Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes vhodný do bytu k dětem

Od: veronika* odpovědí: 35 změna:

Dobrý den,
nevím, zda to sem úplně patří, ale zkusím to. Má sestra by ráda pořídila dcerce (7 let) pejska. Nějaké menší plemeno, vhodné do bytu, aby nebylo náročné na čas a bylo přátelské k dětem, zkrátka psí kamarád. :) Mají malý dvoreček, ale opravdu malý, takže velký pes by tam byl chudák. Mohli byste mi prosím poradit nějakou vhodnou rasu do bytu, k malé slečně? Byt má schody do prvního patra, takže i nějakého pejska, kterému nevadí chůze po schodech z hlediska vývoje apod.
Mockrát děkuji za tipy, pěkný den, Veronika

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

7x

Zdravím. Nepotěším vás. To jediné, bez čeho se pes, který nemá být na obtíž ale pro radost, neobejde, je čas; a to maximum času. Na výchovu (ne na výcvik), na hry (ne jen vyvenčení pro vyprázdnění se), na pravidelnou péči. Stále je mezi lidmi názor, že se psi dělí na ty vhodné do bytu a na ty na ven. Není to tak. Pes patří k člověku. K tomu je po dlouhá desetiletí šlechtěn. Tedy platí, že pes má žít po boku svého člověka. Je-li člověk právě doma, být s ním doma, jde-li ven, jít s ním ven. Jde-li spát, jít s ním do ložnice na svůj pelíšek spát. Je-li člověk hodně aktivní, zvolí psa "pracovního", chce-li psa jako mazlíčka, vybere mezi plemeny společenskými. (Nejlépe se podívat do encyklopedie psů s krátkým popisem vlastností jednotlivých plemen). Další mýtus je to, že pes potřebuje zahradu, zvlášť velký pes. Ne, nepotřebuje => potřebuje být tam, kde je jeho člověk (jeho lidi), klidně na 10m2. Kdysi jsme uvažovali nad tím, komu dát plánovaná štěňata. A zvolili jsme lidi z paneláku. Protože se stává skoro pravidlem, že se pejsek za rok omrzí, tak se vyhání na zahradu a hotovo. A tam je sám a velmi nešťastný. Zahání své "odstrčení = vyloučení ze smečky", jak umí – štěkáním, vytím, utíkáním, hrabáním, devastováním, zkrátka obtěžuje, a to celé okolí. Žije-li v paneláku, je blíž svému člověku, a ten si ho přeci jen všimne a musí s ním chodit ven. Co se dětí týká. Není psa nevhodného k dětem. Je jen nutné počítat s tím, že dítě je pro psa mládě, které je nutno vychovávat, aby nemohlo přijít k úhoně (z pohledu psa) = aby ho nikdo nenapadl nebo nesežral. Štěňátko je kamarád, ale jak přijde do puberty a dospělosti, změní se ve vychovatele. Vrčením, kousnutím a dalšími signály vede dítě k tomu, aby se nepřibližovalo ke krmícímu se jedinci, aby nebralo nikomu hračku (klacík na louce označkované dominantním psem), aby neodbíhalo daleko od domova..., za to všechno ve světě psů hrozí napadení někým cizím až smrt (tuto informaci si psi nesou v genech). Takže je nutné dítě naučit, jak se chovat vedle psa, jak si s ním hrát, jak s ním komunikovat, jak s ním zacházet, a hlavně => jak porozumět všem jeho signálům. A taky počítat s tím, že pes se "mláděti" nikdy nepodřídí, pokud má jiný názor, než ono. Taky je důležité, zda koupit pejska, nebo fenečku. Psi jsou bojovnější, srdnatější, útočnější, hlučnější, svéhlavější, hravější... a značkují (očurávají hlavně do výšky). A velmi reagují na háravé fenky v okolí. Fenky jsou milejší, přítulnější, poslušnější, jemnější, klidnější, rozvážnější, důraznější... a čurají jako všechny holky. A hárají => podle velikosti a plemene, 1x nebo 2x ročně. A na závěr - pes je ten nejúžasnější tvor na světě. Ida

doplněno 08.12.20 18:21:

@inzinyrka *placni* Ida

Ještě bych dodala - málokterý člověk si zaslouží tak úžasnou bytost, jakou je pes.

veronika*
Dobry den, dekuji za nazor. Myslim, ze je spousta psu, ktere maji panicky kteri se o ne nestaraji... ale tahle rodina by k nim urcite nepatrila. Naopak, mel by se u nich hodne dobre.

