Nejste přihlášen/a.
Na jaře bychom si chtěli pořídit štěně nějakého menšího pejska. Máme rodinný domek s dvorkem a zahradou. Synovi jsou 4 roky. Měla by to být rasa, která je vhodná k dětem, především. Odjakživa se mi líbí bígl. Je tato rasa vhodná k malým dětem? A nebo můžete ze zkušeností doporučit jinou vhodnou rasu. Moc fajn jsou ohaři, akorát trošku velcí, jak říká manžel.
Znám víc lidí, kteří mají bígla. Zdají se mi dost neposlušní a taky divocí - podle mě potřebují hodně pohybu, denně se vylítat, dvorek a zahrada nemusí stačit. K dítěti bych vzala něco klidnějšího.
Chtělo by se mi napsat, ať si zadáte do vyhledávače bígl a vyklikáte si úplně vše o této rase. Ale obávám se, že ty charakteristiky píšou takoví milovníci určité rasy, že se tam zápory nedovíte V první řadě bígl je smečkový, lovecký pes, určený ke štvanicím. Měl by mít svoji hlavu, být divoký, pohyblivý beze strachu. Jenže je hezounký a tak přišel ze psí smečky a z lesa na vodítko.
Ještě jsem neviděla bígla bez vodítka. Jsou všichni uvázaní, protože jsou neposlušní a fakt mají svou hlavu a při první příležitosti jsou v čudu, nedej bože pod autem. Jsou nešťastní, že nemohou štvát zvěř a lítat s kamarádama a tak vymýšlejí lumpárny v panelácích nebo na zahradě u domku. Jsou neposlušní, neschopní výcviku, protože je to proti přirozenosti jejich rasy.
Jsou kouzelní, krásní a dělají to, k čemu byli vyšlechtěni. Koukněte raději do atlasu a pohledejte si něco malého ze společenských ras. Nějakého pejska bytelnější konstrukce, protože přece jen máte malé dítě s medvídkovskými tlapkami. A taky je to otázka peněz. Vyberete-li si pejska s průkazem původu, bude dražší a pak svod, bonitace a výstavy, ale peníze se vám, bude-li podle standardu, vrátí několikanásobně. Bez papírů vyjde levněji.:D Přeji vám, ať si vyberete a dostanete báječného pejska, kterého budete milovat tak, jako on vás.
Zadejte do vyhledávače Psí web a koukněte, kolik je malých psů vč.chovatelských stanic a také kolik je bezva rad.
Zdravim,
bigl svou hlavu bezesporu má, ale neni nezvladatelný! Jeho výchova sice trvá trochu dýl než třeba u vlčaka či border kolie, ale neni nemožná! Vím to z vlastní zkušenosti, jelikož mám doma 9 měsíční fenku bígla.Od 3. měsíců jsem s ní začla chodit na cvičák a musím ji zde pochválit, zvládla základní poslušnost a šlo jí to tam dobře. Venku jí mám puštěnou a nemusím se bát. Je to o přístupu člověka k tomu zvířeti. Bígl či jakýkoliv jiný pes potřebuje pohyb a pokud se mu věnujete nebudete jím zklamáni. Ano, vymýšlejí lumpárny, ale jsou hodný a nemusíte se bát že ublíží. Hodí se k dětem, nejsou agresivní a je s nima naramná legrace...Když sem se rozhodovala o koupi psa, byl mi bigl vymlouvan, že je nezvladatelný a kdo ví co všechno...jenže ouha...teď všichni co mi toho psa vymlouvali nevěřícně kroutí hlavou...bigl je zvladatelný jako každý jiný pes...jen mu to trošku dýl trvá, ale když jste trpělivý odvděčí se Vám, bude Vás milovat a ochraňovat..i když nekousne umí dobře upozornit, že je někdo nezvaný nablízku...
Tohoto psa bych doporučovala lidem, který maj rádi pohyb a budou moci tak brát svého mazlíka s sebou.Pokud si nebudete bigla všímat bude smutný a bude se trápit, je to náramně společenský pes a svého pána si váží...
Já bych ji nevyměnila ani za nic, sem ráda že ji mám a jsem ráda, že jsem těm všem co mi ji vymlouvali ukázala, že bígl umí být i poslušný )
Mezi myslivci se traduje že Bígl je psí blondýna,kterou rádi kupují svým manželkám na procházky parkem a výstavy.Čili je to pejsek na pochlubení,kterého lze jenom velice špatně socifikovat a cvičit.Pro toto plemeno je dobrým výcvikářem smečka,kde přirozeným výběrem a jakousi skupinovou spoluprácí dovedou tito psi štvát a lovit zvěř.Mají to v krvi a je to svím způsobem vyšlechtěná vlastnost tohoto plemene řízená nadřazeným vůdcem smečky,kterého člověk nenahradí.Někteří jednotlivci se Bígla snaží vycvičit jako lovecky upotřebitelného jedince,což se většinou nepodaří.Protože Bígl loví pudově a jako člen smečky,bez smečky nedokáže uplatnit svou osobnost,naučené věci a většinou po pronásledování zvěře ztratí orientaci a proto se nevrací k pánovy.Pro společníka vhodného k dítěti by mohl být některý z pasteveckých psů, jak je Golie,Šeltie (menší druh golie) ,jsou velice dobrými společníky a dokáží dítě doslova pást,tak aby se mu nic nestalo,nebo někam nevlezlo.Brácha měl k dětem RTW a velice se osvědčil,další známí měli Boxera a taky dobrý..Podle mne je vhodné jakékoli plemeno psa,ale musí s dítětěm vyrůstat,hlavně pozor na žárlivost některých psů při případném novém přírustku do rodiny,kdy nezbývá na psa již tolik lásky a času,pejsek to může řešit po svém.
