nemohou procházet po zahradě tak to jim ten jejích kuřecí život nezávidím. Já mám pro slepice větší zahradu s většinou ovocnými stromy a tam moje slepice si můžou chodit celoročně bez omezování. Sice docela dost mi tam hrabou a dělají díry což se mi příliš nelíbí, ale slepicím se to nedá zakázat a abych je celý den hlídal tak na to nemám čas. Na zeleninu a kytky mám jinou menší zahradu kde slepice nemají přístup. Vidím, že si děláš zbytečné starosti s tou divoškou cestovatelkou. Pokud jsi ji přijala do domácnosti tak se o ni postarej, ale nějak zvlášť bych se s ní nemazlil a byl bych rád když ti začne nést vajíčka pokud už nezačala a nebudeš ji chovat jen tak nadarmo. Pokud budeš na jaře kupovat nové slepice tak prostě oproti třem plánovaným můžeš koupit pouze dvě když už jednu novou máš a nedělal bych z toho žáden problém.
Tak hlásím, že slepice je odchycena. Nespala potvora ale než jí došlo co se na ni chystá, už jsem ji držela pěkně s křídlama u sebe. Ani moc nekvíkala a už je v kurníku.
Je, tak to jste šikovná. Kdo ví, jak se chudák pipka už dlouho toulala po světě. Tak se aspoň konečně v klidu prospí. A třeba je nějaká kouzelná. To by jste jí měla darovat život, aby nepřišla do polévky.
Jéžiši, to né, ta by nebyla na polévku. Ani ty dvě co už jsou skoro vynešené, já zabít nedokážu a ani bych je nejedla. Na jaře je dám kamarádce a ta si je zabije a sní. Já už musím koupit nové, tyhle už skoro nenesou. A tahle co sem přiletěla, je ještě nějaká kuřice, není to ještě slepice, je mladá, to vidím na hřebínku. Asi je někdo koupil k podzimu, aby na jaře už nesly a tahle jim prchla, i když má jedno křídlo ustřižené. Jak je ještě lehká, tak vylétne docela vysoko i s jedním křídlem. Já ji viděla, jak letí na ten smrk. Tady lidé v okolí mají slepice, ale já nebudu chodit od baráku k baráku a vyptávat se, komu uletěla. A stejně by ji nikdo ve dne nechytil, to už jsem zkoušela. Já se ji dneska pokusím vyfotit nějak zblízka. Noc přežila v pohodě, protože už je venku a pobíhá. Ale prší. Přes zimu slepice nezavírám v ohradě, ať si pohrabou na zahradě nějaké červíky.
Když slepice zůstane venku, tak si vyskočí na nějakou větev a usne, jakmile se setmí. A s východem slunka procitne. Aspoň ty domácí nevyplašené to tak mají. Hlavně, že není mráz.
Zažila jsem v Brdech. Na cyklostezku před kolo mi spadla slepice z nebe! Nejspíš vypadla ze spárů nějakého dravce a zbrzdila se o koruny smrků. Černá vystresovaná slepice a kilometry žádná civilizace. Nedala se chytit. Takto tam neměla šanci přežít. V noci si ji určitě nějaké zvíře našlo. Chudák.
Jak vypadá?
Lisko, to jsem si také včera myslela, že usne jakmile se setmí, ale praxe je jiná. Fakt byla včera už tma jako v pytli a ona pořád nespala. Proto jsem se tady také ptala, bylo mi to divné. Ale to bude určitě tím, že se jí špatně sedělo, v altánu teda nemám žádné bidýlko, tak tam na tom stole přešlapovala a nemohla usnout. Já se pokusím ji vyfotit a hlavně jsem zvědavá co bude zase večer, kam se uráčí jít a jestli se mi ji zase podaří odchytit. Z toho smrku ji ale nesundám. A moc pochybuji, že sama vleze do toho kurníku.