lidus*
hodnocení

4x

V panelákovém bytě jsem měla 3 psi, mini jezevčík, krátkosrstý jezevčík standart, šeltie, nemyslím si, že by trpěli jako na vesnici psi na dvoře co nikdy do bytu nesmí a do postele už vůbec ne. Pes není hračka pro dítě, je to zodpovědnost pro dospělého. Naše holky mají čivavu, bez PP, vnučka 10let s ním chodí na cvičák, pejsek má zk. agility, je natěšený a cvičit chce, miluje lidi a všechny psy v okolí. Chyba pro vás jsou schody, ty nejsou vhodné pro žádné plemeno. Čivava je navíc v bytě trochu uštěkaná, ten náš hlásí štěkotem každý pohyb na patře, návštěvu hlasitě vítá. Pes je takový jak si ho vychováte, kamarádka má pitbula ovšem toto je kamarád, mazel, postelový pes, maximálně vám olíže obličej a štěkat jsem ho nikdy neslyšela. Dítěti plyšáka, pes je úvazek na 10 a víc let, něco stojí, chce čas na procházky, není to hračka pro dítě ale závazek pro dospělého.

veronika*
hodnocení

Děkuji za názor, samozřejmě je to zodpovědnost. :) Přemýšleli jsme o maltézáčkovi...

lidus*

psy, víc chyb mi do očí nepraštilo ale jistě tam jsou.

senior

lidus - Jsme na tom stejně, když jsem vložila, tak jsem měla také psi, ale stačila jsem opravit na ypsilon, mám tam také víc chyb - psy vhodné *zed*

veronika*
hodnocení

V pohodě, člověk se občas uklikne :) tady šlo o tu radu a za tu děkuji :)

hodnocení

3x

Prvního pejska jsem dostala k 10. narozeninám. Foxteriéra. Rozhodně jsem ho neměla "na hraní". Sice jsem s ním (téměř) denně chodila do přírody a různé psí hry jako házení klacíků a podobné mu dopřávala, ale veškerou ostatní péči zajišťovala rodina. Byli jsme rodina třígenerační s velikou zahradou. Pes tam sice neběhal kolečka, aby měl pohyb, ale s někým, kdo na zahradě pracoval, si užil své proháněním vrabčáků, kontrolou zajímavého dění za plotem atd. Pes nebyl nikdy sám doma. Považuji si toho, že jsem mohla s pejskem vyrůstat, byl to můj parťák, byl to on, kdo se první dozvídal o mých dětských radostech i trápeních. Myslím, že jsme tehdy jako rodina připravili pro psa dobré prostředí, že s námi všemi prožil dlouhý a šťastný život. Proto si myslím, že 7 let dítěte, malý dvorek a zaměstnaní rodiče nejsou z hlediska psa to nejlepší. Velmi často myslíme na sebe, méně na to zvíře. Ještě nějaký čas počkejte. Mám vnoučata a vím, že v 7 letech ještě nejsou na soustavnější péči o psa "zralá". Cit by byl, ale úkoly, kroužky, kamarádi, výlety, nemoci... tomu zatím dost brání.

veronika*

Děkuji za názor. :) Je fajn vidět věc z úhlu ostatních lidí, kteří něco podobného prožili...

floro*
hodnocení

3x

Jaké plemeno? To je jednoduché. Plemena se dělí do kategorií a vy hledejte z kategorie Společenská plemena, případně pak ze špiců. Každé plemeno bylo vyšlechtěno k nějakému účelu a to se pak zásadně projevuje v jeho povaze. Rozhodně nehledejte plemena (i jak vám radí někteří) jako jsou teriéři a jiná lovecká plemena, jezevčíci, honiči. Bohužel, na toto se velmi zapomíná, vybírají se plemena jen podle vzhledu - jé ten je pěkně barevný, jé ten má pěkné uši, jé ten je roztomiloučký apod.

veronika*

Skvělé, děkuji za tip. :)

hodnocení

2x
Jsou pejsci, které nemůžete nechávat venku,ty je nutné chovat v bytě a většina je vhodná k dětem : čivava, bukdoček, King charles španěl atd. Podívejte se na některé stránky na internetu. Jen je potřeba si uvědomit, že takový pejsek může žít i víc jak 15 let, pravděpodobně jednou zůstane péče na sestře a nemusí to trvat tak dlouho. Když je to malý pejsek, není problém ho po schodech vynést. Ale taky záleží na tom,jakou má pejsek kondici. Mám jezevčíka, už je starší, podědila jsem ho v jeho 7 letech a protože ho nemůžu nosit kvůli páteři, zvykl si do zvýšeného přízemí vyběhnout. Snad to ještě dlouho vydrží. I když , pokud je to rodinný domek, dá se chůze do schodů pro pejska vyřešit bezbariérově. Pejsek je starost, ale hlavně hodně radosti a legace. a dává hodně lásky.
veronika*
hodnocení

Máte pravdu, děkuji za názor. :)

senior
hodnocení

2x

Tady máte malé psy vhodní k dětem a do bytu. Jezevčíka určitě okamžitě vyřadit, ten jako štěně a ke stáru nemá chodit do schodů.

