Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kocour nemá rád nové kotě a najednou ani mě

Od: kacatko1986 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

potřebuju poradit, co s tím.

Máme doma psa, kocoura křížence britské kočky 7 let a kočku taky kříženku britské kočky 10 let.

Pořídili jsme si nové koťátko z CHS jiného plemene (mainská mývalí), které jsme si přivezli minulý pátek.

Mysleli jsme si, že větší potíže přijmout ho bude mít spíš stará kočka, která má ráda už svůj klid a i syčí na našeho staršího kocourka, když to moc přehání s jeho provokacemi ke hře.

Náš starší kocourek si chce s ní často hrát, ona nechce, tak jsme mysleli, že kotě bude pro kocourka super parťák k těm lumpárnám.

Jenže..

Od té doby, co jsme ho přivezli, je kocour najednou naštvaný na celý svět.

První dny (cca 4) jen trávil v kuchyni (tam oba spí, mají tam pelíšek a záchodky a takovou druhou základnu, máme 1+1) na svém pelíšku na skřínce a odmítal se bavit jak s námi (vrčel na nás s manželem a syčel), tak s kotětem, na které taky syčel a výhružně vrčel, kdykoliv se přiblížilo.

Po těch 4 dnech se trochu otrkal a začal střídat jeho pobyt v kuchyni s pobytem v koupelně v prádelním koši a v pokoji, kde ale zaleze nahoru na škrabadlo nebo na komodu na další pelíšek.

Na kotě stále syčí, když se kotě přiblíží a syčení nepomůže, tak mu dá kočičí facku a uteče jinam.

Kotě je naštěstí celkem salámista, není z toho ve stresu, vždy po téhle akci odejde od kocoura a dá mu prostor...

Ale někdy je vidět, že je kocour i zvědavý, třeba když slyší, že si kotě hraje se šustícím tunelem, tak přijde, sedne si u toho a sleduje, ale pak se k němu kotě rozeběhne, on syčí a uteče na škrabadlo.

Tohle bych ještě chápala, vím, že ne hned si starousedlík sedne s nováčkem.

Ale co mě mrzí a štve, tak kocour mě začal asi nesnášet.

Dřív za mnou přišel, chtěl pochovat nebo pomazlit, chodil za námi ráno do postele, kde si mezi nás lehl a mazlil se s oběma.

Ale teď na mě syčí, chci ho pohladit, chvíli je ok a pak se začne ohánět a syčet a i naznačuje kousání.

Na manžela takhle špatně nereaguje..

Přijde mi, že je to kvůli tomu, že kotě spí hodně na sedačce vedle mě, kde mám svůj pracovní koutek s notebookem a trávím tam teď hodně času...
A kocour to vidí a nevím, jestli je takový kvůli tomu..:-/

Snažím se být na něj milá, ráno mu dávám konzervu vedle kotěte, to je ok, žerou vedle sebe cca 60cm a dobrý.

Sypu mu šantu a kozlíka, které má rád, to se v tom vyválí a je v tu chvíli spokojen..

Ale prostě jakmile se snažím o nějaký kontakt s ním, syčí a vypadá velmi naštvaně..

Nevím, co s tím :(

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dobrý den,máte v bytě 1+1 tři kočky a psa? Možná je kocour naštvaný,že mu kotě ubere další kousek prostoru na klid a spaní. Máte na malém prostoru hodně zvířat a ještě vy a manžel...Můj názor je,že nikdo z vás nemá pořádně soukromí...

kacatko1986
hodnocení

Ano, ale nemám pocit, že by někdo strádal na prostoru..

Naše kočky se pohybují po celém bytě včetně koupelny a chodby.

Všude mají spoustu škrabadel, odpočívadel, různých schovek, umí si i otevřít dveře od skříně a někdy se chodí vyspat tam.

Máme spíš byt přizpůsoběný jim než sobě :)

Plus zasíťovanou lodžii.. Takže když chtějí, tak právě každý si zalezou do toho svého koutku = pes na pelech u dveří v chodbě, kočka ta spí kdekoliv, hlavně že je u nás a kocour to střídá - kuchyň na škrabadle nebo v pelíšku na skřínce nebo v pokoji na škrabadle nebo na komodě, případně za televizí a nebo v koupelně ve vaně nebo koši na prádlo..