Tak už máme třetí den, co tady tu slepičku mám. První noc byla na tom smrku. Kdyby ráno chtěla, tak mohla klidně slétnout na druhou stranu, kde je ulice a mohla jít klidně pryč. To jsem si také myslela, když jsem ji viděla spát v těch větvích nad plotem. Jenomže ona se rozhodla slétnout zase do zahrady, sama jsem byla překvapená. Takže aby si tady někdo nemyslel, že ji tady držím násilím. Navíc, kdyby chtěla, tak odletí stejnou cestou, jako přiletěla. Plot pro ni zřejmě žádnou překážkou není a měla na to celé tři dny. Vysteresovaně mi nepřipadá, akorát mě nezná, tak se k ní nemůžu moc přibližovat, protože prchá. Teď mají i mé dvě slepičky volnost a chodí celý den venku po zahradě a už jí tolik nehoní od zobání. No a dneska navečer šla zase do toho altánu. já tam pro jistotu stáhla i třetí plachtu, aby tam moc nefoukalo, kdyby se mi nepodařilo ji odchytit. Navíc jsem jí tam nainstalovala větev, aby si na ni mohla sednout. Jenomže ona ne a seděla opět na tom stole. Tentokrát jsem ale nečekala až usne a když se hodně setmělo, tak jsem šla pro ni a chytla ji jako včera. Cestou do kurníku jsem ji hladila a vyprávěla, že se nemá čeho bát. Posadila jsem ji v kurníku na bidýlko a zavřela stříšku. Fotku jsem udělala, ale jenom z dálky. Ale věřím, že tak za dva tři dny, už se nechá přiblížit víc. Kdyby chtěla jít jinam, tak mohla navečer přeletět ten plot a odejít. Vyfotila jsem i ty dvě moje zrzky. Ta nová je ta šedivá.
Nechápu proč se "liška" domnívá, že tady tu slepičku držím násilím a že je z toho chudák slepice na nervy. Na nervy jsem z ní byla spíše já, protože by mne mrzelo, kdyby jí utrhla hlavu kuna.
Mono, ona už se začíná docela dobře aklimatizovat. Dneska ráno půl hodiny dělala podrobný průzkum výběhu, který je u těch kurníčků. Vrátka jsou otevřené, tak tam byla sama a měla na to klid, ty dvě zrzky už byly na zahradě. Pak jsem ji viděla, jak radostně a rychle běží s roztaženými křídly přes zahradu k těm zrzkám, které si hrabaly v záhoně a ta jedna zrzka se do ní trochu pustila. Asi se jí nelíbil ten mladický elán . Ale slepička jí utekla a ta zrzka se po ní začala opičit a roztáhla křídla a pelášila zase na druhou stranu zahrady. Asi aby se předvedla, že to umí také. Je to sranda je pozorovat. Ta druhá zrzka už si jí nevšímá, jenom ta jedna se pořád rozčiluje. Ale myslím si, že tak za tři-čtyři dny už budou kamarádky a možná, že ta šedka už je bude večer sama následovat do toho kurníku.
Mono, tak přesně tohle jsem si také pomyslela. Ježíšek mi ji nadělil. Ještě budu informovat, jak se to vyvíjí. Akorát pořád nevím co to je za plemeno.
Ten rozběh směrem na ty dvě slepičky mi připomíná chování kohouta. Ten na ty své holky taky takhle startuje. To by ale už zkoušel kokrhat, kdyby to byl mladý kohoutek... Abyste nakonec na jaře neměla na dvoře kuřata.
Mně připadá, že to není jedna a tatáž slepička. Ta na 1.fotce vypadá jako kohoutek a má kroužek na levé noze. Zatímco ta druhá má kroužek na pravé. Nemáte tam nakonec dvě cizí slípky?
