Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Údržba nano akvaria

Od: iojhfjjfyhjhjyj odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chci se zeptat. Mám doma cca už 2 měsíce nano akvárium (ryby mají něco málo přes 10l k dispozici) něco malého, co mi zkrášlí prostě stůl v pokojíčku. Ve zverimexu mi doporučili koupit do takovýchto akvárií nenáročné ryby ne moc ve velkém počtu, proto jsem si koupila 5 pavích oček. Bohužel nevim proč, ale vždycky mi umřou samečci a dokonce jedna samička už taky umřela. Je pravda, že info ohledně chovu ryb se dočítám pouze na netu a každý tvrdí něco jiného, jak se starat o akvárium. Když je dno moc od jídla a hovínek.. i filtr když už sotva saje špínu, vezmu celé akvárium a přečistím ho, přičemž si nechám polovinu původní vody bokem a naliju ji zpět i s odstátou druhou polovinou vody.. přidám trochu takového toho roztoku který upravuje vodu aby byla vhodná pro rybky. Počkám cca 8-12 hodin, dokud voda nebude přefiltrovaná a celkově než se mi bude zdát vhodná, že rybky tam mohu hodit zpět.. není třeba chyba v tom, že rybky dávám moc brzo do vyčištěného akvária? Mám tam dva druhy rostlin, jednu vyšší, která je rozdělena na dva kousky a potom takový koberec, který roste relativně rychle. Rostlinám se daří a dvěma gupkám od začátku taky. Jediný problém nastává ještě se zelenými řasami. Proto jsem si pořídila ancitruse a ten to dokonale čistí. Krmím je vločkovým krmením.

Prosím poradíte mi, co dělám špatně? Opravdu bych chtěla, aby mi paví očka vydržela v tom akváriu co nejdéle.. je mi pak líto každé rybky, která uhyne.

Nebo bude lepší koupit neonky? Opravdu nevím.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Živorodky vůbec nejsou vhodné do nanoakvária. Hodně znečišťujou vodu. A když koukám na ten masakr, co s nimi provádíte, tak je zázrak, že ještě některá žije...

ahojjatadyjsem
hodnocení

Nemusíte hned psát, že s nimi provádím masakr. Chci od Vás poradit a ne že mi tady budete psát, jak jsem špatný akvarista. Jak jsem psala, nemám s tím moc zkušeností a všude se píše něco jiného, proto se ptám tady. Pokud se tedy gupky nehodí do nanoakvárií, jaké ryby byste mi prosím doporučil?

re4zon
Je to masakr. Vsude? Mozna tak na zpravodajskych webech, kam dneska prispiva kazdy trouba stylem "kupte diteti jakekoliv akvarium". Naopak vsude, kde o tom neco vedi vam reknou, ze 10l akvarium neni prakticky pro zadne ryby. To je jak nacpat kocku do krabice a divit se, ze ji tam neni dobre. Prodavace v akvaristice neposlouchat (az na vyjimky, ale tech je malo). Z 10l akvarka si udelejte dekoraci a pro ryby kupte 40l+ a s tim zacnete.

jofa*
hodnocení

1x

S 10 l akvariem se budete trápit věčně. Dochází poměrně brzy ke změně vody a s tím spojené problémy. Do takového akvaria si dejte razborku trpasličí a razboru bornejskou. Tak 5+5. Filtr malý kompaktní s molitanem uvnitř a čeřící vodu u hladiny. Detrit bude téměř nulový a starost o dno téměř odpadne. Nešťourat se v tom každý den a krmit špetku mezi prsty jednou denně. Filtr bude víceméně pro proudění vody a filtrovat nebude mít co, takže čištění jednou za měsíc i více stačí. Vodu vyměnit část 2-3 litry za týden. Vodu 23-24 °C.

hodnocení

0x

Nano AQ je těžká disciplína. Každou údržbou velice rozhasíte vodu. Doporučuji měnit max 50%, nikdy ne celý obsah. Takže ubat 3-5L vody a přidat to samé v odstáté vodě. Filtr se nečistí, pouze vymáchá v původní vodě, kterou vyhazujete. Ryby nepřelovujte!

ahojjatadyjsem
hodnocení

Však jsem psala, že polovinu si nechám a polovinu doliju odstátou vodu. To také dělám, že filtr vymáchám v původní vodě, kterou pak vyleju do odpadu. Přesně takhle jsem to psala jak píšete teď vy :D

Ryby nepřelovovat? To mám ty kamínky od špíny jen rozvířit do vody at se o to postará filtr?

Pokud chcete kamínky vyčistit, tak je nechtejte kde jsou a odsajte vodu hadicí a u toho můžete odsát i kal z kamínků. Nemůžete kamínky vždy vyjmout, vydrbat a vrátit. I na nich jsou bakterie, které čistí vodu.

ahojjatadyjsem
hodnocení

Dobře, děkuji za radu :)

72mona
hodnocení

0x
Akvárium má běžet jako celek bez větších zásahů. To znamená nepřekopávat ho každou chvilku. Bohužel čím menší akvárium, tím horší udržení rovnováhy. A tu narušujete dalším a dalším zásahem. Já se řídila při založení nano akvária návodem přímo od dennerle. Mám ale obsah 30 l a už pár let jede bez problémů. Jen se mi rozpadla řasokoule a ta potom porostla vše, takže je to zelená džungle.
Problém u vás nebude s rybkami (i když ty že zveráku vydrží málo), ale v tom, jak vám akvárium funguje jako celek. Odkalovat místo kompletního překopání, filtr proplachovat ve vodě odebrané z akvárka, nepřekrmovat... M.
doplněno 23.12.20 13:50: Nechte pořádně akvárium zaběhnout, rybky zatím nedokupujte. I akvárko pouze s rostlinami a dekorací je pěkné. A až časem uvidíte, že vše běží jak má, zkuste dokoupit rybičky. Bohužel si myslím, že právě kvůli malému akváriu nebudou nikdy spokojené. A rybka, která se stresuje, dlouho nevydrží.
Řasokoule je jen taková "hračka" na efekt, aby se nerozpadla, musíte si s ní hrát;)
ahojjatadyjsem
hodnocení

Super, děkuju Vám moc a určitě to zkusím. Jinak se chci zeptat ještě, jestli si teda můžu nechat ty paví oka, nebo se spíš zaměřit na jiné rybky? Jinak ohledně těch rostlinek, vyplatí se kupovat tu řasokouli? Mám si ji tám pořídit?

ahojjatadyjsem
23.12.20 13:03
hodnocení

*srdce*

futra
hodnocení

0x

Normálně se počítá na 1 cm rybičky jeden litr vody.Takto malá akvárka se používají např. na jednu bettu.Pokud chcete vyčistit ,tak já třeba mám takový mechanický odsavač kterým prošmejdím dno a vysaju částečně nečistoty i s třetinou vody.Tu pak doplním vodou čistou odstátou kohoutkovou.Jak teplou vodu tam běžně mají?

ahojjatadyjsem
hodnocení

Budu si muset pořídit nějaký ten odsavač no.. jinak rybky tam mají vždy kolem 23-25 stupňů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]