Nemám pocit, že by v tomto trpěli..

hodnocení

2x

Kocour na to kotě úplně normálně žárlí. Navíc to kotě máte velmi krátce, 9 dní nemusí starší kočce/kocourovi stačit. Vytrvejte a hlavně dávejte kocourovi najevo, že je pro vás i přednější, než to kotě. To mrně si toho ani nevšimne. Když sedíte u notebooku na sedačce, zkuste mírně kocoura přesvědčit, aby si také lehl k vám na opačnou stranu, než kotě.

Nic jste taky nesdělila o chování vaší kočičky k tomu kotěti a jaký je jejich vzájemný vztah s kocourem. Může to leccos napovědět. Také nevíme, zda je kocour kastrovaný. Rovněž o pohlaví kotěte nám není nic známo, jestli je to kocourek, nedivil bych se reakcím toho staršího, sám jsem něco podobného zažil.

Takže vydržte, on se jejich vztah nějak vyvine. Za měsíc za dva uvidíte.

davida
hodnocení

2x

Nové kotě je ve vašem bytě cizí vetřelec. Tak to chápe váš kocour i kočka. Cítí se asi tak jako vy, kdyby vám do bytu někdo nasadil úplně cizího člověka a vy nemohli nic dělat. Někdy by jste z toho měli pocit, že pro vás nastal konec světa.

kacatko1986
hodnocení

To je mi samozřejmě jasné, ale co s tím..?

davida

No už asi nic, když tam to kotě máte. Leda že by jste svému kocourkovi a kočičce vyhověla a kotě někomu darovala.

kacatko1986
hodnocení

No tak to fakt ne, za prvé jsme za něj dali dost tisíc a za druhé ho už taky milujeme.

Pořád doufám, že si kocour zvykne..

Ještě se chceme poradit s paní Nevečeřalovou - kočičí psycholožkou..

02.11.20 15:55

*palec*

hodnocení

1x

Přečetla jsem si pouze nadpis a hned říkám, že se kocourovi nedivím. Do tedka byl doma ten nejkrásnější a ejhle, už tomu tak není. Žárlí jako starší dítě na nového sourozence.:)

kacatko1986
hodnocení

Omlouvám se a doplňuji.
Kocour, kočka i kotě jsou kastrováni. Kotě je taky kocourek. Nicméně toto plemeno je nyní u chovatelů zvykem kastrovat časně, tzn. kolem 13.týdne.

Kočka si po této době zvykla naprosto v pohodě, teď tu třeba s kotětem vedle sebe leží.

Jen si s ním nechce hrát, protože ji to moc nebaví a už svůj čas radši tráví v klidu spánkem nebo se přijde pomazlit se mnou či manželem.

Když ji kotě provokuje ke hře - např teď se začlo snažit předními tlapičkami do ní šťouchat, tak sykne a odejde.

Co se týká vztahu kocour a kočka - kocour ji jednou za čas prožene, "perou se spolu" v rámci hry, pak když má kočka dost, tak na něj zařve, profackuje ho a je klid, když se takto nehoní, tak klidně u sebe spí, ale vyloženě takové to vzájemné olizování a tulení to nikdy nebylo.

Co se kocoura týká, snažím se s ním mazlit a hrát od počátku, aby neměl pocit, že ho odstrkujeme na druhou kolej..

Ale na hračku se v přítomnosti kocourka nenechá zlákat, když je sám, tak jen někdy.

Třeba včera jsem se s ním zavřela do chodby, asi 20 minut jsme si hráli s mávátkem, to ho najednou bavilo.

Ani jinak se nedá vlákat třeba vedle mě na druhou stranu, jak píšete, prostě mi přijde, že mě najednou úplně nesnáší a nechce se mnou mít nic společného.

Manžel k němu přijde, hladí ho, kocour vrní. Pak přijdu já, hladím ho a kocour začne syčet, sekat po mě tlapou a cenit zuby, takže ani nemám šanci se nějak sblížit... Nechci to dělat proti jeho vůli, to bych asi ještě víc zhoršila...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]