Nezapomeňte, že 7 leté dítě se nebude denodenně starat o pejska, ale všechna péče bude na rodičích. /Vy, nebo sestra/ Pokud máte malou zahrádku a nebudete chodit se psem vícekrát venčit, tak budete mít počůraný, zabobkovaný trávník a rostliny. Ty mohou zahynout, nehledě v létě na hygienu. Než si tam roztáhnete deku, tak musíte uklidit. Ale čivava je menší než kočka, tak by to venčení nemuselo být problém.

Venčení v lednu, v únoru není moc příjemné, dá se ale zvyknout. Ono to jde, ne že by to nešlo, ale musíte být do psů fanda. A odpoledne a večer opět.

Pes má zuby, ožene se a kousne, když se mu něco znelíbí, smrdí, prdí, blinká, je občas nemocný, pouští chlupy, po návratu z vycházky je potřeba umýt packy.

Totiž většinou tahle péče je na ženě, jde o režim, časem to člověk bere jako normál.

Mohu s klidem říci, že já to jako mladší všechno zvládla, protože jsem psy měla ráda, nyní tedy raději kočičky, jsem už starší.

Zde odkaz - blesk.cz/...

čivava - křehký pejsek, pozor na zlomeniny, nechtěné zasednutí, oni se o sebe bojí a jsou velice rychlí, aby se jim neublížilo, bohužel ta jejich křehkost se odráží na psychice, když budete mít smůlu, vytáhnete si psychicky labilního, uštěkaného společníka, potřebuje teplo, fusak v zimě

buldoček - pozor na nachladnutí a rýmy, dost funí, sípe, chrápe /na něj bych neměla nervy *smich*/

j.r. teriér - velice aktivní, v malém bytě a zahrádce nadělá škody, potřebuje pohyb, pohyb, je ale chytrý, a pozor hrabe, je to lovec, na malou zahrádku neeee, mám kamarádku, která z něj byla nešťastná a nakonec ho jenom peskovala a zlobila se na něj, žádná pohoda

Kavalír španěl - na něj musíte být hodný, je urážlivý jako jezevčík, jinak tohoto pejska bych viděla nadějně, pokud není sestra háklivá na úklid a nebude vadit bordýlek ohledně chlupů, má delší srst, tak česat a nebude rád doma sám, on žádný pejsek nechce být v bytě zavřený sám, bojí se, pes má být venku a teprve s příchodem páníčků se bere dovnitř domu, to je můj názor

norforský teriér - neznám osobně, ale píší, že hodně štěká, náročnější na srst, na pohyb, na výchovu

Já bych doporučila ke slečně čivavu, nebo nějakého malého pejska z útulku, ty směsky jsou nejlepší a nejlépe se dají vychovat. Ovšem uvědomit si, že péče a chtění dalšího člena musí vycházet vždycky od rodičů, na nich to všechno, i placení, bude záviset. Zvážit i finanční situaci do budoucna, právěže v dnešní době. Čivava ale není finančně náročná na krmivo, mohla by se naučit i na kočičí wecko. Můžete si ho vzít i do práce pokud podmínky dovolí, a dožívá se až 16 let, je to celkem zdravé plemeno.

doplněno 07.12.20 12:01:

Ať sestra zváží, jestli by se nedal pejsek pořídit k babičcce a dědovi, kteří už jsou v důchodu. Pokud bude děcko ve škole a rodiče v práci, tak pes 8-10 hodin sám doma je týrání, nevím samozřejmě, jak to mají pracovně zařízené a jestli nebude mít pejsek boudu na tom malém dvorku.

veronika*
hodnocení

Děkuji za obsáhlou informaci. :) Babička a dědeček pejska už mají, byl by myslím pouze tady u výše zmíněné rodiny. Myslím, že by mohl být i venku, ale samozřejmě občas bude sám, protože rodiče chodí do práce, dcerka do školy... Vůbec nevím, jak to mají promyšlené, zatím jen sháním informace, ale myslím, že by jí štěně pořídili třeba na prázdniny, aby mohli být co nejvíc s ním... Věřím, že to promyslí dobře, ke spokojenosti dítěte i psa. :) Děkuji.

