Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akvárium, voda, pH, tvrdost

Od: abe odpovědí: 4 změna:
Dobrý den, tato otázka je mířená ke zkušeným akvaristům.
Mám v plánu pořídit si akvárium a odpověd na všechny problémy jsem získal, ale objevil se největší problém a tím je voda.
V našem domě máme 2 přívody vody:
1) Vodovodní pitná voda, která je ale ohromně tvrdá a pH také úplně v pořádku nemá.
2) Voda ze studny, která se používá k mytí, praní atd. Tato voda má pH přibližně 7 a není příliš tvrdá - pro akvárium, které plánuji mi takto tvrdá voda stačí. Avšak voda ze studny je plná dusičnanů a dalších škodlivých látek.
Chci se vás zeptat jak tento problém vyřešit a která varianta by byla cenově i pro celkocé zdraví akvária nejlepší.
Předem děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud jste zavrhnul revezní osmosu, která "z každé" vody udělá naprosto čistou pak bych volil vodovodní. Je nejvíce stálá a bezpečná. Je divné, že voda ze studny je měkčí. Čekal bych, že bude stejná popř tvrdší (kdyby vodovodní byla povrchová).

Osobně používám vodu dešťovou celý rok. Máme jímku na 10m3 dešťovky, takže se jí snažím vždy část nechat pro AQ. Do ní přímíchám 10% vodovodní, která je ultra tvrdá.

Ohromně tvrdá voda se mi pro AQ neosvědčila. Po roce byl všude vodní kámen a pro rostlinné AQ by to byla velmi špatná volba. Ne že by to nešlo, ale moc rostlin extra tvrdou nemá ráda.

jofa*
hodnocení

0x

Pokud se nechcete specializovat na nějaký náročný chov a hlavně odchov určitých ryb, tak bych to neřešil a natočil vodu z vodovodu. Čemu se bude ve vaší nádrži dařit či nedařit, získate především zkušenostmi a často i systémem, pokus omyl. Tomu se žádný akvarista nevyhne. Samozřejmě jde jednotlivostem pomoci a nebo zabránit, ale ani tím nezajistíte, aby to ve výsledku bylo naprosto ideální. Rovněž mám tvrdou vodu, ph neutrální a neměl jsem za desetiletí co mám akvaria většího problému. Takový základ po letech zkušeností beru: Větší akvárium a to 200 l a více, ryb spíše méně, filtr vnější, rostliny se vyselektují časem samy které jdou či nejdou. Vodu měním v dlouhém časovém odstupu a jen částečně. Teplotu cca 23-24°C. Ryby mi nehynou, rostlinám se daří (některým se nedařilo ačkoliv jsem se snažil), voda průzračná, krmím velmi málo. Odchoval jsem přes tisíc skalárů, což je výhoda tvrdé vody. Jiné ambice nemám, protože tam je to již otázka specializace a tak daleko nejdu. Ale jako základ opravdu beru velké akvarium s objemem vody min 200 l a více.Malá akvária ale taky fungují. Toť z mých zkušeností za 55 let co mám postupně od 15 let různá akvária + technická zařízení.

abe
hodnocení

Děkuji za odpověď,
Reverzní osmózu jsem nezavrhnul a také o ní přemýšlím. Jestli říkáte, že je to ideální, tak bych tuto možnost nejspíše zvolil.
RO není ideální, je to poměrně drahé. Spousta vody přijde nazmar. Tady je důležitý objem AQ. Já mám 500L, to už je na RO moc. 100L AQ pohoda, ale i tak bude potřeba po roce koupit membránu novou, s tím počítejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]