Slepice neusne až tak tvrdě aby ji nedokázalo nic probudit a dala se snadno chytit a přenášet a nevěděla o tom. Moje slepice když se začne stmívat si samé vlezou do kurníku a tam si vylezou na bidýlka a spí. Nespí, ale až tak aby je nic nedokázalo probudit. Když je jdu často už později večer po tmě zavírat tak styším jak tam slabě pokdákují a když jdu ještě zkontrolovat jestli v hmnízdě není nějaké vajíčko a rozsvítim tak vidím, že se při tom pohybují, na bidýlcích přešlapují a někdy některá i sleze což svědčé, že asi nespí až tak tvrdým spánkem. Pokud je slepice v zahradě a ne ve volném prostoru tak není až takový problém ji chytit. Stačí ji pomalu zahnát do nějakého rohu nebo prostoru kde nemá příliš možnost úniku a tam ji chytit. Vlastní slepice které znají svého majitele si občas samy před ním sedají a nechají se pochladit nebo i chytit. Pokud slepice není zvyknutá na pro ní neznámý kurník a když tam má ještě jiné slepice které ji dobře neznají a nejsou s ní zkamaráděné tak je hloupost se domnívat, že si tam sama do toho kurníku vleze. Takovou slepici je ze začátku než si na to zvykne třeba večer do toho kurníku zahnat a nebo ji chytit a zanést a kurník zavřít aby nemohla zase utéct ven. Někdy to trvá i delší dobu než si slepice na kurník zvyknou a také než se zkamarádí s ostatními slepicemi. Je pochopitelné, že slepice pokud nejde večer do kurníku tak si najde nějaské jiné místo kde by mohla ztrávit noc. Obvykle je to na větví nějakého stromu nebo něčem co má k dispozici kolem. To, že slepice sedí vysoko na stromě nemusí znamenat, že tam vylítla přímo ze země. Může tam vyskákat postupně po větvích. To, že slepice někomu uteče nemusi nutně znamenat, že přelítla plot. Může např. přelézt přes nějakou nezabezpečenou díru v plotě nebo pod plot podlézt v místě kde se to dá. Mne také kdysi jedná slepice utíkala ze zahrady a myslel jsem si, že přelítává plot až do doby kdy jsem ji vypozorovak kudy pod ten plot podlézá a to místo zabezpečil.
No to ano, jenomže já to mám také vypozorované, protože tu slepičku celé ty tři dny ostře sleduji. Moje slepice si samozřejmě přede mnou sednou na zadek a čekají až je pohladím. Samozřejmě, že ty si samy do kurníku vlezou, už je mám 3 roky, tak není problém a tohle znám. Kurníky mám dva, to už jsem psala a nedávala bych tu novou k těm mým starým, protože by ji v noci klovaly. Dávám ji do toho prázdného kurníčku, kde je také snášedlo, jenomže tam už ty mé dvě nechodí, protože jak jsem psala, už přestaly snášet. Tak je kurníček prázdný a nevyužitý. Pomalu zahánět do nějakého rohu tu novou nemohu, je to tady docela velké, to bychom se obě uběhaly a výsledek by byl jen ten, že bychom měly obě dvě jazyk na vestě a víc nic. O žádné díře v plotě nevím a podle toho jak se chová, je větší praděpodobnost, že přelétla. Létat jsem ji totiž viděla, hledat díru v plotě jsem ji neviděla. Na ten smrk letí samozřejmě postupně, napřed vyletí na kurník, který je pod tím smrkem a pak ze stříšky vyletí do větví. Ale jak jsem psala, dneska už jsem nečekala na nějaké dlouhé usínání a už pokojně sedí v tom kurníčku a je tam sama, jako královna.
Ty staré slepice tu novou samozřejmě ze začátku budou klovat, ale asi ne až tolik aby ji ublížily nebo ji zmrzáčily. Pokud mají být chované společně tak si nějak na sebe musí zvyjknout a to někdy trvá i delší dobu. Pokud budou samostatně ve dvou kurnících tak to zvykání bude asi trochu delší. Myslím, že v noci ve tmě ty staré slepice nebudou až tak hodně agresívní a ta nová pokud se tam má někde uchýlit např. do rohu tak do rána by to měla nějak prožít. Pokud ale má ta nová slepice být v noci samostatně v jiném kurníku tak ji tam třeba naučít chodit, tj. večer nahnat nebo chytit a zanést a zavřít a dělat to tak dlouho až si na to zvykne a začne tam chodit sama.