Doplním toho jorkšírka, asi to záleží na tom štěněti, ale ten náš vůbec nic nezničil. Nic doma neponičil, ani papuče. Venku hrabe a pak je jak prase, tak musí do vany, ale kadí co nejdál od domu, v blízkosti domu ne. Jen trvalo hodně dlouho než se naučil dělat potřebu venku. Od chovatelky byl naučený na plenu, takže i když jsme byli tři hodiny venku, hned jak přišel domů byla plena. Chtělo to hodně vytrvalosti, po prvé se vycural venku po 6 měsíci a dalších pár měsíců trvalo než se naučil pouze ven. Štěně dělá potřebu ihned po probuzení nebo po jídle, to znamenalo vždy ho chytnout a vynést ven. Jinak jorkšír se musí stříhat, ale velká výhoda od ostatních plemen je, že mu napadají žádné chlupy, takže to ušetří spoustu práce. Jinak souhlas, je živý, hravý, chytrý. Pokud se na něho ale křičí, bojí se a od pána se odtahuje a začne ho mít na háku, neposlouchá.

hodnocení

1x
Dřív jsme měli kokra a vždycky, když jsme odcházeli, se díval na ložnici,hlavně, aby byly otevřené dveře a myslím,že dřív, než jsme za sebou zavřeli,tak byl v posteli. Oni psi dost pospávají, i mladí potřebují svůj klid a ten, pokud jsou všichni doma, nemají. Záleží na zvyku a po příchodu z práce nebo ze školy první s ním jít ven, pohrát si a vůbec se mu věnovat. Potom pes v bytě netrpí, naučí se být sám. A držení moči, pokud je pes zdravý, má lepší než mnoho lidí -vidím z vlastní zkušenosti. Jen štěněti je potřeba doma nechat dost věcí na zabavení, počítat s tím, že to zničí. Jako mladá jsem psa nikdy nechtěla, ale okolnosti to zařídily, že ho mám a děti říkají, že mám další vnouče,
veronika*

Podobně to mají moji rodiče. Vždycky jsme psy mívali venku, ale postupem času, když zestárli, vzali je domů, aspoň na noc... No a teď mají naši štěně (už je jí teda přes rok) a je s nimi doma. Byla tak malinká, že by se na dvoře a zahradě na statku těžko uhlídala, takže byla od malička doma a zvykla si na to. Přes den je jak doma, tak venku, naši jsou v důchodu, takže vyhledává společnost a doma být sama nechce... Ale zvykla si, cca po týdnu zvládla nečurat doma, vše se naučila... Dřív jsme si neuměli představit mít psa doma, ale teď už je to jiné, člověk, a asi i pes si zvykne na cokoliv... :)

A nejen pes, ale i člověk si zvykne na ledacos. A jak to pozoruji, podle toho, jak se lidé chovají ke zvířatům, tak se často chovají i k lidem. Jako mladá jsem se vždycky divila tetě - v domku - jak snese mít v kuchyni psa a kočku, ale časem jsem názor přehodnotila a dnes se vůbec nedivím.

ccc*
hodnocení

0x

Do bytu žádný pes není vhodný. To by jsi měl vědět. jen tam trpí. *ua*

martinna*

A dětem-7 let už v ůbec ne. Pes není hračka.

veronika*
hodnocení

Proč by tam měl trpět? Možná jsou pro něj náročnější změny teploty, ale myslím, že spíš záleží na tom, jak si ho vychováte, pak se tomu přizpůsobí. Já nejsem úplným zastáncem psů do bytu, vždycky jsme měli psy venku a měli jsme dva. Když zestárli a zůstal jen jeden, tak jsme ji na noc brali domů. Ale je mi jasné, že je lepší, když se proběhne venku... Nebyl by zavřený doma, mají dvorek, kde by se mohl proběhnout.
Znám ale spoustu majitelů psů, kteří mají psa jen doma a může s nimi i do postele... A dokonce znám takové, kteří si do panelákového bytu pořídili velkého psa... To už mi přijde trošku ujetý, ale jsou takoví... A pes rozhodně nespokojeně nevypadá... Pak je otázkou spíš to, jestli je to pes na hlídání a nebo gaučový povaleč... ale to už je otázka jiná...

berger*
"Do bytu žádný pes není vhodný. To by jsi měl vědět. jen tam trpí " - špatně. Jsou psi,kteří v bytě být potřebují. Záleží samozřejmě i na dalších věcech,přístupu majitele... Namátkou Pekingský palácový psík.

