Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmije v garáži

Od: hanaka odpovědí: 4 změna:

Co dělat, když jsme našli malou zmiji na kraji garáže u rodinného domu? Podařilo se nám ji dát do kýble, ale bojíme se, aby třeba ve sklepě nebyli další. Má se kvůli tomu někam volat?

Zmije v garáži

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

6x
Zmije to opravdu není, nebojte. Jde o užovku hladkou. Ta vad ovšem kousnout může také;)
Jen ji vyneste do bezpečné vzdálenosti, třeba na louku, k lesíku (záleží kde bydlíte). Dnes ještě bude pěkně, tak ať má šanci si najít lepší úkryt. M.

hodnocení

2x

A je to opravdu zmije? Dej sem kvalitní foto.

doplněno 10.10.20 12:02:

Podle kresby je to spíše užovka hladká. Vypusťte ji do přírody.

senior
hodnocení

2x

U hada bych už v říjnu byla opatrná s vypouštěním do volné přírody, protože vlivem nízkých teplot a deštivého počasí se hadům zpomalují životní pochody a had nemusí do zimy najít vhodné útočiště. To, že jste je našel ve sklepě vypadá, že tam mají úkryt na zimu, někde máte zřejmě vhodný vstup.

Pokud bude jasně uvedeno, že se jedná o neškodného hada, tak bych jej tam nechala.

Každopádně bych se spojila s ochránci přírody, kteří poradí, jak dál. Někde i přijedou a zvíře si odvezou.

Já jsem minulý týden našla na silnici malinkého ježka, který má být ještě kojený a potřebuje specielní mléko. Odvezla ho odchytová služba městské policie do útulku v Mladé Boleslavi.

Takže poraďte se přímo s oborníky, s ochránci přírody podle Vašeho bydliště - csop.cz/... , či herpetology. Do volné přírody bych před zimou nevypouštěla, až po poradě.

Jak hadi, tak i ježci se zdržují v okolí příbytků lidí, zahrad, kde najdou vhodné úkryty.

doplněno 10.10.20 14:29:

Ti ochránci přírody určitě zareagují a pomohou, pokud je zvíře zraněné, v ohrožení, nebo velmi malé opuštěné mládě, atd..

Tady určitě stoprocentně neporadím, ale doporučuji předběžně se informovat u odborníků, přece jenom to je mimo můj zájem, já se spíše orientuji na ty ježky.

nov
hodnocení

0x

Vypusťe ji do přírody. A případné další taktéž.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]