Také jsem nad tím přemýšlela, že ji šoupnu dneska už k těm mým, protože ty už tam byly před ní. Ale pak jsem si to rozmyslela, protože ráno budou zase všechny společně na té zahradě a už se pomalounku otrkávají. já to takto budu dělat ještě pár dní a pak ji strčím k těm mým. Kdyby to bylo na jaře a musely by být společně v jednom výběhu, který není tak veliký jako zahrada, tak by to bylo jiné. Ale asi jsem si zadělala na problém, protože já na jaře budu kupovat stejně nové kuřice a tyhle moje zrzky musím už dát té kamarádce na maso. Ty už mám přes 3 roky a fakt už nenesou a já mám slepičky kvůli vajíčkům. takže pak se tahle nová, bude muset smiřovat zase s těma co koupím já .
Já také chovám slepice na vajíčka a když už přestávají nosit tak je nechám v klidu dožít. Mám jednu 4 roky starou a ještě v létě mi nesla 2 - 3 vajíčka za týden a nyní už asi 3 měsíce od ní nemám nic, což může být i tím, že přes zimní období si udělala s nesením přestávku, ale nejspíše už bude zcela vynesená. V červnu jsem koupil 2 nové kuřata a někdy v listopadu mi začaly nést a nyní nesou jak na rekord.
Nojo dožít, to bych jim také dopřála ráda. Ale jak dlouho žije slepice a kam s nima? A pak, ono to krmení také něco stojí. Já kupuji zrní a kukuřici a ty granule a levné to teda není. Kupuji u Kvídery.
Podíval jsem se na toho Kvíderu a příliš levné to tam není a pokud se to ještě objednává tak doprava také asi něco stojí. Pšenice je tam za 6,90 Kč/kg. Já pšenici kupují u soukromých zemědělců kde je to levnější a letos v létě jsem ji koupil za 5,20 Kč/kg. Kupují zásobu přiblížně na celý rok. Nějaké přebytky vajíček pokud jsou občas prodám a tak se mi něco z toho co dám za krmení vrátí a také mám vlastní vajíčka které nemusím kupovat v obchodě.
Suzy, nikde jsem nepsala, že se domnívám, že ji tam držíte. Jen jsem konstatovala, že když slepice není ve svém, tak asi bude ve stresu. Přeci jen někde žila a najednou se octla v neznámém prostředí. To snad je zátěž pro každého tvora!
No podle mne ji ani ti lidé neměli dlouho, protože je to jasná kuřice. Podle mne ji museli koupit nedávno, možná v říjnu v listopadu, takže ani u nich nebyla ještě moc zabydlená. Já jsem o tom napřed nechtěla psát, ale ono to není poprvé, co se mi tady z ničeho nic přistála slepička. Tahle je už druhá a první se tady objevila na jaře. Byla to také mladá kuřice a ta byla celá bílá, s černým ocasem a viděla jsem ji pobíhat po zahradě. Jenomže v tu dobu já mám své slepice zavřené, aby mi nevyhrabaly semínka a tak jsem se také chvíli snažila tu bílou chytit, ale bylo to samé. Nechtěla se nechat chytit. V té době jsem neměla tolik času jako teď, tak jsem to nechala plavat. Pak jsem ji k večeru už nikde neviděla, tak jsem si myslela, že přelétla zase tam, odkud přiletěla. No a asi za dva dny koukám a před barákem za stromem vidím něco bílého, tak jsem se šla podívat a ona tam ležela a měla utrženou hlavu. Bylo mi jí strašně líto a měla jsem na sebe vztek, že jsem se víc nesnažila, abych ji chytila. Tak proto už jsem nechtěla, abych našla mrtvou i tuhle. Proč vždycky přilétnou na mou zahradu, to teda fakt nevím. Vedle je soused a má také zahradu a ten teda díry v plotě má . Já díry v plotě nemám, protože moje pejsice mi mizela a chodila se sama promenádovat k Labi a já ji pořád hledala jako pátračka a už mne to štvalo. Tak jsem prolezla celý plot a všechny díry zabednila a pejsice má utrum a já klid.
A ještě jak je vidět na fotkách, tak já z druhé strany sousedím se skladem a hangárama a tam teda slepice nepěstují, tak fakt nevím odkud se tady vzala.