Vidíte, a já lituju psy, kteří jsou venku stále v kotci nebo uvázaní u boudy , jen třeba jednou denně s nimi někdo z milosti jde na chvíli ven. No, nemá se líp pes domácí, který je část dne opravdu s někým, někdo na něj promluví, pohraje si s ním? Pes potřebuje společnost , stejně jako většina lidí potřebuje mít s kým promluvit.

hodnocení

0x
Pes není hračka pro děti. Za 14 dní už bude ohraná a bude jen na obtíž. Mám jorkšíra, ale jsme pořád venku, i 5x7x denně. V létě pořád na zahradě s námi. Pes potřebuje pohyb a běhat, do lesa atdale, potřebuje parťáka k sobě,ktery ho něco naučí a bude ho poslouchat. Taky jsou to výdaje za veterinu, které brzo převýší kupní cenu psa. Pes nakonec zůstane mamince, protože dítě se nabaží, maminka na psa nebude mít čas, takže pes nakonec skončí prinejlepsim v útulku, v horším případě někde uvázaný. Anebo v jiné domácnosti, kde si nezvykne. Počítejte 15let plus 7, to už bude vaší dceři tolik, bude třeba studovat, nebude doma a pes bude chudák. Sousedka se opičila po mně, koupila synovi 9 let taky jorkšíra a ten kluk s ním byl párkrát venku. Asi dva týdny. Chodí ven s kamarádkou, ale nikdy si ho už ven nevzal. Ona je sama, chodí do práce a pes furt doma a co jí napadlo? Koupit ještě jednoho, aby nebyl sám. Teď má dva jorkšíry a ven se dostanou akorát na balkon, curaji a kadi doma na plenu, jsou chudáci, jak slepice v kleci. Nevím proč to udělala, už předtím měla psala bylo to to samé. Pak ho dala otci, ten umřel a pes skončil kdo ví kde.
veronika*

Děkuji za názor. Chápu, ale my bychom psa do útulku opravdu nedali. Výběh mít doma bude, spíš jde o režim, aby vydržel, než se všichni vrátí z práce a ze školy... Ale to má snad spousta lidí psy doma samotné, když jsou v práci...

xenofob
hodnocení

0x

do paneláku se hodí PLYŠOVÝ PES

každý jiný pes v malém bytě trpí, protože nemá dostatek pohybu a dostatek podnětů k tomu aby časem neotupěl

chov zvířat je pro vyvíjející se děti prospěšný, protože jsou pak citlivější , doporučuji 2 džungarské křečíky, velkou klec s kolotočem a dlouhou prolézačkou

veronika*

Nebydlí v paneláku. :) Jet o rodinný domek s malým dvorečkem.

hodnocení

0x

Odchovala jsem několik psů, ale můj poslední ruský barevný boloňáček je ten nejhodnější pes, jakého jsem kdy měla, nechá si od dětí líbit všechno, podotýkám, že já žádné děti nemám, nezná je,a le vidím to když se k němu rozběhnout děti na ulcii, v domě., prostě nikdy se neožene, vše si nechá líbit.

veronika*

Děkuji za tip :)

solo
hodnocení

0x
Francouzky buldoček a Mops nejsou zrovna vhodní, trpí hodně zdravotním problémům a za to lidi dávají i 70 000. Mám Francouzského a už jsme za něho dali 40 000. Tito dva nejvíce trpí na nemoce, a mají často nějaké operace.
Proto, doporučuji yorkšíra, čivavu, kokršpaněla, jezevčíka, foxteriér, pražský krysařík, Pomerian White, čínský naháč, maltzáčka, bišonek nebo griffonek. :)
veronika*

Děkuji za přínosný tip. :)

dusger*
hodnocení

0x

O rasách už tu bylo napsáno dost, jen přidám, že je dobré vybírat z hnízdečka klidnější štěňátko, dá se to poznat. Ze své vlastní i zprostředkované zkušenosti vím, že skoro každý, i velký, pes, pokud dostane dostatek prostoru na vybití energie, po zbytek dne klidně dokáže ležet a spát i v malém bytě. Jistě podle temperamentu psa, někteří ale musí běhat spoustu hodin a to denně. Pejsek, aby byl spokojený (a sním jeho pánové), by měl dostat nějakou výchovu. Mám velké pochybnosti, zda ho dokáže vycvičit sedmileté dítě. Pak to bude na jeho rodičích, pokud se nedokážou každý den správně věnovat psovi, ať na něj raději zapomenou. Nebo pak pořídit, pokud se vůbec dá koupit, už hotového psa.

veronika*

Dobrý den, samozřejmě by veškerá výchova nebyla na sedmileté holčičce, rodiče by se určitě podíleli. ;) Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]