Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat. Mám doma cca už 2 měsíce nano akvárium (ryby mají něco málo přes 10l k dispozici) něco malého, co mi zkrášlí prostě stůl v pokojíčku. Ve zverimexu mi doporučili koupit do takovýchto akvárií nenáročné ryby ne moc ve velkém počtu, proto jsem si koupila 5 pavích oček. Bohužel nevim proč, ale vždycky mi umřou samečci a dokonce jedna samička už taky umřela. Je pravda, že info ohledně chovu ryb se dočítám pouze na netu a každý tvrdí něco jiného, jak se starat o akvárium. Když je dno moc od jídla a hovínek.. i filtr když už sotva saje špínu, vezmu celé akvárium a přečistím ho, přičemž si nechám polovinu původní vody bokem a naliju ji zpět i s odstátou druhou polovinou vody.. přidám trochu takového toho roztoku který upravuje vodu aby byla vhodná pro rybky. Počkám cca 8-12 hodin, dokud voda nebude přefiltrovaná a celkově než se mi bude zdát vhodná, že rybky tam mohu hodit zpět.. není třeba chyba v tom, že rybky dávám moc brzo do vyčištěného akvária? Mám tam dva druhy rostlin, jednu vyšší, která je rozdělena na dva kousky a potom takový koberec, který roste relativně rychle. Rostlinám se daří a dvěma gupkám od začátku taky. Jediný problém nastává ještě se zelenými řasami. Proto jsem si pořídila ancitruse a ten to dokonale čistí. Krmím je vločkovým krmením.
Prosím poradíte mi, co dělám špatně? Opravdu bych chtěla, aby mi paví očka vydržela v tom akváriu co nejdéle.. je mi pak líto každé rybky, která uhyne.
Nebo bude lepší koupit neonky? Opravdu nevím.
Živorodky vůbec nejsou vhodné do nanoakvária. Hodně znečišťujou vodu. A když koukám na ten masakr, co s nimi provádíte, tak je zázrak, že ještě některá žije...
Nemusíte hned psát, že s nimi provádím masakr. Chci od Vás poradit a ne že mi tady budete psát, jak jsem špatný akvarista. Jak jsem psala, nemám s tím moc zkušeností a všude se píše něco jiného, proto se ptám tady. Pokud se tedy gupky nehodí do nanoakvárií, jaké ryby byste mi prosím doporučil?
S 10 l akvariem se budete trápit věčně. Dochází poměrně brzy ke změně vody a s tím spojené problémy. Do takového akvaria si dejte razborku trpasličí a razboru bornejskou. Tak 5+5. Filtr malý kompaktní s molitanem uvnitř a čeřící vodu u hladiny. Detrit bude téměř nulový a starost o dno téměř odpadne. Nešťourat se v tom každý den a krmit špetku mezi prsty jednou denně. Filtr bude víceméně pro proudění vody a filtrovat nebude mít co, takže čištění jednou za měsíc i více stačí. Vodu vyměnit část 2-3 litry za týden. Vodu 23-24 °C.
Nano AQ je těžká disciplína. Každou údržbou velice rozhasíte vodu. Doporučuji měnit max 50%, nikdy ne celý obsah. Takže ubat 3-5L vody a přidat to samé v odstáté vodě. Filtr se nečistí, pouze vymáchá v původní vodě, kterou vyhazujete. Ryby nepřelovujte!
Však jsem psala, že polovinu si nechám a polovinu doliju odstátou vodu. To také dělám, že filtr vymáchám v původní vodě, kterou pak vyleju do odpadu. Přesně takhle jsem to psala jak píšete teď vy :D
Ryby nepřelovovat? To mám ty kamínky od špíny jen rozvířit do vody at se o to postará filtr?
Normálně se počítá na 1 cm rybičky jeden litr vody.Takto malá akvárka se používají např. na jednu bettu.Pokud chcete vyčistit ,tak já třeba mám takový mechanický odsavač kterým prošmejdím dno a vysaju částečně nečistoty i s třetinou vody.Tu pak doplním vodou čistou odstátou kohoutkovou.Jak teplou vodu tam běžně mají?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.