Slepicí to asi táhne k jiným slepicím nebo tam kde vidí, že může něco sezobat a snadno si zahrabat.
Vypadají každá trochu jinak. Nejsou nakonec ty slepičky dvě? Ta první má bělejší krk. I kroužek má každá na jiné noze. Pokud není fotka otočená.
Ne, opravdu je to jedna a ta samá a kroužek má pořád na stejné nožce. To bych jí sundat nedokázala a není proč. Asi je to kvalitou fotky, ta z dálky se mi dělala dost špatně, pršelo a slepička nepostála a nechtěla pózovat. Mám ještě jiné fotky, ale tam je úplně rozmazaná. Pak mne napadlo na foťáku použít ten "Zoom", já nejsem nijak zručný fotograf a ani všechny funkce mého fotoaparátu neznám a neumím používat. Ale slepičku mám opravdu jen tu jednu, teda kromě těch mých dvou.
Ten kroužek má na pravé nožce. Teď jsem se byla podívat. Ani nevím co to znamená, moje slepice žádný kroužek nikdy neměly. A sousedky slepice ho také nemají.
Tak si chovatel značí, které slepice jsou z kterého roku a od koho. Mívali jsme kolem dvaceti a často i malá kuřátka. Věděli jsme, jaká barva kroužku co znamená. U vzácnějších to bude hliníkový plíšek s více vyraženými údaji.
Mona, děkuji. Kouknu na ně. A také díky Lišce a i Vám za vysvětlení těch kroužků. To se teda divím, že ten člověk tu slepičku nehledá. Asi nebyla levná.
Tak Mono, je to ona. Je to ta vlaška stříbrokrká stoprocentně. Viděla jsem to video, kde se procházejí a je úplně stejná. A i podle popisu charakteru té slepičky. Doslova tam píší, že se jedná o lehké plemeno, které potřebuje vyšší oplocení, protože je temperamentní a ráda přelétává. Nepěstuje se pro maso a ani pro kuřátka, ale hlavně pro snášku. Tak to s ní budu mít starosti, protože ta mi bude přelétávat pořád, až je zavřu do ohrady, tak ta ten plot přeletí. Ještě jí s kamarádkou zkusím chytit a zastřihnout i to druhé křídlo. Evidentně jí k létání stačí jenom jedno, protože jí zastřihli jenom jedno křídlo.
Nevím,proč tady furt řešíte slepicu...Nalejte jí do misky slivovicu nebo rum a až se napije ,tak usne a můžete si s ňou dělat co chcete,třeba ju darovat potřebným sousedům,ti už si s ňou poradí.
Aby vám nepřelétla, zastřihněte jí jedno křídlo. Znamená to znovu chytit, mít nachystané dobré nůžky, vzít ji mezi kolena, prohmatat křídlo, kde má kost a svaly, a zakrátit jí ty letky.
Majitel ji asi hledal a po pár dnech ji odepsal, že ji nejspíš něco uneslo.
Liško, ale asi 5x jsem už napsala, že už jedno zastřižené křídlo má a že stejně létá. Proto jí budu muset asi zastřihnout i to druhé. Prostě klidně létá i s tím jedním křídlem a druhým docela dost ustřiženým. To právě vidím, když křídla roztáhne. Ona samozřejmě nelétá rovně vzduchem jako pták, ale vylétne ze země nahoru a to jí úplně stačí k tomu, aby přelétla plot, nebo postupně takto vyskákala tam, kam si to namíří. I na ten vysoký smrk. A Mona se trefila a našla mi to plemeno a podle toho, co se o tomto plemenu píše, tak to bude dělat asi pořád, protože se chce procházet. To se mám na co těšit.
Možná to tu slepici táhne zpět tam odkud přišla nebo tam kde je nyní se ji to příliš nelíbí a proto se snaží dostat ven přelítnutím plotu. Do slepičího mozku nevidíme a tak těžko říct co některé k lítání a utíkání vede.
72mona: To, že tam pořád je nemusí znamenat, že se ji určitě nechce pryč, ale možná pouze to, že se ji prozatím nepovedlo utéct. To klidně mohla zůstát tam odkud přišla a nemusela odtamtud utíkat. Nevíme proč zkouší lítát a co se ji v hlavě honí.