kamarád ho má. Když sedíme na zahradě, je většinou pořád v pohybu. Nejen kvůli němu zrušili jezírko. On tam vlezl, vykoupal se, pak se vyválel na zahoně, přiběhl ke stolu - no hrůza jak vypadal, za chvíli byl zase čistý a to dokázal zopakovat i několikrát za den. Pohyb to má rád. K dětem, myslím si, se hodí každý pes, my máme RTW a v pohodě. Známá má 2 dogy, těch se "bojím" i já, její batole (no vlastně už mu jsou dnes asi 4) je s nimi celkem v pohodě. Je to o výchově, i malý pes má zuby.
Když s bíglerm přijedou k nám, tak se v duchu loučíme se zahradou, pořád lítá, nedbá záhonků, no ale není u nás doma tak je zvědavý. Proti RTW mi přijde trochu jako poděs. Četl jsem, že stafordi byly kdysi vedeni v Anglii jako hlídací psi k dětem.
Jak jsem psal, je to myslím o výchově. Jak psa tak dítěte.
doplněno 08.07.09 11:11:ještě k výběru, my jsme si psa vybrali tak, že jsem šli na výstavu a vybírali podle xiftu a potom se ptali. Jasné bylo to, že to musí být pes ke kterému se nemusím moc ohýbat když ho chci pohladit. U vybraných jsme se ptali majitelů co a jak až jsme vybrali RTW. A je to mazlik.
Bígl je hezký psík, ale trošku moc divoký a svéhlavý. velice těžko se cvičí - moc nechce poslouchat a jakmile venku chytne stopu, tak zmizí. Potřebuje hodně pohybu - procházky na vodítku ve městě - to pro něj nebude... takle lítat v polích to je bezva - ale zase ta neposlušnost.
když vybíráte psa - plemeno - tak si dejte kriteria, která chcete - velikost, srst - dlouhá hustá - pobyt venku, krátká = zima, jemná =péče apod., pak důležitý je váš styl života - budete mít čas denně chodit se psem ven na dlouhé procházky?=temperamentní plemena, lovecká apod - nebo spíš jen na chvilku vyčůrat a domů = společenská (gaučáci )
jak jste na tom s výcvikem? máte zkušenosti? chcete chodit na cvičák? pak služební plemeno, nechcete? tak jemnějšího ovladatelnějšího psa...
Pro mne po zhodnocení všeho vyšel jako ideální - chodský pes (viz foto). je bezva kamarád, cvičí s ním i můj 13letý syn, bydlí celoročně venku a je to bezva zvíře. měl by se jmenovat Tajtrlík - to ho vystihuje. doporučuji.
Jako dalšího variantu bych doporučila retrívra (at už labradorského nebo zlatého), jsou poslušní a milí a pohodoví.
Mám rok doma beagle. Měla jsem asi štěstí při výběru když jsem viděla ty krásná štěňátka, ale já si vybrala menšího vzrůstu takového mazla. Nikdy jsem nevychovávala psa a můj hafan mě opravdu poslouchá na slovo, pouštím ho neustále na volno,nikdy mi neutekl,chodí u nohy, na vodítku občas tahá ale stačí ho stáhnout k sobě a jde poslušně u nohy, s ostatními psi je kamarád.Základní povely jsme díky piškotům zvládli bez problému. Bydlíme v bytě a vedle sousedka má dvě malé děti ( 2,3 roky) mají ho hrozně rádi, Miki se nechá bez problému podrbat, přátelský , nikdy jsem nezažila, že by byl agresivní . Hrozně rád se mazlí. Je pravda, že tohle všeho je na úkor něčeho u mě to byl veškerý volný čas a rozhodně nelituji. Tomuto psovi je jedno zda bydlí v bytě či v domku se zahradou, potřebuje chodit na dlouhé vycházky ke kolu,k běžkám,apod. Chce být při všech vašich činnostech, chce být součástí rodiny.
Tak to máte štěstí, znám pár bíglů a všichni jsou stále na vodítku...hold lovci, jak píší nade mnou...
Pro zadavatelku: Pouvažovala bych o tom choďákovi, nebo kavalir king charles španěl, možná klasická kolie...
Já jsem měla také štěstí, vybrala jsem si krásnou fenku bígla, též chodíme venku na volno a nemáme s tím problém, ráda běhá i u kola, umí chodit u nohy a zvládne i obranářskou úlohu
Myslim si, že je to stejný pes jakýkoliv jiný..každý pes potřebuje výcvik, každý pes potřebuje pohyb..i když to bíglovi dýl trvá tak to neni nemožný..
já bych tu svojí nevyměnila ani za nic, je to muj miláček a jsem ráda že ji mám...
Ještě doplním, že jsou nekonfliktní a obvykle dobře vyjdou i s ostatními plemeny. K dětem se dobře hodí, nikdy jim neublíží a milují je a jsou neskutečně tolerantní co se týče různého pošťuchování, tahání za ocas uši atd atd. Pokud to našemu vadí, tak si zaleze jinam, kam na něj mrně nemůže anebo prostě odejde když nemá náladu ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.