Hlavicko, já si myslím, že tam kde byla, ji právě měli normálně v ohradě pro slepice. No a to se zrovna téhle aktivní slepičce nelíbilo a tak si vyletěla poohlédnout se po jiném "bydle". No a přistála mi tady na zahradě, kde se jí evidentně líbí, jinak by putovala dál, protože ji nemám přivázanou za nožku a kolem dokola je plot, který by s přehledem přeletěla. A slepice není pes, aby se podhrabávala, pro ni je jednodužší roztáhnou křídla a frnk...
Přelítnout plot slepice samozřejmě může, hlavně když je to nějaká která k lítání nemá příliš daleko. Slepice jsou ale také docela dost hrabavé a tak pokud někde vidí, že se tam dá docela snadno hrabat tak to neváhá využít a to může být třeba i někde u plotu kde vyhrabe důlek a když pak zjistí, že se to dá využít i k podlezení tak asi také nebude váhat a využije to.
Ani ve snu by mne nenapadlo slepičku ožírat. Pořád chodí večer do toho altánu na stejné místo. Já čekám až je úplná tma a pak pro ni opatrně jdu. Ale nesmím rozsvítit na verandě, protože z verandy jde okny světlo do toho altánu a slepička vidí a začne prchat. To se mi už předevčírem stalo a pak jsem měla problém, protože utekla do zahrady. Tam jsem ji nehonila, bylo by to zbytečné, jen bych ji ještě víc vyděsila. Naštěstí jsem si předem odklopila stříšku u toho snášedla a ona za si tam za chvilku smama vylétla a vlezla dovnitř. Ale bála jsem se, aby zase nevylezla. Tak jsem potmě, v té zimě stála a čekala docela dlouhou dobu, až se uvelebí, abych se mohla přiblížit a honem tu stříšku zase zaklopit. Zula jsem si pantofle a plížila se tam v ponožkách, aby mne neslyšela, je strašně ostražitá. Jen tak tak se mi to povedlo. Ponožky mokré a nohy mne zábly. Tak teď už dávám bacha a na verandě nerozsvěcuji a jdu tam potmě. Ale těším se, až to nebudu už muset dělat, jsou to fakt nervy. "Potvora" jedna. Schválně jsem vyfotila ten kurníček a to místo v altánu, kam na noc chodí. v altánu mám nepořádek, na zimu tam nacpu co se dá, i kolo tam mám. Teď sedí na té desce nahoře, dal jsem dneska pryč kachle, aby jí to nestudilo do zadku a dříve usnula. Tam je vzadu vidět i ten druhý kurníček, kam chodí spát ty mé zrzky.
Koukám, že tam má i šampáňo. Dobré místo si vybrala. Asi bych všechno kryla kartonama a igelitem, kolo určitě, aby to nepodělala. Na desce se jí blbě sedí, Nějakou lištu, hranolek nebo násadu z nářadí by to chtělo nějak nad tu lavici připevnit nebo zajistit na dvou cihlách...
Já mám tuhle diskuzy jak večerníček před spaním ))je to jak příběh na pokračování a oběma fandím
To s tím koutem jsem už tu radil, ale suzymon asi není až tak šikovná (prosím nebrat to jako urážku) aby to dokázala, protože to odmítla. Podle fotek vypadá, že ta její slepička už asi není nějaké malé kuřátko které by ty starši slepicxe mohly ublížit až k smrti. Pokud je bude chtít zkamarádit a naučit ji chodit do společného kurníku tak se to asi neobejde bez toho aniž by tu novou do toho kurníku vždy navečer zahnala nebo ji chytla a tam zanesla a kurník přes noc zavřela. Bude to pro ní ze začátku trochu kruté, ale s časem si na sebe zvyknou a bude klid. V noci po tmě se budou slepice chtít vyspat a nebude se jim příliš chtít mezi sebou hašteřit.
Tak odpovím všem najednou. Dneska jsem měla fofr. Teda né kvůli slepicím, ale musela jsem něco urgentně dodělat. Slepice jsem ale i tak sledovala a mám nové fotky. Vyhověla jsem lišce a dala včera Hanzelce, (tak teď té cestovatelce říkám, ale zatím na to neslyší) , tak jsem jí teda dala do altánu tyčku, aby se jí dobře sedělo. Hanzelce se to líbí, ale ne mně. Když totiž seděla na té desce, tak neměla takový rozhled kolem sebe a já se k ní mohla lépe zezadu přišourat a lapit ji. Teď mne ta potvora z té tyčky vidí, zbystří a už je odchyt horší. Ale zatím jsem ji vždy lapla.
Co se týče toho zahánění do kouta, to je prostě u mne nemožné. Zahrada má těch koutů a zákrut hodně a to bychom mohly obě dvě začít běhat ráno a večer bychom ještě pořád běhaly.
Třeba zrovna kolem dokola toho altánu. Copak můžu slepicí nařídit, do kterého kouta má běžet? A i kdyby tam někam doběhla, tak ona si tam přece nesedne na zadek a nebude čekat, až ji lapnu. Jakmile se přiblížím, bude pádit jinam. To je vidět, že ti, co mi radí nahnat slepici do kouta, to ještě sami nezkoušeli. A vůbec není pravda, že večer se slepice sbírají jako houby. Asi nějaké staré a zvyklé na hospodáře, tak sedí jako pecky, ale tahle je prostě temperamentní a nechce se dát chytit, ani nikam nahánět. A šikovná jsem, to se nebojte. Ale nebudu tu chuděru stresovat nějakým pronásledováním, když chci, aby se zklidnila a zvykla si na mne Kdybych neměla ten pitomý altán rovnou před tou mou zasklenou verandou, tak už ji nechám spát tam. Ale problém je to světlo. To si tady ještě rozbiju doma čumes, když nemohu ani rozsvítit, abych mohla jít do kuchyně a na záchod. Jakmile bliknu světlem, tak vidím, jak natáhne krk a už se začne rozhlížet, co se bude dít. Posílám foto jak už se zkamarádila i s tím pávem a jak sedí na bidýlku v altánu.
Suzy...Takhle dlouho jsem se opravdu nenasmála , jste skvělá, mohla byste tento příběh poslat například do nějakého časopisu. Je to úžasnéééé
Obzvláště v mé smuteční době...
Wamp, na Vás jsem dneska dlouho při práci myslela a přemýšlela jak Vám to napsat. Dneska to nebylo možné, omlouvám se, ale nebojte, já se ozvu. A jsem moc ráda, že jsem Vás trochu pobavila.
Chytat slepice zahnáním do kouta jsem už nejednou zkoušel a není to až takový nepřekonatelný problém. Problém je spíše v tom když si někdo myslí, že to tak nepůjde aniž by to zkusil. Je vidět, že ani není příliš zájem aby ta Hanzelka začala večer chodit do kurníku s ostatními slepicemi když se už s ními skamarádila když se ji dělá pohodli v altánu aby se ji tam dobře sedělo a zvykla si tam sedávat a také se ani doma nesvítí aby ji to nerušilo. Zajímalo by mne co ale když někdy začne v noci mrznout. To ji tam v tom altánu bude suzymon topit a nebo ji tam nechá zmrznout?
Vy jeden hlavičko, vždyť já pořád píšu kolem dokola, že Hanzelka tam prostě navečer jde a usadí se ke "spánku". Ty druhé dvě jdou normálka do kurníku a tahle si vybrala za kurník ten altán. No a já pak čekám až usne, abych ji rafla a odnesla do toho kurníčku. Nikdy nespí v tom altánu až do rána, protože ji každý večer lapnu a za neustálého domlouvání ji nesu přes celou zahradu do toho kurníčku a tam ji zavřu a ráno ji normálně otevřu dvířka. Takže si ta princezna chrní pěkně v "teple". Jenomže je problém v tom, že ona teda nespí tvrdě a je neustále ve střehu, takže to přenášení je dost problematické. A kvůli tomu vlastně vznikla i tato otázka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.